Ευτυχώς, μπορούμε να ελπίζουμε στην τουριστική προβολή από την Περιφέρεια!

Του Κ. Δραγάτη

Σήμερα είχαμε την ευτυχία να μάθουμε πολλά νέα πράγματα, αφού η κ. Φτακλάκη αποφάσισε να δημοσιοποιήσει δελτίου τύπου για να μας ενημερώσει για τα σπουδαία πράγματα που έκανε στη Θεσσαλονίκη. Να μου πείτε, ποια είναι η κ. Φτακλάκη; Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι αυτή η κυρία πριν δύο μήνες ανέλαβε την άσκηση τουριστικής πολιτικής για όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή και της Πάρου και της Αντιπάρου.
Είναι η αντιπεριφερειάρχης τουριστικών υποθέσεων για λογαριασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Λοιπόν, η κυρία αυτή που δεν την γνωρίζουμε γιατί…

…είναι φίλη και συνεργάτιδα του περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη από τη Δωδεκάνησο, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Εκεί διεξάγεται μία έκθεση με αντικείμενο την τουριστική οικονομία, πολύ γνωστή «ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ». Παρίσταται προφανώς, για να συντονίσει την προβολή της περιφέρειας μας η οποία έχει περίπτερο στη συγκεκριμένη έκθεση.

Όμως, από την ανακοίνωση που θέλησε να μας στείλει από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας της έκθεσης, μας δημιουργούνται κάποιες απορίες:
1) Δηλαδή, γιατί πριν τελειώσει η έκθεση η κ. Φτακλάκη βιάζεται να στείλει στα ΜΜΕ ανακοίνωση για να μας ενημερώσει ότι βρίσκεται εκεί και το πόσο σπουδαία λόγια είπε, όταν συνάντησε την υπουργό τουριστική προβολής Ολ. Κεφαλογιάννη και άλλα παρόμοια; Γιατί δεν περίμενε να τελειώσει η έκθεση για να μας ενημερώσει για έναν απολογισμό έργου, αντί για μία επικοινωνία που προβάλει μόνο τον εαυτό της;

2) Από το κείμενο που μας έστειλε (μαζί με τις σχετικές φωτογραφίες, αλίμονο) μαθαίνουμε ότι το Δεκέμβριο η κ. Φτακλάκη θα παρουσιάσει το  «Στρατηγικό σχέδιο τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».
Εκτός ότι έχουν πάψει να μας ενοχλούν οι βαρύγδουποι τίτλοι από εκείνους που εκπαιδεύτηκαν πολιτικά στη «σχολή ΠΑΣΟΚ – ΝΔ» τα τελευταία χρόνια, θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στην πληροφορία. Καταρχάς, πως μπορεί να αποκαλεί έτσι ένα «σχέδιο» στου οποίου τη διαμόρφωση η Πάρος και η Αντίπαρος δεν έχουν καμία συμμετοχή στη διαμόρφωση τους;

