Ξέχασαν την Εκατονταπυλιανή από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

ekatontapyliani237


Ρεπορταζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 8|12|12
Η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κάνει ό,τι θέλει;
Διαμαρτυρία Δήμου Πάρου και περιφερειακού συμβούλου Κ. Μπιζά

ΕΙΧΑΜΕ καταγράψει αρκετά τεκµήρια τα οποία µας επέτρεπαν να έχουµε αµφιβολίες για τη δραστηριότητα της αντιπεριφερειάρχη τουρισµού κας Ελ. Φτακλάκη σχετικά µε το πώς διαχειρίζεται τις υποθέσεις του τοµέα της. Το θέµα µας ενδιαφέρει, αφού ο τοµέας της κ. Φτακλάκη στην Περιφέρεια πρέπει να αντιπροσωπεύει όλα τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Που σηµαίνει, ότι από τις ενέργειές της δικαιούµαστε µερίδιο που µεταφράζεται σε χρήµα. Βεβαίως, δεν µπορούµε το µερίδιο µας να το πάρουµε σε χρήµα και να το χρησιµοποιήσουµε στην Πάρο, όπως θέλουµε. Γι’ αυτό πρέπει να ελέγχουµε, ώστε…
diafimisi_entipa_mikro_1…να προωθούµε τις απαιτήσεις µας, τις οποίες υλοποιεί η Περιφέρεια διά της κ. Ελ. Φτακλάκη. Κάτι που µέχρι στιγµής δεν γίνεται.

 Ξέχασαν την Πάρο

Και ενώ εµείς, διαβάζοντας τα δελτία τύπου της κ. Φτακλάκη, είχαµε αρχίσει να διαβλέπουµε τα «παράξενα», δεν άργησαν να δηµοσιοποιηθούν έγγραφα φορέων και προσώπουν που επιβεβαίωναν τους φόβους µας. Την Παρασκευή 30|11|12 είδε το φως της δηµοσιότητας επιστολή του δηµάρχου Πάρου και της προέδρου της δηµοτικής επιτροπής τουρισµού Δήµου Πάρου µε την οποία ασκούσαν κριτική έναντι της κ. Φτακλάκη και της περιφερειακής πολιτικής τουρισµού, διότι είχε «ξεχάσει» να συµπεριλάβει σε επίσηµη παρουσίαση που αφορούσε τον θρησκευτικό τουρισµό του Νοτίου Αιγαίου, την Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου.
Παραθέτουµε την επιστολή – διαµαρτυρία του Δήµου Πάρου:

«Παρακολουθήσαµε µε ενδιαφέρον την παρουσίαση που κάνατε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Philoxenia». Συµφωνούµε µε την επισήµανση για την ευρύτητα και την ποικιλοµορφία του τουριστικού προϊόντος των νησιών που, πραγµατικά, καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσµα της τουριστικής ζήτησης. Στο σηµείο αυτό επιτρέψτε µας να τονίσουµε την ανάγκη υπενθύµισης και τόνωσης του brandname «Κυκλάδες» που είναι καθιερωµένο στους κύκλους των επηρεαστών και διαµορφωτών της κοινής γνώµης, τους δηµοσιογράφους και ταξιδιωτικούς πράκτορες. Στην εποχή της οικονοµικής δυσπραγίας, ενδεχόµενα να θεωρείται πιο αποδοτική η επένδυση σε επιτυχηµένα ή ήδη δηµοφιλή brands παρά το άνοιγµα και η χρηµατοδότηση νέων όρων που δεν έχουν δοκιµαστεί. Αυτό δεν σηµαίνει πως ο Δήµος Πάρου είναι αρνητικός σε κάθε νέα πρόταση. Πιστεύουµε στον εµπλουτισµό, υπό την προϋπόθεση πως δεν χτίζεις κάτι νέο και συνάµα εγκαταλείπεις το δοκιµασµένο και καθιερωµένο.

