Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου Πάρου 10|12

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 15|12|12

Νέα Δημοτικά Τέλη | Ενώ ο Δήμος Σύρου αποφάσισε για νέα μείωση τελών

Πιστος στη µνηµονιακή πολιτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια ο δήµαρχος Χρ. Βλαχογιάννης στο Δήµο Πάρου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου στην οποία συζητήθηκε το θέµα των δηµοτικών τελών για το 2013 εισηγήθηκε την επιβολή τριών νέων δηµοτικών φόρων σε τρεις δραστηριότητες του Δήµου. Το σηµαντικότερο όµως είναι ότι αρνήθηκε να εξετάσει τη µείωση κατά 10% των υφιστάµενων δηµοτικών τελών που…
diafimisi_entipa_mikro_1

…του προτάθηκε από την αντιπολίτευση, αφού η οικονοµία του νησιού χειµάζεται.

Κόβεται το ρεύμα σε ακίνητα

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήµαρχος Χρ. Βλαχογιάννης επέµεινε στις απόψεις του ακόµα και όταν ο Σ. Καστρουνής (µέλος του συνδυασµού της µειοψηφίας ΚΕΠ και εργαζόµενος της ΔΕΗ) ανάφερε πως ήδη στη ΔΕΗ Πάρου υπάρχουν πάνω από 600 αιτήσεις ιδιοκτητών ακινήτων για διακοπή ηλεκτροδότησης των ακινήτων τους προκειµένου να µην πληρώνονται οι λογαριασµοί και τα δηµοτικά τέλη.

Σ’ αυτές τις αιτήσεις πρέπει να συνυπολογίσουµε και εκείνα τα ρολόγια της ΔΕΗ που έχουν µπει σε αχρηστία εξαιτίας διακοπών που έχει κάνει η ΔΕΗ από τη συσσώρευση ανεξόφλητων λογαριασµών. Αυτό σηµαίνει ότι ο Δήµος χάνει καθηµερινά έσοδα, αφού κάθε ρολόι της ΔΕΗ που δεν «δουλεύει» επάνω στην Πάρο, σηµαίνει ότι χάνονται δηµοτικά τέλη που εισπράττονται από αυτό, κάθε φορά που πληρώνεται ο λογαριασµός.

Τα νέα δημοτικά τέλη

Από τη διοίκηση του Δήµου Πάρου µε εισήγηση του δηµάρχου Χρ. Βλαχογιάννη και µε βάση σχετικές αποφάσεις του Κράτους, επιβάλλονται από το 2013: α) ο Φόρος Ακάλυπτων Χώρων (0,10 λεπτά ανά τ.µ) , β) ο Φόρος Πολιτικών Γάµων (50 ευρώ ανά τελετή), γ) Τέλος Κοιµητηρίων.
Τα υπόλοιπα δηµοτικά τέλη µε εισήγηση δηµάρχου και απόφαση της πλειοψηφίας του δηµοτικού συµβουλίου παραµένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα µε πέρσι.

Η Πάρος «ΑΞΙΑ»

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επικεφαλής της µείζονος αντιπολίτευσης Γρ. Πρωτολάτη διάβασε στο δηµοτικό συµβούλιο λογαριασµό από µικρό ακίνητο ιδιοκτησίας της οικογένειας της το οποίο – όπως δήλωσε – παραµένει κλειστό. Δεν χρησιµοποιείται. Εντούτοις, ανέφερε πως για τη ΔΕΗ πληρώνει 32,53 ως αντίτιµο διατήρησης σύνδεσης και στον ίδιο λογαριασµό τα δηµοτικά τέλη ανέρχονται στα 36,10 ευρώ!!! Πάνω από το 50% του λογαριασµού.

Ο σύµβουλος της παράταξης Άγγελος Πατέλης (ο οποίος διαθέτει εµπορικό κατάστηµα) στην δική του τοποθέτηση ήταν αυτός που πρότεινε στο δήµαρχο Χρ. Βλαχογιάννη να µειωθούν οι δηµοτικοί φόροι κατά 10% ως ελάχιστη συνδροµή στη µείωση των πάγιων εξόδων της Παριανής επιχείρησης και των αντίστοιχων της Παριανής οικογένειας.

