Ένα μέγα σκάνδαλο της δημοτικής αρχής Χρ. Βλαχογιάννη στη ΔΕΥΑΠ Πάρου, συνεχίζεται …

blaxogiannis_fragoulisΟι κ.κ Χρ Βλαχογιάννης (Δήμαρχος Πάρου) και Στέλιος Φραγκούλης (Πρόεδρος ΔΕΥΑΠ)

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα πάρου – Αντιπάρου της 15|12|12

ΠΑΡΑΛΟΓΟΙ & ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ


Στο φύλλο
της εφηµερίδας µας της 17| 11|12 αποκαλύψαµε ένα µέγα σκάνδαλο – τουλάχιστον – κακοδιοίκησης για τα δεδοµένα της Πάρου που σοβούσε επί ένα χρόνο. Στο όνοµα των µνηµονιακών µέτρων η δηµοτική αρχή του δηµάρχου Χρ. Βλαχογιάννη είχε επιβάλει στους 47 εργαζόµενους της ΔΕΥΑΠ την περικοπή των µισθών τους κατά 1/3 περίπου εντελώς παράνοµα. Χωρίς να υπάρχει…
diafimisi_entipa_mikro_1

…απόφαση της κυβέρνησης, το αρµόδιου υπουργείου εσωτερικών, του δηµοτικού συµβουλίου Πάρου ή έστω, του διοικητικού συµβουλίου της Δηµοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Πάρου.

Το σχέδιο

Σκοπός ήταν η υφαρπαγή 300 χιλιάδων ευρώ από τους εργαζόµενους προκειµένου να χρησιµοποιηθούν για την κάλυψη των ελλειµµάτων που αυξάνονται στην επιχείρηση, εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής που ασκείται από το δήµαρχο, τη δηµοτική αρχή, τον πρόεδρο της δηµοτικής επιχείρησης και δηµοτικό σύµβουλο της δηµοτικής αρχής Στ. Φραγκούλη, καθώς και από τα µέλη του διοικητικού συµβουλίου της επιχείρησης, επίσης µέλη της δηµοτικής αρχής του Χρ. Βλαχογιάννη κατά συντριπτική πλειοψηφία, πλην του Ζ. Ρούσσου που έχει εκλεγεί µε το ψηφοδέλτιο της Γρ. Πρωτολάτη «Πάρος ΑΞΙΑ».

Θυµίζουµε ότι ο Στ. Φραγκούλης είναι ο εκλεκτός της παράταξης που διοικεί το Δήµο Πάρου τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι ο µακροβιότερος πρόεδρος σε νοµικό πρόσωπο του Δήµου Πάρου γεγονός που µαρτυρεί ότι τόσο ο τ. δήµαρχος και τ. επικεφαλής της παράταξης που διοικεί ακόµα το Δήµο Πάρου Γ. Ραγκούσης, όσο και ο κατά – κληροδότηση εκ του πρώτου – σηµερινός επικεφαλής και δήµαρχος Χρ. Βλαχογιάννης τον εµπιστεύονταν απόλυτα για την εφαρµογή της πολιτικής τους στο συγκεκριµένο δηµοτικό οργανισµό.

 

Παλιοί δεσμοί

Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο Στ. Φραγκούλης είχε αναλάβει την εντολή να «ξηλώσει» και να συκοφαντήσει τον πρώην διευθυντή της ΔΕΥΑΠ Ν. Παπαευσταθίου και αυτό ήταν το πρώτο τεστ εµπιστοσύνης που τον κράτησε κραταιό στην επιχείρηση µε τη θέληση του προηγούµενου δηµάρχου Γ. Ραγκούση.

ΕΠΕΤΥΧΕ να «ξηλώσει» το Ν. Παπαευσταθίου για να µπορέσει να είναι ελεύθερος να εφαρµόσει την «πολιτική» στη ΔΕΥΑΠ αποφεύγοντας έναν «απαιτητικό» διευθυντή επιχείρησης, αλλά απέτυχαν να τον συκοφαντήσουν, αφού ο Ν. Παπαευσταθίου αθωώθηκε µε δικαστικές αποφάσεις για τις κατηγορίες που του είχαν απευθύνει.

