Ν. Συρμαλένιος: «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» | Βουλή 31|10|12

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου:
«Επείγοντα Μέτρα Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής και κατάργηση ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε Δημόσιους Οργανισμούς, Λιμάνια κλπ»

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, κύριοι της κυβέρνησης,

Προχθές, στις ομιλίες μας πολλοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σας «βομβάρδισαν» στο σύνολο και στα άρθρα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο ξεπουλά τη χώρα στα ιδιωτικά συμφέροντα. Παρόλα αυτά εσείς συνεχίζετε ασυγκίνητοι το καταστροφικό σας έργο, παρόλο που κατά βάθος αν αναρωτηθείτε…

 

…με τον εαυτό σας και τη συνείδηση σας, όση σας έχει απομείνει, θα βάλετε και κάποια ερωτηματικά για τις ευθύνες που αναλαμβάνετε έναντι της ιστορίας αυτού του τόπου. Και καλά να παραδεχθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει σχέδιο, είμαστε λαϊκιστές, δεν έχουμε πρόγραμμα, οραματιζόμαστε την ουτοπία και ό,τι άλλο θέλετε. Αυτή την έρμη επιστημονική επιτροπή της βουλής, δεν την λαμβάνετε υπόψη;;;

Σας είπε προχθές ο Π. Λαφαζάνης για τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που η Επιτροπή επισημαίνει, αλλά εσάς δεν ιδρώνει το αυτί σας. Δεν έχετε ούτε καν εμπιστοσύνη στην πολιτική σας, αφού φέρνετε τώρα στα μουλωχτά, την ένταξη του Ταμείου των δημοσιογράφων στον ΕΟΠΠΥ.
Έρχομαι και εγώ λοιπόν να επαναλάβω, ειδικότερα επί του άρθρου 3, που κτίζει παντού τα παραθεριστικά χωριά, προς χάριν ακαθόριστων  για μας -ίσως συγκεκριμένων για σας-  συμφερόντων ιδιοκτητών – μεγαλοεπενδυτών, ότι:

Η επιστημονική επιτροπή της βουλής επί του άρθρου 3, υποβάλλει τουλάχιστον 10 ενστάσεις νομιμότητας και αντισυνταγματικότητας:

• Στις περιοχές εκτός σχεδίου και όταν δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός -κάτι που είναι ο κανόνας για τα νησιά του Αιγαίου – «…η δόμηση μόνο κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται, δυνάμενη να απαγορεύεται εν όλω ή εν μέρει…»
«…Ο καθορισμός των περιοχών αυτών (που θα οικοδομηθούν τα παραθεριστικά χωριά), γίνεται μόνο με την έγκριση σχεδίων χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού… Στο πλαίσιο αυτής της αρχής, μόνο η βιώσιμη ανάπτυξη που δεν επιφέρει βλάβη στο περιβάλλον … είναι επιτρεπτή από το Σύνταγμα…»
«…Υπό το φώς των ανωτέρω, η πολεοδόμηση εκτός σχεδίου για χρήση παραθεριστικού – τουριστικού χωριού, προϋποθέτει εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ…»
«…η έγκριση των πολεοδομικών μελετών (όπως προβλέπεται από το εν λόγω ν/σ), γίνεται με υπουργική απόφαση … όμως οι διοικητικές πράξεις, μέσω των οποίων επιχειρείται ο πολεοδομικός σχεδιασμός, πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα προεδρικών διαταγμάτων…»
«…Κατά συνέπεια, διατάξεις με τις οποίες ανατίθεται η ρύθμιση των ανωτέρω ζητημάτων, σε άλλα πλην του Προέδρου της Δημοκρατίας όργανα, αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος….»
«…Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, … η αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας, πρέπει να μην εμποδίζει την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των λουομένων, εκτός αν αυτό επιβάλλεται για λόγους εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας, προστασίας αρχαίων, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και εφόσον προβλέπεται στην οικεία σύμβαση παραχώρησης…»
«…Η τελευταία διατύπωση-φράση, …σύμβαση παραχώρησης…, δεν καθίσταται σαφές αν αποτελεί όρο, από τον οποίο εξαρτάται η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των λουομένων στην παραλία και τον αιγιαλό….»
«…Η προτεινόμενη ρύθμιση δεν προσδιορίζει το διάστημα εντός του οποίου πρέπει να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και  Οικονομικών…»
«…η κατασκευή λιμένων οποιασδήποτε κατηγορίας σε οποιαδήποτε ακτή της χώρας, πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού, εντός του εθνικού ή του μείζονος περιφερειακού δικτύου λιμένων της χώρας…»
«…Ερευνητέον επομένως κατά πόσον τα ΕΣΧΑΔΑ πληρούν τις προϋποθέσεις του ευρύτερου χωροταξικού σχεδιασμού…»

