Καταργούνται οι ΔΟΥ στα νησιά πλην δύο: Σύρου και Νάξου

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 20|10|12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ

Αντί να βοηθήσουν με υπηρεσίες την κερδοφόρο οικονομία των Κυκλάδων, την αποδυναμώνουν
Στόχος: Να αλλάξει χέρια αυτή η οικονομία.-
Όσοι δεν το έχουν καταλάβει ακόµα, ας το καταλάβουν: µία κατακτητική προσπάθεια υποδούλωσης, όπως αυτή που ζει η χώρα µας, δεν θα αφήσει κανενός τη ζωή ανεπηρέαστη. Ξεκινήσαµε µε την σταδιακή υποχώρηση της ποιότητας των δηµόσιων υπηρεσιών υγείας. Αµέσως µετά, άρχισαν να διαφαίνονται τα προβλήµατα στον τοµέα της παιδείας, πρώτα στην υλικοτεχνική και κτηριακή υποδοµή, στη συνέχεια, στη στελέχωση. Τώρα, έχουµε µπει στην φάση της οικονοµικής αποδιοργάνωσης των νησιών µας.

Τα νησιά µας λοιπόν, διάλεξε – µεταξύ άλλων περιοχών – το υπουργείο οικονοµίας για να καταργήσει τις 7 από τις 9 εύρωστες εφορίες που λειτουργούν. Με βάση µία εισήγηση «κάποιας» επιτροπής η οποία – υποτίθεται – εργαζόταν επί µήνες, την Παρασκευή 12|10|12 ανακοινώθηκε από το υπουργείο οικονοµίας ότι καταργούνται 127 ΔΟΥ σε όλη την Ελλάδα. Το σκεπτικό της επιτροπής, ο τρόπος που εργάστηκε…

…η επιτροπή, η διαβούλευση µε τοπικούς φορείς ειδικά στα νησιά µας, όλα πήγαν περίπατο.

Στην ουσία

Έτσι θέλει το µνηµόνιο και µε µιας, εκτός για λόγους υγείας, εκτός για λόγους παιδείας, τώρα θα στέλνονται οι νησιώτες στην Αθήνα, στη Σύρο ή στη Νάξο και για λόγους οικονοµίας. Βέβαια, οι αποφάσεις αυτές δεν λαµβάνονται τυχαία. Οι κραταιές τοπικές επιχειρήσεις θα «αδυνατήσουν» αναλαµβάνοντας καινούρια κόστη στα ταµεία τους, οι «αδυνατισµένες» από την κρίση ή οι µικρές τοπικές επιχειρήσεις θα βγουν στην παρανοµία, στο «χαρτζιλίκι» ή θα κλείσουν οριστικά.

Υπάρχουν δύο ειδών συµπολιτών µας είτε επιχειρηµατιών είτε και τοπικών πολιτικών οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν ότι το νέο µνηµονιακό σχέδιο µε την κατάργηση των ΔΟΥ θα αποτελέσει αµείλικτο χτύπηµα για την τοπική επιχειρηµατικότητα: 1) Οι ηλίθιοι, που νοµίζουν ότι δεν θα ελέγχονται φορολογικά, επειδή δεν θα υπάρχει τοπική ΔΟΥ, 2) Οι ελάχιστοι τοπικοί «συνεργάτες εφαρµογής» (πως έλεγαν στην κατοχή: δοσίλογοι, τοκογλύφοι, κοράκια) της απόφασης, οι οποίοι θα κερδοσκοπούν εις βάρος όλων των υπολοίπων πολιτών του κάθε νησιού.