Ακούσαµε, τέλος, µε ικανοποίηση ότι ζητήσατε την εµπλοκή των νησιών στην προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια για την προβολή του προορισµού, αναγνωρίζοντας, ταυτόχρονα, την αυτοτέλειά τους σε ό,τι αφορά τις δικές τους κινήσεις σε επίπεδο στρατηγικής. Ωστόσο, η εξαίρεση της Πάρου από το θρησκευτικό χάρτη των Κυκλάδων, η πληθώρα λογοτύπων που ετοιµάζει η Περιφέρεια ερήµην των νησιών πολλά από τα οποία -µεταξύ των οποίων και η Πάρος – έχουν εκπονήσει και επενδύσει σε αυτά, κάθε άλλο παρά αυτοτέλεια και συλλογικότητα δεν προσδίδει στις προθέσεις σας. Κατόπιν όλων αυτών ζητούµε:

1. Να ληφθεί υπόψη πως ορισµένοι Κυκλαδικοί προορισµοί έχουν «χτίσει» συστηµατικά το brandname τους σε λογότυπα που χρησιµοποιούν σε κάθε ενέργεια προβολής. Η Πάρος ανήκει στην κατηγορία αυτή.
2. Να γίνει λεπτοµερής καταγραφή ώστε να περιληφθούν στο θρησκευτικό χάρτη των Κυκλάδων και άλλοι προορισµοί των Κυκλάδων µε σηµαντικά αξιοθέατα όπως και η Πάρος µε την εκκλησία της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (ένα από τα σηµαντικότερα µνηµεία σε πανχριστιανική και πανορθόδοξη κλίµακα που χτίστηκε τον 4ο αι. µ.Χ.).
3. Να ενηµερώνονται εγκαίρως όλα τα νησιά των Κυκλάδων για την ενδεχόµενη συµβολή τους σε ενέργειες Δηµοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας. Ενδεικτικά, ο Δήµος Πάρου µαζί µε τους τοπικούς φορείς είναι πρόθυµοι να προσφέρουν φιλοξενίες για κλήρωση σε δηµοσιογράφους όπως εκείνη που πραγµατοποιήθηκε στην πρόσφατη παρουσίαση της ΠΝΑ στην έκθεση «Philoxenia 2012».

Αναγνωρίζοντας τις καλές σας προθέσεις, είµαστε βέβαιοι ότι στο µέλλον θα συµβάλλετε έτσι ώστε η συνεργασία της Περιφέρειας µε κάθε νησί να είναι εποικοδοµητική αποφεύγοντας στοχεύσεις αποσπασµατικού χαρακτήρα που ακυρώνουν πολλές φορές το κοινά επιδιωκόµενο αποτέλεσµα. Σας ευχαριστούµε εκ των προτέρων για την προσοχή σας και παραµένουµε στη διάθεσή σας για µια περισσότερο αναλυτική προσέγγιση των στόχων που τόσο η Περιφέρεια όσο και εµείς έχουµε θέσει για την αύξηση του τουριστικού ρεύµατος , τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση της µέσης παραµονής».

Παρέμβαση Κ. Μπιζά

kostas_bizasΧωρίς να προλάβουν να περάσουν τρεις ηµέρες, προέκυψε και άλλη επιστολή, του περιφερειακού συµβουλίου κ. Κ. Μπιζά που εκλέγεται στην περιφερειακή ενότητα Πάρου – Αντιπάρου µε την αντιπολίτευση του περιφερειακού συµβουλίου. Ο κ. Κ. Μπιζάς είναι µέλος της επιτροπής τουρισµού της περιφέρειας, αφού ο ίδιος διαθέτει επιχείρηση ενοικιαζοµένων δωµατίων στην Πάρο και γνωρίζει τον κλάδο, τον οποίο µάλιστα εκπροσωπεί ως πρόεδρος ενός από τους συλλόγους ενοικιαζόµενων δωµατίων της Πάρου. Στη συνέχεια, παραθέτουµε την επιστολή Κ. Μπιζά προς την κ. Φτακλάκη δια της οποίας αναδεικνύονται δύο θέµατα: α) ότι η κ. Φτακλάκη δεν επικοινωνεί µε τους δήµους για να σχεδιάσει την τουριστική πολιτική για τα νησιά µας, β) ότι δεν ενηµερώνει την ίδια την τουριστική επιτροπή της Περιφέρειας για τις ενέργειες που κάνει.

Ο κ. Κ. Μπιζάς στην επιστολή του, εγκαλεί την κ.Ελ. Φτακλάκη για την υπόθεση της παράληψης από την περιφερειακή πολιτική εκκλησιαστικού τουρισµού, την Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου.

