ΥΓΕΙΑ | Νέοι αγώνες | Αλλαγή τακτικής, για το καλό µας | Άρθρο του Κ. Δραγάτη

Άρθρο από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 13|10|12

Αρκετοί εκπρόσωποι φορέων της Πάρου ξεκίνησαν και πάλι τις πρώτες διερευνητικές επαφές προκειµένου να συντονιστούν νέες προσπάθειες µε σκοπό να διεκδικήσουµε τα µίνιµουµ για το δηµόσιο σύστηµα παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί µας, µε σηµείο αναφοράς το Κέντρο Υγείας Πάρου. Προ της δραστηριότητας αυτής, ο Δήµος Πάρου, κατόπιν και σχετικών αιτηµάτων άλλων πολιτικών δυνάµεων του νησιού, αποφάσισε να πραγµατοποιήσει ειδική θεµατική συνεδρίαση του Δηµοτικού Συµβουλίου Πάρου. Να υπενθυµίσουµε ότι…

…τέτοια συνεδρίαση έχει ξαναγίνει.
Για να θυµηθούµε…

Όταν για πρώτη φορά (πριν τρία χρόνια) µεµονωµένοι πολίτες και πολίτες που ήταν οργανωµένοι σε τοπικούς φορείς άρχισαν να προβληµατίζονται µε τη συνεχή υποχώρηση του επιπέδου υπηρεσιών στο Κέντρο Υγείας από την άποψη έλλειψης ειδικευµένων γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και επάρκειας στην υλικοτεχνική υποδοµή, η διοίκηση του Δήµου περί άλλων ετύρβαζε. Δεν παρατήρησαν οι άνθρωποι του Δήµου το πρόβληµα. Δεν πήραν αυτοί – για πολύ καιρό – καµία πρωτοβουλία διαµαρτυρίας ή επίλυσης των προβληµάτων του Κ.Υ.

Όταν οι γιατροί άρχισαν να λιγοστεύουν ακόµη περισσότερο, να µην υπάρχουν επαρκείς εφηµερίες και να µένουν ακάλυπτες βάρδιες στο ΕΚΑΒ, δηλαδή, όταν τα πράγµατα άρχισαν να γίνονται πολύ χειρότερα, οι µεν εκπρόσωποι φορέων άρχισαν να διαµαρτύρονται εντονότερα, η δε διοίκηση του Δήµου και ο δήµαρχος Χρ. Βλαχογιάννης κατάλαβαν ότι έπρεπε να συµµετέχουν στις διαµαρτυρίες, διότι αλλιώς, θα γίνονταν ο στόχος των διαµαρτυριών. Έτσι, αποφασίστηκε να πραγµατοποιηθεί το πρώτο θεµατικό δηµοτικό συµβούλιο για τα προβλήµατα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πάρου.

 

Το λάθος

Σ’ αυτό το σηµείο, οι εκπρόσωποι φορέων οι οποίοι από την αρχή είχαν ευαισθητοποιηθεί για τα προβλήµατα του Κέντρου Υγείας – υπό την αδιαφορία της διοίκησης του Δήµου – έκαναν ένα σοβαρό λάθος. Στο «λάθος» τους οδήγησαν συγκεκριµένοι (λίγοι) εκπρόσωποι φορέων αλλά και εκπρόσωποι συγκεκριµένων πολιτικών δυνάµεων του τόπου οι οποίοι αντιπολιτεύονται τη διοίκηση του Δήµου «a la carte». Δηλαδή, σε θέµατα που τους συµφέρει. Κατά τα άλλα, «κάτω από το τραπέζι», συνεργάζονται µε την διοίκηση του Δήµου προκειµένου να διαµοιράζονται τα πολιτικά κέρδη ή να αποφεύγουν τα πολιτικά κόστη (business as usual).

Το «λάθος» ήταν ότι οι φορείς, τα δίκαια αιτήµατα για τη δηµόσια υγεία που διατύπωναν, τα έστρεψαν µόνο κατά:

1) του «απρόσωπου» Κράτους,
2) της απούσας από την Πάρο κυβέρνησης και
3) του εδρεύοντος στη Σύρο διοικητή του νοσοκοµείου Σύρου που κατά τη σχετική νοµοθεσία έχει την ευθύνη να επιµελείται των θεµάτων λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πάρου. Δηλαδή, διαµαρτυρηθήκαµε στο «πουθενά» στην ουσία. Αντιδράσεις εκτόνωσης, χωρίς αποτέλεσµα.

