Νέα προσπάθεια για το Κέντρο Υγείας | Απούσα η δηµοτική πλειοψηφία, παρόντες οι πολίτες

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 13|10|12

Συγκέντρωση για την υγεία

Την περασµένη Κυριακή στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος» πραγµατοποιήθηκε η συνάντηση φορέων µε θέµα το συντονισµό δράσης για την αντιµετώπιση των προβληµάτων υγείας στο νησί µας. Στη συνάντηση έδωσαν το παρόν 24 σύλλογοι – φορείς της Πάρου και µεµονωµένοι πολίτες. Το κάλεσµα στη συνάντηση είχε γίνει από τα σωµατεία εργαζοµένων: Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΔΕΥΑΠ, Δήµου Πάρου, Λογιστών, ΕΛΜΕ, και Ένωσης Γονέων και Κηδεµόνων Δήµου Πάρου. Σηµειώνουµε ότι…

…της συνάντησης είχε προηγηθεί η υπογραφή 620 συµπολιτών µας σε κείµενο που εξέθετε τα προβλήµατα υγείας. Συγχρόνως, οι πολίτες ζητούσαν µονοθεµατική συνεδρίαση από το δηµοτικό συµβούλιο.

Στη συνάντηση στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου παραβρέθηκαν οι δηµοτικοί σύµβουλοι της αντιπολίτευσης: Γ. Καρατζάς, Ευρ. Ακάλεστος, Αγ. Πατέλης (Πάρος – ΑΞΙΑ), Μ. Ισιγώνης (ΚΕΠ Πάρου) και Κ. Ροκονίδας (Λαϊκή Συσπείρωση). Εντύπωση προκάλεσε (και σχολιάστηκε αρνητικά) το γεγονός ότι από την πλειοψηφία του Δήµου δεν έδωσε το παρόν κανένας δηµοτικός σύµβουλος. Οι οµιλίες των εκπροσώπων των φορέων είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό και σχεδόν όλοι ζητούσαν δυναµικές παρεµβάσεις για την επίλυση του προβλήµατος. Ακόµα, κοινό µυστικό ήταν ότι κανείς δεν περιµένει τίποτα πλέον από τη δηµοτική πλειοψηφία και οι πολίτες από εδώ και πέρα, θα πάρουν µόνοι τους τις πρωτοβουλίες. Οι προτάσεις που ακούστηκαν θα µεταβιβαστούν στους συλλόγους – φορείς της Πάρου για επεξεργασία, ενώ θα συνεχιστεί η συλλογή υπογραφών διαµαρτυρίας. Το νέο ραντεβού για συνάντηση δόθηκε για τη Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευµα και πάλι στην αίθουσα «Αρχίλοχος» της Παροικιάς.

Μετά τη συγκέντρωση εκδόθηκε το παρακάτω κείµενο – διαµαρτυρία:

«Αυτό που γνωρίζαµε παλιότερα στη χώρα µας σαν Δηµόσιο Σύστηµα Υγείας αποτελεί πια παρελθόν. Οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων και η κυβερνητική πολιτική του σήµερα δεν αφήνουν στο διάβα τους τίποτα όρθιο. Εργαζόµενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούµενοι, αγρότες, νέοι, παιδιά και γυναίκες βιώνουν την εγκληµατική πολιτική που στερεί το δικαίωµα στην πρόληψη, στην υγεία, στην ίδια τη ζωή. Στα νησιά µας η κατάσταση των υποδοµών της Δηµόσιας Υγείας είναι απερίγραπτη και ειδικότερα του Κέντρου Υγείας Πάρου τραγική. Οι εναποµείναντες γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλουν φιλότιµες προσπάθειες, όµως εκτός από τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναµικό, δεν υπάρχουν πλέον τα απαραίτητα υλικά και φάρµακα.

Οι φορείς και οι πολίτες που υπογράφουµε αυτό το κείµενο θεωρούµε ότι πρέπει να πούµε ένα βροντερό ΟΧΙ στην αδράνεια, την αδιαφορία και την αποδοχή αυτής της κατάστασης, πιστεύουµε ότι πρέπει πια να σηκώσουµε το ανάστηµα µας και να αντιδράσουµε, να οργανωθούµε και να διεκδικήσουµε µαζικά το δικαίωµα στην υγεία και τη ζωή. Η Δηµόσια και δωρεάν υγεία είναι δικαίωµά µας και δεν πρέπει να το εκχωρήσουµε σε κανένα».

Τέλος, οι προτάσεις των φορέων είναι οι παρακάτω:

«1. Να σταλεί διαµαρτυρία υπογεγραµµένη από όλους τους φορείς του νησιού στο Υπουργείο Υγείας, στους βουλευτές του νοµού σε όλα τα πολιτικά κόµµατα, στα ΜΜΕ τοπικά, του νησιού και των Αθηνών.
2. Να επιδιώξουµε να κατέβει κανάλι στην Πάρο για να κάνει ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας ώστε να δοθεί µεγαλύτερη δηµοσιότητα στο πρόβληµα.
3. Να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε όλους τους συλλόγους που έχουν τη δυνατότητα, ώστε να γίνουν γνωστά σε όλους τα προβλήµατα του Κέντρου Υγείας.
4. Να καλέσουµε σε συγκέντρωση τους κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου για να εκλεγεί επιτροπή αγώνα.
5. Επιτροπή αγώνα να ανέβει στην Αθήνα και να δει τον Υπουργό και τα πολιτικά κόµµατα στη Βουλή και να επιδώσει υπόµνηµα µε υπογραφές των κατοίκων του νησιού µε τουλάχιστον 2000 υπογραφές.
6. Όλα τα παραπάνω να ενταχθούν σε χρονοδιάγραµµα µε ηµεροµηνία ολοκλήρωσης µέχρι την 30η Νοέµβρη.
7. Να κλείσουν όλα τα σχολεία του νησιού µέχρι να έρθει παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας.
8. Να ασκηθεί πίεση στη δηµοτική αρχή και να προχωρήσουµε σε κλείσιµο σχολείων ή κλείσιµο της ΔΟΥ ή άλλου δηµόσιου κτιρίου.
9. Ενεργοποίηση του ψηφίσµατος του Δήµου Πάρου».