131 νέες αρμοδιότητες μεταφέρονται από 01|01|13 στους Δήμους | Χωρίς λεφτά, χωρίς υπαλλήλους

Τώρα, κλαίνε τα «πασοκάκια» στου Καλλικράτη τα ρημαδάκια!!!

Οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ των Κυκλάδων (βλέπε Δεκαβάλας, Βλαχογιάννης κλπ) τώρα – δήθεν – παραπονιούνται επειδή από 01|01|13 μεταφέρονται στους Δήμους 131 νέες αρμοδιότητες που φεύγουν από το κράτος. Οι αρμοδιότητες μεταφέρονται με βάση τη μεγάλη μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» για την οποία ο άλλοτε κραταιός Παριανός υπουργός (α΄ υπαρχηγός του Γιώργου Παπανδρέου, μαζί με τον β΄ υπαρχηγό Γ. Παπακωνσταντίνου) Γιάννης Ραγκούσης ορκιζόταν ότι είχε εξασφαλίσει τα χρήματα για να λειτουργήσουν οι νέοι δήμοι – κυβερνεία (χα!, χα!).

Βεβαίως…

…η πραγματικότητα αποδεικνύει δύο χρόνια μετά ότι ο «Καλλικράτης» ήταν ένα τεράστιο κόλπο για να εφαρμοστεί το πρώτο και τεράστιο μνημονιακό μέτρο με το οποίο αφαιρέθηκε ήδη το 60% των πόρων που δικαιούται η τοπική αυτοδιοίκηση από το Κράτος.
Τώρα, προστίθενται και άλλες 131 αρμοδιότητες, χωρίς να δίνονται οι αντίστοιχοι πόροι για να ασκηθούν, χωρίς να υπάρχει προσωπικό για να χρεωθούν. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά αυτοί που στήριξαν με χέρια και με πόδια τον Γ. Ραγκούση, το ΠΑΣΟΚ και τον «Καλλικράτη» τώρα κλαίνε.
Βεβαίως, το κάνουν για να ρίξουν τον «πήχη» στα μάτια των πολιτών. Δηλαδή, αφενός να το παίζουν «αντιμνημονιακοί» και αφετέρου ότι θα μπορούσαν να ασκούν τα καθήκοντα τους αποτελεσματικότερα, αν το κράτος δεν τους είχε πάρει τους πόρους, αν είχαν υπαλλήλους κλπ, κλπ.

Εν πάσει περιπτώσει για το θέμα υπήρξε αντίδραση και από έναν βουλευτή Κυκλάδων, τον κ. Συρμαλένιο, ο οποίος έκανε αναφορά στον αρμόδιο υπουργό δια της κοινοβουλευτικής οδού: 
«Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος
κατάθεσε αναφορά την επιστολή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου-Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων, με θέμα τις 131 αρμοδιότητες, οι οποίες μεταφέρονται το 2013 στους Δήμους του Νομού Κυκλάδων.
Στην επιστολή τονίζεται ότι η υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων και η δραματική μείωση των πόρων που διατίθενται για την άσκηση των μεταφερομένων αρμοδιοτήτων, καθιστούν αδύνατη την ανάληψή των αρμοδιοτήτων αυτών από τους δήμους»

.Νικόλαος Συρμαλένιος

 –