Το «λάθος» το καταλαβαίνει κανείς τώρα, αν θυµηθεί τι έγινε στη συνέχεια:

α) Στην πρώτη θεµατική συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου Πάρου (πέρσι) οι δηµοτικοί σύµβουλοι όλων των παρατάξεων όσο και οι εκπρόσωποι φορέων, άρχισαν απλώς να περιγράφουν το γνωστό σε όλους πρόβληµα, άλλοι άρχισαν να βγάζουν λόγους εναντίον του καπιταλισµού, άλλοι άρχισαν να λένε τα γνωστά περί «…να κλείσουµε το λιµάνι» και άλλα που κάνουν κακό στο νησί µας.

Για να είµαστε δίκαιοι ωστόσο, κάποιοι µεµονωµένοι πολίτες (που δεν εισακούστηκαν τότε) διατύπωσαν την άποψη τους ότι η διοίκηση του Δήµου υπό τον Χρ. Βλαχογιάννη αποτελεί βασικό µέρος του προβλήµατος του Κέντρου Υγείας Πάρου και ότι δεν µπορεί να εµφανίζεται ως απλός συνδιαδηλωτής δίπλα από τους θιγόµενους πολίτες του νησιού.

β) Στη συνέχεια, πραγµατοποιήθηκαν µία δύο διαδηλώσεις, όπου εµφανίστηκε το φαινόµενο εκπρόσωποι των φορέων και πολίτες να διαδηλώνουν για το πρόβληµά τους, και ο δήµαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης ο οποίος εκπροσωπεί φορέα εξουσίας (τον πρώτο στο νησί) να διαδηλώνει και αυτός!!!
Στη συνέχεια, ο δήµαρχος πήγε και ένα ταξιδάκι στο υπουργείο υγείας στην Αθήνα, όπου σε εποχή ΠΑΣΟΚ και ως βαθύ ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος (µε τον «προστάτη του» στην τότε κυβέρνηση) γύρισε στην Πάρο και µας είπε ότι από το ταξίδι του, δεν αποκόµισε τίποτε. Μετά έβγαλε και µία ανακοίνωση µε την οποία στην ουσία έλεγε: «άντε στα σπίτια και στα µαγαζιά µας τώρα, γιατί δεν πρέπει να διαταράσσουµε τον τουρισµό (ποιόν τουρισµό;) για τα θέµατα υγείας…».

Και έτσι, τελείωσε το θέµα χωρίς κανένα αποτέλεσµα για δεύτερη χρονιά. Γίναµε και ρεζίλι στα παιδιά µας, τα οποία είχαµε ξεσηκώσει από το σχολείο για να γεµίσουµε την πλατεία της διαδήλωσης και για να «βαράνε» παλαµάκια στους δεκάρικους λόγους που ακούστηκαν τότε.
Η σύσταση µας

Με την ευκαιρία του ότι οι προβληµατισµένοι Παριανοί που φοβούνται για την υγεία των παιδιών τους ή των ηλικιωµένων γονιών τους, ξεκινούν και πάλι (για τρίτη χρονιά) τις κινητοποιήσεις για το δηµόσιο σύστηµα υγείας στα νησιά µας, εµείς προτείνουµε τα εξής:

Α) Η νέα θεµατική συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου Πάρου που θα πραγµατοποιηθεί στις 18/10, να µην διαρκέσει παρά πάνω από 5’ λεπτά.
Πώς θα γίνει αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Να αλλάξουν το χαρακτήρα της συνεδρίασης οι πολίτες. Δηλαδή να πάνε στη συνεδρίαση και απλώς να καταθέσουν εγγράφως τα αιτήµατά τους και τις προτάσεις τους επί του θέµατος λειτουργίας του Κ.Υ. Να καταστήσουν υπεύθυνη για την επίλυση των προβληµάτων την εκλεγµένη δηµοτική αρχή του Δήµου Πάρου και προσωπικά, τον δήµαρχο Χρ. Βλαχογιάννη.

