Οι ξενοδόχοι Κυκλάδων καλούν σε συνάντηση τον Γ. Βρούτση για τα προβλήματα

 

 

Η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Κυκλάδων δημοσιοποίησε επιστολή που έχει στείλει στον υπουργό εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων Γ. Βρούτση όσο αφορά δυσμενείς εξελίξεις σε προβλήματα του κλάδου τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

ΘΕΜΑ: Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και μείωση συντάξεων μελών μας.

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Αντιλαμβανόμαστε ότι ειδικά αυτή τη περίοδο ασχολείστε με σημαντικότατα θέματα, αλλά και τα προβλήματα που σας αναφέρουμε είναι σημαντικότατα αφού αφορούν τουλάχιστον 50.000 οικογένειες πανελλαδικά, εκ των οποίων 3.500οικογένειες στις Κυκλάδες.

1) Εφαρμογή των διατάξεων του ν.4075/2012 (άρθρ.32 & 2),που ρυθμίζει το ασφαλιστικό καθεστώς των τουριστικών καταλυμάτων. Όπως είναι γνωστό, η προαναφερόμενη διάταξη επιβάλει πλέον την υποχρεωτική υπαγωγή στον ασφαλιστικό φορέα Ο.Α.Ε.Ε. όλων των επιχειρηματιών/ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων με πέντε (5) δωμάτια και άνω,σε αντίθεση με το προϊσχύον καθεστώς που προέβλεπε την υπαγωγή στον ασφαλιστικό φορέα ΟΓΑ των επιχειρηματιών/ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων έως και δέκα(10) δωμάτια.

Δεν ζητούμε χαριστικές απαλλαγές. Ζητούμε να επικρατήσει η απλή λογική που λέει ότι:

  • δεν είναι σωστό να ζητάς να πληρώνει ασφάλιστρα 12 μηνών, ο επαγγελματίας που λειτουργεί την επιχείρησή του μόνο 2 μήνες.
  • δεν είναι σωστό να ζητάς να πληρώνει ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ κάποιος που ήδη είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ
  • δεν είναι σωστό να ζητάς να πληρώσει ξανά την ασφάλισή του ο συνταξιούχος που την έχει πληρώσει ήδη επί 35-40 χρόνια.

Τα ασφάλιστρα πρέπει να καταβάλλονται για να απολαμβάνει υγειονομική περίθαλψη και σύνταξη ο εργαζόμενος. Δεν είναι λογικό, ούτε ηθικό να καταβάλλονται για εισπρακτικούς και μόνο λόγους, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία χρεοκόπησαν εξ αιτίας της κακής διαχείρισης.

2) Εφαρμογή του νόμου 3865/10, που επιβάλλει μείωση των συντάξεων όσων συνταξιούχων ενοικιάζουν μερικά δωμάτια το καλοκαίρι για να έχουν ένα μικρό συμπληρωματικό εισόδημα. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής των παραπάνω νόμων, θα είναι ότι οι περισσότερες εποχιακές μικροεπιχειρήσεις, είτε θα κλείσουν πραγματικά, είτε θα κλείσουν τυπικά-φορολογικά αλλά θα συνεχίσουν να λειτουργούν παράνομα. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ελεγκτικό σύστημα στην Ελλάδα, σε 2-3 χρόνια, όλοι θα λειτουργούν πλέον παράνομα.

Άρα τα ασφαλιστικά έσοδα από τους επιχειρηματίες θα είναι μηδέν για το κράτος. Επίσης όλοι οι υπάλληλοι θα έχουν είτε απολυθεί, είτε θα εργάζονται κρυφά (μηδέν έσοδα για το ΙΚΑ και τη φορολογία εισοδήματος). Μηδέν έσοδα για τους Δήμους από τα Τέλη Παρεπιδημούντων. Μηδέν έλεγχος ποιότητας καταλυμάτων από ΕΟΤ – Υγειονομία – Πυροσβεστική, άρα χαμηλή ποιότητα τουριστικών υπηρεσιών, άρα δυσαρεστημένοι τουρίστες, άρα λιγότεροι ξένοι(κυρίως) επισκέπτες την επόμενη χρονιά, άρα λιγότερα έσοδα από συνάλλαγμα…
Αγαπητέ κ. Υπουργέ, σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε άμεσα την ωφελιμότητα των παραπάνω νόμων. Ενόψει της επίσκεψής σας στη Σύρο, για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, ζητούμε συνάντηση μαζί σας, για το θέμα αυτό.