Η έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου | Για τις απολύσεις εργαζόμενων στο Νότιο Αιγαίο

aegean

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 24|11|12

Ως συνήθως, τίποτα
με αφορμή τη διαθεσιμότητα

Στο προηγούµενο φύλλο της εφηµερίδας µας είχαµε παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις των εµπλεκόµενων στην υπόθεση της «εγκυκλίου Μανιτάκη», δηλαδή του µέτρου της λεγόµενης διαθεσιµότητας υπαλλήλων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα (στην αρχή, µείωση του ήδη περικεκκοµµένου µισθού στο 75%, απολύσεων στη συνέχεια). Αφορά και τους Δήµους Κυκλάδων, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το τµήµα της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Αιγαίου που λειτουργεί στη Σύρο για τις ανάγκες των ΟΤΑ των Κυκλάδων. Περιγράψαµε και τη δραστηριότητα µε κινητοποιήσεις…
diafimisi_entipa_mikro_1….που αναπτύσσουν µε κέντρο τη Σύρο υπάλληλοι αυτών των οργανισµών. Μαζί τους έχουν συνταχθεί πολλοί αυτοδιοικητικοί, κάποιοι µε συνέπεια γιατί πάντοτε είχαν ευαισθησία στο θεσµό που υπηρετούσαν και κάποιοι από ανάγκη γιατί τώρα το µνηµόνιο τους «πειράζει» και αυτούς. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η περίπτωση του εξαιρετικά µνηµονιακού δήµαρχου Πάρου Χρ. Βλαχογιάννη, ο οποίος τώρα έγινε «αντιµνηµονιακός».

Τελικά

Όπως είχαµε αναφέρει, είχε ορισθεί να πραγµατοποιηθεί ένα έκτακτο περιφερειακό συµβούλιο, για το οποίο αυτή τη φορά υπήρχε προσδοκία, εξαιτίας κοινών συµφερόντων µεταξύ εργαζόµενων και τοπικών πολιτικών, να καταγράψει µία στρατηγική για να αντιταχθεί αποτελεσµατικά στην επιχειρούµενη κατάρρευση των δηµόσιων υπηρεσιών στα νησιά µας. Από την υγεία και την παιδεία, έως την αυτοδιοίκηση. Οφείλουµε λοιπόν, να ενηµερώσουµε τους αναγνώστες µας, ότι εκτός από ορισµένους επίµονους εργαζόµενους και κάποιους συνεπείς πολιτικούς της αυτοδιοίκησης, κανείς δεν είχε την αγωνία να ανοιχθεί ένας τέτοιος δρόµος ελπίδας.

Στη συνεδρίαση προσήλθαν οι κ.κ Μαχαιρίδης (περιφερειάρχης ΠΑΣΟΚ) και Κόκκινος (επικεφαλής µείζονος αντιπολίτευσης ΝΔ) και κατάθεσαν µία ρητορική που «χάιδευε» τα αφτιά των εκπροσώπων των εργαζόµενων, αλλά που δεν παρήγαγε καµία στρατηγική αντιπαράθεσης στην συγκυβέρνηση µε σκοπό την προστασία των δηµόσιων δοµών των νησιών µας και των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτές. Οι άνθρωποι που µας λέγανε κατά τη διάρκεια των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010 ότι έχουν σχέδιο για να αναλάβουν την ανάπτυξη για ολόκληρο το Αιγαίο µε «όχηµα» ένα νέο θεσµό, την για πρώτη φορά αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, δεν κατόρθωσαν να παρουσιάσουν ένα λογικό σύνολο προτάσεων – ή έστω, ένα µέρος – για την προστασία αυτού του «οχήµατος». Δεν έκαναν καν λόγο να αναλάβουν τον ηγετικό συντονισµό του συνόλου των θιγόµενων δοµών (µαζί µε Δήµους, Κέντρα Υγείας κλπ) της επικράτειας του νοτίου Αιγαίου. Της επικράτειας στην οποία και οι δύο υπηρετούν ως «ηγέτες», εκπρόσωποι της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού των νησιών µας.