Β) Να πάρει άµεσα απόφαση σε σχετική γενική συνέλευση το συντονιστικό όργανο φορέων ότι αυτή τη φορά καθίσταται απολύτως υπεύθυνη τη δηµοτική αρχή για την επίλυση των βασικών προβληµάτων του Κέντρου Υγείας Πάρου. Να τεθεί χρονικό όριο για την επίλυση του 50% των άµεσων αναγκών. Μετά την λήξη του χρονικού περιθωρίου, να δεσµευτεί η δηµοτική αρχή ότι θα αποδώσει δηµόσιο απολογισµό των επιτευγµάτων της και, αν είναι θετικός, να της ανανεωθεί η διορία για την επίλυση του υπόλοιπου 50% των βασικών αιτηµάτων. Σε περίπτωση που η δηµοτική αρχή δεν κατορθώσει να πετύχει τίποτε ή ελάχιστα, το αίτηµα θα είναι να παραιτηθεί ο δήµαρχος ως ανίκανος να επιλύσει βασικό θέµα για την ασφάλεια ζωής και την λειτουργία της τουριστικής οικονοµίας στον τόπο που έχει εκλεγεί. Θα αντικατασταθεί από άλλο µέλος της πλειοψηφίας (όπως λέει και ο κώδικας) και θα επιχειρήσει το νέο πρόσωπο να επιλύσει το θέµα υπό τις ίδιες προϋποθέσεις.

Γ) Η όποια διαδήλωση οργανωθεί από τους φορείς, να µην γίνει έξω από το Κέντρο Υγείας Πάρου ποτέ ξανά. Να γίνει έξω από το δηµαρχείο Πάρου.
Και για να τελειώνουµε…

Σε κάθε προεκλογική περίοδο οι υποψήφιοι υπόσχονται τα πάντα, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό. Όταν εκλεγούν και αναλάβουν τις θέσεις, κάποιοι από τους πολιτικούς µας, ξεχνούν τι υπόσχονταν και αρχίζουν να ασχολούνται µε ό,τι τους βολεύει. Τους ίδιους και τους «κολλητούς» τους. Λοιπόν, η πλάκα, τελείωσε. Ο Δήµος δεν είναι «διαδηλωτής». Είναι φορέας άσκησης εξουσίας µε δύο τρόπους:

α) κατ’ αρµοδιότητα, για τοµείς που αναφέρονται σαφώς στη σχετική νοµοθεσία και…

β) στο όνοµα της εξουσίας που αντλεί από τον λαό. Δηλαδή, κατά τους βασικούς και από την αρχαιότητα παραδεκτούς κανόνες της πολιτικής που θέλουν τους έχοντες την πλειοψηφία σε ένα δηµοκρατικό όργανο που επιλαµβάνεται µίας περιοχής, να αποτελούν τους εκπροσώπους της περιοχής και των πολιτών της, για όλα τα θέµατα και προβλήµατα που προκύπτουν και κυρίως, για την µε κάθε τρόπο έγκαιρη επίλυση τους.

Στην συγκεκριµένη συγκυρία, την ευθύνη αυτή την έχει αναλάβει η δηµοτική πλειοψηφία µε επικεφαλής το δήµαρχο Χρ. Βλαχογιάννη.-
Εµείς δεν µπορούµε να ρίξουµε την κυβέρνηση, από την Πάρο. Είναι µακριά. Έχουµε εκλεγµένη διοίκηση όµως. Αν δεν µπορεί να κάνει γι’ αυτό το βασικό θέµα τίποτε, παρά την τρίτη χρονιά µε προβλήµατα που διανύουµε, να παραιτηθεί ο επικεφαλής ως ανίκανος και να αναλάβει ο επόµενος της ίδιας παράταξης.
Κάθε άλλη δικαιολογία, κάθε παρελκυστική τακτική, κάθε επικοινωνιακή τακτική, αποτελούν την αιτία που ως χώρα βυθιστήκαµε στην κρίση που βιώνουµε. Αποτελούν φαινόµενα της µεταπολιτευτικής διαφθοράς και σήψης στην πολιτική – κάθε επιπέδου – στην Ελλάδα.

Κώστας Ν. Δραγάτης