Η επιστολή

ΠΡΟΣ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

κα Φτακλάκη Ελευθερία
«Με αφορµή το έγγραφο του Δηµάρχου Πάρου προς το γραφείο της κ. Αντιπεριφερειάρχη στις 28.11.12, διαπιστώνω:

1) την έλλειψη επικοινωνίας µε την τουριστική επιτροπή του Δήµου Πάρου και την διαφορετική προσέγγιση στο νέο λογότυπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το οποίο και σας ανέφερα κατά την συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 26.11.12 στην Σύρο. Εσείς µου απαντήσατε ότι η Περιφέρεια θα έχει το δικό της λογότυπο ενώ όσοι Δήµοι έχουν επίσης λογότυπο προφανώς και θα συνεχίσουν να χρησιµοποιούν το δικό τους εκτός αν η Περιφέρεια χρηµατοδοτήσει κάποια έντυπα οπότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση του λογότυπου της περιφέρειας. Τα παραπάνω τα µετέφερα στο µέλος της τουριστικής επιτροπής κ. Στέλλα Φυρογένη και ταυτόχρονα ζήτησα τις προτάσεις του Δήµου Πάρου για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας µε e-mail που απέστειλα στις 27.11.12 προς την Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής κ. Μαρία Χανιώτη.

2) Σας ενηµερώνω ότι στις 3 Δεκεµβρίου συνεδριάζει η τουριστική επιτροπή του Δήµου Πάρου και πρώτο θέµα είναι:

«Συζήτηση για το σχέδιο προβολής και δράσης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου»

Επίσης στο έγγραφο του Δηµάρχου Πάρου προς το γραφείο σας γίνεται αναφορά για «… εξαίρεση της Πάρου από το θρησκευτικό χάρτη των Κυκλάδων …»
Σας παρακαλώ να µε ενηµερώσετε για τον παραπάνω χάρτη, ποια θρησκευτικά µνηµεία υπάρχουν σε αυτόν και αν πράγµατι έχει εξαιρεθεί η Παναγία Εκατονταπυλιανή. Σας γνωρίζω ότι ο παλαιοχριστιανικός ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής της Πάρου ανεγέρθηκε τον 4ο αιώνα από τον πρώτο χριστιανό αυτοκράτορα τον Άγιο Κωνσταντίνο και ολοκληρώθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα. Γιορτάζει µε κάθε λαµπρότητα και µε παρουσία χιλιάδων πιστών από όλη την Ελλάδα στις 15 Αυγούστου. Μου φαίνεται αδιανόητη η όποια απουσία του Πανορθόδοξου Προσκυνήµατος της Παναγίας Εκατονταπυλιανής από τον θρησκευτικό χάρτη των Κυκλάδων.
Σας παρακαλώ να µε ενηµερώσετε σχετικά για τον παραπάνω θρησκευτικό χάρτη».

Διακοσμητική η τουριστική
επιτροπή της Περιφέρειας

ftaklaki_perifereiaΣτις 26|11 συνεδρίασε στη Σύρο η τουριστική επιτροπή της Περιφέρειας. Διαβάστε στη συνέχεια ποιο ήταν το αντικείµενο των συζητήσεων, όπως τα εισηγήθηκε η αντιπεριφερειάρχης κ. Ελ. Φτακλάκη. Παραθέτουµε τµήµα από το δελτίο τύπου που δηµοσιοποίησε η ίδια µετά τη συνεδρόιαση:
«Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη, Ελευθερίας Φτακλάκη, συνεδρίασε Δευτέρα 26/11 στη Σύρο η Τουριστική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η αντιπεριφερειάρχης χαιρέτισε τα µέλη της επιτροπής και δεσµεύτηκε για συνεχή συνεργασία, καθώς η επιτροπή Τουρισµού πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στο σχεδιασµό των δράσεων. Η κα Φτακλάκη ενηµέρωσε τα µέλη της Επιτροπής για την έκθεση της PHILOXENIA της Θεσσαλονίκης, στην οποία µετείχε εκπροσωπώντας την Περιφέρεια και προβάλλοντας την τουριστική ταυτότητα του Νοτίου Αιγαίου.

