Απεργούμε κατά των μνημονίων ή εξαντλούμε τις δυνάμεις των απεργών χωρίς σχέδιο «κορύφωσης»;

Από έναν άγνωστο κύριο σε εμάς, λάβαμε μία επιστολή. Περιγράφονται κάποιες λεπτομέρειες που δημιουργούν τις απόψεις μίας πλευράς για αυτά που ενδεχομένως συμβαίνουν στα παρασκήνια του θεσμού του συνδικαλισμού.
Μιας και σήμερα (18|10|12) υπάρχει πανελλαδική, πανεργατική απεργία, δημοσιεύουμε την επιστολή προς προβληματισμό. Εκλαμβάνουμε την περιγραφή των γεγονότων ως μία εκδοχή, όχι ως απόδειξη. Όμως, ότι μεγάλο μέρος στελεχών των πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και κυρίως των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι από χρόνια βουτηγμένοι στην διαπλοκή και στη διαφθορά, δεν έχουμε καμία αμφιβολία.
Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση των συνδικαλιστών, δεν χρειάζεται να έχουν βάλει λεφτά στο χέρι για να μετέχουν στην διαπλοκή και τη διαφθορά. Και η απλή αδιαφορία κάθε φορά που λαμβάνονταν αντεργατικά μέτρα ή που ξεπουλιόταν ή απαξιωνόταν δημόσιος πλούτος, αποτελούσε (και αποτελεί) πράξη διαφθοράς και διαπλοκής, ως πράξη που προδίδει τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων.
Πόσο μάλλον, που γνωρίζουμε αρκετές περιπτώσεις συνδικαλιστών τα τελευταία χρόνια οι οποίοι και καλή ζωή περνούσαν και με διαμερίσματα βρέθηκαν και εξοχικά και ακριβές διακοπές και ακριβά αυτοκίνητα και με εταιρείες που συμμετείχαν τα παιδιά τους, τα αδέλφια τους και οι γυναίκες τους και οι οποίες εταιρείες έπαιρναν δουλείες από το δημόσιο ή από το συνδικαλιστικό φορέα.

Λοιπόν, εμείς έχουμε τη γνώμη, ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι απεργίες και οι διαδηλώσεις κατά των μνημονίων, ακόμα δεν έχουν κορυφωθεί επιτυχημένα (όπως Αργεντινή) είναι διότι επικεφαλής στις διαδηλώσεις είναι οι συνδικαλιστές που όλα τα προηγούμενα χρόνια πρωταγωνίστησαν στην πολιτική διαχείριση που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα και την κατάπτωση. Δηλαδή, μιλάμε γι’ αυτούς που «ξεπουλούσαν» αυτούς που εκπροσωπούσαν. Εμείς πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι παντού πρέπει «να ξυρίσουν» από τις θέσεις τους τα λαμόγια από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες όλων των επιπέδων. Πρέπει να βγουν μπροστά τίμιοι και συνεπείς εργαζόμενοι, είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα. Οι ηγέτες πρέπει να εμπνέουν το λαό, αλλιώς το αίτημα, ο σκοπός «λασπώνεται» με τη «λάσπη» των «λασπωμένων» ηγεσιών.

ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: Γιατί ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Καμμένος δεν δρομολογούν μία πολιτική πρωτοβουλία απομόνωσης των «πουλημένων» ηγεσιών των συνδικαλιστών;
Δεν γνωρίζουν – εξ ιδίας αντίληψης και πείρας – ποιος ήταν και είναι ο ρόλος συγκεκριμένων ηγετικών προσώπων του συνδικαλισμού τα τελευταία χρόνια;
Τελικά, πως εννοούν τον στόχο ανατροπής των μνημονίων οι συγκεκριμένοι πολιτικοί αρχηγοί; Χωρίς κάθαρση, χωρίς τίμιες ηγεσίες;
Μήπως πιστεύουν στον «αυτοματισμό» όσο αφορά την κάθαρση σε αυτούς τους φορείς; Δηλαδή περιμένουν, πότε ο λαός θα ανατρέψει τις ηγεσίες αυτές, χωρίς καθοδήγηση, χωρίς αποκάλυψη του ρόλου τους;
Αυτό ή θα αργήσει πολύ ή δεν θα γίνει ποτέ τους λέμε εμείς.