Τελικά, λύθηκε η συνεδρίαση και ο καθένας πήγε στη δουλίτσα του. Ο κ. Μαχαιρίδης στα ταξίδια του στας Ευρώπας (σ.σ: Αλήθεια, που θα του χρησιµεύσουν τα αναρίθµητα ταξίδια, αφού δεν υπάρχει θεσµός για να υπηρετήσει µετά το 3ο µνηµόνιο, όπως είπε ο ίδιος στην έκτακτη συνεδρίαση;). Ο κ. Κόκκινος στην αγαπηµένη του ΔΑΚΕ δασκάλων, στην οποία επίσης είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Διακινδυνεύουµε να πούµε ότι όποιος δεν µπορεί να καταθέσει ένα σχέδιο πολιτικής, εκεί που ακολουθείται µία αποτυχηµένη πολιτική ή εκεί που δεν υπάρχει καθόλου πολιτική, είναι καταδικασµένος να παραµείνει στην αντιπολίτευση. Απλώς, θα διολισθαίνει σε θέσεις.

Οι εργαζόµενοι έφυγαν επίσης. Εκείνοι της Αποκεντρωµένης Διοίκησης αποφάσισαν κινητοποιήσεις διαρκείας µαζί µε τους συναδέλφους τους από άλλες διοικήσεις της χώρας. Επίσης, αποφάσισαν να δηµιουργήσουν κουµπαρά για τους πιο «αδύνατους» συναδέλφους τους που θα δοκιµαστούν από τις απεργίες. Κάποιοι άλλοι εργαζόµενοι επέστρεψαν απογοητευµένοι στις δουλειές τους, κάποιοι άλλοι εφησυχασµένοι ότι αυτούς δεν τους πιάνουν τα νέα µέτρα. (Για πόσο ακόµα; Θυµίζουµε ότι οι µισθοί µειώθηκαν ήδη).

Στη Μήλο και τη Σαντορίνη υπάρχουν κινητοποιήσεις από εργαζόµενους στους Δήµους, Σε όλα αυτά να προσθέσουµε και τις κινητοποιήσεις στα τµήµατα Σύρου του Πανεπιστηµίου Αιγαίου οι οποίες συνεχίζονται.

Τέλος, η παράταξη «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ και η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου» που πρόσκειται στο ΚΚΕ (Χρυσαφίδης και Σιγάλας αντίστοιχα), κατήγγειλαν για υποκρισία τους Μαχαιρίδη και Κόκκινο. Είπαν ότι οι δύο τελευταίοι ακολουθούν µέχρι σήµερα «µνηµονιακή» τακτική και αυτή συνεχίζουν, παρά τα λόγια τους. Για να αιτιολογήσουν, απέδωσαν τη στάση τους αυτή στο γεγονός ότι εκπροσωπούν τα κόµµατα της συγκυβέρνησης που επιβάλλει τα µέτρα της τρόικα και στο Νότιο Αιγαίο.

Το ευχολόγιο Μαχαιρίδη

Στη συνέχεια ακολουθεί η ουσία των λόγων Μαχαιρίδη, όπως διατυπώθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συµβουλίου της 15|11. Αποτέλεσαν και την κεντρική ύλη για το καθιερωµένο ψήφισµα διαµαρτυρίας που παράγεται συνήθως από τέτοιου είδους συνεδριάσεις. Έτσι, για να λέµε ότι κάτι κάναµε. Το ψήφισµα ενέκριναν µόνο οι παρατάξεις της διοίκησης Μαχαιρίδη και της µείζονος µειοψηφίας Κόκκινου. Παραθέτουµε το σκέλος του κειµένου:

«- Δε δεχόµαστε απολύσεις εργαζοµένων. Δεν δεχόµαστε υποβάθµιση του Περιφερειακού Συµβουλίου.

  • Ζητούµε τη στελέχωση των υπηρεσιών µας.
  • Διεκδικούµε τους παρακρατούµενους πόρους από την Περιφέρεια και απαιτούµε την απόδοσή τους.
  • Συµπαραστεκόµαστε στο δοκιµασµένο από τα µέτρα Νοτιοπελαγίτη, διεκδικούµε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.
  • Δηλώνουµε αποφασισµένοι να αγωνιστούµε και να υπερασπιστούµε το δικαίωµα στο µέλλον.
  • Δηλώνουµε αποφασισµένοι να κλιµακώσουµε τον αγώνα µας αν τα αιτήµατά µας δεν ικανοποιηθούν.
  • Δηλώνουµε αποφασισµένοι να κλιµακώσουµε τον αγώνα µας, αν τα αιτήµατά µας δεν εισακουστούν. Ο αγώνας για να έχει επιτυχία πρέπει να είναι καθολικός και συλλογικός. Καλούµε την ΕΝΠΕ να συντονίσει τον αγώνα των Περιφερειακών αρχών και των εργαζοµένων».

Και εις άλλα µε υγεία!!!