Το υπουργείο οικονοµικών έχει στείλει ήδη επιστολές στους δήµους που αφορά η απόφαση να αναλάβουν να στεγάσουν µερικούς υπαλλήλους από τις υπάρχουσες ΔΟΥ. Θα δηµιουργηθούν φορο – ΚΕΠ τα οποία θα παραλαµβάνουν ή θα παραδίδουν τα φορολογικά έγγραφα των πολιτών και θα τα στέλνουν από τα νησιά των προς κατάργηση ΔΟΥ, στα καταστήµατα εφοριών που θα διατηρηθούν. Εκεί θα σταλούν υποχρεωτικά και οι υπόλοιποι υπάλληλοι. Πριν δύο χρόνια, µία άλλη επιτροπή είχε αποφασίσει σε όλες τις Κυκλάδες να υπάρχει µόνο µία εφορία, της Σύρου. Το νέο πόρισµα διατηρεί και την εφορία της Νάξου. Τώρα, το ότι είναι Ναξιώτης και παλαιός εφοριακός ο υπουργός εργασίας κ. Βρούτσης σε καµία περίπτωση δεν πιστεύουµε ότι έπαιξε ρόλο…(χα!, χα!)

Οι αντιδράσεις
Οι εκδοχές

Αν µελετήσουµε τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει στις τοπικές κοινωνίες ήδη, από τη στιγµή που δόθηκε στη δηµοσιότητα η πληροφορία, θα καταλάβουµε το «παιχνίδι» που παίζεται. Έτσι…

Α) Με ανακοίνωση που έδωσε στη δηµοσιότητα σχετικά µε το θέµα το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) καταγγέλλει τα σχέδια της συγκυβέρνησης, και δίνει τη δική του ανάλυση για τον σκοπό του συγκεκριµένου εγχειρήµατος: «[…] Η κατάργηση των 127 ΔΟΥ θα οδηγήσει σε διάλυση το δηµόσιο φορολογικό µηχανισµό, ιδιωτικοποιώντας, επί της ουσίας, τις υπηρεσίες του και αναγκάζοντας τους πολίτες να διανύουν πολύ µεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν, καταβάλλοντας βεβαίως και το ανάλογο, δυσβάσταχτο τίµηµα. Επιπλέον, το πόρισµα της ειδικής επιτροπής για το κλείσιµο των 127 εφοριών- το οποίο διαφηµίστηκε από το Υπουργείο Οικονοµικών µε δελτίο τύπου από την Παρασκευή 12/10/2012 – δεν έχει δοθεί µέχρι σήµερα στην κοινοβουλευτική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη σχετική δέσµευση του ίδιου του Υπουργού Οικονοµικών, την ίδια στιγµή που κυκλοφορεί στα χέρια διαφόρων «παραγόντων»[…]».

Β) Μία συµπληρωµατική ανάλυση για τη σκοπιµότητα της συγκεκριµένης πολιτικής της κυβέρνησης έδωσαν µε ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι των υπό κατάργηση ΔΟΥ Κυκλάδων. Με ένα µεστό και ολοκληρωµένο κείµενο ισχυρίζονται:

«Την Παρασκευή 12ης Οκτωβρίου 2012 κοινοποιήθηκε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονοµικών, σχετικά µε την κατάργηση 127 Δ.Ο.Υ. σε ολόκληρη την Επικράτεια, βασισµένη στο Πόρισµα µιας Ειδικής Επιτροπής Ενοποιήσεων Δ.Ο.Υ. Το κείµενο του πορίσµατος δεν µας έχει γίνει ακόµα γνωστό, το συµπέρασµα όµως ανακοινώθηκε µετά βαΐων και κλάδων: εκατόν είκοσι επτά (127) Δ.Ο.Υ. σε όλη την επικράτεια καταργούνται άµεσα µέχρι το τέλος του έτους και είτε συγχωνεύονται µε τις Δ.Ο.Υ. που αποµένουν είτε δηµιουργούνται Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών! Το ανωτέρω πόρισµα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις νησιωτικές Δ.Ο.Υ., θεωρείται το λιγότερο εκτός της κοινής λογικής, για να µην χαρακτηριστεί θρασύ και σκανδαλώδες! Και φαίνεται παράξενο που αυτό συντάχθηκε από επιτροπή αποτελούµενη από εφοριακούς (!) και λοιπούς υπαλλήλους του Υπουργείου! Μας θυµίζει έντονα ένα ανάλογο πόρισµα που συντάχθηκε πριν δύο (2) περίπου χρόνια, µε το ίδιο σκεπτικό, και στη σύνταξη του οποίου συµµετείχαν και συνδικαλιστικοί παράγοντές µας!

