Νεκροί δύο νέοι στο δρόμο | Ο δήμαρχος Πάρου τώρα «οδύρεται» για το Κέντρο Υγείας, ενώ έπρεπε να παραιτείται | Επιστολή σε Λυκουρέντζο για το Κ.Υ

Άρθρο του Κ. Δραγάτη

Σπαραξικάρδια επιστολή έστειλε σήμερα – κατόπιν εορτής – ο δήμαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης στον υπουργό υγείας Α. Λυκουρέντζο για να του αναφέρει ότι κάποτε θα αρχίσουν να διαμαρτύρονται οι αρχές της Πάρου επειδή το Κέντρο υγείας Πάρου είναι αποδεκατισμένο από δυνάμεις εδώ και τρία χρόνια.

Όταν πολίτες και φορείς πήγαιναν στο γραφείο του δημάρχου Χρ. Βλαχογιάννη και τον παρακαλούσαν να ηγηθεί μίας ειλικρινούς και προληπτικής προσπάθειας να μειωθούν οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Πάρου, ο όψιμος τεθλιμμένος δήμαρχος Πάρου κ. Βλαχογιάννης ασκούσε παρελκυστική πολιτική για να μην ανησυχήσει την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και τον φίλο του υπουργό (Νο 1 στην κυβέρνηση Παπανδρέου) Γιάννη Ραγκούση.

Όταν για δεύτερη συνεχή χρονιά, πέρσι, γονείς και φορείς παρακαλούσαν τον κ. Βλαχογιάννη να ηγηθεί μίας σοβαρής προσπάθειας για την επαναστελέχωση του Κέντρου Υγείας Πάρου, εκείνος οργάνωνε χωρίς όρεξη και παθητικά μία «εκδρομή» στο υπουργείο υγείας η οποία δεν επέφερε κανένα αποτέλεσμα, ενώ από τον τρόπο που έγινε, έμεινε στη μνήμη μας ως η συνάντηση παρωδία.

Στη συνέχεια…

…ο δήμαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης επέστρεψε και συμμετείχε σαν απλός διαδηλωτής σε κινητοποίηση μαθητών για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Πάρου, έβγαλε και έναν «δεκάρικο» λόγο και στη συνέχεια, συμβούλεψε τους εκπροσώπους των φορέων να σταματήσουν τις διεκδικήσεις γιατί ξεκινά η τουριστική σεζόν (Κατά την οποία προφανώς οι Παριανοί δεν αρρωσταίνουν ούτε χτυπούν, γιατί κονομάνε. Οι δε τουρίστες, σκασίλα μας, εμείς τα λεφτά τους θέλουμε!).

– Τώρα, που ο κ. Βλαχογιάννης δεν έχει τον κολλητό του και ευεργέτη του Γ. Ραγκούση στην κυβέρνηση…
– Τώρα, που ο κολλητός του αποχώρησε και από το ΠΑΣΟΚ, που ακόμα όμως συμμετέχει στην κυβέρνηση και έχει ευθύνες για τέτοια θέματα…
– Τώρα, που «ο διάολος έσπασε το πόδι του» και μόλις πριν λίγες ημέρες είχαμε ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων που άφησαν τις ζωές τους στην άσφαλτο από ατύχημα, χωρίς να υπάρχει βάρδια ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας…
– Τώρα, που υπάρχει ένα παιδάκι που άφησε πίσω του αυτό το ζευγάρι…
– Τώρα, που οι πολίτες θα παίρνουν στο κυνήγι τους πολιτικούς με τη νοοτροπία Βλαχογιάννη …

Τώρα μόνο, ο δήμαρχος μας έστειλε επιστολή (και φυσικά τη δημοσιοποίησε και στα ΜΜΕ για να πάρει τη δόξα) στο υπουργό κ. Λυκουρέντζο για να διαμαρτυρηθεί.

Αμ, τώρα, αν είχε ίχνος πολιτικής ευθιξίας, για όλα όσα δεν έκανε για λογαριασμό των Παριανών τα τρία τελευταία χρόνια, θα έπρεπε απλώς να παραιτηθεί ο δήμαρχος (λέμε τώρα) Χρήστος Βλαχογιάννης.
Δεν έχει κανένα άλλοθι. Τα τελευταία τρία χρόνια γιατροί, υπάλληλοι του Κ.Υ εκπρόσωποι φορέων, πολίτες είχαν προειδοποιήσει τον κ. Βλαχογιάννη ότι το κακό δεν θα αργούσε να συμβεί.
Δεν μπορεί ο Χρ. Βλαχογιάννης πλέον να διεκδικεί να στοιχηθεί με την πλευρά των διαμαρτυρόμενων πολιτών. Δεν έχει το δικαίωμα.
Βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που φέρουν μεγάλη ευθύνη για την κατάντια του Κέντρου Υγείας και των επιπτώσεων αυτής της κατάστασης στις ζωές των πολιτών της Πάρου. Με κόστος που μετράται πλέον σε ανθρώπινες ζωές.