Αυτό σήµερα αποδεικνύεται ότι ήταν πολύ σηµαντικό εγχείρηµα, αφού αποφάσεις όπως η παρακράτηση µισθών από υπάλληλους που µας απασχολεί σήµερα – ακόµα και αν είναι παράνοµη ενέργεια – ωστόσο είναι απόφαση που θα έπρεπε να είχε εισηγηθεί στο διοικητικό συµβούλιο της επιχείρησης ο διευθυντής του οργανισµού και όχι ο πρόεδρος Στ. Φραγκούλης. Άρα, το «ξεπάστρεµα» απαιτητικών διευθυντών και η πρόσληψη «καλών παιδιών» ήταν βασική πολιτική επιδίωξη της δηµοτικής αρχής διαχρονικά, όπως εύλογα καταδείχθηκε από το την αποκάλυψη του θέµατος των παράνοµων παρακρατήσεων.

Το µυαλό του αναγνώστη µπορεί να κατανοήσει καλύτερα το µέγεθος του «παγόβουνου» που σήµερα αποκαλύπτεται, αν αναλογιστεί ότι ο Στ. Φραγκούλης τα τελευταία 10 χρόνια διαχειρίζεται για λογαριασµό των Γ. Ραγκούση και Χρ. Βλαχογιάννη (αρχηγών και δηµάρχων της παράταξης που διοικεί τα τελευταία χρόνια το Δήµο) τις υποθέσεις του νερού και της αποχέτευσης στο νησί µας.
Το νερό και η αποχέτευση είναι βασικά αγαθά για να λειτουργεί ένα σπίτι και µία επιχείρηση στο νησί µας. Όποιος τα διαχειρίζεται δύναται να κερδίζει τις ψήφους και τη συµπάθεια τόσο των δηµοτών, όσο και των διακεκριµένων κατόχων νέων βιλών που χτίζονταν τα τελευταία δέκα χρόνια στον τόπο µας. Άραγε, µήπως ο αυταρχισµός Στ. Φραγκούλη (χωρίς Δ/ντη µε ισχύ, µε την ανοχή του παραταξιακού διοικητικού συµβουλίου) ήταν αυτό που ήθελαν τόσο ο «τέως» Γ. Ραγκούσης όσο και ο νυν Χρ. Βλαχογιάννης;

Μήπως η ΔΕΥΑΠ πρόκειται σύντοµα να «σκάσει» επειδή κατά τα προηγούµενα χρόνια επέκτεινε ρουσφετολογικά τα δίκτυα της τα οποία σήµερα που τα σπίτια κόβουν το νέρο, δεν µπορεί να εισπράξει για να τα συντηρήσει; Θα το δούµε…
Μήπως έχουν γίνει έργα που δεν τα χρειάζονταν οι Παριανοί, αλλά τα χρειάζονταν «εκλεκτοί» παράγοντες της πολιτικής ζωής των Αθηνών µε τους οποίους συναγελαζόµενοι ανοίγαµε το δρόµο για «υψηλή καριέρα»; Θα το δούµε…
Το κόλπο

Τον τελευταίο χρόνο λοιπόν η ΔΕΥΑΠ εξασφάλιζε ρευστότητα «κλέβοντας» από τους µισθούς των υπαλλήλων της. Ο δήµαρχος Χρ. Βλαχογιάννης που γνώριζε τις αποφάσεις του Στ. Φραγκούλη, τον κάλυπτε µε τη σιωπή του και µε την µη παρέµβαση του, ώστε να αρθεί άµεσα αυτή η κατάφορη πρόστυχη αδικία που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2011.

