Τι προηγήθηκε από τη συγκέντρωση για της 14|12 για το Κέντρο Υγείας

diadilosi_paros_21.03.12

Παριανή & Παριανέ, μην κάνετε τα κορόιδα… Ειρηνικά

Κάνετε Επανάσταση

1η παναπαριανή συγκέντρωση γενικού συντονισμού στο Κέντρο Υγείας.
Θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις για να κερδίσουμε κάτι.
Η υπόθεση αφορά τα παιδιά μας και τους ηλικιωμένους γονείς μας.

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου Αντιπάρου της 8|12|12
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4|12 το απόγευµα η συγκέντρωση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πάρου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήµου Πάρου. Πρόκειται για την επιτροπή από εκπρόσωπους φορέων του νησιού µας που εφέτος έχουν αρχίσει µία διαφορετική, οργανωµένη προσπάθεια για τη διεκδίκηση βελτίωσης των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας Πάρου. Στη συγκέντρωση, αποφασίστηκαν τα επόµενα βήµατα…
diafimisi_entipa_mikro_1….για την προσπάθεια, δεδοµένου ότι το «Συντονιστικό» έχει πραγµατοποιήσει ήδη συγκεντρώσεις ενηµέρωσης σε όλα τα χωριά της Πάρου, για να µάθουν όσοι δεν γνώριζαν και για να µην υπάρχει η δικαιολογία στον καθένα µας ότι τάχα δεν του είχε πει κανείς κάτι.
Έτσι, την Παρασκευή 7|12, στις 18:00 θα πραγµατοποιηθεί στην αίθουσα του Αρχιλόχου η εκδήλωση ενηµέρωσης για την υπόθεση του Κ.Υ στην Παροικιά, αφού είναι η µόνη εκδήλωση που δεν έχει γίνει ακόµα.

Στις 14|12 Παρασκευή, 11:00, µπροστά από το Κέντρο Υγείας θα πραγµατοποιηθεί µεγάλη πανπαριανή συγκέντρωση προκειµένου όλοι οι κάτοικοι της Πάρου να ενηµερωθούν άµεσα για τις εξελίξεις επάνω στο θέµα, για τα επόµενα βήµατα, αλλά και για να υπογράψουν όλοι οι κάτοικοι τα υποµνήµατα µε αιτήµατα προς την κυβέρνηση. Τα αιτήµατα αυτά υπογεγραµµένα από όσους κατοίκους παραπάνω γίνεται, θα τα µεταφέρει επιτροπή Παριανών στην Κυβέρνηση στις 17|12 µε ειδικό ταξίδι που θα γίνει στην Αθήνα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δήµαρχος Πάρου, καθώς και κληρικός εκπρόσωπος της τοπικής εκκλησίας.


Απολογισμός εκτιμήσεις
και προγραμματισμός

Να υπενθυµίσουµε ότι η διοίκηση του Δήµου Πάρου τα προηγούµενα χρόνια, καθώς το Κέντρο Υγείας αποδυναµωνόταν, υπονόµευσε τις προσπάθειες διεκδίκησης και διαµαρτυρίας των πρώτων πολιτών που είχαν αντιδράσει. Στην συνέχεια «σύρθηκε» στις εκδηλώσεις διαµαρτυρίας, µόνο και µόνο για να µην υφίσταται την κριτική των πολιτών (πέρσι).

Εφέτος, ο δήµαρχος µε δηµόσια δήλωση του παραδέχθηκε στην ουσία ότι δεν µπορεί να ηγηθεί (σύµφωνα µε το θεσµικό του αξίωµα) της προσπάθειας των πολιτών του νησιού για να αποκτήσουµε ξανά τις µίνιµουµ προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάρου. Έτσι, την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει το Συντονιστικό Όργανο των φορέων και η εκτελεστική του επιτροπή. Ο δήµαρχος παρακολουθεί τις εξελίξεις και αποδέχεται τα αιτήµατα της επιτροπής για όσα είναι χρήσιµα από το δηµοτικό συµβούλιο ή το Δήµο.


Η ανάλυση

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης την Τρίτη 4|12 την ανάλυση των όσων έχουν γίνει και του σχεδίου για τα επόµενα βήµατα παρουσίασε ο πρώην δήµαρχος Πάρου Κ. Αργουζής που αποτελεί µέλος της επιτροπής του Συντονιστικού. Βεβαίως, εξέφραζε µε τα λόγια του τα συµπεράσµατα και το συγκερασµό των προτάσεων όλων των µελών του συντονιστικού. Έτσι, κατά την ενηµέρωση διατυπώθηκαν τα εξής:

1) Οι ενηµερωτικές συγκεντρώσεις ολοκληρώθηκαν σε όλα τα χωριά της Πάρου και οι περισσότερες, από την άποψη της συµµετοχής, είχαν επιτυχία. Το βάρος της ενηµέρωσης ανέλαβε οµάδα (η επιτροπή) που είχε οριστεί µε απόφαση του Συντονιστικού και την αποτελούσαν οι Κ. Αργουζής, Ηλ. Γουρδούκης, Σ. Χουλιάρας και Γ. Μαούνης. Πέρα από την ενηµέρωση όλοι οι οµιλητές τόνιζαν την ενότητα του συνόλου των φορέων του νησιού και των παρατάξεων του δηµοτικού συµβουλίου στον κοινό στόχο. Και επίσης, ότι χωρίς τη συµµετοχή, τη συµπόρευση και τη συνδιαµόρφωση των κινητοποιήσεων από όλους δεν µπορεί να προκύψει κάτι το ουσιαστικό.

