Πριν ένα μήνα γράφαμε: ΔΕΥΑΠ και Δημοτική Αρχή Πάρου | Παράνομοι & Μνημονιακοί | Θυμηθείτε και παρακολουθήστε τη συνέχεια…

Οι κ.κ Βλαχογιάννης και Φραγκούλης

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 17|11|12

1) Μπορείτε να φανταστείτε ότι κάπου στον κόσµο χωρίς καµία διαδικασία, κάποιος πρόεδρος δηµοτικής επιχείρησης παρακράτησε το 1/3 του µισθού των εργαζόµενων (κατά µέσο όρο) έτσι, ένα πρωί, κάποιο τέλος του µήνα;
2) Μπορείτε να φανταστείτε ότι υπάρχει µέρος του κόσµου στο οποίο διαµένει – ανενόχλητη – δηµοτική αρχή που διόρισε αυτόν τον πρόεδρο, ο οποίος µάλιστα είναι και δηµοτικός σύµβουλος αυτής της δηµοτικής διοίκησης, η οποία αποφάσισε να στηρίξει σιωπηρά αυτόν τον πρόεδρο στην θέση του, επιβραβεύοντας προφανώς τις πράξεις του;
3) Μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτή η παρακράτηση µέρος µισθού:
δεν επιβλήθηκε µε βάσει κάποια νοµοθεσία…
δεν
επιβλήθηκε µε βάση κάποια απόφαση του διοικητικού συµβουλίου της επιχείρησης…

4) δεν επιβλήθηκε µε βάση απόφαση του υπεύθυνου για τα οικονοµοτεχνικά της επιχείρησης…
δεν επιβλήθηκε κατόπιν κάποιας επίσηµης γνωµάτευσης νοµικού, ύστερα από ερµηνεία κάποιου νόµου…
αλλά…

α) ότι επιβλήθηκε µόνο µε απόφαση του προέδρου της επιχείρησης που δεν έχει καµία απολύτως επιστηµονική ιδιότητα, ούτε καταστατικό δικαίωµα, για να ερµηνεύει νόµους, εγκυκλίους κλπ…
β) ότι επιβλήθηκε µε γνώση των µελών του διοικητικού συµβουλίου, τα οποία όµως – µε εξαίρεση ένα µέλος – κάλυψαν µε τη σιωπή τους την αυθαίρετη απόφαση του προέδρου της δηµοτικής επιχείρησης…
γ) ότι επιβλήθηκε µε τη γνώση και την απόλυτη συµφωνία του δηµάρχου του Δήµου στον οποίο ανήκει η δηµοτική επιχείρηση, αφού γνωρίζε το θέµα εδώ και καιρό και δεν έκανε απολύτως καµία παρέµβαση για να αποδοθεί δικαιοσύνη;
Σας κούρασα;

Συγνώµη… Όµως λίγη υποµονή ακόµα…
Αν είστε κάτοικοι Πάρου και δεν είστε από τους ελάχιστους στο νησί και στην χώρα που ο πλούτος που διαθέτετε σας επιτρέπει να µην ενδιαφέρεστε καθόλου για την οικονοµική κρίση που ζούµε, για τους φόρους και τα χαράτσια που επιβάλλονται, τότε το θέµα δεν σας ενδιαφέρει. Αν είστε από τους πολλούς που έχουν «στριµωχτεί».

Τι θα κάνατε,
αν κάποιος σας έπαιρνε µε το ζόρι από το µισθό σας κάθε µήνα και επί ένα χρόνο από 150 ευρώ, µέχρι και 400;
Τι θα κάνατε, αν κάποιος σας έπαιρνε αυτά τα χρήµατα από το µισθό σας, ο οποίος µισθός σας, δεν θα ήταν µικρότερος από τα 900 ευρώ, αλλά ούτε µεγαλύτερος από τα 1500 ευρώ;

ΤΕΛΙΚΑ: Αν κάποιος αυθαίρετα – µέσα σε µία βαθειά οικονοµική κρίση σας ανάγκαζε λόγω της παράνοµης περικοπής µισθού:

– να µην πάτε το παιδί σας στα Αγγλικά γι’ αυτή τη χρονιά,
– να µην πληρώσετε τη δόση του δανείου,
– να µην πληρώσετε το φως,
– να µην παραγγείλετε πετρέλαιο…