Προφανώς, είχε καταλάβει ότι από αυτή την ιστορία δεν είχε να χάσει και τίποτε. Διότι, αν οι υπάλληλοι δεν αντιδρούσαν στις παράνοµες περικοπές, τότε θα εξασφάλιζε να µην «σκάσει» οικονοµικά η ΔΕΥΑΠ µέχρι το 2014 όπου θα γίνουν οι επόµενες δηµοτικές εκλογές. Αν πάλι οι υπάλληλοι αντιδρούσαν, τότε θα έριχνε όλο το φταίξιµο στο Στ. Φραγκούλη που πήρε την απόφαση για την παράνοµη περικοπή των µισθών. Ούτως ή άλλως, καλά πληροφορηµένοι κύκλοι του δηµαρχείου Πάρου γνωρίζουν ότι κανένας της ηγεσίας του Δήµου δεν «γούσταρε» ποτέ ιδιαίτερα τον Στ. Φραγκούλη. Όσο πέρναγαν τα χρόνια «καβαλούσε» και το καλάµι και συχνά έφερνε αντιρρήσεις για διάφορα θέµατα τόσο στον Γ. Ραγκούση, και πολύ περισσότερο στον Χρ. Βλαχογιάννη που είναι ασφαλώς πιο αδύναµος πολιτικά.

Ο Χρ. Βλαχογιάννης φαίνεται να πήρε τις αποφάσεις του να «πουλήσει» τον άλλοτε εκλεκτό των δηµάρχων της παράταξης, τους τελευταίους δύο µήνες, όπου συνέβησαν τα εξής:

α) Ένας «ατίθασος» αλλά εγγράµµατος υπάλληλος της ΔΕΥΑΠ, ο κ. Φωτίου, αποφάσισε µε την έγκριση των συναδέλφων του (σ.σ: τους οποίους είχε εξεγείρει από µήνες ο ίδιος για τη διεκδίκηση των δίκαιων τους) να εξωτερικεύσει το θέµα της κατάφορης αδικίας των υπαλλήλων. Έστειλε επιστολές στην Επιθεώρηση Εργασίας, στον Δήµο Πάρου και στην Εισαγγελία Σύρου.

β) Μετά από αυτή την ενέργεια, απελευθερώθηκε και η εφηµερίδα µας να αποκαλύψει στις 17|11 την υπόθεση. Την γνωρίζαµε από παλαιότερα, όµως είχαµε δεσµευτεί να µην «χτυπήσουµε» σύµφωνα µε τις παραδόσεις µας 1ον) επειδή κάποιοι υπάλληλοι ήθελαν να κρατήσουν στο εσωτερικό της εταιρείας την υπόθεση, µήπως και µε τα λόγια µεταπείσουν τον Στ. Φραγκούλη να τους δώσει πίσω τα λεφτά τους, 2ον) Επειδή δεν είχαµε πάρει στα χέρια µας τα στοιχεία που έπρεπε, τα οποία σήµερα έχουµε.

 

Το δεύτερο σκάνδαλο

Ενώ εδώ και ένα µήνα έχει «σκάσει» η υπόθεση της παρανοµίας, εντούτοις ο δήµαρχος δεν παρεµβαίνει για να επιλύσει το πρόβληµα. Υποδέχεται αίτηση του συνδυασµού της µειοψηφίας Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου να συζητηθεί το πρόβληµα στη συνεδρίαση του Δηµοτικού Συµβουλίου Πάρου της 10|12. Αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει ενηµερωθεί από το σωµατείο των εργαζόµενων στη ΔΕΥΑΠ ότι εκτός από τα λεφτά που έχουν χάσει, κινδυνεύουν να χάσουν πολλά περισσότερα.

