Μπες στο νόημα… | Ο Ιατρικός Τουρισμός έχει λεφτά αρκεί να έχεις ένα μίνιμουμ δημόσιο Κέντρο Υγείας

 

ygeia_lefta

 

Ενώ στην Πάρο υποβαθμίζεται το Κέντρο Υγείας, άλλοι θα πάρουν λεφτά για Ιατρικό Τουρισμό
Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 17|12|12

Tη διενέργεια έξι πιλοτικών προγραµµάτων για την ανάπτυξη και προώθηση ολοκληρωµένων δικτύων ιατρικών υπηρεσιών για ξένους επισκέπτες σε τοπικό επίπεδο, προτείνει η µελέτη του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) µε τίτλο: «Ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισµού στην Ελλάδα». Όπως τονίστηκε σε παρουσίαση της µελέτης που έγινε πρόσφατα, τα προγράµµατα θα δοµηθούν γύρω από τοπικές νοσοκοµειακές µονάδες, εντάσσοντας στο πρόγραµµα πρωτοβάθµια ιατρεία, ξενοδόχους, ταξιδιωτικούς πράκτορες, υπηρεσίες προβολής, µεταφοράς, διασφάλισης ποιότητας, και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ποιοι μπορούν

diafimisi_entipa_mikro_1Οι προτεινόµενες περιοχές είναι το Λασίθι, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλία. Υπογραµµίζεται, ότι η µελέτη του ΞΕΕ εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Όπως αναφέρθηκε, τα πιλοτικά προγράµµατα θα ξεκινήσουν µε µελέτη βιωσιµότητας, στηριγµένη στις δυνατότητες των τοπικών παρόχων και φορέων, θα προτείνουν πακέτα, τιµολόγηση και στρατηγική µάρκετινγκ και θα εγκαταστήσουν µηχανισµούς παρακολούθησης και εφαρµογής, για να µην υπάρξουν εµπόδια στη διασυνοριακή φροντίδα που περιορίζουν πολύ τις δυνατότητες ανάπτυξης του ιατρικού τουρισµού.

Ένας ρεαλιστικά αισιόδοξος στόχος σε µεσοπρόθεσµο ορίζοντα, αναφορικά µε τον αριθµό τουριστών του ιατρικού τουρισµού, είναι η έλευση 100.000 ασθενών το χρόνο, που θα δαπανούν κατά µέσο όρο 4.000 ευρώ έκαστος, ποσό που επιµερίζεται σε 3.000 ευρώ για ιατρικά έξοδα και 1.000 ευρώ για ξενοδοχειακά και συναφή. Όπως επισηµαίνει η µελέτη, σε 10 χρόνια, εάν αναπτυχθεί η διασυνοριακή φροντίδα µέσα στην ΕΕ και αν χρησιµοποιηθεί σωστά η υποδοµή του ΕΣΥ, µπορεί να τεθεί στόχος πενταπλάσιος, δηλαδή 2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Πως και Τι

Η Ελλάδα µπορεί, σχετικά γρήγορα και χωρίς σηµαντικές νέες επενδύσεις σε πάγια, να προσφέρει διεθνώς ανταγωνιστικές υπηρεσίες στους εξής τοµείς:
Επιλεκτικός Ιατρικός Τουρισµός για εξειδικευµένες ιατρικές παρεµβάσεις από τα Τριτοβάθµια Νοσοκοµεία του Ιδιωτικού Τοµέα (κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στα πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία άλλων πόλεων).

  • Αποκαταστατικός και Γηριατρικός Τουρισµός: συνεργασία κέντρων αποκατάστασης µε ξενώνες και ξενοδοχεία για προώθηση πακέτων αποκαταστατικού τουρισµού.
  • Ιατρικός Τουρισµός Εξωσωµατικής και Υποβοηθούµενης Γονιµοποίησης: συνεργασία κέντρων µε ξενοδοχειακές µονάδες σε όλη την Ελλάδα.

Ξενοδοχεία και ξενώνες συνεργαζόµενα µε κέντρα αιµοκάθαρσης: προβολή των συνεργασιών προκειµένου τα ξενοδοχεία να απευθύνονται σ’ ένα επιπλέον target group και να διαφηµίζονται σε διευρυµένες κατηγορίες πελατών (σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ρόδο).

  • Λουτροπόλεις – κέντρα αποκατάστασης – προσκείµενες υποδοµές φιλοξενίας για τουρισµό οµάδων ειδικών κατηγοριών: άτοµα µε µυοσκελετικές παθήσεις, άτοµα µε νευρολογικές παθήσεις, άτοµα τρίτης ηλικίας κ.λπ. (ευρεία γεωγραφική διασπορά).
  • Οφθαλµολογία – αισθητική δερµατολογία και πλαστική χειρουργική, σε επίπεδο One-Day/Secondary Care Clinic (στις µεγάλες πόλεις και σε τουριστικές περιοχές).