Ανθρωπιστική Κρίση | Ούτε να πεθάνεις πια στις Κυκλάδες

Την τραγική ιστορία της επαναστάτριας Αντιγόνης, δια χειρός Σοφοκλή, η οποία αποφάσισε να θάψει το νεκρό αδερφό της, ενάντια στις διαταγές του Κρέοντα, υπερασπιζόμενη τον ηθικό και θρησκευτικό νόμο της εποχής που υποδείκνυαν την ταφή των νεκρών ως ένδειξη τιμής και σεβασμού προς τους ίδιους επανέφερε εχθές στο προσκήνιο, η αιφνίδια είδηση ότι το σώμα ενός νεκρού άνδρα, που έφυγε από τη ζωή πριν δύο ημέρες στην Ανάφη παρ’ ολίγο να ταφεί χωρίς την προβλεπόμενη πιστοποίηση θανάτου, εξαιτίας της έλλειψης ιατρού στο νησί, ο οποίος βάσει νομοθεσίας, καλείται να προχωρήσει στη διαδικασία της νεκροψίας πριν τον ενταφιασμό.

Σύμφωνα…

…με αποκλειστικές δηλώσεις του Δημάρχου Ανάφης, Ιάκωβου Ρούσσου στην «Κοινή Γνώμη» λίγα μόλις λεπτά αφότου πληροφορήθηκε το γεγονός, ο ηλικιωμένος άντρας ο οποίος κατοικούσε σε εξοχική περιοχή, ένα χιλιόμετρο μακριά από την πόλη, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του από τον αδερφό του, που τον επισκεπτόταν τακτικά και τον φρόντιζε. Και ενώ η είδηση ενός θανάτου είναι από μόνη της δυσάρεστη, περισσότερη θλίψη, αλλά και προβληματισμό, τόσο των συγγενών, όσο και των αρχών του τόπου, προκάλεσε το γεγονός ότι ο συμπολίτης μας δε μπορούσε να ταφεί λόγω έλλειψης ιατρού στο νησί.

«Δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε…»

«Εκτός των άλλων, εδώ και πέντε μήνες έχουμε μείνει χωρίς αγροτικό ιατρό. Φεύγει ο ένας, έρχεται ο άλλος. Και έχουμε φτάσει στο σημείο τώρα, να μην υπάρχει κανείς να πιστοποιήσει το θάνατό του», υπογράμμισε ο κ. Ρούσσος, εμφανώς αναστατωμένος. «Ο άνθρωπος έχει πεθάνει σίγουρα από χθες (Τετάρτη 24|10|12) και το σώμα του βρίσκεται ήδη στη διαδικασία της σήψης. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να μας δώσει την άδεια να τον ενταφιάσουμε» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι κατά το παρελθόν δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ παρόμοιο πρόβλημα. «Όταν διαθέτουμε ιατρό και γίνεται πιστοποίηση δεν υπάρχει κανένα θέμα. Ο άνθρωπος έχει πεθάνει από φυσικά αίτια. Τώρα δεν έχουμε ιατρό και σίγουρα ο εισαγγελέας ζητά νεκροψία. Πλοίο δεν υπάρχει, θάλαμος δεν υπάρχει και δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δανεικός» ιατρός

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Ρούσσος, η έλλειψη σταθερού ιατρού και η συνεχής εναλλαγή ιατρικού προσωπικού από τα γύρω νησιά γεννά στους 270 κατοίκους της Ανάφης φόβο και ανασφάλεια. «Για 15 μέρες είχε έρθει ο ιατρός της Μυκόνου, ενώ άλλες φορές είχαμε ιατρό από τη Σίφνο και τη Σέριφο. Ωστόσο, πάντοτε μέναμε μια – δυο μέρες χωρίς ιατρό» σημείωσε, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης, δεδομένου ότι στο νησί μένουν πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν στην ανάγκη άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Το τελευταίο διάστημα στο νησί, όλοι αναζητούν έναν ιατρό σα να πρόκειται για κοίτασμα πετρελαίου.

 

«Για μία απλή εξέταση, τρέχουμε στη Σαντορίνη»
Πρόσθεσε ακόμη, ότι το τοπίο γίνεται ακόμη πιο θολό, εξαιτίας των λιγοστών ακτοπλοϊκών δρομολογίων, που καθιστούν δύσκολη τη μετακίνηση των κατοίκων σε γειτονικά νησιά. «Στην περίπτωση που κάποιος χρειαστεί έναν ιατρό αναγκάζεται να ταξιδέψει στη Σαντορίνη. Όμως τώρα έκοψαν και το «Άρτεμις», με αποτέλεσμα για μία απλή εξέταση να πρέπει να καθίσεις εκεί δύο μέρες», υπογράμμισε. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η μοναδική νοσηλεύτρια που υπάρχει στο νησί δεν είναι εύκολο να επιληφθεί της κατάστασης, στην περίπτωση πληθώρας επειγόντων περιστατικών. Διευκρίνισε δε ότι η δημοτική αρχή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την προστασία και την υγεία των κατοίκων.