Και ο λόγος που αυτό το πόρισµα χαρακτηρίζεται τοιουτοτρόπως είναι απλός:

1) Παραβλέπουµε το γεγονός ότι χιλιάδες βασανισµένοι νησιώτες, είτε επαγγελµατίες είτε απλοί φορολογούµενοι, θα είναι υποχρεωµένοι να ταλαιπωρούνται µε πολυέξοδες µετακινήσεις προς τις µητροπολιτικές Δ.Ο.Υ.

2) Παραβλέπουµε την αδυναµία των Κεντρικών Υπηρεσιών να υποστηρίξουν σε αυτή τη φάση την οµαλή µηχανογραφική µετάβαση των υπό συγχώνευση υπηρεσιών στις νέες εφορίες.

3) Παραβλέπουµε την αποψίλωση των εγκαταλελειµµένων νησιών µας από τις υπηρεσίες τους, την ουσιαστική κατάργηση στην πράξη της έννοιας της αποκέντρωσης (που τόσο συχνά ακουγόταν στις προεκλογικές εξαγγελίες κοµµάτων και πολιτευτών) και την επιστροφή σε προ δεκαετιών καταστάσεις, όπου για απλές γραφειοκρατικές διαδικασίες λίγων λεπτών αναγκαζόµασταν να ταξιδεύουµε και να διανυκτερεύουµε σε άλλα νησιά.

4) Παραβλέπουµε το γεγονός ότι είναι αδύνατον 10.000 εφοριακοί να χρειαστούν για να στελεχώσουν 114 Δ.Ο.Υ.!

5) Παραβλέπουµε, τέλος, την αντιµετώπιση των υπαλλήλων των υπηρεσιών ως απλών αριθµών και στατιστικών σε καταστάσεις, τι να πει κανείς γι’ αυτό, όταν καθηµερινά πολλοί συνάνθρωποί µας χάνουν τη δουλειά τους, µεταναστεύουν στο εξωτερικό ή δεν µπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους; Ποιον θα νοιάξει αλήθεια ότι 80 οικογένειες στις Κυκλάδες θα αναγκαστούν να µετακοµίσουν…

– Δεν µπορούµε όµως να παραβλέψουµε µε κανένα τρόπο την ουσιαστική δηµιουργία, µέσω του πορίσµατος αυτού, µιας ειδικής οικονοµικής ζώνης φοροαπαλλαγής και ασυδοσίας στις Κυκλάδες! Γιατί, τι άλλο µπορεί να αποτελεί η κατάργηση των Δ.Ο.Υ. των νησιών, εκτός από την πλήρη νοµιµοποίηση της φοροδιαφυγής και της ασυδοσίας; Όταν στη χωρική περιφέρεια των Κυκλάδων βρίσκονται νησιά µε τεράστια τουριστική κίνηση και αντίστοιχα τεράστια φοροδιαφυγή (η οποία ήδη καλπάζει εκεί, λόγω της ουσιαστικής αποψίλωσης των κατά τόπους Δ.Ο.Υ. από προσωπικό, µε τις ευλογίες της Διοίκησής µας), η απάντηση είναι: θα σας ελέγχουµε εξ αποστάσεως!;

– Δεν µπορούµε να παραβλέψουµε τον παραλογισµό της αποτίµησης του οφέλους του κράτους µόνο από την µεριά της µείωσης των δαπανών (καταβαλλοµένων µισθωµάτων), χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αποτίµηση των εσόδων που θα απολέσει το κράτος από την αποδιοργάνωση των υπηρεσιών µας (παραγραφόµενες υποθέσεις ελέγχου και κεφαλαίου, αδυναµία λειτουργίας τµηµάτων ελέγχου και δικαστικού, κα)

– Δεν µπορούµε µε κανένα τρόπο να παραβλέψουµε ότι, σε τελική ανάλυση, η πλήρης αποδιοργάνωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών (εδώ και χρόνια µε την υποστελέχωσή τους και σήµερα µε τη δήθεν συγχώνευσή τους) αποσκοπεί στην παρουσίαση της αδυναµίας τους να επιτελέσουν την αποστολή τους ως αποτυχία πάταξης της φοροδιαφυγής από τις κρατικές υπηρεσίες. Και αυτό θα δώσει σε κάποια άλλη επιτροπή το έρεισµα να παραδώσει ουσιαστικά τις δηµόσιες οικονοµικές υπηρεσίες σε ιδιώτες, αλλά και στους Επιτρόπους µας το δικαίωµα να απαιτήσουν νέα µέτρα δεκάδων δισεκατοµµυρίων!…

Για τους λόγους αυτούς, ζητούµε:

  • Από την ηγεσία του Υπουργείου, την άµεση αναστολή και οριστική µαταίωση εφαρµογής αυτού του πορίσµατος για τις νησιωτικές περιοχές.
  • Από τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των κοµµάτων στο νοµό µας, την στήριξη στην πράξη της νησιωτικότητας και του δικαιώµατος των νησιωτών σε αξιοπρεπείς και ικανοποιητικές δηµόσιες υπηρεσίες.
  • Από τις τοπικές αρχές και τους επαγγελµατικούς φορείς των νησιών µας, άµεσες ενέργειες για την διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών των νησιών µας.
  • Από τους πολίτες των νησιών µας την αντίσταση στην επαπειλούµενη υποβάθµιση της ποιότητας ζωής τους, µέσω της κατάργησης των τοπικών υπηρεσιών.
  • Από τους συνδικαλιστικούς µας φορείς την άµεση λήψη υπεύθυνης και ξεκάθαρης θέσης στο σχέδιο συγχώνευσης.

Δηλώνουµε τέλος ότι πιστεύουµε πως η υιοθέτηση του πορίσµατος αυτού, τουλάχιστον για τις Κυκλάδες µας, αποτελεί πράξη κατά του Δηµοσίου Συµφέροντος, και κατά συνέπεια εγκληµατική πράξη, και θα υπάρξει αντίστοιχη κίνηση από µέρους µας, στα πλαίσια της νοµιµότητας για τη δίκαιη τιµωρία των υπευθύνων αυτού του εγκλήµατος».

ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Δ.Ο.Υ. ΑΝΔΡΟΥ, ΘΗΡΑΣ, ΚΕΑΣ, ΜΥΚΟΝΟΥ, ΠΑΡΟΥ, ΤΗΝΟΥ

Να σηµειώσουµε ότι από το υπουργείο οικονοµίας και τις περιφερειακές διοικήσεις των εφοριών έχει δροµολογηθεί µία τεράστια καµπάνια εκφοβισµού των υπαλλήλων, ώστε να µην συνοµιλούν µε τοπικούς φορείς για τις εξελίξεις και να µην µιλούν σε µέσα µαζικής ενηµέρωσης.

Οι βουλευτές

Ερωτήσεις στην Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρµαλένιος και ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας. Ο Ν. Συρµαλένιος σε σχετική δήλωσή του αναφέρει: «[…]Συµπαραστεκόµαστε στους εργαζόµενους των ΔΟΥ και στις κινητοποιήσεις τους σε όλα τα νησιά. Καλούµε τους ΟΤΑ των Κυκλάδων, να µην συναινέσουν στη διάλυση των ΔΟΥ και να στείλουν ηχηρό µήνυµα προς την κυβέρνηση, ότι δεν µπορούν για µια ακόµα φορά να παίρνουν ισοπεδωτικές αποφάσεις σε βάρος των κατοίκων των νησιών και της νησιωτικής ιδιαιτερότητας».

