Στην άκρη ο Βλαχογιάννης | ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ η Παριανή κοινωνία για παιδεία και υγεία

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 6|10|12

Συγκέντρωση 7/10, 11 π.μ. στον «Αρχίλοχο»

Οι πολίτες του νησιού µας, αφού είδαν επί µήνες ότι η δηµοτική αρχή Χρ. Βλαχογιάννη της κοροϊδεύει και σε όλα τα αιτήµατά της µπαίνει εµπόδιο ή πετάει την µπάλα στην εξέδρα, ΞΕΣΗΚΩΝΕΤΑΙ! Έτσι, οι πολίτες του νησιού µας παίρνουν της τύχες στα χέρια της και προσπαθούν να καλυτερεύσουν τη ζωή της µε δικές της πρωτοβουλίες.

Σύλλογοι, φορείς και µεµονωµένοι πολίτες βάζουν πρώτα θέµατα της ατζέντας την υγεία και παιδεία και προσπαθούν να τα επιλύσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προπεραςµένη Παρασκευή (28/9) στη συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου του νησιού µας, πολίτες µπήκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων και…

…πριν αρχίσει η συζήτηση για τα θέµατα ηµερήσιας διάταξης παρέδωσαν επιστολή µε 620 υπογραφές πολιτών µε την οποία ζητούσαν να ασχοληθούν επιτέλους σοβαρά οι δηµοτικοί σύµβουλοι µε το τεράστιο πρόβληµα στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Η επιστολή – αίτηµα των συµπολιτών µας κατέγραφε µέσα σε λίγες προτάσεις την ουσία του προβλήµατος που τη βιώνουµε όλοι και ζητούσαν µονοθεµατικό συµβούλιο. Της σηµείωσαν «όχι για να καταγράψουµε τα προβλήµατα, αλλά για να δώσουµε άµεσα λύσεις».

Η επιστολή που παραδόθηκε στο προεδρείο έγραφε:

«Η Παριανή κοινωνία, γίνεται καθηµερινά δέκτης των σοβαρότατων προβληµάτων του Κέντρου Υγείας. Οι συµπολίτες µας γίνονται µάρτυρες περιστατικών που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον πολιτιςµό. Το Κέντρο Υγείας Πάρου αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει και τα πιο απλά περιστατικά. Οι εναποµείναντες γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλουν µεν φιλότιµες προσπάθειες, όµως εκτός από της ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναµικό και απαιτούµενα υποστηρικτικά µέσα, δεν υπάρχει πλέον το στοιχειώδες νοσηλευτικό υλικό και φάρµακα.

Δεν υπάρχουν γάζες, ιώδιο, αντιπυρετικά, ταινίες ζαχάρου, κλπ. Οι ζωές µας πλέον κινδυνεύουν. Ζητάµε από εσάς να καλέσετε µονοθεµατικό Δηµοτικό Συµβούλιο, όχι για να καταγράψουµε της ελλείψεις – που λίγο πολύ όλοι της ξέρουµε – αλλά για να δώσουµε µια απάντηση, µια λύση στο πρόβληµα της Πάρου. Να εξετάσουµε της δυνατότητες και της τρόπους µε της οποίους θα δώσουµε διέξοδο ΑΜΕΣΑ και συλλογικά. Η Δηµόσια και δωρεάν υγεία είναι συνταγµατικά κατοχυρωµένο δικαίωµά µας. Δεν µπορούµε πλέον να αναβάλουµε της ενέργειές µας. Η κοινωνία απαιτεί άµεσες και ολοκληρωµένες λύσεις».


Τα χαρούµενα του Δήµου

Και ενώ η τοπική κοινωνία είναι ανάσταση µε τα όσα βιώνει καθηµερινά από της ελλείψεις σε υγεία και παιδεία, η δηµοτική αρχή συνεχίζει απαθέστατα και κάνει ασκήσεις επί χάρτου ή καλύτερα ψηφοθηρίες…
Έτσι, µε µία απίστευτη θρασύτητα ο αντιδήµαρχος κ. Μάρκος Κωβαίος που ήταν πρωταγωνιστής στην διαφηµιστική ασφάλιση των µαθητών µε ιδιώτη χορηγό πέρσι πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, «χτύπησε» µε τον ίδιο τρόπο και πάλι. Ο κ. Κωβαίος και ενώ γνωρίζει το σάλο που δηµιουργήθηκε πέρσι µ’ αυτή την υπόθεση, αφού της ασφαλιστής δίχως κανένα κόπο θα πάρει στα χέρια του προσωπικά στοιχεία εκατοντάδων οικογενειών της Πάρου, επανέλαβε το ίδιο. Δηλαδή, και πάλι εµφανίστηκε στην επικαιρότητα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για το ίδιο θέµα. Με επιστολή που έστειλε σε όλους της γονείς µαθητών γράφει µεταξύ άλλων και τα εξής:

«[…] Με την ευκαιρία της της επικοινωνίας µας, θέλουµε να της ενηµερώσουµε ότι το πρόγραµµα δωρεάν ασφάλισης των παιδιών είναι σε ισχύ και εξελίσσεται κανονικά. Όσοι γονείς δεν έχουν πάρει την κάρτα ασφάλισης των παιδιών της ή όσοι δεν πρόλαβαν να δώσουν το ονοµατεπώνυµο των παιδιών της για να ενταχθούν στο πρόγραµµα, να επικοινωνήσουν άµεσα µε τον εκπρόσωπο της Ασφαλιστικής εταιρίας».


Αντίδραση ΚΕΠ Πάρου

Το απόγευµα της Πέµπτης 4 Οκτωβρίου η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου δηµοσιοποίησε ένα δελτίο τύπου για τον κ. Μ. Κωβαίο που µε την επιστολή του τράβηξε πάνω του τις αντιδράσεις της σχολικής κοινότητας.
Η ανακοίνωση που υπογράφει ο δηµοτικός σύµβουλος κ. Μ. Ισιγώνης έχει ως εξής:

«Δελτίο Τύπου για την Επιστολή Αντιδηµάρχου κ. Κωβαίου, για την Έναρξη Σχολικής Χρονιάς.
Ο κ. Κωβαίος µε επιστολή του στις 24 Σεπτεµβρίου 2012, µε την ευκαιρία της έναρξης της Σχολικής Χρονιάς, απεύθυνε τις τετριµµένες ευχές, και προσπάθησε να βγάλει από πάνω του όλες τις ευθύνες για τα προβλήµατα που θα υπάρξουν στην οµαλή λειτουργία των Σχολείων, από την υποχρηµατοδότηση των Δήµων από το Κράτος, αφήνοντας ανοιχτό το θέµα της «συνεργασίας» µε τους γονείς. Στόχος του φυσικά να προετοιµάσει το έδαφος για την πιθανότητα/βεβαιότητα να κληθούν, οι ίδιοι οι γονείς να πληρώσουν το µάρµαρο, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. Πλήρης ταύτιση µε τις Μνηµονιακές Εντολές Περικοπής των Κοινωνικών Δαπανών της Τρόικας Εσωτερικού.

Αυτό που επίσης ενοχλεί ιδιαίτερα είναι το άλλο µισό της Επιστολής του, που αναφέρεται στην «Δωρεάν» Ασφάλιση των Μαθητών, όπου ο κ. Κωβαίος συµπεριφέρεται όχι ως θεσµικός υπεύθυνος των θεµάτων της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης, αλλά ως εκπρόσωπος της Ιδιωτικής Ασφαλιστικής Εταιρείας, καλώντας τους γονείς να επικοινωνήσουν µε την Εταιρεία. Κάποιος θα πρέπει να τον ενηµερώσει ότι ο ρόλος του δεν είναι να προωθεί τα όποια ιδιωτικά συµφέροντα, αλλά να αγωνίζεται για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήµατα της Δηµόσιας Εκπαίδευσης».


Θέµα ΕΠΑΨΥ

Την αναστολή της λειτουργίας της από 10 Οκτωβρίου έως 10 Νοεµβρίου αποφάσισε η κινητή µονάδα ψυχικής υγείας, ποιο γνωστή ως ΕΠΑΨΥ, που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε 11 νησιά των Κυκλάδων τα τελευταία 8 χρόνια, έχοντας εξυπηρετήσει περισσότερα από 6.295 άτοµα (ενήλικες και παιδιά).

Στην Πάρο η ΕΠΑΨΥ έχει πετύχει πολλά πράγµατα, ενώ ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη οικονοµικά περίοδο πολλοί συµπολίτες µας έχουν ανάγκη των υπηρεσιών της. Όµως, η χρηµατοδότησή της για όλες τις δοµές της είναι ιδιαίτερα µειωµένη για το 2012 και έχει λάβει 40 εκατοµµύρια ευρώ, από τα 90 εκατοµµύρια ευρώ που χρειάζεται για τη λειτουργία της (συµπεριλαµβάνονται και 8 εκ. ευρώ από το 2011). Οι εργαζόµενοι έχουν πληρωθεί έως τον Ιούνιο (210 άτοµα) και συγχρόνως υπάρχουν πολλά προβλήµατα στη λειτουργία των 17 µονάδων που δραστηριοποιούνται. Το αποτέλεσµα είναι η δηµιουργία τεράστιων λειτουργικών και θεραπευτικών ζητηµάτων, η έκθεση σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής των εξυπηρετούµενων και η συσσώρευση τεράστιων χρεών.