Γιατί; Διότι από την 1|01|13 θα περικοπούν οι µισθοί όλων των εργαζόµενων, εξαιτίας σχετικής πρόβλεψης στο «µνηµόνιο Νο3». Η εκτίµηση της περικοπής θα γίνει µε βάση την τελευταία µισθοδοσία που θα πάρουν οι εργαζόµενοι του δηµόσιου και ευρύτερου δηµόσιου τοµέα τώρα, το Δεκέµβριο του 2012. Αν λοιπόν δεν διορθωθεί στους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΠ η µισθοδοσία του Δεκεµβρίου, το ποσό της περικοπής τους θα παγιωθεί από χαµηλότερο του κανονικού σηµείο εκκίνησης. Επίσης, το 3ο µνηµόνιο αναφέρει ότι οι διοικήσεις Ο.Τ.Α και νοµικών προσώπων Ο.Τ.Α δεν έχουν δικαίωµα αποφάσεων για αλλαγή όρων µισθοδοσίας από το Ιανουάριο του 2013, αφού τέτοια θέµατα εντάσσονται στις πολιτικές που εφαρµόζει δια της συγκυβέρνησης η «τρόικα».
Γιατί ο Βλαχογιάννης
«στήνει» δημοτικό συμβούλιο

Ο δήµαρχος αδιαφορεί για το πρόβληµα των εργαζόµενων επί ένα χρόνο για τους λόγους που εκθέτουµε παραπάνω. Αδιαφορεί όµως και για τα χρονικά όρια για τη διόρθωση της µισθοδοσίας του Δεκεµβρίου, διότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι άλλο.

Επιθυµεί να πραγµατοποιηθεί ένα ανούσιο και παράλογο δηµοτικό συµβούλιο το οποίο δεν µπορεί να αποφασίσει για τίποτε σε σχέση µε τα εσωτερικά της ΔΕΥΑΠ (παρά µόνο το διορισµό νέου προέδρου και Δ.Σ) γιατί θέλει να αναγκάσει τον «άχρηστο» πλέον για το δηµοτικό καθεστώς Στ. Φραγκούλη σε παραίτηση την οποία δεν θέλει να του ζητήσει ο ίδιος. Θέλει από την έκθεση του θέµατος στους δηµοτικούς συµβούλους, από την αντιπολίτευση που θα ασκήσουν οι άλλες παρατάξεις, οι εργαζόµενοι, οι πολίτες κλπ, να καταλάβει ο ίδιος ο Στ. Φραγκούλης ότι δεν µπορεί πλέον να κρατά την συγκεκριµένη θέση.

Ο Χρ. Βλαχογιάννης είναι γνωστό ότι δεν διαθέτει την εµβέλεια να διοικήσει το Δήµο Πάρου. Κληρονόµησε τη θέση ως έµπιστος για να κρατήσει το Δήµο για λογαριασµό µίας παράταξης που έχει µεταλλαχτεί σε καθεστώς. Επειδή δεν έχει εµβέλεια στην πολιτική, έχει ασκηθεί ιδιαιτέρως στην παραπολιτική για λόγους επιβίωσης στο προσκήνιο. Δεν έχει το ανάστηµα να ζητήσει την παραίτηση του Στ. Φραγκούλη από πέρσι που ενέσκηψε το θέµα, ούτε για άλλα θέµατα στα οποία φέρνει αντιρρήσεις. Τον φοβάται, όπως τον φοβόταν και ο προκάτοχος του Γ. Ραγκούσης. Ο Στ. Φραγκούλης είναι παλιός δήµαρχος, είναι αψύς και ορµητικός. Αν ανοίξει το στόµα του κανείς από αυτούς δεν ξέρει τι πρόκειται να ακούσει.

Συνεπώς, επέλεξαν τη φθορά του. Την διολίσθησή του, την αποµόνωσή του. Σε αυτό το «παιχνίδι» ο Χρ. Βλαχογιάννης είχε βοήθεια και εκτός των µελών της παράταξης του. Το παραπολιτικό παιχνίδι της πάρτης του καθενός λοιπόν, πάνω από τα προβλήµατα, πάνω από τους ανθρώπους που από τις µειώσεις δεν έχουν χρήµατα να βγάλουν το µήνα τους.