«Σήμερα έχω επικοινωνήσει δύο φορές με τον εισαγγελέα, ο οποίος με παρέπεμψε στην εισαγγελία της Σαντορίνης, μήπως και βρεθεί κάποια λύση. Αν τον θάψουμε θα μας κυνηγάνε, αλλά θα αναγκαστούμε να το κάνουμε. Είναι δυνατόν να τον αφήσουμε να βρωμίσει;» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ουδέποτε είχε φανταστεί ότι θα μπορούσε να προκύψει τέτοιο πρόβλημα, το οποίο μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, όταν οι κοινωνίες προσπαθούσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους χωρίς υπηρεσίες και πολυτέλειες. «Ίσως μου διέφυγε και μένα, γιατί λείπω πέντε μέρες από το νησί. Θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει να μη μείνουμε ούτε μέρα χωρίς ιατρό. Το Σάββατο πιστεύω θα κατέβει ιατρός, αλλά μέχρι τότε τι κάνουμε;» ανέφερε.

Εξήγησε ακόμη ότι για θέματα υγείας ο δήμος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το διευθυντή του Νοσοκομείου Θήρας, το οποίο είναι δυστυχώς υποστελεχωμένο. «Δεν έχει ιατρούς και αναγκάζονται τη μια σεζόν να μας φέρουν από τη Μύκονο, τη Σέριφο, τη Σίφνο και τη Μήλο».

Με εισαγγελική παρέμβαση ο Ενταφιασμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από εισαγγελική παρέμβαση, οι συγγενείς του εκλιπόντος κατάφεραν τελικά να προχωρήσουν στην ταφή του χθες το απόγευμα με το σώμα του άνδρα να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Ρούσσος διευκρίνισε ότι ήταν εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, καθώς οι συγγενείς μη γνωρίζοντας τι μπορούν να κάνουν είχαν χάσει τις ελπίδες τους. Κλείνοντας έκανε έκκληση για άμεση τοποθέτηση ιατρού στο νησί της Ανάφης προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά παρόμοια περιστατικά.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να δοθεί άμεση και ουσιαστική λύση στο μείζον θέμα της υποστελέχωσης των νησιωτικών περιοχών σε ιατρικό προσωπικό. «Πέρα όμως από το θέμα στελέχωσης, υπάρχει και η νομοθεσία που επιβάλλει τη νεκροψία στην προκειμένη περίπτωση, η οποία γίνεται από συγκεκριμένους ιατρούς που μπορούν να πιστοποιήσουν τα αίτια του θανάτου. Αυτό προς το παρόν δεν έχει αντιμετωπιστεί για τη νησιώτικη Ελλάδα με συνέπεια να υποβάλλονται οι συγγενείς σε ταλαιπωρία και έξοδα για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Όμως η νομοθεσία δε μπορεί να Παραβλεφθεί», κατέληξε.

Παρέμβαση Νίκου Συρμαλένιου για τις νεκροψίες στα νησιά.

Αναφορικά με τη νεκροψία στις νησιωτικές περιοχές, ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά στο υπουργείο Δικαιοσύνης την επιστολή του Τμήματος Διοικητικού της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με θέμα το δυσβάστακτο οικονομικό κόστος που επιβάλλεται στις οικογένειες εκλιπόντων, στις περιπτώσεις που απαιτείται νεκροψία. Στη συγκεκριμένη επιστολή υπογραμμίζεται ότι «με την υφιστάμενη κατάσταση επιμηκύνεται ακόμη περισσότερο ο δυσβάστακτος πόνος των οικογενειών, ένεκα των προστιθέμενων ημερών λόγω ταξιδιών και νεκροψίας από και προς το χώρο ενταφιασμού του αγαπημένου τους προσώπου. Πέρα από την ολέθρια συντριβή αυτή, προστίθεται και ένα υπέρογκο και δυσβάστακτο οικονομικό κόστος που περιμένει την κάθε οικογένεια, πολύ δε περισσότερο κατά τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε».
Μάλιστα επισημαίνεται η ανάγκη ύπαρξης αρμόδιου κλιμακίου περιοχής ελέγχου για τις συγκεκριμένες περιοχές, έτσι ώστε να προβαίνουν άμεσα στο επιτόπιο και απαραίτητο έργο τους και όχι όπως αυτό που συμβαίνει σήμερα και επιφέρει έναν τεράστιο κύκλο ταλαιπωριών και διαδικασιών. «Για όλα αυτά θα πρέπει να δοθεί άμεση και οριστική επίλυση του ζητήματος, ούτως ώστε να σταματήσει το επιπλέον μαρτύριό τους, που για τους υπόλοιπους και ισότιμους πολίτες της ηπειρωτικής περιοχής είναι εντελώς άγνωστες», καταλήγει η επιστολή, χρήση της οποίας έκανε ο κ. Συρμαλένιος.

ΠΗΓΗ: ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ του Αντώνη Μπούμπα