Συντονιστικό φορέων για το Κέντρο Υγείας Πάρου | Οι θέσεις του οργάνου ενόψει Δ.Σ

Ανακοίνωση δημοσιοποίησε το συντονιστικό όργανο των φορέων που έχουν την πρωτοβουλία για την διεκδίκηση αιτημάτων που σχετίζονται με την προβληματική λειτουργία του Κέντρου Υγείας Πάρου, ενόψει και της θεματικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 18|10. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

«Προς τα Διοικητικά Συμβούλια
Συλλόγων και Φορέων Πάρου – Αντιπάρου

Αυτό που γνωρίζαμε παλιότερα στη χώρα μας σαν Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποτελεί πια παρελθόν. Οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων και η κυβερνητική πολιτική του σήμερα δεν αφήνουν στο διάβα τους  τίποτα όρθιο. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι, παιδιά και γυναίκες βιώνουν την εγκληματική πολιτική που στερεί το δικαίωμα στην πρόληψη, στην υγεία, στην ίδια τη ζωή. Στα νησιά μας η κατάσταση των υποδομών της Δημόσιας Υγείας είναι απερίγραπτη και ειδικότερα του Κέντρου Υγείας Πάρου τραγική. Οι εναπομείναντες γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες, όμως εκτός από τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, δεν υπάρχουν πλέον  τα  απαραίτητα υλικά και φάρμακα.
Οι φορείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θεωρούμε ότι πρέπει να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ στην αδράνεια, την αδιαφορία και την αποδοχή αυτής της κατάστασης, πιστεύουμε  ότι πρέπει πια να σηκώσουμε το ανάστημα μας και να αντιδράσουμε, να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε μαζικά το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή. Η Δημόσια και δωρεάν υγεία είναι δικαίωμά μας και δεν πρέπει να το εκχωρήσουμε σε κανένα.

 

Για το λόγο προτείνουμε:

 • Να σταλεί διαμαρτυρία υπογεγραμμένη από όλους τους φορείς του νησιού στο Υπουργείο Υγείας, στους βουλευτές του νομού σε όλα τα πολιτικά κόμματα, στα ΜΜΕ τοπικά, του νησιού και των Αθηνών.
 • Να επιδιώξουμε να κατέβει κανάλι στην Πάρο για να κάνει ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας ώστε να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στο πρόβλημα.
 • Να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε όλους τους συλλόγους που έχουν τη δυνατότητα, ώστε να γίνουν γνωστά σε όλους τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας.
 • Να καλέσουμε σε συγκέντρωση τους κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου για να εκλεγεί επιτροπή αγώνα.
 • Επιτροπή αγώνα να ανέβει στην Αθήνα και να δει τον Υπουργό και τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή και να επιδώσει υπόμνημα με υπογραφές των κατοίκων του νησιού με τουλάχιστον 2000 υπογραφές.
 • Όλα τα παραπάνω να ενταχθούν σε χρονοδιάγραμμα με ημερομηνία ολοκλήρωσης μέχρι την 30η Νοέμβρη.
 • Να κλείσουν όλα τα σχολεία του νησιού μέχρι να έρθει παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας.
 • Να ασκηθεί πίεση στη δημοτική αρχή και να προχωρήσουμε σε κλείσιμο σχολείων ή κλείσιμο της ΔΟΥ ή άλλου δημόσιου κτιρίου.
 • Ενεργοποίηση του παρακάτω ψηφίσματος του Δήμου Πάρου:

«ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ
Η ραγδαία επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στη Πάρο και την Αντίπαρο, έχει φτάσει στο απροχώρητο και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις για την υγεία των κατοίκων των νησιών μας.
Η τωρινή κατάσταση στο κέντρο υγείας Πάρου μόνο τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί:

 • Όταν υπάρχει έλλειψη ιατρών γενικής ιατρικής με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν εύρυθμα τα πρωινά ιατρεία και να μη βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών του Κέντρου Υγείας παρά με πρόχειρους και προσωρινούς τρόπους.
 •  Όταν από 20ετίας το Κ.Υ. Πάρου διέθετε δυο παιδιάτρους, σήμερα, μετά τη συνταξιοδότηση τους και με υπερδιπλάσιο πληθυσμό δεν διαθέτει κανένα.
 •  Όταν το Κ.Υ. Πάρου έμεινε χωρίς γυναικολόγο λόγω συνταξιοδότησης και είναι χωρίς ορθοπεδικό μετά τη μετάθεση του μόνιμου ορθοπεδικού και τη λήξη της σύμβασης του επίκουρου αρκετά χρόνια τώρα.
 • Όταν το παράρτημα ΕΚΑΒ Πάρου αδυνατεί να εξυπηρετήσει λόγω έλλειψης προσωπικού όλες τις βάρδιες του Κ.Υ. με αποτέλεσμα το κέντρο υγείας να ζητά από τους ασθενείς να μεταφέρονται με δικό τους μέσο στο Κ.Υ. ή να ζητούν τη συνδρομή της Αστυνομίας ή της Πυροσβεστικής, όταν δεν υπάρχει κάλυψη της βάρδιας από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ!!!

