ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων – Ν. Συρμαλένιος: Αντίδραση για την κατάργηση των ΔΟΥ στα νησιά

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων κ. Συρμαλένιος δημοσιοποίησε σήμερα (16|10|12) ανακοίνωση με την οποία διατυπώνει τις απόψεις του και την κρητική του για την αναγγελία της κυβέρνησης ότι πρόκειται να καταργήσει τις ΔΟΥ στις Κυκλάδες πλην Σύρου και Νάξου. Είναι η πρώτη αντίδραση βουλευτή Κυκλάδων και κομματικού φορέα για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, κατατέθηκε και σχετική ερώτηση στην Βουλή. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

«Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, εφαρμόζοντας πιστά τις μνημονιακές πολιτικές που εξαθλιώνουν το λαό και καταστρέφουν τη χώρα, προχωρά τώρα χωρίς διάλογο με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες στην κατάργηση και των ΔΟΥ στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.

Η ενέργεια αυτή…

…χωρίς καμιά προετοιμασία, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει τόσο σε διαφυγή σημαντικών φορολογικών εσόδων, όσο και στην αύξηση της ταλαιπωρίας των πολιτών των Κυκλάδων, που θα υποχρεώνονται ενδεχομένως και σε μετακινήσεις εκτός των νησιών τους. Παράλληλα, όπως επιβάλλει η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η παραμονή ως μέγιστου αριθμού στα νέα Φόρο – ΚΕΠ τεσσάρων υπαλλήλων, εξαναγκάζει τους υπόλοιπους εργαζόμενους είτε σε παραίτηση, είτε σε υποχρεωτική μετακίνηση τους εκτός του τόπου διαβίωσης τους, με ό,τι αυτό θα σημαίνει για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Ταυτόχρονα, ζητάνε από τους Δήμους, από τους οποίους έχουν περικόψει πάνω από το 40% των κονδυλίων, να «φιλοξενήσουν» τις νέες υπηρεσίες. Δηλαδή όχι μόνο περικόπτουν δραματικά τους πόρους, αλλά ουσιαστικά απαιτούν από τους Δήμους, να επωμιστούν και νέα βάρη.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι κυβερνώντες για άλλη μια φορά, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, τόσο τη νησιωτική ιδιαιτερότητα όσο και την κοινωνική συνοχή. Καταθέσαμε ήδη στη Βουλή Ερώτηση με την οποία ζητάμε ουσιαστικές απαντήσεις. Δεν έχουμε όμως καμιά αυταπάτη. Αυτή η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει τα πάντα στους δανειστές-κατακτητές μας και δεν διαθέτει ίχνος ευαισθησίας απέναντι στους εργαζόμενους και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους των ΔΟΥ και στις κινητοποιήσεις τους σε όλα τα νησιά. Καλούμε τους ΟΤΑ των Κυκλάδων, να μην συναινέσουν στη διάλυση των ΔΟΥ και να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, ότι δεν μπορούν για μια ακόμα φορά να παίρνουν ισοπεδωτικές αποφάσεις σε βάρος των κατοίκων των νησιών και της νησιωτικής ιδιαιτερότητας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα Δημοτικά συμβούλια, όλους τους κοινωνικούς φορείς των Κυκλάδων, με πρώτο σταθμό την Πανελλαδική απεργία της 18ης Οκτωβρίου να ορθώσουν το ανάστημα τους απέναντι στα επαχθή μέτρα που μας περιμένουν».