Τι θα είχατε να πείτε γι αυτόν που σας προκάλεσε τέτοια ζηµιά;
Τι θα είχατε να πείτε σε αυτούς που τον κάλυπταν;
Ποια θα ήταν η απαίτηση σας για να αποδοθεί δικαιοσύνη;
Αποκαλύψεις

Ε, λοιπόν, αυτές οι ξεδιάντροπες πράξεις έλαβαν χώρα στο νησί µας.
Ε, λοιπόν, αυτές οι πρόστυχες ενέργειες κατά της ήρεµης ζωής και της οικογενειακής γαλήνης εργαζόµενων, καταγράφηκαν στην Πάρο µας.
Ε, λοιπόν, αυτές οι φασιστικές, αυθαίρετες, µνηµονιακές, καταχρηστικές και παράνοµες πράξεις γίνονται επί ένα χρόνο εις βάρος 40 και πλέον εργαζόµενων του νησιού µας.

Ε, λοιπόν,

  • η δηµοτική επιχείρηση είναι η ΔΕΥΑΠ Πάρου!
  • ο πρόεδρος και δηµοτικός σύµβουλος είναι ο «κάνω ό,τι µου γουστάρει στις ζωές των άλλων» ισόβιος πρόεδρος ΔΕΥΑΠ µε µισθωτή θέση του Δήµου Πάρου, Στέλιος Φραγκούλης!

– οι απολύτως συνυπεύθυνοι/-ες είναι τα µέλη του Δ.Σ της ΔΕΥΑΠ: κ.κ δηµοτικοί σύµβουλοι Μαρουσώ Φραγκούλη, Δηµήτρης Αντιπαριώτης, Μαρία Χανιώτη που ανήκουν στη δηµοτική πλειοψηφία και ο πρώην δηµοτικός σύµβουλος της πλειοψηφίας κ. Χασούρης που έχει ορισθεί µε την ιδιότητα του πολίτη, καθώς και ο Ζαχαρίας Ρούσσος – Κοντογιώργης δηµοτικός σύµβουλος της αντιπολίτευσης του συνδυασµού «Πάρος ΑΞΙΑ».

Η δηµοτική αρχή που αποκρύπτει την πράξη, καλύπτει τους αυτουργούς και κατακρεουργεί τις ζωές εργαζόµενων, είναι του µνηµονακού δηµάρχου Πάρου Χρ. Βλαχογιάννη, του καλύτερου υποστηρικτή της τρόικα στην τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα. Με απτές αποδείξεις πλέον.

Το γεγονός

Τον Οκτώβριο του 2011 δροµολογήθηκε για εφαρµογή η περικοπή µισθών στο δηµόσιο τοµέα σε εφαρµογή των προβλέψεων των µνηµονιακών νόµων που επέβαλε η τρόικα µέχρι τότε. Οι υπάλληλοι των δηµοτικών επιχειρήσεων εξαιρούνταν από τις περικοπές, αν ο µέσος όρος µισθοδοσίας του προσωπικού ήταν µικρότερος από τα 1900 ευρώ µεικτά (µε τις ασφαλιστικές εισφορές).
Η ΔΕΥΑΠ έχει και έχει υπάλληλους µε µικρότερο µέσο όρο από αυτόν. Συνεπώς, η εφαρµογή του νόµου δεν αφορούσε την επιχείρηση.

Όµως ο τιτανοτεράστιος «µη µου πειράζετε τη θέση και τα δικά µου λεφτά» πρόεδρος Στέλιος Φραγκούλης αποφάσισε έτσι – γιατί έτσι γούσταρε – να περικόψει τους µισθούς και µάλιστα, όπως σήµερα αποδεικνύεται, να τους περικόψει και µε αγράµµατο τρόπο που επέφερε µεγαλύτερη ζηµιά.