Η απάντηση Χρ. Βλαχογιάννη

Παρά τη επικοινωνιακή στροφή που επιχειρεί να κάνει στο προφίλ του ο δήµαρχος Πάρου από το Φθινόπωρο, δηλαδή από ακραίος µνηµονιακός, να µετατραπεί – στα λόγια – σε αντιµνηµονιακό για χάρη της αποκόµισης θετικών απόψεων µεταξύ των ψηφοφόρων της Πάρου, η συνείδηση και νοοτροπία του που παραµένουν πιστές στο µνηµόνιο και την εφαρµογή του στο Δήµο Πάρου, δεν τον άφησαν να κάνει τίποτε άλλο από το να υπερασπιστεί την ακραία πολιτική εφαρµογής του µνηµονίου στο νησί µας από το Δήµο.

Και τούτο γιατί: Από µόνος του δήλωσε ότι «κούρεψε» τις δαπάνες για εξοπλισµό και υπηρεσίες του Δήµου για τη διατήρηση του επιπέδου καθαριότητας κατά την περσινή χρονιά σε επίπεδο 50%, για να µειώσει τα έξοδα, όπως είπε. Αυτό βεβαίως σηµαίνει ότι µειώθηκε και το επίπεδο των υπηρεσιών. Είναι πολύ γνωστά τα δηµοσιεύµατα στον Αθηναϊκό – και όχι µόνο – τύπο τα οποία εξέθεταν την Πάρο και µάλιστα, κατά την τουριστική σεζόν, για το επίπεδο της καθαριότητας στους δηµόσιους χώρους. Παρόλα αυτά, δεν δέχθηκε ένα µέρος από αυτό το «κούρεµα» να επιστρέψει στους πολίτες που υφίστανται το κόστος από τις «κουρεµένες» υπηρεσίες.

Επιπλέον, αν ο ίδιος γνώριζε ότι είναι επικεφαλής οργανισµού που λειτουργεί µε υπαλλήλους (δηµοτικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι ΔΕΥΑΠ, ΚΔΕΠΑΠ κλπ) οι οποίοι παράγουν υπηρεσίες για το καλό των δηµοτών όλων των κατηγοριών (ιδιωτών, επιχειρηµατιών, δηµοσίων υπαλλήλων κλπ), τότε θα ήξερε ότι οι µνηµονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν επιβάλει µεγάλες µειώσεις µισθών προκειµένου να πετύχουν τη λεγόµενη «εσωτερική υποτίµηση» που δεν είναι τίποτε άλλο από την «Κινεζοποίηση» της Ελληνικής οικονοµίας. Επιπλέον το κράτος παρακρατά και τους πόρους που ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση για να καλύψει τα ελλείµµατα του κεντρικού κράτους.

Ενώ λοιπόν οι µισθοί υπαλλήλων µειώνονται δραµατικά, ενώ οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην Πάρο πληρώνουν – αναλογικά – φόρους Λονδίνου, ωστόσο, έχουν µισθούς ή έσοδα στα καταστήµατα, Κίνας!

Στη διατήρηση του υψηλού τιµαρίθµου ζωής συµβάλει απόλυτα ο Δήµος Πάρου µε απόφαση του Χρ. Βλαχογιάννη, αφού, ενώ µειώνει την ποιότητα παρεχόµενων υπηρεσιών, δεν δέχεται να µειώσει τους δηµοτικούς φόρους.

Με λίγα λόγια, στον Δήµο Πάρου ο Χρ. Βλαχογιάννης κάνει ακριβώς το ίδιο που κάνουν οι κυβερνήσεις που εφαρµόζουν το µνηµόνιο. Συντηρεί τον λεγόµενο «κύκλο της ύφεσης».