Στη Συνεδρίαση του Δ.Σ

Όλες οι παρατάξεις στάθηκαν υπέρ των εργαζόµενων (άραγε αυτές δεν είχαν ακούσει τίποτε για το θέµα παλαιότερα;). Ο κ. Φωτίου για λογαριασµό των εργαζόµενων κατήγγειλε τις πρακτικές Στ. Φραγκούλη. Ο Δ/ντης της επιχείρησης ήταν απών. Ο Χρ. Βλαχογιάννης έκανε τον Πόντιο Πιλάτο, αλλά ξεκαθάρισε ότι τα λεφτά πρέπει να τα πάρουν οι εργαζόµενοι. Ο Στ. Φραγκούλης έτσι, µπήκε στη γωνία. Μέχρι τέλους υποστήριξε την απόφαση που είχε πάρει προφασιζόµενος ότι µία εγκύκλιος που είχε διαβάσει και ίσχυε για περικοπές στους υπαλλήλους των Δήµων, εφαρµοζόταν και στη περίπτωση της ΔΕΥΑΠ.

Βέβαια, όλα αυτά είναι απλές µπούρδες, διότι οι εργαζόµενοι του έχουν δώσει σειρά εγγράφων και αποφάσεων κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τα οποία αγνόησε χαρακτηριστικά. Ο Χρ. Βλαχογιάννης είχε πετύχει το σκοπό του να διασύρει και να αποµονώσει τον Στ. Φραγκούλη, χωρίς να λύσει το πρόβληµα των εργαζόµενων. Σκασίλα του άλλωστε. Βεβαίως, η εκτίµηση µας είναι ότι θα αναγκαστεί να το λύσει διότι από αυτή την υπόθεση εγείρονται ποινικές κυρώσεις και αξιώσεις αστικής ευθύνης για πολλούς. Επίσης, υπάρχει πρόσωπο έµπιστο του Χρ. Βλαχογιάννη που έχει ζεστάνει την έδρα του από τώρα για να κάτσει στη θέση του προέδρου.

 

Η αποκάλυψη «κερασάκι»

Κατά τη διάρκεια του δηµοτικού συµβουλίου οι «πονηροί» παίκτες στην αίθουσα έκαναν ότι δεν άκουσαν την τοποθέτηση της κ. Κάγκανη. Οι παίκτες «φούσκες» κοιµούνταν τον ύπνο του δικαίου. Η κ. Κάγκανη λοιπόν, πρόεδρος µίας άλλης δηµοτικής επιχείρησης, της ΚΔΕΠΑΠ, είπε ότι: πέρσι µας απασχόλησε και εµάς, αν η εγκύκλιος που λέει ο Στ. Φραγκούλης έχει εφαρµογή, ρωτήσαµε αρµόδιους δικηγόρους, στελέχη υπουργείου κλπ και µας απάντησαν ότι δεν εφαρµόζεται στην περίπτωση µας. Έτσι, δεν πειράξαµε τίποτε.
Αυτό αποκαλύπτει ότι η δηµοτική αρχή και οι οργανισµοί που έχει την ευθύνη να διοικεί, γνώριζαν από πέρσι τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Τους είχε απασχολήσει. Οι περικοπές είχαν εφαρµοστεί στους υπαλλήλους του Δήµου Πάρου, σύµφωνα µε το µνηµόνιο 2. Στο Δήµο είχαν πάει έγγραφα που δεν είχαν πάει ούτε στην ΚΔΕΠΑΠ, ούτε στη ΔΕΥΑΠ.
Έτσι, η περικοπή έγινε µόνο εκεί που υπάρχει οικονοµικό πρόβληµα, µόνο εκεί που υπήρχε ο κατάλληλος πρόεδρος.

Περαστικά µας.
Να τους χαιρόµαστε!

Κωστασ Ν. Δραγάτης