Για το θέµα το δηµοτικό συµβούλιο συζήτησε την προπερασµένη εβδοµάδα και αποφάσισε να εκδώσει ψήφισµα συµπαράστασης προς την ΕΠΑΨΥ. Δηλαδή, ουσιαστικά δυο λόγια συµπαράστασης, ώστε οι υπεύθυνοι της κινητής µονάδας ψυχικής υγείας να χρησιµοποιήσουν το ψήφισµα ως µοχλό πίεσης. Και όµως, αυτό το απλό πράγµα, µία εβδοµάδα µετά (ως τη στιγµή που έκλεισε η ύλη της εφηµερίδας µας) δεν είχε δηµοσιοποιηθεί. Φαίνεται όµως ότι οι πολίτες – που έχουν τις αντένες τους τεντωµένες σε παρόµοια θέµατα – αντέδρασαν πιο γρήγορα και δεν παρασύρθηκαν από τη µαλθακότητα και γραφειοκρατία της δηµοτικής αρχής.

Έτσι, ο σύλλογος γονέων και κηδεµόνων Δήµου Πάρου µε επιστολή διαµαρτυρίας του στις 1/10/2012 στέλνει ηχηρό µήνυµα από το νησί µας και συµπαράσταση στην ΕΠΑΨΥ. Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο σύλλογος γονέων και κηδεµόνων Δήµου Πάρου γράφει: «[…] Για το µεγάλο έργο και την προσφορά της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας στην κοινωνία µας µπορούµε να µιλήσουµε µόνο εµείς οι επωφελούµενοι. Η παροχή πολλαπλής στήριξης σε γονείς και µαθητές των σχολείων µας, όταν τα προβλήµατα ξεπερνούν το πλαίσιο της εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας, είναι αναγκαία στους δύσκολους καιρούς που διάγουµε. Η οικονοµική δυσπραγία, η έλλειψη εκπαιδευτικών, η ανύπαρκτη στελέχωση του κέντρου υγείας, η µετακίνηση του πληθυσµού από τα µεγάλα αστικά κέντρα προς τις τουριστικές περιοχές, καθώς και η έλλειψη αστυνόµευσης επιβάλλουν δυναµικότερη και µεγαλύτερη στήριξη των µαθητών και των γονιών αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέµατα ψυχικής υγείας. Η αναστολή λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας σηµαίνει ακόµα µεγαλύτερη υποβάθµιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού και απρόβλεπτες συνέπειες εντός και εκτός της σχολικής κοινότητας. Ως εκ τούτου, ζητούµε µε κάθε τρόπο όχι µόνο να αρθεί η αναστολή της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, αλλά και λόγω των αυξανόµενων αναγκών του νησιού να στελεχωθεί ακόµα περισσότερο».

Για το ίδιο θέµα, ανακοίνωση διαµαρτυρίας εξέδωσε και ο σύλλογος γυναικών «Αρηίς».


Καµία απάντηση ο δήµαρχος

Στη συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου της 28/9 τέθηκαν διάφορα ερωτήµατα σχετικά µε τα προβλήµατα παιδείας του νησιού µας. Σε όλα τα ερωτήµατα οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν αόριστες και γενικόλογες από το δήµαρχο κ. Βλαχογιάννη. Σηµειώνουµε ότι σε παλαιότερο δηµοτικό συµβούλιο ο κ. Βλαχογιάννης είχε πει ότι υπήρχε µία µελέτη από σχολική µονάδα της Κω (!) και θα γίνονταν προσπάθεια για να προσαρµοστεί για το δικό µας γυµνάσιο στην Παροικιά. Όµως σε σχετική ερώτηση που έγινε από γονέα, ο κ. Βλαχογιάννης δεν έδωσε καµία απάντηση.

