Έριδες για το «Πολυγωνικό» στην Παροικιά

 

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου της 20|10|12

Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωµαίοι…

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – το λεγόµενο Πολυγωνικό – στο Λύκειο Παροικιάς, φαίνεται ότι αποτελεί πολύφερνη νύφη ανάµεσα σε δύο σχολικές κοινότητες. Συγκεκριµένα, η αίθουσα βρίσκεται στο χώρο του Λυκείου Πάρου και χρησιµοποιείται για διάφορες πολιτιστικές και άλλες παρόµοιες δραστηριότητες. Σηµειώνουµε, ότι η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δεν χρησιµοποιείται συχνά, παρά µόνο για συνελεύσεις, πρόβες µαθητών για θεατρικά δρώµενα κλπ.

Ο χώρος που βρίσκεται η αίθουσα σύµφωνα…

…µε συµβολαιογραφική πράξη της 1ης Νοεµβρίου 1938, είναι ιδιοκτησίας του 1ου Δηµοτικού Σχολείου Παροικιάς, και αποτελεί τµήµα του. Με τα χρόνια και τις αλλαγές που υπήρξαν στο χώρο (χτίσιµο άλλου σχολικού συγκροτήµατος κλπ) η αίθουσα που κατασκευάστηκε (Πολυγωνικό) φαίνεται ως τµήµα του Λυκείου Παροικιάς διότι βρίσκεται εγγύτερα στο δικό του χώρο. Τα τελευταία χρόνια όµως έχει ξεσπάσει µία έριδα µεταξύ των σχολικών µονάδων (Λυκείου και Δηµοτικού) για το ποιος πρέπει να χρησιµοποιεί την αίθουσα και ποιος θα έχει τα κλειδιά. Το γενικό κουµάντο – ως φαίνεται – το έχει το Λύκειο Παροικιάς και εκείνο αποφασίζει πότε και ποιος, θα χρησιµοποιήσει την αίθουσα. Αυτό, έχει προκαλέσει την αντίδραση της σχολικής κοινότητας του 1ου Δηµοτικού Σχολείου που υποστηρίζει ότι το Λύκειο δεν τους τη δίνει για τις δικές τους δραστηριότητες. Όπως συµπληρώνουν, εκτός αυτού η αίθουσα, όταν τους παραδίδεται, είναι σε κακή κατάσταση µε αποτέλεσµα να την καθαρίζει πάντα το 1ο Δηµοτικό Σχολείο. Από την άλλη, οι της σχολικής κοινότητας του Λυκείου λέγουν ακριβώς τα αντίθετα και υποστηρίζουν ότι εκείνοι την έχουν πάντα καθαρή την αίθουσα και την παραλαµβάνουν στη συνέχεια βρώµικη.

Όποια και αν είναι η αλήθεια περί του θέµατος, η ουσία παραµένει µία. Δηλαδή, δύο σχολικές µονάδες – που γειτνιάζουν – δεν µπορούν να συνεννοηθούν για τη χρήση του Πολυγωνικού. Ακόµα, αν και η αίθουσα τυπικά ως φαίνεται ανήκει στην ιδιοκτησία του 1ου Δηµοτικού Σχολείου, την απόφαση για το πότε θα τη χρησιµοποιεί τη λαµβάνει το Λύκειο. Έκπληκτοι πολλοί γονείς προσπαθούν να κατανοήσουν πως είναι δυνατόν να γίνονται όλα τα παραπάνω και να µην υπάρχει συνεννόηση για κάτι αυτονόητο. Δηλαδή, ένα πρόγραµµα που θα ορίζει κάθε πότε και ποιες ώρες θα µπορούν οι δύο σχολικές µονάδες να χρησιµοποιούν την αίθουσα. Ακόµα, να υπάρχει µία συµφωνία για την καθαριότητα και να µην υπάρχουν στη συνέχεια τα παράπονα αλλήλων. Σηµειώνουµε ακόµα, ότι µε αφορµή τη χρήση της αίθουσας του Πολυγωνικού, φέτος, τα πράγµατα έχουν ενταθεί περισσότερο µεταξύ των δύο σχολικών κοινοτήτων, µε πρωταγωνιστή το 1ο Δηµοτικό Σχολείο που κάνει έντονα παράπονα.