Στήριξη Ν. Συρμαλένιου σε δικαστική υπόθεση με στόχο την ελευθεροτυπία | Η «ζήλεια» μας

internet_censor_1

Δίκη για έλεγχο
διαφάνειας στην Τήνο

Ο ειδησεογραφικός μας οργανισμός, όπως συνολικά δραστηριοποιείται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του υπέρ της υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας. Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του βουλευτή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Συρμαλένιου για την υποστήριξη συντάκτη ιστότοπου της Τήνου που δικάζεται επειδή διά της δημόσιας απεύθυνσης άσκησε κριτική ή ζήτησε τον έλεγχο από πρόσωπα που διαχειρίζονται κοινωφελή φορέα στον οποίο προσφέρουν χρήματα πολίτες.

Και τούτο το κάνουμε, αφενός γιατί εμπιστευόμαστε τη γνώση και ευθυκρισία του συγκεκριμένου βουλευτή Κυκλάδων για τα πράγματα γύρω από αυτή την υπόθεση και αφετέρου από πεποίθηση μας ότι ο δημόσιος έλεγχος και η κριτική είναι απόλυτα επιβεβλημένη λειτουργία για τη δημοκρατία. Είτε ασκείται από επαγγελματίες, είτε ασκείται από πολίτες. Αυτά τα αναφέρουμε επειδή τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε υποστεί επανειλημμένα (πάνω από δέκα – δεκαπέντε φορές) δικαστήρια με αίτημα την ποινική μας καταδίκη και δι’ αυτής την επαγγελματική μας επιτίμηση, αλλά και με αγωγές, προκειμένου να πάψουμε να υπάρχουμε για λόγους οικονομικής εξουθένωσης.

Μας κυνήγησαν ανηλεώς…
diafimisi_entipa_mikro_1…κάτοχοι θέσεων εξουσίας  του πολιτικού συστήματος του νησιού μας, μέλη διαφόρων κομμάτων, Στο τέλος, ευτυχώς, κερδίζαμε όλα τα δικαστήρια.
Βέβαια, υπάρχει μία ειδική διάσταση: Εμείς υποστηρίξαμε τις θέσεις μας χωρίς ποτέ να μας βοηθήσει κανένας πολιτικός φορέας, χωρίς να εκδοθεί καμία ανακοίνωση πολιτικού φορέα για την υποστήριξη μας, χωρίς να έρθει κανένας εκπρόσωπος πολιτικού φορέα ως μάρτυρας υπεράσπισης στις δίκες μας.
Επιπλέον, για την υποστήριξη των δικαιωμάτων μας, σπαταλούσαμε τα δικά μας χρήματα, τη δική μας περιουσία. Και αυτό το λέμε γιατί συχνά οι αντίδικοι μας χρησιμοποιούσαν δικηγόρους που πλήρωνε ο Παριανός λαός.
Χαιρετίζουμε λοιπόν την ανακοίνωση Ν. Συρμαλένιου και ας «ζηλεύουμε» γιατί εμείς δεν είχαμε ποτέ την ευτυχία να διαβάσουμε μία αντίστοιχη για τις υποθέσεις μας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του βουλευτή Ν. Συρμαλένιου για υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης δια του τύπου:

Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ:
«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον διαχειριστή του ιστολογίου xanemo.blogspot.gr της Τήνου, Παναγιώτη Αλικάρη, ο οποίος δικάζεται την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013 στο Πρωτοδικείο Σύρου κατόπιν δίωξής του για την ανάρτηση επιστολής δημοτικού συμβούλου του Δήμου Τήνου (επίσης διωκόμενου), ο οποίος απευθυνόμενος μέσω της επιστολής στον αρχιερατικό επίτροπο της Μητρόπολης Σύρου στην Τήνο, τον καλούσε να υπερασπίσει το κύρος της Εκκλησίας από προσβλητικές φήμες που διαδίδονται στο νησί.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαίνουσα δίκη …


…για την υπεράσπιση της διαδικτυακής ελευθερίας του λόγου και της ανεξαρτησίας των εναλλακτικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ελευθερίες των οποίων η περιφρούρηση αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας. Η φίμωση των μέσων επικοινωνίας βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την δημοκρατία και την ιδιότητα του ενεργού πολίτη. Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Ο.Η.Ε.,  η ευρωπαϊκή νομολογία αλλά και η ελληνική δικαιοσύνη σε παρόμοιες περιπτώσεις κατοχυρώνουν την ελευθερία της έκφρασης και στο διαδίκτυο και την πρόσβαση στην πληροφορία ως ατομικό και πολιτικό δικαίωμα.

Αγωνιζόμαστε σθεναρά, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, για να διασφαλιστεί ο πλουραλισμός και το δικαίωμα του κάθε πολίτη στην ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας. Σε μια κρίσιμη ώρα για τους πολίτες αυτής της χώρας, είναι φανερό ότι γίνονται πανταχόθεν συνεχείς «φιλότιμες» προσπάθειες να επιβληθεί στην κοινωνία η σιωπή του μνημονιακού νεκροταφείου. Στόχος είναι να αποπροσανατολιστεί ο λαός από τα μείζονα προβλήματα που έχουν επιφέρει η πολυεπίπεδη και ποικιλώνυμη διαφθορά, η συναίνεση «προθύμων» και «υπάκουων» εντολοδόχων, ώστε να επιβάλλονται  και να εφαρμόζονται όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα οι αμείλικτες για την κοινωνία κυβερνητικές πολιτικές.

Στο όνομα ενός κατά βούληση και κατά περίσταση ορισμού της «ανομίας», ποινικοποιούνται οι όποιες «μη αρεστές» από το σύστημα αντιδράσεις αλλά και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες των πολιτών, όπως η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.
Καλούμε όλους τους πολίτες των Κυκλάδων αλλά και τα θεσμικά όργανα να  σταθούν έμπρακτα απέναντι σε όποια φαινόμενα λογοκρισίας, αυταρχισμού και επίδειξης δύναμης. Πιστεύουμε ακράδαντα πως για την έξοδο από τη βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει ο τόπος μας,  μόνος ασφαλής δρόμος είναι η δημοκρατία και η περιφρούρηση των ελευθεριών που αυτή εγγυάται στους πολίτες».