Οι θέσεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Πάρου «Πάρος ΑΞΙΑ» για τα προβλήματα Κέντρου Υγείας

Οι θέσεις που διατύπωσε στη θεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου στις 18|10|12 η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του (Πάρος ΑΞΙΑ) δημοτικού συμβουλίου Πάρου Γρ. Πρωτολάτη, δημοσιοποιήθηκαν με ανακοίνωση της παράταξης στις 19|10|12. Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με σκοπό να συζητηθούν τρόποι διεκδίκησης και επίτευξης των στόχων και αιτημάτων που είναι ήδη γνωστά.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ  Κ.Υ ΠΑΡΟΥ
Το τελευταίο διάστημα η Ελληνική κοινωνία στο όνομα της οικονομικής κρίσης  βιώνει μια σειρά βάναυσων αντιλαϊκών μέτρων που καθημερινά στερούν από τους πολίτες τις βασικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες. Την ίδια ώρα συντελείται μια άνευ προηγουμένου μείωση κρατικών χρηματοδοτήσεων στους ευαίσθητους τομείς της υγείας, της παιδείας της κοινωνικής μέριμνας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Τα καθημερινά προβλήματα και οι σοβαρές ελλείψεις σε όλους αυτούς τους τομείς  είναι πολλά, σύνθετα και χωρίς ουσιαστική προοπτική λύσης. Παρότι μέχρι σήμερα έχουν καταστεί γνωστά σε τοπικό και κυβερνητικό επίπεδο  με κάθε μέσο ενημέρωσης και κάθε μορφή διαμαρτυρίας, η συντεταγμένη πολιτεία αδυνατεί να πράξει τα αυτονόητα. Η υποστελέχωση των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας στην νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στα Κυκλαδονήσια μας, καθώς και η απουσία υλικοτεχνικού εξοπλισμού ακόμα και αναλωσίμων, καθιστά πλέον την κατάσταση επικίνδυνη τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες των νησιών μας.

Οι αντιδράσεις και οι προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών προς όλες τις κατευθύνσεις για εύρεση άμεσων και ρεαλιστικών λύσεων είναι έντονες και συνεχείς. Στην Πάρο είναι σε όλους μας γνωστή,  η υποστελέχωση του ΚΥ Πάρου και του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ  και η απαράδεκτη αδιαφορία των θεσμικών και διοικητικών υπευθύνων. Γνωστές επίσης είναι και οι προσπάθειες διαφόρων κοινωνικών ομάδων και φορέων του νησιού που αντιδρούν και διεκδικούν τα αυτονόητα για την εξασφάλιση της παροχής δημόσιας υγείας για όλους.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο .Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση

Θεωρούμε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, η πρόσφατη προκήρυξη  από την σημερινή Κυβέρνηση των θέσεων  του καρδιολόγου, παιδιάτρου και γενικού γιατρού  για το  Κέντρο Υγείας Πάρου . Όμως από μόνη της μια προκήρυξη δεν αποτελεί λύση  , αφού  και  αυτή η προκήρυξη θα κριθεί  εκ του αποτελέσματός της  με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας .Οι συμπολίτες μας,  όπως  όλοι μας  απαιτούν λύσεις .Απαιτούν  να υπάρχουν γιατροί με ειδικότητες στο Κέντρο Υγείας ώστε  να καλύπτονται οι εφημερίες, να υπάρχουν φάρμακα και αναλώσιμα , να μπορούν να κάνουν δωρεάν τις αιματολογικές και ακτινολογικές  εξετάσεις, να λειτουργεί ο υπέρηχος, να λειτουργεί το παράρτημα  του  ΕΚΑΒ .

Πρόβλημα επίσης δημιουργείται και από το γεγονός του ότι δεν υπάρχει Διοικούσα Επιτροπή στο Κέντρο Υγείας  και πρέπει να ζητήσουμε άμεσα την  αντικατάστασή της μέχρι την δημιουργία νέου φορέα.
Ασθενοφόρο αεροπλάνο Βελεντζείου Ιδρύματος.

‘Ολοι γνωρίζουμε την μεγάλη συνεισφορά του ασθενοφόρου αεροπλάνου του Βελεντζείου Ιδρύματος  στην Πάρο που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα  750  αεροδιακομιδές ασθενών και έχει σώσει ζωές.

Κατά την άποψή μας, σχετικά με  την απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία του ασθενοφόρου αεροπλάνου πρέπει  να προχωρήσει άμεσα  η προκήρυξη  της θέσης  επικουρικού γιατρού   χειρουργού ή αναισθησιολόγου  που θα εξυπηρετεί το ασθενοφόρο αεροπλάνο.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1. Κάλυψη των οργανικών θέσεων των  γιατρών ειδικοτήτων , των αγροτικών γιατρών   και του νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας  σύμφωνα με τον οργανισμό του Κέντρου Υγείας , όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, από το Υπουργείο Υγείας και την ΔΙΠΕ και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.
2. Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του παραρτήματος ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτονται οι βάρδιες του ασθενοφόρου καθ’ όλο το 24ωρο.
3. Σύσταση και λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Διακομιδών επειγόντων περιστατικών για την μεταφορά των ασθενών στα περιφερειακά ή Κεντρικά Νοσοκομεία.
4. Κατάργηση  εισιτήριου  των ασφαλισμένων  στο ΚΥ όπως γίνεται και στα αγροτικά ιατρεία.
5. Να ζητηθεί άμεσα από το Νοσοκομείο της Σύρου να προκηρυχθεί η θέση του επικουρικού γιατρού αναισθησιολόγου, ή χειρουργού.
6. Διορισμός Διοικούσας επιτροπής σύμφωνα με το Ν.4025/2.11.2011 φεκ 228 αριθμ.26 παρ 1.
7. Σύσταση δημοτικών Ιατρείων ,άλλως συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΓΑΛΗΝΟΣ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου η οποία έχει επιχορηγηθεί ήδη με το ποσό των 244.000 ΕΥΡΩ για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης των νησιών της Δωδεκανήσου. Συνεργασία που θα μπορούσε να επεκταθεί και στα νησιά των Κυκλάδων και στην Πάρο .
8. Συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο Υγειών Πόλεων .
9. Πρόκληση σύσκεψης  στο Υπουργείο Υγείας  για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας της νήσου Πάρου  και την  αντιμετώπισή τους » με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων της Υγείας  του ΕΚΑΒ της ΔΥΠΕ των Βουλευτών του Νομού και των Υπουργών. Στην συζήτηση αυτή να τεθούν τα ζητήματα του Γενικού Νοσοκομείου, της Πάρου, της αλλαγής του οργανογράμματος του ΚΥ, των διακομιδών ασθενών του αεροπλάνου-ασθενοφόρου του Βελεντζείου και της προώθησης των διαδικασιών υλοποίησης του Νέου Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας  Πάρου.