Αυτή τη δουλειά την κάνει επί ένα χρόνο. Οι εργαζόµενοι από το Φεβρουάριο του 2012 τού έχουν κάνει συστάσεις, τού έχουν καταθέσει νοµικά έγγραφα, τού έχουν καταθέσει αποφάσεις, ενώ έχουν ενηµερώσει και µέλη του ΔΣ και το δήµαρχο Χρ. Βλαχογιάννη. Κανένας (εκτός του εκπρόσωπο των εργαζοµένων στο Δ. Σ της ΔΕΥΑΠ) δεν θέλησε ποτέ να συζητήσει το ζήτηµα στο πλαίσιο του διοικητικού συµβουλίου της επιχείρησης. Κανένας δεν ρώτησε κάποιο δικηγόρο. Όλοι οι συναρµόδιοι κάλυψαν µε τον τρόπο που λειτουργούν τα πολιτικά καθεστώτα τον κ. Στέλιο Φραγκούλη.
Δυστυχώς, το ίδιο έκανε και ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο ΔΣ.
Οι εργαζόµενοι, τελευταία κατάθεσαν µε έγγραφα την υπόθεση στον επιθεωρητή εργασίας, στην επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου, καθώς και στην Εισαγγελία Σύρου. Προ των επιπτώσεων που θα έχουν οι ενέργειες αυτές, ο πολύς κ. Στ. Φραγκούλης αποφάσισε να εισαγάγει επιτέλους το θέµα για συζήτηση στη συνεδρίαση της Τρίτης 13 Νοεµβρίου, µε αριθµό στην ηµερήσια διάταξη 13.
Οι εργαζόµενοι ήταν έξω από την αίθουσα και άκουγαν εµβρόντητοι τον πρόεδρο να αραδιάζει ποµφόλυγες για να δικαιολογήσει τις απαράδεκτες από κάθε άποψη πράξεις του.
Από την πλευρά των πολιτικών του δηµοτικού συµβουλίου, παράσταση έκανε ο επικεφαλής του συνδυασµού Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μ. Ισιγώνης, ο οποίος στήριξε το δίκαιο των εργαζόµενων και στράφηκε εναντίον του Στ. Φραγκούλη και των πρακτικών του, ζητώντας να αποκαταστήσει τα πράγµατα.

Οι κυρίες…

Αλλαγή στάσης έκαναν οι πιο πονηρές της παρέας, όπου µετά από έναν χρόνο που δεν έβγαζαν άχνα, άρχισαν στη συγκεκριµένη συνεδρίαση να λένε ότι πρέπει να επιλύσουµε το θέµα και, «αν έχουν δίκιο τα παιδιά να πάρουν τα λεφτά τους» και άλλα παρόµοια.
Και βεβαίως είναι πονηρές, γιατί έστω και ένας εργαζόµενος αν στραφεί µε αγωγή κατά της επιχείρησης, θα προκύψει µεγάλο θέµα.
Για τη συγκεκριµένη υπόθεση δε, υπάρχουν και σοβαρά ζητήµατα ποινικού περιεχοµένου που εγείρονται και ως προς τον τρόπο εκτέλεσης της πράξης και ως προς το είδος των ποσών που δεν αποδόθηκαν. Τόσο στους εργαζόµενους, όσο και στα ταµεία τους.

«Έγινε ένα λάθος» θα µας πει ο δήµαρχος Χρ. Βλαχογιάννης που θα ζητήσει και ένα συγνώµη από τους εργαζόµενους, θα ρίξει και κροκοδείλιο δάκρυ για την κρίση και όλα εντάξει µε τη συγκάλυψη για άλλη µία φορά.

Κώστας Ν. Δραγάτης

Υ.Γ1: Αν είσαι ανάλγητος και δεν ντρέπεσαι τους συµπολίτες σου, µπορείς να επιβάλεις ό,τι γουστάρεις και να µην κουνηθεί φύλλο. Ενώ κάποιοι εργαζόµενοι από αυτούς υπέστησαν τεράστια ζηµιά στις ζωές τους από τις παράνοµες περικοπές Φραγκούλη, κατόρθωσαν να εγείρουν το ανάστηµα τους ένα χρόνο µετά!!!
Η θεωρεία «Σοκ και Δέος» στην πράξη, στην Πάρο µας.

Υ.Γ2: Τραγική ειρωνεία: Στις 7 Νοεµβρίου ψηφίσθηκε το πιο σκληρό 3ο µνηµόνιο. Στις διατάξεις του προβλέπει την εφαρµογή περικοπών στις µισθοδοσίες και των εργαζόµενων στις δηµοτικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως µέσου όρου αποδοχών, δηλαδή, όσο χαµηλές και αν είναι.
Με λίγα λόγια, η δηµοτική αρχή Βλαχογιάννη επέβαλε το 3ο µνηµόνιο στη ΔΕΥΑΠ ένα χρόνο πριν η τρόικα επιβάλλει να ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων. Μπράβο!!!