Οι θέσεις Χ. Κόκκινου και της αντιπολίτευσης περιφέρειας για 3ο μνημόνιο

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να αναδείχθουν τα μεγάλα προβλήματα που επιφέρει στη λειτουργία του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης το 3ο μνημόνιο.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω μεγάλων και καθημερινών κινητοποιήσεων που γίνονται το τελευταίο δεκαήμερο στη Σύρο από υπαλλήλους της περιφέρειας, του Δήμου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, των δασκάλων και καθηγητών και των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσο αφορά τα τμήματα που εδρεύουν στη Σύρο.

Η συνάντηση αυτή…

…παρήγαγε τα γνωστά ψηφίσματα διαμαρτυρίας και τίποτε άλλο. Και πώς να παράξει κάτι άλλο, αφού ο περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης είναι εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Νότιο Αιγαίο ο οποίος υλοποιεί τις μνημονιακές πολιτικές σε συνεργασία με τους Γερμανούς επιτετραμμένους στη χώρα μας.

Όμως τις τελευταίες ημέρες που ο ιστότοπος μας αναφέρεται στο θέμα δεν είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις απόψεις της μείζονος αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, δηλαδή του επικεφαλής Χ. Κόκκινου ο οποίος ανήκει στη Νέα Δημοκρατία.
Να τονίσουμε ότι το ψήφισμα που εκδόθηκε εγκρίθηκε μόνο από την παράταξη Μαχαιρίδη και από την παράταξη Κόκκινου. Από τους «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» (που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) και της «Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου» (που πρόσκειται στο ΚΚΕ) καταγγέλθηκε η συνεδρίαση και η υποκριτική στάση της διοίκησης και για τα προβλήματα της αιρετής αυτοδιοίκησης και για τις «διώξεις» υπαλλήλων με απολύσεις, διαθεσιμότητες κλπ.

Ακολουθεί το κείμενο των θέσεων Χ. Κόκκινου και της παράταξης «Νέα Εποχή για τα νησιά μας»:  

«Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου  κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, στην τοποθέτησή του στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο (15/11/2012) με θέμα: « Μνημόνιο ΙΙΙ και οι συνέπειές του στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία. Λήψη απόφασης για περαιτέρω ενέργειες», επισήμανε ότι το περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου θα έπρεπε να είχε συνεδριάσει πολύ νωρίτερα το 2010 όταν ο κ. Παπανδρέου από το ακριτικό Καστελλόριζο έφερνε την Τρόικα, την αποικιοκρατία στην Ελλάδα και τις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές.

Ο κ. Κόκκινος στην τοποθέτησή του τόνισε:

«Εμείς – δυστυχώς – δικαιωνόμαστε, και λέω δυστυχώς γιατί είχαμε προβλέψει τα αδιέξοδα των μνημονίων. Το Μνημόνιο Ι το Μάιο του 2010, έφερε το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ τον Ιούλιο του 2011, το Μνημόνιο ΙΙ το Δεκέμβριο του 2011 (όταν θυμήθηκε καθυστερημένα ο κ. Παπανδρέου το δημοψήφισμα και τον κυρίαρχο λαό) και φτάσαμε σήμερα στο Μνημόνιο ΙΙΙ με δεσμεύσεις που προέρχονται από το παρελθόν και υποθηκεύουν το μέλλον.

Η αυτοδιοίκηση δε «γλίτωσε» από τις πολιτικές των περικοπών. Έτσι βλέπουμε διαρκείς εκπτώσεις και μειώσεις στους πόρους και στις αναπτυξιακές δράσεις. Οι αρμοδιότητες «πισωγυρίζουν».

Το πρόχειρο στήσιμο του «Καλλικράτη» – το οποίο καταγγείλαμε το 2010– συνέβαλε και αυτό στην κατεδάφιση της αυτοδιοίκησης αφού ουσιαστικά ξεκίνησε με σαθρά θεμέλια.

  • Τα τέσσερα (4) δις ευρώ που υποσχέθηκε ο κ. Ραγκούσης για να στηριχθεί η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και η αυτοδιοίκηση δε δόθηκαν ποτέ!
  • Οι αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης και το θεσμικό πλαίσιο ήταν και παραμένει θολό.
  • Οι αρμοδιότητες για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ (2007 – 2013) χορηγήθηκαν τον Ιούλιο του 2011 και όχι με την έναρξη της θητείας του β’ βαθμού αυτοδιοίκησης.
  • Στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου μειώθηκε αντί να αυξηθεί το στελεχιακό της δυναμικό.
  • Η γραφειοκρατία «γιγαντώθηκε».

Στην κρίσιμη και ιστορική συγκυρία που ζούμε με αίσθημα ευθύνης προτείνουμε:

Ενωμένοι με συμπόρευση και κοινή στόχευση να σταθούμε δίπλα στους νησιώτες μας που βλέπουν ότι η ζωή τους υποβαθμίζεται. Η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική μέριμνα, η ακτοπλοΐα και άλλα δημόσια και κοινωνικά αγαθά χάνονται. Προγραμματισμοί ετών εξανεμίζονται. Να σταθούμε δίπλα στους ανέργους που ζητούν απασχόληση. Στους εργαζόμενους που βλέπουν κατακτήσεις ετών να χάνονται και αρκετοί απ’ αυτούς σήμερα να οδηγούνται στην ΕΦΕΔΡΕΙΑ και στις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

Η ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ να διεκδικήσει και να προωθήσει προς επίλυση τα δίκαια αιτήματα της αυτοδιοίκησης με συναντήσεις – παρεμβάσεις με τον Πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα. Να συντονιστούν σε κοινή πορεία και κοινό στόχο οι περιφέρειες της χώρας. Να πούμε όχι στις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, να συμπαρασταθούμε στους υπαλλήλους της περιφέρειας και να ζητηθεί η αρωγή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για να οργανωθεί και να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο ο αγώνας τους.

Να ζητήσουμε περαιτέρω στελέχωση της περιφέρειας και να ενεργοποιηθούν επιτέλους οι νησιωτικές πολιτικές. Απαιτείται επαγρύπνηση και συνεννόηση και νέα συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου στο προσεχές δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου με εκτίμηση της κατάστασης και περαιτέρω εντατικοποίηση και οργάνωση του αγώνα μας.