2) Από τον κόσµο που µίλησε στις συγκεντρώσεις στα χωριά ακούστηκε συχνά το «δε γίνεται τίποτα» και από άλλους προτάσεις όπως: αποκλεισµός του λιµανιού, να µην πληρώσουµε τους φόρους, να απεργήσει για δύο µέρες όλη η Πάρος, να γίνει καθιστική διαµαρτυρία έξω από του Υπουργείο Υγείας.

Η απάντηση που έδινε η επιτροπή στο «δε γίνεται τίποτα» ήταν να διαγράψουµε τη φράση αυτή από το λεξιλόγιό µας. Η επιτυχία του «συστήµατος» είναι ακριβώς ότι µας έχει πείσει ότι δε γίνεται τίποτε. Όσον αφορά τις προτεινόµενες δυναµικές κινητοποιήσεις της Πάρου, η επιτροπή εξήγησε ότι όλες µπορούν να γίνουν και να έχουν µικρά και µεγάλα αποτελέσµατα κάθε φορά, αρκεί να υπάρξει συµµετοχή.

Επίσης η επιτροπή τόνιζε ότι µε µια «ντουφεκιά» (σ.σ.: όπως έγινε πέρσι µε πρωτοβουλία κάποιων) αποτέλεσµα δεν µπορεί να υπάρξει. Η πορεία θα είναι µεγάλη και οι κινητοποιήσεις, οι παρεµβάσεις και γενικότερα η οργανωµένη προσπάθεια πρέπει να έχει διάρκεια για να έχουµε αποτέλεσµα. Και το πιο σηµαντικό είναι να µείνουν όλες οι κοινωνικές οµάδες των νησιών µας (Πάρος, Αντίπαρος) ενωµένες στους στόχους, µέχρι το τέλος του αγώνα.


Όλη η Ελλάδα πιέζει

3) Μεγάλα νοσοκοµεία της χώρας στενάζουν από έλλειψη ρευστότητας. Το ίδιο συµβαίνει και µε το νοσοκοµείο της Σύρου. Οι πιστώσεις είναι ελάχιστες και ο διοικητής του είναι σε αδιέξοδο και σύµφωνα µε ανεπίσηµες πληροφορίες ίσως και να υποβάλει παραίτηση. Κατά συνέπεια, µόνο όποιος χώρος διεκδικήσει οργανωµένα, µεθοδικά και τεκµηριωµένα επίλυση αιτηµάτων, αυτός και θα έχει αποτέλεσµα. Γιατί όσο δύσκολες κι αν είναι οι οικονοµικές συνθήκες της χώρας, πάντοτε θα υπάρχει ένα µικρό περιθώριο σε πιστώσεις.

«Εµείς τα διεκδικούµε όλα» είπε η επιτροπή. Κάλυψη όλων των κενών σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, διατήρηση των θέσεων σε παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, κατάργηση του πεντάευρου, καλύτερο εξοπλισµό, κάλυψη σε φάρµακα και άλλο υλικό που έχουν ανάγκη οι γιατροί για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, κάλυψη των κενών του ΕΚΑΒ.

Οι κινητοποιήσεις που έγιναν πέρυσι, αλλά και οι µέχρι τώρα, οδήγησαν το νοµαρχιακό νοσοκοµείο, που ασφαλώς δεν ενεργεί από µόνο του, σε προκηρύξεις θέσεων επικουρικών γιατρών. Αλλά αυτό είναι «µπάλωµα» και ίσως επιχείρηση παγίδευσης. Οι επικουρικοί γιατροί υπογράφουν σύµβαση ενός έτους και ανάλογα µε την οικονοµική κατάσταση που θα υπάρχει όταν λήξει η σύµβασή τους, θα εξαρτηθεί, εάν θα υπάρξει νέα προκήρυξη. Εκτός αυτού και οι ίδιοι οι γιατροί µπορεί να αναζητήσουν καλύτερη τύχη.

Το αίτηµα του Συντονιστικού παραµένει και είναι η κάλυψη των οργανικών θέσεων µε µόνιµο προσωπικό. Οι συµβάσεις που υπεγράφησαν για 1 παθολόγο, 1 καρδιολόγο και 1 γυναικολόγο µε σύµβαση ενός έτους δεν µας καλύπτουν. Εµείς διεκδικούµε την κάλυψη των οργανικών θέσεων µε 3 παθολόγους ή γενικής ιατρικής, 2 γυναικολόγους, 2 παιδιάτρους, 2 καρδιολόγους, 1 ορθοπεδικό, µια µαία και 2 νοσηλεύτριες. Ό,τι προβλέπει ο οργανισµός του Κέντρου Υγείας.