Έγινε αναλυτική παρουσίαση της τουριστικής ταυτότητας της Περιφέρειας, καθώς και των διαφηµιστικών προϊόντων µε το λογότυπο της Περιφέρειας. Επιπλέον, προτάθηκε η δηµιουργία µιας οµάδας προβληµατισµού Επιστηµόνων Τουρισµού (thing tank)».

Εκ των υστέρων

Όµως την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας η κ. Ελ. Φτακλάκη την είχε παρουσιάσει ήδη κατά τη διάρκεια της έκθεσης «PHILOXENIA» από τις 24|11. Δύο ηµέρες πριν τη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής της Περιφέρειας. Οπότε, η όποια τουριστική πολιτική, δεν έχει εγκριθεί από την τουριστική επιτροπή, αλλά µόνο από την ίδια την κ. Φτακλάκη και προφανώς, κάποιους ιδιώτες συνεργάτες της, τους οποίες θέλησε να νοµιµοποιήσει εκ των υστέρων στην επιτροπή τουρισµού της Περιφέρειας, εισηγούµενη για έγκριση δηµιουργίας «thing tank» για τον σχεδιασµό τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας.
Πως γνωρίζουµε ότι η Ελ. Φτακλάκη είχε παρουσιάσει πριν τη συνεδρίαση της τουριστικής επιτροπής της Περιφέρειας, την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: µα από τις ίδιες τις ανακοινώσεις της κ. Φτακλάκη. Ανακοινώσεις που είδαν το φως της δηµοσιότητας πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής τουρισµού. Παραθέτουµε τµήµα:

«24 Νοεµβρίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Δυναµικά και µε εξωστρέφεια η προβολή των νησιών µας – Τη νέα στρατηγική παρουσίασε στη Philoxenia η αντιπεριφερειάρχης.
Τη νέα στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον τουρισµό, µε έµφαση στην εξωστρέφεια, την ανανέωση της εικόνας των νησιών µας και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στην 28η PHILOXENIA που πραγµατοποιείται στη Θεσσαλονίκη, η αρµόδια αντιπεριφερειάρχης Λίτσα Φτακλάκη, η οποία έδωσε στη δηµοσιότητα και το νέο τουριστικό λογότυπο της Περιφέρειας […]».

Νεότερες εξελίξεις που…

…δεν άλλαξαν τίποτε από τα συµπεράσµατα της εφηµερίδας µας, εκ του ρεπορτάζ. Στις 03|11 ο κ. Κ. Μπιζάς έδωσε στη δηµοσιότητα επιστολή της κ. Φτακλάκη η οποία είχε εκδοθεί για να απαντήσει στις διαµαρτυρίες του Δήµου Πάρου. Με το κείµενο που διαβάσαµε καταλάβαµε ότι η κ. Φτακλάκη όχι απλώς δεν ρωτάει κανένα για να κάνει ό,τι της καπνίσει για τα θέµατα τουρισµού στα οποία δικαιούνται λόγου και οι εκπρόσωποι του κάθε νησιού ξεχωριστά που αποτελούν το Νότιο Αιγαίο, αλλά επιχειρεί να κοροϊδέψει κατάφατσα την κοινωνία της Πάρου και του Νοτίου Αιγαίου. Αλλιώς, πώς να εξηγήσει κανείς ότι στην επιστολή της η κ. Φτακλάκη µετατρέπει µία µεταφορική έκφραση που χρησιµοποίησαν οι παράγοντες του Δήµου µας στην επιστολή διαµαρτυρίας τους: «…η εξαίρεση της Πάρου από το θρησκευτικό χάρτη των Κυκλάδων…», σε αναφορά σε χάρτινη έκδοση (κατά κυριολεξία) για τον θρησκευτικό τουρισµό που ασφαλώς δεν έχει κάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Δηλαδή, η κ.Φτακλάκη πέταξε τη µπάλα στην εξέδρα.
Η ουσία είναι ότι η φετινή «PHOLOXENIA» είχε αφιέρωµα στον θρησκευτικό τουρισµό και – όπως είπαµε – η κ. Φτακλάκη παρουσίασε εκεί τα σχέδια της για την τουριστική πολιτική. Προφανώς, εκεί, δεν βρήκε ούτε ένα λόγο να πει για την Παναγία Εκατονταπυλιανή.