Οι πολίτες της Πάρου και της Αντιπάρου διακατέχονται από αισθήματα ανασφάλειας και αγανάκτησης, όταν, οι όποιες παροχές υγείας του παρελθόντος αντί να αναβαθμίζονται, εξαφανίζονται,
Εκφράζοντας το σύνολο των κατοίκων των νησιών μας ζητάμε:

1. Την εφαρμογή του Οργανισμού του Κέντρου Υγείας όπως ψηφίστηκε ομόφωνα στο Δ.Σ. του Α΄Π.Ε.Σ.Υ. Ν. Αιγαίου το 2003, με προσλήψεις σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες, με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες.
2. Την πλήρη κάλυψη των θέσεων στα Πολυδύναμα και Αγροτικά Ιατρεία όπως προβλέπεται από τους οργανισμούς τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν κενά στους αγροτικούς ιατρούς από τη στιγμή που φεύγουν μέχρι να έλθουν άλλοι.
3. Την κάλυψη των κενών του Ε.ΚΑ.Β. σε προσωπικό ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων και την αντιμετώπιση άλλων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του (κτιριακό, οχήματα).
4. Στελέχωση και υποδομές του Κέντρου Υγείας ή όπως αλλιώς θα λέγεται με κριτήρια πληθυσμιακά, επιδημιολογικά, γεωγραφικά, με κατεύθυνση τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, την πρόληψη, τη σύνδεσή του με την οικογένεια, τους τόπους δουλειάς, εκπαίδευσης και άθλησης, τη μητέρα, το παιδί. Παράλληλα να προωθηθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Πάρου.
5. Κάλυψη του Κ.Υ. και των Ιατρείων (Πολυδύναμα, αγροτικά) με επάρκεια υλικών και σύγχρονου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού.
6. Καμιά πληρωμή ή συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις, νοσήλια και θεραπείες. Κάλυψη όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση  κατάργηση του εισιτηρίου των 5€.
7. Δημιουργία και ανάπτυξη ενός σύγχρονου, κρατικού φορέα διακομιδών επειγόντων περιστατικών από αέρα και θάλασσα για τη μεταφορά τους στο περιφερειακό ή τα κεντρικά νοσοκομεία. Ζητάμε μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Βελεντζείου Ιδρύματος, το υγειονομικό αεροσκάφος της Πάρου να ενταχθεί στο φορέα αυτό με έδρα το νησί μας.
Η αδιαφορία, η αδράνεια και η διαχειριστική απραξία των υπευθύνων ή οι υποσχέσεις που δεν λύνουν τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας εδώ και τώρα, δεν έχουν θέση σήμερα. Αντίθετα αποτελούν λόγο και αιτία δυναμικών κινητοποιήσεων στα νησιά μας, γιατί δεν πάει άλλο.
Ο δρόμος του αγώνα είναι πλέον ο μόνος δρόμος για να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Δε ζητάμε τίποτα περισσότερο από τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα αλλά και τα αναφερόμενα στην έννοια της νησιωτικότητας.

 • Διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην περίθαλψη, τη ζωή, την πρόληψη και την πρόνοια.
 • Διεκδικούμε το δικαίωμα μας σε ένα δημόσιο, δωρεάν και ενιαίο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας».
 • Να ζητήσουμε και να αξιοποιήσουμε χρήματα από το Βελέντζειο ίδρυμα, όπως έγινε και στο παρελθόν, ώστε να προχωρήσουμε σε δημιουργία δημοτικών ιατρείων, όπως έχει γίνει σε άλλες περιοχές, ως προσωρινό και άμεσο τρόπο επίλυσης μέρους του προβλήματος μέχρι να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας.
 • Να απαιτήσουμε από τη Δημοτική αρχή να ορίσει Πρόεδρο του Κέντρου Υγείας.

 

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/10/2012 ΣΤΙΣ 19:00
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ «ΑΡΧΙΛΟΧΟΥ»

Εκπροσωπώντας τους 24 Φορείς της 1ης  Συνάντησης :
Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου
ΕΛΜΕ Πάρου- Αντιπάρου
Σωματείο Ιδιωτικών Υπάλληλων Πάρου
Σύλλογος Μηχανικών Πάρου-Αντιπάρου
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πάρου
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Πάρου
Σύλλογος Λογιστών Πάρου-Αντιπάρου».