Τι συμβαίνει με τους ΟΤΑ | Αντιδράσεις Δήμων και Περιφερειών για τις μνημονιακές προεγγραφές απολύσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση | Δήμοι και Περιφέρειες

Του Κ. Δραγάτη

Η τακτική που ακολούθησε η 1η μνημονιακή κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου ήταν συγκεκριμένη: Ο «Καλλικράτης» ήταν το πρώτο τεράστιο μνημονιακό μέτρο. Ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα για να περικοπούν οριζόντια δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για να ακολουθήσει το δεύτερο βήμα, δηλαδή η οριζόντια περικοπή ανθρώπων, δηλαδή οι απολύσεις.
Και βέβαια, δεν θα μπορούσε κανείς να απολύσει τους δύο ή τρεις υπαλλήλους – για παράδειγμα – του Δήμου Πάρου στην υπηρεσία «Χ». Αλλά μπορεί ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ να δικαιολογήσει την απόλυση ή την διατήρηση σε «εφεδρεία» των 6 υπαλλήλων που έγιναν μετά την κατάργηση των επαρχείων. Γι’ αυτό έγιναν οι συνενώσεις πρόσχημα δήθεν τους ισχυρούς δήμους. Ενώ στην ουσία, «έκαναν δέματα τα στάχυα για να τα μπορέσουν να τα κουρέψουν ευκολότερα».

Με αυτή την έννοια, οι Παριανοί και Κυκλαδίτες δήμαρχοι και οι συνάδελφοι τους της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που σήμερα…


…το «παίζουν» αντιμνημονιακοί, οφείλουν να κάνουν σπονδές στους θεούς και να τους «ευχαριστούν», αφού ο συντοπίτης τους, πρώην συνάδελφος τους Γ. Ραγκούσης ήταν ο «μεγάλος στρατηγός» που με τις αποφάσεις του σχεδίασε την διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την παράδοση της στην τρόικα. Δηλαδή, αυτό που ζούμε σήμερα.

Οι εξελίξεις

Τώρα, η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία σε εκτέλεση των μνημονιακών  επιταγών ζητούν από τους δήμαρχους και τους περιφερειάρχες ονόματα και δ/νσεις υπαλλήλων στους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αρχίσει η συγγραφή λιστών απολύσεων.
Τώρα, οι επικεφαλής των δήμων οι περισσότεροι εκ των οποίων μέχρι εχτές «έστηναν κώλο» στα μνημονιακά κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έρχονται αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους. Πρέπει για να κρατήσουν τις θέσεις τους, να γίνουν συνεργοί στην «εκτέλεση» υπαλλήλων των οργανισμών τους. Να συμμετάσχουν στη φτωχοποίηση και στη μεγέθυνση της ανεργίας των κοινωνιών τους. Ή να το παίξουν αντιμνημονιακοί, υπέρ των εργαζόμενων και των τοπικών κοινωνιών.
Και όλα αυτά, αφού ήδη έχει περικοπεί πάνω από το 50% των εσόδων των δήμων που δεν τους μεταβιβάζει πια το κράτος. Φυσικά, για όλα αυτά υπάρχουν σχέδια και δεν γίνονται τυχαία. Για παράδειγμα, από τους δήμους και δη τους μεγάλους, βγαίνουν εδώ και τρία χρόνια στη σύνταξη υπάλληλοι στον τομέα της καθαριότητας. Με την οριζόντια απαγόρευση προσλήψεων για την οποία ακόμα και σήμερα ο Γ. Ραγκούσης υπερηφανεύεται, δεν μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες αντικαταστάσεις. Τα σκουπίδια δεν μαζεύονται σωστά, ενώ οι κάτοικοι συνεχίζουν να πληρώνουν δημοτικά τέλη.
Έτσι, διαμορφώνεται τεχνητό κλίμα δυσαρέσκειας προκειμένου να εισέλθουν ιδιωτικές εταιρείες στην δημοτική καθαριότητα τις περισσότερες εκ των οποίων στηρίζουν γερμανικά συμφέροντα. Και οι πολίτες βέβαια, αφού έχουν γεμίσει σκουπίδια, λένε: «καλύτερα να τους ιδιωτικοποιήσουν».
Αγνοώντας βέβαια ότι έτσι, οδηγούνται στο άλλο άκρο, δηλαδή να πληρώνουν και τα σκουπίδια και την ανεργία από την τσέπη τους.