Σε άλλη λογική ο Π. Ρήγας, προφανώς δέχεται την κατάργηση των ΔΟΥ και το µόνο θέµα που τον ενδιαφέρει είναι οι διασφαλίσεις καλής λειτουργίας και µετάβασης στο νέο καθεστώς. Συγκεκριµένα, λέει: «[…] 1) Με ποιο τρόπο θα διασφαλισθεί η εξυπηρέτηση των συναλλασσόµενων, στις Δ.Ο.Υ. που καταργούνται, νησιωτών, ώστε να µην υποχρεούνται οι ίδιοι ή οι λογιστές τους να µετακινούνται από τον τόπο κατοικίας τους;

2) Τι προβλέπεται για το υπαλληλικό προσωπικό των Δ.Ο.Υ. που καταργούνται ώστε να µην υποχρεωθούν –παρά τη θέληση τους– να µετακινηθούν σε υπηρεσία εντός νησιού;».

Το εµπόριο

Ο πρόεδρος του Εµπορικού Επιµελητηρίου Κυκλάδων κ. Γ. Ρύσσος δηµοσιοποίησε µία απαράδεκτη ανακοίνωση σε σχέση µε την υπόθεση της κατάργησης από τη συγκυβέρνηση των ΔΟΥ στις Κυκλάδες (πλην Σύρου και Νάξου). Για να παραπλανήσει τα µέλη του Επιµελητηρίου που δεν εδρεύουν στη Σύρο, διατύπωσε ένα κείµενο µε το οποίο δήλωσε την επιφύλαξη του για το µέτρο, αλλά όχι την άρνηση του. Δηλαδή ο κ. Γ. Ρούσσος αρνείται να εκπροσωπήσει αυτό που επιθυµούν οι τοπικές κοινωνίες σε κάθε νησί.

Βάζει ως µόνη προϋπόθεση να λειτουργήσουν τα φορολογικά ΚΕΠ, δηλαδή τα σηµεία διακινήσεων των φορολογικών εγγράφων, για να εφαρµοστεί το µέτρο. Όµως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών κάθε νησιού εκτός Σύρου και Νάξου ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ αυτή την εξέλιξη. Επιθυµούν να λειτουργούν αυτόνοµες ΔΟΥ, όπως σήµερα έχουν και οι αποφάσεις για κάθε συναλλασσόµενο να βγαίνουν σύµφωνα µε τη νοµοθεσία και την επιτόπια επίγνωση των υπαλλήλων κάθε ΔΟΥ.

Ο Εµπορικός Σύλλογος Πάρου πραγµατοποίσε συνεδρίαση για το θέµα στις 17|10 και αποφάσισε να κλείσει συµβολικά τη ΔΟΥ Πάρου την Παρασκευή 19|10.

Η Τοπική αυτοδιοίκηση

Την πρωτοβουλία των κινήσεων από την πλευρά των δήµων των νησιών που πλήττονται από την απόφαση ανέλαβε πρωί – πρωί της Δευτέρας 15|10 ο δήµαρχος Άνδρου κ. Γλυνός. Ετοίµασε ένα σχέδιο ψηφίσµατος και το διαβίβασε στους συναδέλφους του για να το προσυπογράψουν. Το κείµενο εστιάζει σε τρείς γραµµές «επίθεσης»:

α) Δεν θα πληρώσει η τοπική αυτοδιοίκηση το κόστος του υπουργείου οικονοµικών, το οποίο έχει περικόψει τις δαπάνες που δικαιούται η τοπική αυτοδιοίκηση,
β) Μπορεί να εξεταστεί το ζήτηµα της στέγασης των εφοριών, µόνο όµως αν συνεχίσουν να λειτουργούν µε όλους τους υπαλλήλους και µε αυτοτέλεια. Ακόµα και µε ενίσχυση των αρµοδιοτήτων τους.
γ) Αν το υπουργείο προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, τότε οι δήµαρχοι θα κλείσουν τους δήµους, και οι τοπικές εφορίες θα κλείσουν επίσης.
(σ.σ: Μαντέψτε ποιος δήµαρχος των Κυκλάδων υπέγραψε τελευταίος αυτό το αποφασιστικό κείµενο)