Θα µπορούσαµε απλώς να παραδεχτούµε ότι το είδος της µνηµονιακής πολιτικής που ασκεί είναι αποτέλεσµα µόνο των αποδεδειγµένα µειωµένων ικανοτήτων του να διοικήσει τον κορυφαίο οργανισµό του νησιού µας. Όµως δεν είναι µόνο αυτό. Από το παράδειγµα της στάσης του στο θέµα των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΠ (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ σελ. 1) αποδεικνύεται ότι µαζί µε την µειωµένη ικανότητα, είναι και επιλογή του να εφαρµόζει την µνηµονιακή πολιτική στο Δήµο Πάρου.

Γι’ αυτό αρνήθηκε την πρόταση της αντιπολίτευσης να µειώσει κατά 10% τους δηµοτικούς φόρους.

Όχι τυχαία, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ και δηµοτικός σύµβουλος της πλειοψηφίας του Δήµου κ. Στ. Φραγκούλης, σε απόλυτη αρµονία και ταύτιση µε το δήµαρχο Χρ. Βλαχογιάννη, στην τοποθέτησή του εγκάλεσε τους συµβούλους της αντιπολίτευσης για την πρόταση τους και τους ζήτησε να είναι «ρεαλιστές», µε την έννοια να αποδεχτούν το ότι το κόστος από τα µνηµόνια στην κεντρική και τοπική οικονοµία πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες στο όνοµα του ότι δεν έχουµε να περιµένουµε τίποτε από αυτά που δικαιούµαστε από το κράτος, αφού η χώρα βρίσκεται στο µνηµόνιο.

Μάλιστα, «χαιρέτησε» µε ικανοποίηση την δήλωση του Χρ. Βλαχογιάννη ότι ο συντελεστής ελλείµµατος ανταποδοτικότητας των τελών του Δήµου Πάρου έχει µειωθεί στο 7,3%. Δηλαδή, και οι δύο ήταν πολύ ικανοποιηµένοι από το γεγονός ότι, ενώ η ποιότητα των δηµοτικών υπηρεσιών φθίνει από τις περικοπές (σ.σ: και την ανοργανωσιά), εντούτοις ο Δήµος Πάρου έχει έλλειµµα 7,3 %, δηλαδή δαπανά περισσότερα από όσα εισπράττει. Είναι όντως επίτευγµα!!!

Ο τρίτος συνδυασµός της αντιπολίτευσης «Λαϊκή Συσπείρωση» µε επικεφαλής τον Κ. Ροκονίδα επί του θέµατος των δηµοτικών τελών διατύπωσε τις παρακάτω απόψεις: «[…] η όποια επιβολή νέων τελών όπως συντελεστής ακάλυπτων χώρων κατοικιών και η διατήρηση άλλων στα περσινά επίπεδα αποτελούν πρόσθετη επιβάρυνση στο χαράτσωµα αυτών που υποφέρουν. Με δεδοµένη και την µείωση εξόδων της υπηρεσίας καθαριότητας για διάφορους λόγους, προτείνουµε:

– Μείωση τελών για τις κατοικίες και τα µικροµάγαζα

  • Κατάργηση τελών όπως τουριστικό-πολιτιστικό.
  • Αύξησή τελών για τα µεγάλα πολυκαταστήµατα, τράπεζες, εµπορική εκµετάλλευση κατοικιών κτλ
  • Απαλλαγή ανέργων, µονογονεϊκών οικογενειών, πολυτέκνων µε εισοδηµατικά κριτήρια
  • Να µην δοθεί η λειτουργία του Νεκροταφείου σε εργολάβους γιατί ανοίγει ο δρόµος δυσβάστακτων τελών και της ιδιωτικοποίησης τους.
  • Να επιβληθεί τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στην ΔΕΗ για τους τοποθετηµένους στύλους σε δηµόσιο-δηµοτικό χώρο.

Τονίζουµε για πολλοστή φορά ότι δεν αρκεί από µέρους της Δηµοτικής Αρχής, η καταδίκη στα λόγια της κυβερνητικής πολιτικής που στερεί από το Δήµο την αναγκαία χρηµατοδότηση και από την άλλη στη λογική της διαχείρισης να φορτώνονται µε δυσβάσταχτα βάρη οι δηµότες. Αυτή η τακτική είναι τελικά υποκριτική και βάζει πλάτη στην στήριξη της πολιτικής της συγκυβέρνησης».

