Είχαν πολύ δουλειά οι έμποροι από τα μέτρα…

louketo_magazi_large

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 22|12|12

Τώρα και τις Κυριακές
και χωρίς τουρισμό


THN ENTONH διαµαρτυρία και απογοήτευση έχει προκαλέσει και µεταξύ των εµπόρων των Κυκλάδων (όπως σε όλη την Ελλάδα) η πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης να ανοίγουν τα καταστήµατα µέχρι 250 τ.µ και τις Κυριακές. Τα διοικητικά συµβούλια των Εµπορικών Συλλόγων από κάθε νησί των Κυκλάδων συνεδρίασαν στις 12|12|12 µέσω διαδικτύου για να εκφράσουν την αντίδρασή τους. Σε κείµενο που συνυπέγραψαν, κατέγραψαν τους λόγους για τους οποίους το Κυκλαδίτικο εµπόριο δεν αποδέχεται το µέτρο.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι…
diafimisi_entipa_mikro_1

…τα αυξηµένα κόστη λειτουργίας την Κυριακή µπορούν να αναληφθούν µόνο από τις µεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η επιπλέον ηµέρα την εβδοµάδα δεν θα προσφέρει τίποτα στη χειµαζόµενη αγορά, απλά θα αναδιανείµει την ήδη µειωµένη πίτα του τζίρου προς όφελος των µεγάλων επιχειρήσεων και εις βάρος των µικρών που θα κλείσουν. Αναλυτικά οι έµποροι ισχυρίζονται:

Οι Έμποροι των Κυκλάδων

«Σε µια περίοδο που αναζητούνται απεγνωσµένα να βρεθούν τρόποι τόνωσης της ανύπαρκτης αγοραστικής δύναµης και ψυχολογίας του ΄Ελληνα, σε µια περίοδο, κατά την οποία οι µικροµεσαίες εµπορικές επιχειρήσεις, όσες έχουν παραµείνει εν λειτουργία, δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσης, τέτοιες αιφνιδιαστικές «κινήσεις» έρχονται να κατεδαφίσουν οποιαδήποτε έννοια αµοιβαίας εµπιστοσύνης µεταξύ Κράτους και Κοινωνίας, οποιαδήποτε έννοια θεµιτού ανταγωνισµού στην αγορά, αποδοµούν πλήρως την αγορά εργασίας και εν τέλει καταστρέφουν ότι απέµεινε από τη µικροµεσαία ελληνική επιχειρηµατικότητα, το τελευταίο ανάχωµα διατήρησης των τιµών σε χαµηλά επίπεδα.

Δεν έχετε αντιληφθεί, ή δεν θέλετε ή δεν µπορείτε να αντιληφθείτε, ότι οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναµη από τους καταναλωτές. Στις συνελεύσεις µας συνηθίζουµε να λέµε «…χρόνος υπάρχει αρκετός για το καταναλωτικό κοινό, λεφτά δεν υπάρχουν». Στηρίζουµε και θα αγωνιστούµε για τις τεκµηριωµένες θέσεις της Συνοµοσπονδίας µας γιατί.

• Το διευρυµένο ωράριο είναι εδώ και πολύ καιρό πραγµατικότητα.

Το ωράριο των καταστηµάτων είναι ήδη απελευθερωµένο από το 2005. Τα καταστήµατα µπορούν να λειτουργούν από τις 5.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ από Δευτέρα έως Σάββατο. Παράλληλα, όπου κρίνεται απαραίτητο (νησιά και τουριστικές περιοχές), τα καταστήµατα µπορούν να ανοίξουν την Κυριακή µε απόφαση του Περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται.

• Γιατί ο καταναλωτής δεν έχει να κερδίσει τίποτα.

Οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναµη από τους καταναλωτές. Η µετατροπή της Κυριακής σε «καθηµερινή» θα ακυρώσει την µόνη ηµέρα ξεκούρασης που αποµένει στον έλληνα, την µόνη ηµέρα που µπορεί να αφιερωθεί απερίσπαστα στην θρησκευτική του πίστη, στην οικογένειά του, να παίξει µε τα παιδιά του, να συναντήσει τους φίλους του και να καλλιεργήσει τις µόνες κοινωνικές σχέσεις που του έχουν αποµείνει στην Ελλάδα της ύφεσης και της δυσπραγίας. Επιπλέον, οι επιπτώσεις ντόµινο που θα έχει η κατάργηση της αργίας και το κλείσιµο των µικροµεσαίων επιχειρήσεων που ισορροπούν την αγορά, θα επιτρέψει την µονοπώλησή της και την επικράτηση των τιµολογιακών πρακτικών των µεγάλων επιχειρήσεων, που θα κάνει ακόµα και τα βασικά προϊόντα απλησίαστα για τον µέσο Έλληνα.

• Γιατί η υπεραπασχόληση 365 ηµέρες το χρόνο θα εξουθενώσει τον Έλληνα έµπορο.