Τα προβλήµατα όµως στο Γυµνάσιο Παροικιάς συνεχίζονται και έτσι ο σύλλογος γονέων έστειλε επιστολή στους εµπλεκόµενους φορείς. Στην επιστολή του ο σύλλογος αναφέρει καταρχάς το πρόβληµα – που είναι από την περσινή χρονιά – µε την διδασκαλία της Γερµανικής γλώσσας. Ακόµα, ο σύλλογος αναφέρει για τις ελλείψεις άλλων ειδικοτήτων καθηγητών που υπάρχουν και καταλήγει ως εξής:

«[…] Σε διαφορετική περίπτωση, είµαστε υποχρεωµένοι να σας ενηµερώσουµε, ότι σύµφωνα µε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των µελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων του Γυµνασίου µας, η οποία ελήφθη οµόφωνα στις 28/9/2012, θα προβούµε σε δυναµικές κινητοποιήσεις για την αντιµετώπιση του θέµατος».

Σηµειώνουµε ότι η απόφαση για δυναµικές κινητοποιήσεις ελήφθη την περασµένη Παρασκευή σε συνέλευση γονέων και κηδεµόνων του Γυµνασίου Παροικιάς. Η ατµόσφαιρα που επικράτησε σαφώς και ήταν εχθρική και άλλοτε ειρωνική, κατά της διοίκησης του δήµου Πάρου, ενώ αίσθηση προκάλεσε στο τέλος της συνάντησης όταν έγινε γνωστή η επιστολή Κωβαίου για την ασφάλιση των µαθητών. Οι εκφράσεις που ακούστηκαν δεν µπορούν να µεταφερθούν από την εφηµερίδα…


Η πρώτη συγκέντρωση

Έξι συνδικαλιστικά σωµατεία της Πάρου εξήγγειλαν συγκέντρωση για τις 7/10, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος», στην Παροικιά. Η εκδήλωση στην οποία προσκαλούν θα γίνει µε σκοπό να οργανωθεί κίνηµα διεκδίκησης όσο αφορά το δηµόσιο σύστηµα υγείας και τις ελλείψεις του. Οι 6 φορείς είναι: ΕΛΜΕ Πάρου – Αντιπάρου, Σωµατείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πάρου, Σύλλογος Μηχανικών Πάρου – Αντιπάρου, Σύλλογος εργαζοµένων Δήµου, Σωµατείο εργαζοµένων ΔΕΥΑΠ και Σύλλογος Λογιστών Πάρου – Αντιπάρου.

Όπως µας είπαν πολίτες που µετέχουν των διαδικασιών «η υπόθεση πλέον µε το Δήµο µπροστάρη αποδείχθηκε ότι δεν βγαίνει πουθενά. Ο λόγος είναι απλός. Ο Δήµος Πάρου είναι ο πιο µνηµονιακός δήµος της χώρας. Αυτό, δεν αλλάζει και το έχουν εµπεδώσει όλοι οι πολίτες. Αν θέλει ο κ. Βλαχογιάννης, µπορεί να έρθει στη συνάντηση ως πολίτης και να έχει λόγο, όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες».

Η ανακοίνωση των συλλόγων έχει ως εξής:

«Αυτό που γνωρίζαµε παλιότερα στη χώρα µας σαν Δηµόσιο Σύστηµα Υγείας αποτελεί πια παρελθόν. Οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων και η κυβερνητική πολιτική του σήµερα δεν αφήνουν στο διάβα τους τίποτα όρθιο. Εργαζόµενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούµενοι, αγρότες, νέοι, παιδιά και γυναίκες βιώνουν την εγκληµατική πολιτική που στερεί το δικαίωµα στην πρόληψη, στην υγεία, στην ίδια τη ζωή. Στα νησιά µας η κατάσταση των υποδοµών της Δηµόσιας Υγείας είναι απερίγραπτη και ειδικότερα του Κέντρου Υγείας Πάρου τραγική. Οι εναποµείναντες γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλουν φιλότιµες προσπάθειες, όµως εκτός από τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναµικό, δεν υπάρχουν πλέον τα απαραίτητα υλικά και φάρµακα. Οι φορείς που υπογράφουµε αυτό το κείµενο θεωρούµε ότι πρέπει να πούµε ένα βροντερό ΟΧΙ στην αδράνεια, την αδιαφορία και την αποδοχή αυτής της κατάστασης, πιστεύουµε ότι πρέπει πια να σηκώσουµε το ανάστηµα µας και να αντιδράσουµε, να οργανωθούµε και να διεκδικήσουµε µαζικά το δικαίωµα στην υγεία και τη ζωή. Η Δηµόσια και δωρεάν υγεία είναι δικαίωµά µας και δεν πρέπει να το εκχωρήσουµε σε κανένα.

Για το λόγο αυτό σας καλούµε σε συνάντηση τη Κυριακή 7/10/2012 και ώρα 11.00 στην αίθουσα του «Αρχίλοχου».
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ».