Συνομιλίες για την ακτοπλοΐα | Με όρους, στήριξη στους Έλληνες ακτοπλόους το ΚΚΕ;

blue_star_karavia

 

Ανακοίνωση για το πλαίσιο συζήτησης δημοσιοποιήθηκε σήμερα (9|01) που είχαν η Γραμματέας του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα με τους εκπροσώπους της επιβατηγού ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Ακολουθεί το σχετικό κείμενο που περιγράφει τα όσα έγιναν στη συνάντηση, εκ μέρους του ΚΚΕ:

diafimisi_entipa_mikro_1«Ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Επιβατηγών Πλοίων έκανε μια ενημέρωση για την κατάσταση που, κατά τη γνώμη τους, αντιμετωπίζουν οι πλοιοκτήτες στα δρομολόγια της περιοχής.

Από τη δική μας όμως τη πλευρά ξεκαθαρίσαμε το εξής: Εμείς ενδιαφερόμαστε πριν απ’ όλα για την επικοινωνία των νησιών, γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα με τις ιδιομορφίες που έχει, πρέπει να εξασφαλίζει συνεχή επικοινωνία με τα νησιά, όλο το χρόνο, όχι μόνο το καλοκαίρι. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κατάσταση των ναυτεργατών, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει ένα σχέδιο νόμου το οποίο καταργεί εντελώς κάθε έννοια του καμποτάζ. Συνδέεται επίσης η επιχείρηση αυτή με ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και λιμενικών εγκαταστάσεων, με την ιδιωτικοποίηση της φύλαξης και αυτό σημαίνει ότι και περισσότεροι ναυτεργάτες θα είναι άνεργοι και κυρίως θα έχουμε σοβαρά προβλήματα με τα νησιά. Ήδη και οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι έχουν κοπεί πλοία, γραμμές και αυτή τη στιγμή, ο ανταγωνισμός επίσης με ξένες εταιρείες είναι μεγάλος.

Εμείς προσθέσαμε ακόμα ότι εξαιτίας του ενδιαφέροντος που υπάρχει στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με τους υδρογονάνθρακες, θα αυξηθεί και το ενδιαφέρον μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων να βάλουν πόδι και στην επικοινωνία των νησιών. Και από αυτή την άποψη, ανεξάρτητα πως θα τελειώσει ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, είναι σίγουρο ότι θα ποδοπατήσουν κυριολεκτικά τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, των ναυτεργατών και την επικοινωνία».