Παραίτηση Λ. Κοντού ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ Πάρου


Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 6|10|12

Το θέµα της σύλληψης για τη µη απόδοση ΦΠΑ παλαιότερων ετών, του προέδρου του δηµοτικού συµβουλίου κ. Λ. Κοντού, συνεχίζει να µονοπωλεί το ενδιαφέρον της τοπικής πολιτικής σκηνής. Κυρίως, η επιµέλεια του δηµάρχου κ. Χρ. Βλαχογιάννη, για να καλύψει στο θέµα τον κ. Κοντό και να τον διατηρήσει στο µεγαλύτερο αξίωµα του δηµοτικού συµβουλίου.
Την Τετάρτη (3/10) το βράδυ την ώρα που συζητιόταν στο δηµοτικό συµβούλιο ο απολογισµός 2011 του Δήµου Πάρου, ο ΣΥΡΙΖΑ Πάρου – Αντιπάρου, προφανώς συµβολικά, δηµοσιοποίησε…


…εκείνη τη στιγµή δελτίο τύπου µε το οποίο ζητούσε (µετά τη µείζονα αντιπολίτευση) την παραίτηση Κοντού.

Το δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Η διογκούµενη κρίση αξιοπιστίας, ηθικής νοµιµοποίησης και απαξίωσης µερίδας του πολιτικού συστήµατος της χώρας, είναι το προφανές αποτέλεσµα της µακροχρόνιας εφαρµογής της πελατειακής λογικής, της αδιαφάνειας, της συναλλαγής και της ασυνέπειας σε όλο το φάσµα των σχέσεων της πολιτικής εξουσίας µε την κοινωνία, µε αποκλειστική ευθύνη των δύο κοµµατικών εταίρων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που άσκησαν και ασκούν κυβερνητικές ευθύνες από τη Μεταπολίτευση µέχρι και σήµερα.

Η συνειδητή παραβατικότητα και ο άνοµος πλουτισµός, οι παρασκηνιακές µεθοδεύσεις και η ενοχική συγκάλυψη ευθυνών, η ανυπαρξία διαδικασιών κοινωνικής λογοδοσίας και η ατιµωρησία, αποτελούν ελάχιστα µόνον δείγµατα των µορφών πολιτικής παθογένειας, η οποία τείνει, δυστυχώς, να ταυτιστεί στη λαϊκή συνείδηση ως το συνώνυµο της πολιτικής.

Αυτός είναι και ο λόγος που σηµαντικά λαϊκά στρώµατα, οδηγούνται στην απογοήτευση και στην παθητικοποίηση, στην ιδιώτευση και στις ατοµικές λύσεις, υιοθετώντας αβασάνιστα τον ξενοφοβικό λαϊκισµό της βίας που στοχεύει στην κατάργηση των δηµοκρατικών κεκτηµένων στη χώρα. Θα περίµενε λοιπόν κανείς, όταν φαινόµενα παραβατικότητας και ανοµίας εµφανίζονται στο χώρο της αιρετής αντιπροσώπευσης της αυτοδιοίκησης, η θεσµική αντίδραση να ήταν η οφειλόµενη προς την ίδια την τοπική κοινωνία και τους πολίτες της, δηλαδή άµεση και ακαριαία, χωρίς σκιές και τακτικές παρασκηνιακής διευθέτησης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ Πάρου – Αντιπάρου, ο όλος χειρισµός της υπόθεσης της εισαγγελικής δίωξης και σύλληψης του Προέδρου του Δηµοτικού Συµβουλίου Πάρου κ. Λ. Κοντού για σωρευµένα χρέη που αφορούν στην µη απόδοση ΦΠΑ προς το Δηµόσιο, τόσο από την πλευρά του Δηµάρχου κ. Χρ. Βλαχογιάννη, όσο και από τον ίδιο τον κ. Κοντό, καταδεικνύουν σαφή πρόθεση συγκάλυψης ενός θέµατος µείζονος πολιτικής και ηθικής σηµασίας.

Το ποινικό µέρος της υπόθεσης αφορά τον ίδιο τον κ. Κοντό και την ελληνική Δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ Πάρου – Αντιπάρου είναι αντίθετος µε τη λογική των «ανθρωποθυσιών» και «ανθρωποφαγιών», ούτε όµως αποδέχεται τη λογική των «δύο µέτρων και δύο σταθµών» απέναντι στους πολίτες και δεν θα χαριστεί σε κανέναν όσο «ψηλά» κι αν βρίσκεται. Τα θέµατα της πολιτικής διαφάνειας και της ηθικής δεοντολογίας αποτελούν για εµάς πρώτιστα θέµατα ατζέντας, ειδικά σήµερα που ο λαός µας υφίσταται τις καταστροφικές συνέπειες από την άσκηση των βάρβαρων µνηµονιακών πολιτικών.

Θα αναµέναµε κατά συνέπεια από τον κ. Κοντό, να δείξει την δέουσα ευθιξία και να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή ότι δεν µπορεί να υπηρετήσει πλέον την κορυφαία θεσµική ιδιότητα του Προέδρου του Δηµοτικού Συµβουλίου. Εφόσον δεν το πράττει ο ίδιος, τον καλούµε να υποβάλει σήµερα κιόλας την παραίτησή του από τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί. Διαφορετικά, τόσο ο ίδιος, όσο και αυτοί που του ανέθεσαν τα συγκεκριµένα καθήκοντα, επιλέγουν τη θέση των – πολιτικά και ηθικά – υπόλογων, απέναντι στην τοπική κοινωνία και τους δηµοκρατικούς πολίτες της Πάρου».