Σε κινητοποιήσεις

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (10 – 11|11|12) σε όλη την Ελλάδα γίνονταν συνελεύσεις τόσο μεταξύ των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, όσο και στις ενώσεις των αιρετών, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπίσουν την εφαρμογή των αντιμνημονιακών μέτρων που τώρα πια «βάζουν χοντρό χέρι» στους δήμους τους. Στα «μαγαζάκια» τους.
Κυρίως οι αιρετοί, όσοι από αυτούς όλο το προηγούμενο διάστημα στήριζαν την εφαρμογή των μνημονίων για να ανήκουν στην ίδια κατηγορία εξουσίας με τους «κολλητούς» τους (υπουργούς, βουλευτές) στις κυβερνήσεις, τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις «πιέσεις» που τους ασκούν να αντιδράσουν στις κυβερνήσεις οι υπάλληλοι τους και οι δημότες τους (ιδιότητες που ταυτίζονται πολλές φορές). Γι’ αυτό οι δήμαρχοι από μνημονιακοί, γίνονται ξαφνικά αντιμνημονιακοί. Προκειμένου να επιβιώσουν πολιτικά.
Κλασική περίπτωση στην Πάρο ο κ. Βλαχογιάννης, δήμαρχος Πάρου, με τον κ. Γ. Ραγκούση, αρχι – υπουργό των μνημονίων της χώρας.


Τα κόμματα

Στη συνέχεια σας παραθέτουμε τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων επί των εξελίξεων:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (ΙΔΑΧ)
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ

Με εσωτερικό κείμενο που παραπλανητικά ονομάζεται « Διαθεσιμότητα – ένταξη υπαλλήλων στο Πρόγραμμα Κινητικότητας» το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιβεβαιώνει την έτσι κι αλλιώς γνωστή ρήτρα του μεσοπρόθεσμου για αναγκαστικές μετατάξεις και απολύσεις υπαλλήλων. Είναι προφανές ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης και της τρόικας για ένα «δήθεν» επιτελικό κράτος δεν χωρούν υπάλληλοι των κατηγοριών Δ.Ε. σήμερα και  Υ.Ε. αύριο. Οι εργαζόμενοι ΙΔΑΧ θα είναι οι πρώτοι που θα αντιμετωπίσουν το φάσμα των απολύσεων. Και αν το επιτρέψουμε δεν θα είναι οι μοναδικοί. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι πρώτες απολύσεις θα προκαλέσουν και νέο μεγαλύτερο κύμα απολύσεων.

Γνωρίζουμε πως το δεύτερο κύμα απολύσεων θα φέρει υποχρεωτικά και τρίτο κύμα. Τα μέτρα του τρίτου μνημονίου οδηγούν σε χιλιάδες απολύσεις στους ΟΤΑ και κατάρρευση των υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και ανταποδοτικότητα σχεδόν όλων των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Οι υπηρεσίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων, από την αποκομιδή μέχρι και την τελική διάθεση, οι κοινωνικές δομές, οι αθλητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες πράσινου, ηλεκτροφωτισμού κλπ, είναι στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων και άλλων ιδιωτών που θέλουν να επενδύσουν στη λεηλασία μιας χώρας κατεστραμμένης με πολύ φτωχό εργατικό δυναμικό.

Με τη συνέχιση και την κλιμάκωση των αγώνων μας, καλούμε τους αιρετούς να αρνηθούν κατ’ αρχήν να δώσουν στοιχεία και με κάθε τρόπο να διευκολύνουν τέτοιες πολιτικές. Οφείλουν να σταθούν απέναντι. Είναι η ώρα να αναμετρηθούν αποφασιστικά με τη λαίλαπα εξαθλίωσης της κοινωνίας. Στόχος μας είναι να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν και να ανατραπούν οι πολιτικές των μνημονίων και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει. Οι Δήμαρχοι, οι αιρετοί, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία είναι οι φορείς της συλλογικής  αντίδρασης απέναντι στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές και θα υπερασπιστούν τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης. Απαιτούμε την άμεση σύγκληση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ για να αποτρέψουμε την κατάρρευση και να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Σε σχέση με το πρόγραμμα κινητικότητας υπαλλήλων του Δημοσίου που περιέχεται στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, η Βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και υπεύθυνη του τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Μαρίνα Χρυσοβελώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης πέρασε διάταξη στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο που προβλέπει κύματα μαζικών αποσπάσεων, μετακινήσεων και μετατάξεων δημοσίων υπαλλήλων με άγνωστες διαδικασίες και θολές σκοπιμότητες. Και αυτό γιατί παραπέμπει στην έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ξεκαθαρίσει τους στόχους και τα θύματα της πιο βίαιης ανακατανομής προσωπικού του Δημοσίου που έγινε ποτέ.