Πως προχωρά η προσπάθεια

μέχρι το τέλος του έτους

4) Ολοκληρώνεται η διαδικασία µε τις υπογραφές κάτω από το κείµενο – διαµαρτυρία. Μέχρι τις 7 Δεκεµβρίου θα έχουν παραδοθεί όλες οι υπογραφές στη κ. Κάγκανη. Στόχος ήταν οι 3 χιλιάδες υπογραφές. Θα βγουν φωτοαντίγραφα επικυρωµένα µε τη σφραγίδα του Δήµου για να δοθούν στον αρµόδιο Υπουργό, στα πολιτικά κόµµατα, στα κανάλια και τον ηµερήσιο τύπο.

Θα πραγµατοποιηθεί συγκέντρωση στην Παροικιά για τους κατοίκους µόνο της Παροικιάς την Παρασκευή 7 Δεκεµβρίου στον Αρχίλοχο στις 6 το απόγευµα (σ.σ: αποφασίστηκε στη συγκέντρωση της 4|12 και πραγµοτοποιήθηκε όταν η εφηµερίδα µας έκλεινε το παρόν φύλλο).

Στις 10 Δεκεµβρίου που θα γίνεται συνεδρίαση του Δηµοτικού Συµβουλίου ζητήθηκε από τον παρόντα δήµαρχο στη συνάντηση της 4|12 να τεθεί ως πρώτο θέµα ηµερήσιας διάταξης το κλείσιµο του Δήµου την Πέµπτη 13 και την Παρασκευή 14 Δεκεµβρίου, σε ένδειξη διαµαρτυρίας για τον τρόπο που αντιµετώπισε το υπουργείο την έγγραφη διαµαρτυρία του Δηµάρχου µε αφορµή το θανάσιµο τροχαίο τραυµατισµό του νεαρού ζεύγους Ρουµάνων που έλαβε χώρα πρόσφατα, αλλά και για τη γενικότερη αδιαφορία του Υπουργείου για το Κέντρο Υγείας της Πάρου και της Αντιπάρου.

Στις 14 Δεκέµβρη στις 11 το πρωί αποφασίστηκε συγκέντρωση όλης της Πάρου µπροστά στο κέντρο Υγείας. Την ώρα της συγκέντρωσης να κλείσουν όλα τα καταστήµατα της Πάρου. Το ΚΤΕΛ να διαθέσει τα λεωφορεία του για την µετακίνηση των κατοίκων των χωριών. Το εργατικό κέντρο να καλύψει τη στάση εργασίας την ώρα της συγκέντρωσης στις τράπεζες και σε όλες τιε ΔΕΚΟ. Τέλος, ο στόχος είναι να είναι κλειστά την ώρα της συγκέντρωσης τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΗ, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΔ, η Δ.Ο.Υ. Τα σχολεία να δώσουν επίσης το παρόν στη συγκέντρωση µε τη στήριξη των καθηγητών και των συλλόγων γονέων. Η πανπαριανή συγκέντρωση να εγκρίνει ψήφισµα διαµαρτυρίας.

Στις 16 του µηνός το Συντονιστικό µαζί µε το Δήµαρχο θα πάει στην Αθήνα για να επιδώσει στις 17/12 τις υπογραφές και το ψήφισµα της συγκέντρωσης στον υπουργό και στα πολιτικά κόµµατα στη Βουλή. Κατά την παραµονή στην Αθήνα θα έλθει σε επαφή µε δηµοσιογράφους και µε την Οµοσπονδία των Παριανών Συλλόγων που έχει εκφράσει τη διάθεσή της να συµπαραταχθεί στην κοινή προσπάθεια.

5) Επιστρέφοντας το Συντονιστικό θα συγκαλέσει και πάλι τους φορείς για να τους ενηµερώσει για τα αποτελέσµατα του ταξιδιού.

6) Τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει η σωστή διαχείριση της επικοινωνίας. Θα χρειαστεί να βγαίνουν συχνά δελτία τύπου, να φτιαχτούν video, να δηµιουργηθούν επαφές µε δηµοσιογράφους, να αξιοποιηθούν επαφές µε δηµοσιογράφους που έχουν σχέση µε την Πάρο και την Αντίπαρο, ώστε οι ηµερήσιες εφηµερίδες των Αθηνών να έχουν έτοιµο υλικό, καθώς και κάποια κανάλια που ενδιαφέρονται για τα συµβαίνοντα στα νησιά µας. Να αξιοποιηθούν τα µεγάλα blog.

Ο Κ. Αργουζής, για λογαριασµό της επιτροπής και του Συντονιστικού κατέληξε λέγοντας ότι αυτός πρέπει να είναι ο προγραµµατισµός για το 2012.

Και επειδή εκτίµησε ότι δεν προβλέπεται να τελειώσει το θέµα µέσα στο 2012, είπε ότι από τις αρχές του 2013, το Συντονιστικό θα πρέπει και πάλι να συγκαλέσει όλους τους φορείς για να καταστρωθούν τα νέα σχέδια για την κατάσταση και να προγραµµατίσουν οι παραπέρα ενέργειες.