Στην Ελλάδα το 90% των εµπόρων επιχειρηµατιών είναι µικροµεσαίοι και µικροεργοδότες, πολλοί δε από αυτούς είναι αυτοαπασχολούµενοι. Έτσι όπως τίθεται, το άνοιγµα την Κυριακή είναι µονόδροµος αν θέλουν να επιβιώσουν από τον δριµύ ανταγωνισµό των µεγάλων και εύρωστων οικονοµικά επιχειρήσεων. Δεδοµένα όµως, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους δεν θα αντέξουν την αυξηµένη πίεση µίας εβδοµάδας χωρίς ξεκούραση και θα εξοντωθούν οργανικά, µε τελικό και βέβαιο αποτέλεσµα ακόµα περισσότερα λουκέτα στην αγορά και επιπλέον διόγκωση της ανεργίας.

• Γιατί τα αυξηµένα κόστη λειτουργίας την Κυριακή µπορούν να αναληφθούν µόνο από τις µεγάλες επιχειρήσεις.

Σύµφωνα µε τις εξαγγελίες του Υπουργού κ. Χατζηδάκη, το καθεστώς απασχόλησης των εργαζοµένων την Κυριακή δεν πρόκειται να θιγεί. Θυµίζουµε όµως ότι το σχετικό κόστος απασχόλησης των µισθωτών είναι ιδιαίτερα αυξηµένο: Προσαύξηση 75% της αναλογίας του µισθού στην ηµέρα και παραχώρηση αναπληρωµατικής ανάπαυσης (ρεπό) σε άλλη µέρα της εβδοµάδας. Μόνο οι µεγάλες επιχειρήσεις µπορούν να αντέξουν αυτό το κόστος αυτές τις εποχές και άρα είναι και οι µόνες που θα ανοίξουν αποτελεσµατικά. Η επιπλέον ηµέρα την εβδοµάδα δεν θα προσφέρει τίποτα στη συντριπτική πλειοψηφία της χειµαζόµενης αγοράς, απλά θα αναδιανείµει την ήδη µειωµένη πίτα του τζίρου προς όφελος των µεγάλων επιχειρήσεων και εις βάρος των µικρών που θα κλείσουν.

• Γιατί είναι ψέµατα ότι ο περιορισµός των 250 τµ προφυλάσσει τους µικροµεσαίους.

Η διάταξη εξαιρεί τις αλυσίδες και τα shop in the shop αλλά δεν υπάρχει σαφής νοµικός ορισµός του όρου «αλυσίδα» ώστε να ξέρουµε τι σηµαίνει και σε ποιους αναφέρεται και επιπλέον δεν εξαιρούνται ρητά από την δυνατότητα ανοίγµατος τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά, τα οποία νοικιάζουν χώρους στην συντριπτική τους πλειοψηφία κάτω των 250 τµ. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η διάταξη, έτσι όπως είναι διατυπωµένη, θα αποτελέσει την κερκόπορτα για καθολικό άνοιγµα.

• Γιατί το άνοιγµα των καταστηµάτων θα απαξιώσει τις παραδοσιακές αγορές της Κυριακής.

Στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων λειτουργεί µία ολόκληρη οικονοµία από εξειδικευµένα καταστήµατα, εστιατόρια, καφετέριες και άλλες δραστηριότητες, που στηρίζονται αποκλειστικά και µόνο στο χαρακτήρα της Κυριακής ως ηµέρας ξεκούρασης, χαλάρωσης και διασκέδασης. Μέσα σε µία πολύβουη κανονική ηµέρα, µε πλήρες κυκλοφοριακό, έλλειψη θέσεων στάθµευσης, ανοιχτά µαγαζιά και πάγκους µικροπωλητών παντού, αυτές οι αγορές χάνουν το χαρακτήρα τους, τα παραδοσιακά κέντρα υποβαθµίζονται και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές κινδυνεύουν µε άµεσο κλείσιµο, αυξάνοντας τα λουκέτα και οδηγώντας ακόµα περισσότερους εργαζόµενους στην ανεργία.

Πρότασή µας κ. Υπουργέ, είναι να ακούσετε και να εµπιστευθείτε , έστω και την τελευταία στιγµή, τους θεσµοθετηµένους Φορείς του εµπορίου, δίνοντας στους κατά τόπους Εµπορικούς Συλλόγους τη δυνατότητα να ρυθµίσουν αυτοί τη λειτουργία της αγοράς τους, µέσα σε πλαίσιο που εσείς θα ορίσετε, και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το άνοιγµα των καταστηµάτων της περιοχής τους, κάποιες Κυριακές το χρόνο, κρίνοντας ανάλογα µε τις ανάγκες, τις επιθυµίες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Με εκτίµηση

ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΜΟΡΓΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΝΑΦΗΣ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΡΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΊΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΙΜΩΛΟΥ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΗΛΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ, ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΞΟΥ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΟΥ, ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΝΟΥ, ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΕΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΜΕΡΙΧΑ ΚΥΘΝΟΥ.
Στη Βουλή

Ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Συρµαλένιος στις 14|12 κατάθεσε σε αναφορά την επιστολή των Εµπορικών Συλλόγων Κυκλάδων στην Βουλή των Ελλήνων µε τελικό αποδέκτη τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.