Μιλάμε για μια βίαιη ανακατανομή αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι θα οφείλουν να την αποδεχθούν ακόμα και επί ποινή απόλυσης! Το μέτρο της αναγκαστικής αλλαγής θα λαμβάνεται με την υπογραφή μόνο του κ. Μανιτάκη και χωρίς την απαραίτητη συναίνεση του υπαλλήλου. Έτσι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι θα υποβάλλονται στο τεράστιο έξοδο της μετακόμισης ή ακόμη και θα εξαναγκάζονται να αφήσουν πίσω τις οικογένειες τους όταν καλούνται ξαφνικά να μετακινηθούν υποχρεωτικά σε κάποια άλλη πόλη, χωρίς βέβαια να διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να κρατούν δυο σπίτια ταυτόχρονα.

Αίτημα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ κατά τη συζήτηση στη Βουλή ήταν επιτέλους το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ξεκαθαρίσει, ως όφειλε εδώ και καιρό, την θέση του καταθέτοντας τα σχέδια των υπουργικών αποφάσεων στις οποίες παραπέμπει. Μόνο έτσι ο κ. Μανιτάκης θα άρει τις «εσφαλμένες εντυπώσεις» στις οποίες αναφέρεται. Ας σταματήσουν οι διαρροές στα ΜΜΕ που η Συγκυβέρνηση χρησιμοποιεί διαρκώς για να εκβιάσει και να εκφοβίσει τους δημοσίους υπαλλήλους. Διαφορετικά θα συμβεί ακριβώς αυτό που φέρεται να απεύχεται ο κ. Μανιτάκης: όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς εξαίρεση, θα συνεχίσουν να ζουν υπό ένα καθεστώς απόλυτης αβεβαιότητας».


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ
Δήλωση της Ελπίδας Παντελάκη
μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ & εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
στο ΔΣ της ΚΕΔΕ

Να μην εφαρμόσουν οι δήμοι την απόφαση για τις απολύσεις
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στο ΔΣ της ΚΕΔΕ

Κατά τη διάρκεια του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη, κατήγγειλε:
Ότι η χρηματοδότηση των Δήμων και των Περιφερειών όπως ψηφίστηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013, συνολικά της Τοπικής Διοίκησης, όχι  μόνο εντάσσεται πλήρως στη λογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αποτελεί βασικό κρατικό εργαλείο για την προώθηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Επισήμανε: Ότι η «διαφωνία» του ΔΣ της ΚΕΔΕ στον Κρατικό Προϋπολογισμό εξαντλείται σε καταγγελίες επί παντώς επισθητού, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη στρατηγική του κεφαλαίου που γεννά μεσοπρόθεσμα, μνημόνια και εξαθλίωση των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή αυτή η πολιτική εφαρμόζεται και εξειδικεύεται από την συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών-στελεχών των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και διευκολύνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν σε νέα πιο βάρβαρα μέτρα: απολύσεις, φορολογική επιδρομή, ιδιωτικοποιήσεις έργων και υποδομών.

Πρότεινε: Τη μη εφαρμογή της απόφασης της Κυβέρνησης από τους Δήμους για τις απολύσεις των εργαζομένων και όχι το ευχολόγιο προτροπής που ανακοίνωσε η ΚΕΔΕ προς τους Δήμους, που και αυτό έγινε κάτω από τη δική μας πίεση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όλα τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα απαιτήσει: Να μην εφαρμόσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες την απόφαση της κυβέρνησης. Να μη σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι των εργαζομένων γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την κατάργηση των οργανικών θέσεων, διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και τελικώς την απόλυσή τους. Αυτή η προσπάθεια να μην περάσουν οι απολύσεις, που αποτελούν την πρώτη φάση κύματος μαζικών απολύσεων, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν με απόλυση, αλλά το σύνολο της λαϊκής οικογένειας που συνθλίβεται από την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης. Καλούμε τους εργαζόμενους σε οργανωμένη λαϊκή πάλη στην ταξική γραμμή ρήξης και ανατροπής για την κατάργηση των μνημονίων «διαρκείας» και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Ο ΛΑΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ:

Η σημερινή τρικομματική Κυβέρνηση με πρωτοστάτη τον αριστερό (!) Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη υπογράφει «Δηλώσεις  Νομιμοφροσύνης» με ονόματα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που απολύει. Αφού πρώτα με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της διέλυσε τον ιδιωτικό τομέα οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία,  τώρα περιχαρής με τις απολύσεις, ολοκληρώνει  την καταστροφή της και στο δημόσιο. Η απάντηση μας είναι μία : «Ο λαός μας πρέπει άμεσα να βάλει τους  Κυβερνητικούς  Εταίρους  σε     ΠΟΛΙΤΙΚΗ   ΕΦΕΔΡΕΙΑ -ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ  και μετά να τους ΑΠΟΛΥΣΕΙ χωρίς καμιά αποζημίωση»