Στην Πάρο

Ο συνδυασµός της µειοψηφίας του δηµοτικού συµβουλίου «Λαϊκή Συσπείρωση» µε ανακοίνωση του τονίζει: «[…]Λένε ψέµατα ότι τα µέτρα που παίρνουν στοχεύουν στη πάταξη της φοροδιαφυγής. Κρύβουν την αλήθεια ότι στο µάτι του κυκλώνα και όµηροι της ταλαιπωρίας, θα βρεθούν για µια ακόµα φορά οι εργαζόµενοι, οι µικροµεσαίοι και οι φτωχοί αγρότες ενώ οι βιοµήχανοι, οι εφοπλιστές και οι µεγαλέµποροι θα απολαµβάνουν την παρεχόµενη από το «κράτος τους» φορολογική ασυλία και κάθε είδους προνόµια, που στις εποχές της κρίσης βλέπουν τα κέρδη τους να διατηρούνται και να µεγαλώνουν. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητα από τα επικοινωνιακά τερτίπια, δεν «κωλώνουν» πουθενά. Αρκεί να υλοποιήσουν το «συµβόλαιο θανάτου» των λαϊκών στρωµάτων που οι προηγούµενες κυβερνήσεις και συγκυβέρνηση έχουν υπογράψει στο όνοµα της «προοδευτικής µεταρρύθµισης» της χώρας».


Άλλο ύφος εντός Πάρου

Ο δήµαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης επίσηµα δεν είχε δηµοσιοποιήσει µέχρι τις 18|10 τις θέσεις του για το θέµα, δηλαδή είχε µείνει τελευταίος και καταϊδρωµένος. Ούτε είχε κοινοποιήσει το έγγραφο του συνόλου των δηµάρχων. Αναγκάστηκε να µετέλθει ένα κόλπο – από τα γνωστά που κάνει – για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα «χλιαρά αντανακλαστικά» του. Έδωσε «χέρι µε χέρι» σε µέσο ενηµέρωσης στις 17|10 το βράδυ ανακοίνωσή του, για να µπορεί αργότερα να πει ότι την είχε εκδώσει από νωρίτερα, και να λέει ότι απλώς δεν την είχε διανείµει παρά µόνο σε αυτούς που του τη ζήτησαν. (σ.σ: Με λίγα λόγια, όλοι οι άλλοι φορείς της Πάρου και των Κυκλάδων που φρόντισαν να κοινοποιήσουν αµέσως και παντού τις αντιδράσεις τους και τις προτάσεις τους, ήταν ηλίθιοι κατά τον δήµαρχο Πάρου).

Αλλά γιατί να σχολιάζουµε τις επικοινωνιακές µεθοδεύσεις του δηµάρχου µας, αφού το κείµενο του το ίδιο µαρτυρεί για ακόµη µία φορά τη νοοτροπία υποχωρητισµού που τον διακατέχει. Τελικά, από το κείµενο του καταλαβαίνει ο αναγνώστης ότι το µόνο για το οποίο δηλώνει «έτοιµος να δώσει µάχη» είναι να µην ταξιδεύουν οι πολίτες της Πάρου για τα φορολογικά τους. Μα δεν θα ταξιδεύουν. Θα «τούς ταξιδεύουν» οι ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν τις υποθέσεις της εφορείας επί της Πάρου. Το ίδιο θα κάνουν και οι Ναξιώτες έφοροι που φυσικά θα εξαντλούν το γράµµα του νόµου σε κάθε άλλον νησιώτη, εκτός τους συµπατριώτες τους, αδιαφορώντας για ειδικές συνθήκες και ειδικές περιπτώσεις. Ας θαυµάσουµε λοιπόν την ανακοίνωση Χρ. Βλαχογιάννη:

«1. Η Πάρος κατοικείται από δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) κατοίκους οι οποίοι το καλοκαίρι εξαπλασιάζονται. Δραστηριοποιούνται στο νησί δυόµισι χιλιάδες (2.500) επιχειρήσεις που εξυπηρετούνται µε δυσκολία παρά τις φιλότιµες προσπάθειες από το υπάρχον προσωπικό (15 ατόµων) της Δ.Ο.Υ. Πάρου. Πως είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από τρεις ή τέσσερις υπαλλήλους;
2. Θεωρώ το συγκεκριµένο έγγραφο απολύτως εκβιαστικό, αφού µας δίνει προθεσµία µόλις τεσσάρων ηµερών για να απαντήσουµε εάν έχουµε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουµε την υπό κατάργηση Δ.Ο.Υ. του νησιού µας.
3. Είναι προφανές ότι µε την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Πάρου το Υπουργείο Οικονοµικών θα µειώσει τα λειτουργικά του έξοδα τα οποία όµως µετακυλούνται στο Δήµο σε µια εποχή που τα οικονοµικά των Δήµων είναι στο «κόκκινο», αφού συνεχώς µειώνονται οι χρηµατοδοτήσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων αλλά και τα πάσης φύσεως έσοδά µας.
4. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι στο µέλλον δε θα επιβαρυνθεί ο Δήµος και τις µισθοδοσίες των υπαλλήλων που θα εξυπηρετούν τους πολίτες για φορολογικές υποθέσεις αφού πρόσφατα στο δωδεκατηµόριο του Σεπτεµβρίου στη µειωµένη χρηµατοδότηση των Κ.Α.Π. συµπεριλαµβάνεται για πρώτη φορά και η µισθοδοσία των υπαλλήλων του Κ.Ε.Π.
5. Για µία ακόµη φορά εµείς οι κάτοικοι των νησιών διαπιστώνουµε ότι τα περί νησιωτικότητας είναι µια συνταγµατική επιταγή που δεν τηρείται από την Κεντρική Κυβέρνηση σε αντίθεση µε άλλες περιπτώσεις που οι συνταγµατικές επιταγές ακολουθούνται µε αυστηρότητα αν και λειτουργούν σε βάρος του δηµοσίου συµφέροντος.
6. Είναι φανερό ότι η πολιτική της Κυβέρνησης που υλοποιείται µε κατάργηση περιφερειακών δηµοσίων υποδοµών όπως τελωνεία, ειρηνοδικεία, Δ.Ο.Υ. κ.λ.π. οδηγεί σταθερά στην αποδυνάµωση της Ελληνικής Περιφέρειας, ιδιαίτερα δε της ευαίσθητης νησιωτικής.

Κλείνοντας τονίζω ότι σε καµία περίπτωση δε θα δεχτώ οι πολίτες του νησιού µου να µετακινούνται σε άλλα νησιά για τη διευθέτηση των φορολογικών τους υποθέσεων. Πιστεύω ότι η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Πάρου είναι µια απόφαση σε λάθος κατεύθυνση µε ολέθριες συνέπειες για όλους µας».

Ευχαριστούµε για τις διαπιστώσεις.
Το θέµα συνεχίζεται…

Κ. ΔΡΑΓΑΤΗΣ

Υ.Γ (Ειδικά για πολίτες Πάρου): Όποιος/-α έχει παράπονα για περικοπές γιατρών, δασκάλων, ΔΟΥ, Ειρηνοδικείου, Ταχυδροµείου, καραβιών κλπ, µπορεί να απευθύνεται στη Δ/νση:

κ. Γ. Ραγκούση (ενταύθα) τ. δήµαρχο, τ. υπουργό, τ. ΠΑΣΟΚ, τ. «λεφτά υπάρχουν», τ. «φίλος ΓΑΠ», τ. «της µεταπολίτευσης χαµένη γενιά», ο οποίος υπέγραφε φαρδιά πλατιά όλα τα µνηµόνια, πάντα ανάµεσα στους τρεις πρώτους (+ ΓΑΠ, + Παπακωνσταντίνου).