Ή καθαρή πολιτική ανατροπής ή «διπλωματικό» σώμα και διαχείριση εξουσίας εντός του ίδιου «κουβά». Και τα δύο, δεν γίνονται. Γίνονται Αλέξη; Γίνονται Πάνο μου;

Κ. Δραγάτης

Ακολουθεί η επιστολή που μας έδωσε το έναυσμα για το σχόλιο:

Το ξεπούλημα της ΔΕΗ, τα δώρα στη διαπλοκή, και ο βρώμικος ρόλος της ΓΣΕΕ

«Είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να χαριστεί η ΔΕΗ στη γερμανική RWE ώστε άρον άρον οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας και η ενέργεια να περάσουν άμεσα στα χέρια των δανειστών-κατακτητών. Ήδη ο διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) οδεύει προς το ΤΑΙΠΕΔ, (ταμείο ληστείας δημόσιας περιουσίας) ώστε να παραχωρηθεί με συνοπτικές διαδικασίες και με ζημιά για το κράτος όπως έγινε με το GOLDEN-IBC.

Για να πραγματωθεί ο στόχος, η ντόπια διαπλοκή προσπαθεί να εξαφανίσει από προσώπου γης τους εργαζομένους της ΔΕΗ και τις αντιδράσεις τους. Πρωταγωνιστής, ο εκπρόσωπος της τρόικα στο συνδικαλιστικό κίνημα, Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δίνει τον νυν υπερ πάντων αγών για το ξεπούλημα της ΔΕΗ και την υπέρογκη αύξηση των τιμολογίων.

Ο εν λόγω «κύριος» αφού δύο χρόνια τώρα στηρίζει με νύχια και με δόντια όλες τις κυβερνητικές- τροικανές επιλογές έχει αποδυθεί σε ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ σε όποιον δε συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις….
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ που κατάπιε τη γλώσσα του για όσα καταγγέλθηκαν από τη ΓΕΝΟΠ σχετικά με τις χαριστικές ρυθμίσεις στα χαράτσια για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη ντόπια διαπλοκή έχει ξεκινήσει λυσσαλέο αγώνα ενάντια στη ΓΕΝΟΠ και το Φωτόπουλο. Τελευταίο κρούσμα, η αγωνιώδης προσπάθειά του να πείσει δεκάδες συνδικαλιστές να συμμετάσχουν σε ψηφοδέλτιο ενάντια στο ψηφοδέλτιο του Φωτόπουλου.

Με κάθε τρόπο, από παρακάλια μέχρι εκβιασμούς και απειλές τρομοκρατεί τους εκπροσώπους του συνεδρίου ώστε να βγουν απέναντι στο Φωτόπουλο και να στηρίξουν τα κελεύσματα της διαπλοχής εγχώριας και ξένης. Η προσπάθεια που κάνει έχει ξεπεράσει κάθε όριο καθώς νυχθημερόν τηλεφωνεί και καλεί συνδικαλιστές να στηρίξουν το διασπαστικό ψηφοδέλτιο που έχει επιλέξει ο ίδιος και οι εντολείς του.

Βλέπετε εάν εκλεγούν οι εκλεκτοί του Παναγόπουλου, θα έχει πετύχει την άμεση παραχώρηση της ΔΕΗ στα χέρια της διαπλοκής χωρίς πολλές αντιδράσεις, θα έχει πετύχει την άμεση αύξηση του ρεύματος για τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα θα έχει χαρίσει ασυλία και σιωπή για τις ανομίες της διοίκησης και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο ντόπιο οικονομικό κατεστημένο, μην πληρώνοντας ευρώ στην υγεία του κορόιδου, του λαού…

Άλλωστε το Μάρτη έχει εκλογές η ΓΣΕΕ και η διαπλοκή τρέμει μην τυχόν και δεν εκλεγεί ο εκλεκτός της Γ. Παναγόπουλος…»

Σ. Κυριόπουλος

Και να μην ξεχνάμε μεγάλες μορφές του συνδικαλισμού των τελευταίων ετών, μέρες που είναι…