Ο Δ/ντης του Γυµνασίου Παροικιάς Ηλ. Γουρδούκης ως απλός πολίτης (ο οποίος όµως ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ Πάρου) έλαβε το λόγο και διατύπωσε την άποψη του για το θέµα λέγοντας: «Η αλληλεγγύη προς την οικογένεια και την µικροεπιχείρηση του Παριανού δηµότη είναι επιλογή. Πρέπει ο πολιτικός στην τοπική αυτοδιοίκηση να αποφασίσει µε ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει µέσα σε αυτή την κρίση. Η επιβολή νέων τελών και κυρίως η διατήρηση στα ίδια επίπεδα των κύριων, παλαιών τελών, σηµαίνει επιβάρυνση στα οικονοµικά των δηµοτών µας. Η πολιτεία επίτηδες στραγγαλίζει τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης για να µετακυλήσει το κόστος των µέτρων στους Δήµους και στους πολίτες µε την τοπική φορολογία».

Η Απόφαση: Τα νέα είδη δηµοτικών φόρων και η διατήρηση των συντελεστών στους παλαιούς φόρους για το 2013, πέρασαν κατά πλειοψηφία στο δηµοτικό συµβούλιο της 10|12. Το θέµα συζυτήθηκε πριν το ζήτηµα µε τους εργαζόµενους της ΔΕΥΑΠ.

Τεχνικό πρόγραμμα ΔΕΥΑΠ
Τι να υπολογίσεις;

Στη συνεδριαση του δηµοτικού συµβουλίου Δήµου Πάρου της 10|12 συζητήθηκε στο δηµοτικό συµβούλιο η έγκριση του τεχνικού προγράµµατος της ΔΕΥΑΠ για το 2013. Σύµφωνα µε τα όσα εκτέθηκαν, από το τεχνικό πρόγραµµα που είχε υποβληθεί το 2012 δεν έχει αλλάξει κάτι, εκτός από την πρόθεση της διοίκησης της επιχείρησης να κατασκευαστεί µία νέα δεξαµενή νερού στο χωριό Αρχίλοχος (180.000 ευρώ) και να αντικαταστήσει ένα κεντρικό φρεάτιο στη Νάουσα (50.000 ευρώ). Τα υπόλοιπα έργα αφορούν σε αντικαταστάσεις για λόγους συντήρησης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης.

Η επικεφαλής της µειοψηφίας Γρ. Πρωτολάτη έθεσε το θέµα να ενταχθεί το έργο της αποχέτευσης στο Πυργάκι, καθώς και την ανάγκη να αντικατασταθούν όλες οι εναποµείνασες σωλήνες νερού από αµίαντο. Ωστόσο, δήλωσε ότι ο συνδυασµός της θα εγκρίνει το τεχνικό πρόγραµµα της επιχείρησης Οι κ.κ Ισιγώνης και Ροκονίδας (επικεφαλής υπόλοιπων συνδυασµών αντιπολίτευσης) έθεσαν το θέµα του πόσα χρήµατα θα έχει η ΔΕΥΑΠ για να κάνει νέα έργα µέσα στο 2013 δεδοµένου ότι υπάρχουν σοβαρές δαπάνες που θα πρέπει να αντιµετωπίσει, όπως η προκαταβολή ΦΠΑ για χρηµατοδοτούµενο έργο τηλε – ελέγχου δικτύου ΔΕΥΑΠ αξίας 380 χιλιάδων ευρώ (µόνο ο ΦΠΑ) και αποζηµιώσεων σε υπαλλήλους της ΔΕΥΑΠ, τουλάχιστον σε ύψος 300 χιλιάδων ευρώ, εξαιτίας της αψυχολόγητης πολικής παράνοµων παρακρατήσεων που εφάρµοσε ο πρόεδρος της επιχείρησης Στ. Φραγκούλης (βλέπε πρώτο θέµα εφηµερίδας).
Ο Κ. Ροκονίδας δήλωσε «παρόν» στην σχετική ψηφοφορία.