3) Επίσης, πόσο ακόμα θα συνεχίσουν οι αυτοδιοικητικοί να σκορπάνε λεφτά – υποτίθεται με στόχο την τουριστική προβολή – για στόχους που δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν; Δεν μπορείς να λες στα σοβαρά ότι φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει «άνοιγμα» στις αγορές τις Βραζιλίας (…της Κίνας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, των Βαλκανικών χωρών, της Τουρκίας κλπ).
Πως κάνεις άνοιγμα στη Βραζιλία κυρία μου; Επειδή έβγαλες σ’ ένα κολλητό σου τυπογράφο ένα έντυπο στα Βραζιλιάνικα και επειδή θα πας σε μία τουριστική έκθεση στη Βραζιλία; Ωραία, άντε και πήγες. Μοίρασες και 10.000 εντυπάκια. Και, τι έγινε;
Θα σου πω εγώ τι έγινε: Το μόνο που έγινε είναι η Περιφέρεια να έχει πληρώσει τσάμπα λεφτά στα ταξίδια σου, για να θυμάσαι στα γεράματα σου. Τίποτε άλλο.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε άλλα 50 σημεία αναλύοντας το πόσες «φούσκες» περιέχει το δελτίο τύπου της κ. Φτακλάκη, αλλά το δείγμα είναι επαρκές.
Κατά τη γνώμη μας, με το ύφος και τον τρόπο που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν χρήσιμους θεσμούς – μιμούμενοι τους αμετροεπείς πολιτικούς του κέντρου – κάποιοι αυτοδιοικητικοί, το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να καταργηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση στην πράξη. Το κακό είναι ότι οι πολίτες θα συμφωνούν με το μνημονιακό κράτος στην κατάργηση των αυτοδιοικητικών εργαλείων. Γιατί οι πολίτες σε κάθε Δήμο της χώρας, σε κάθε Περιφέρεια της χώρας παρακολουθούν την «φανφαρόνικη» συμπεριφορά μέρους αυτοδιοικητικών και θα αντιδράσουν με απόλυτο τρόπο. Μέσα στο τεχνητό περιβάλλον αγανάκτησης που ζούμε θα πουν: «Μωρέ κατάργησε τους… μόνο την πάρτη τους σκέπτονταν και αυτοί…»

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Περιφέρειας:
ΘΕΜΑ: Στη Philoxenia η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ελ. Φτακλάκη προς Υπουργό Τουρισμού: «Κοινοί οι στόχοι μας, να συνεργαστείτε με τις Περιφέρειες»

Με την προβολή των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, με οργανωμένα περίπτερα και πλούσιο προωθητικό υλικό, συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην 28η Philoxenia, που ειδικά φέτος ανοίγει ορίζοντες σε νέες αγορές, όπως της Κίνας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, των Βαλκανικών χωρών, της Τουρκίας και της Βραζιλίας, αγορές που αποτελούν στρατηγικό στόχο της περιφερειακής αρχής και των τοπικών μας φορέων.

Τη σημασία της παρουσίας των νησιών μας στο σημαντικό αυτό θεσμό υπογράμμισε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ελευθερία Φτακλάκη, που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και να τη συνοδεύσει στα περίπτερα των νησιών μας, συνομιλώντας με τους εκπροσώπους των φορέων τους.

Η αντιπεριφερειάρχης, αφού κάλεσε την κα Κεφαλογιάννη στην επίσημη παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που θα γίνει το Δεκέμβριο, ζήτησε από την  υπουργό, στο δύσκολο έργο της και στους νέους στόχους που έθεσε, «να συνεργαστεί με τις ελληνικές Περιφέρειες, γιατί μόνο αυτές γνωρίζουν καλύτερα πώς μπορεί να αναδειχθεί ο  τουρισμός κάθε περιοχής».
«Ο αγώνας που πρέπει να δώσουμε απέναντι στην μεγάλη κρίση που βιώνουμε ως χώρα είναι ένας αγώνας που μας θέλει όλους ενωμένους και  μονιασμένους» σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας πως  «ο τουρισμός είναι το μοναδικό μας όπλο για να βγει η χώρα μας από την κρίση, και για αυτό πρέπει να συνεργαστούμε εάν θέλουμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς ο στόχος μας είναι κοινός».

Στην πανηγυρική έναρξη της Έκθεσης τιμήθηκαν οι Περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Νότιο Αιγαίο, με την κα Φτακλάκη να ευχαριστεί για τη βράβευση την οργανωτική επιτροπή, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε όλους να επισκεφθούν τα νησιά μας. Σημειώνεται ότι από το Νότιο Αιγαίο συμμετέχουν στην 28η Philoxenia, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και “κλείνει” τις πόρτες της μεθαύριο, 25 Νοεμβρίου, τα παρακάτω νησιά από τα Δωδεκάνησα: Ρόδος, Κως, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Λειψοί, Λέρος, Κάρπαθος.Από τις Κυκλάδες: Άνδρος, Κέα, Κύθνος, Τήνος, Μύκονος, Σύρος, Σίφνος, Μήλος, Φολέγανδρος, Ίος, Αμοργός.