Κατόπιν όλων αυτών, με ποια επιστημονική, νομική, συνταγματική τεκμηρίωση, προχωράτε απτόητοι στην ψήφιση του νομοσχεδίου;
Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό συνιστά μια ακόμα συνταγματική εκτροπή;
Κύριοι της κυβέρνησης, οι πράξεις σας συνιστούν συνεχιζόμενα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, που ακυρώνουν το ρόλο της βουλής και το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Κυβερνάτε με θεσμικό αυταρχισμό στα όρια της κοινοβουλευτικής δικτατορίας, παραβιάζοντας εσείς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για το οποίο μας εγκαλείτε και το οποίο υποτίθεται ότι υπερασπίζεστε.

Εάν τελικά καταφέρετε να περάσετε αυτές τις διατάξεις και ανάμεσα τους το άρθρο 3, τότε θα αποτελέσετε τον καταστροφέα και του αρχέγονου πολιτισμού του Αιγαίου πελάγους, που μαζί με το περιβάλλον και την εξαιρετικού κάλλους ομορφιά του, αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, χάρις στα οποία επήλθε η όποια τουριστική ανάπτυξη.

Στα νησιά μας, μετά τα συνεχή χτυπήματα με το κλείσιμο σειράς υπηρεσιών (ΔΟΥ, ΙΚΑ, Τελωνεία, Ειρηνοδικεία, δομές ψυχικής υγείας), νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων, συρρίκνωση κοινωνικών δομών των ΟΤΑ, προϊούσα διάλυση της δημόσιας υγείας, κατάργηση ακτοπλοϊκών δρομολογίων, αυξήσεις εισιτηρίων και στις επιδοτούμενες γραμμές, ακολουθεί και το έγκλημα της ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Με την ιδιωτική χωροταξία και την ανεξέλεγκτη και εκτεταμένη δόμηση των παραθεριστικών χωριών, σε ακτές, αιγιαλούς, περιοχές natura, βραχονησίδες κλπ, συντελείται εκτός από περιβαλλοντικό έγκλημα και οικονομικό έγκλημα. Δηλαδή δίνουμε γη και ύδωρ στους επενδυτές, την ίδια στιγμή που έχουμε πάρει τα πάντα από τους εργαζόμενους και από τα ασθενέστερα στρώματα του ελληνικού λαού.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνησή σας, προχωρά σε ένα προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών μας. Στις επιδιώξεις σας αυτές, θα βρείτε απέναντι σας, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών. Ήδη πληροφορηθήκαμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο, στη σημερινή του συνεδρίαση στη Ρόδο, εξέδωσε ψηφίσματα κατά της κατάργησης των ΔΟΥ στα νησιά, κατά της παραχώρησης των λιμανιών, αλλά και  για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά σε ό,τι αφορά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Γι΄ αυτό σας προειδοποιούμε: Κάτω τα χέρια από τα νησιά! Κάτω τα χέρια από το Αιγαίο!!!