Κώστας Ν. Δραγάτης

Ακολουθεί η υποκριτική, καθυστερημένη και «κροκοδείλια» επιστολή του:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε κατ’ επανάληψη ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς του τομέα υγείας για τη ραγδαία επιδείνωση των υπηρεσιών που προσφέρονται από το Κέντρο Υγείας στους κατοίκους και επισκέπτες της Πάρου. Έχουμε κατ’ εξακολούθηση ζητήσει απ’ όλους τους αρμόδιους να προβούν στην κάλυψη των κενών θέσεων ιατρών ειδικοτήτων, νοσηλευτικού προσωπικού και ΕΚΑΒ. Τα προβλήματα υγείας έχουν συζητηθεί αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και το μόνο που καταφέρνουμε κάθε φορά είναι να συμφωνούμε στο ότι το χθες ήταν καλύτερο από το σήμερα.

Η κατάσταση χωρίς ίχνος υπερβολής χαρακτηρίζεται ως τραγική και οδηγείται από το κακό στο χειρότερο. Στο Κέντρο Υγείας τις τελευταίες δεκαετίες υπηρετούσαν δύο παιδίατροι, ένας γυναικολόγος, δύο καρδιολόγοι, ένας ορθοπεδικός, δύο μαίες και σήμερα δεν υπηρετεί κανένας από αυτές τις ειδικότητες. Επίσης υπηρετούσαν τέσσερις γιατροί παθολόγοι-γενικής ιατρικής σήμερα ένας, και από τις έξι νοσηλεύτριες σήμερα υπηρετούν τέσσερις. Τα παιδιά μας δεν εμβολιάζονται στον χρόνο που πρέπει και δεν τυγχάνουν προληπτικού υγειονομικού ελέγχου για τη χορήγηση βεβαιώσεων απαραίτητων για τη συμμετοχή τους στο μάθημα της γυμναστικής. Η συνταγογράφηση φαρμάκων απαιτεί αναμονή τόσων ωρών όσων για τη συμπλήρωση ενός ημερομισθίου.

Κύριε Υπουργέ,

Για να έχετε όμως πλήρη εικόνα της κατάρρευσης του συστήματος και της κατάστασης του βιώνουμε, θα σας αναφέρω το εξής γεγονός. Χθες το απόγευμα, 22 Οκτωβρίου 2012, συνέβη ένα τροχαίο ατύχημα 1,5 χιλιόμετρο από το Κέντρο Υγείας. Δύο συνάνθρωποί μας άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο. Ο εφημερεύων αγροτικός ιατρός μετέβη στον τόπο του τραγικού συμβάντος με το μηχανάκι του θυρωρού του Κέντρου Υγείας και τα άψυχα σώματα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας με το αυτοκίνητο της Ομάδας Διάσωσης τα καύσιμα του οποίου πληρώνουν οι εθελοντές της ομάδας. Το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας ήταν ακινητοποιημένο στο χώρο στάθμευσης γιατί δεν υπήρχε βάρδια και βεβαίως δεν ήταν και δεν είναι η μοναδική φορά, αυτό συμβαίνει συχνά.

Κύριε Υπουργέ,

Οι κάτοικοι της Πάρου με συνέπεια ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας, το Βελέντζειο Ίδρυμα χρηματοδοτεί το Κέντρο Υγείας σε ετήσια βάση, ο Δήμος Πάρου συνεισφέρει στο μέτρο που του επιτρέπει η κείμενη νομοθεσία και οι οικονομικές του δυνατότητες, σεβόμαστε τους νόμους και δενπροβαίνουμε σε βιαιότητες παρ’ όλο που μας πνίγει το δίκιο και αισθανόμαστε ότι μας συμπεριφέρεστε ως πολίτες υποδιέστερης κατηγορίας. Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, τα όρια ανοχής και υπομονής εξαντλήθηκαν, αδυνατούμε πλέον να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τις δικαιολογημένες κραυγές των κατοίκων του νησιού μας.

Απαιτούμε άμεσα να δοθεί λύση. Να προχωρήσετε στην κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και διασωστών του ΕΚΑΒ ώστε να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας με επάρκεια.

Εάν αυτό δε συμβεί τότε έχουμε χρέος απέναντι στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας να μην παραμείνουμε αδρανείς και απαθείς. Θα διεκδικήσουμε δυναμικά τα αυτονόητα δικαιώματά μας που προβλέπονται από το Σύνταγμα και περιλαμβάνονται στην χιλιοειπωμένη έννοια της νησιωτικότητας.

Ο Δήμαρχος Πάρου
Χρήστος Βλαχογιάννης»