Ποια τρόϊκα; Οι Έλληνες ακτοπλόοι άρχισαν τα μέτρα κατά των μικρών νησιών

Ερώτηση κατάθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιος σχετικά με την περικοπή εκπτώσεων στα πλοία για επιβάτες – μόνιμους κατοίκους μικρών νησιών.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:
«Με έκδηλη ανησυχία και αγανάκτηση οι κάτοικοι μικρών νησιών όπως η Κέα, διαπίστωσαν ότι…


…από την 1η Οκτωβρίου ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες προχώρησαν σε διακοπή της με την κοινή υπουργική απόφαση 3324.1/20/03/15-05-2003 καθορισθείσας έκπτωσης 50% για τους μόνιμους κατοίκους νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100, οι οποίοι ταξιδεύουν με πλοία των γραμμών των Κυκλάδων στην οικονομική θέση.  Ως παράδειγμα αυτής της μονομερούς απόφασης των ακτοπλοϊκών εταιρειών αναφέρουμε ενημερωτικό έγγραφο της Ναυτικής Εταιρείας ΚΑΡΥΣΤΙΑ, που εκτελεί τη γραμμή Λαύριο – Κέα και η οποία εστάλη στο Λιμενικό Σώμα την 27/09/2012.  Βάσει της επιστολής αυτής, η εταιρεία δηλώνει ρητά αδυναμία εφαρμογής της ΚΥΑ, λόγω μη ανάληψης της εν λόγω δαπάνης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, επικαλούμενη τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Επιπλέον, η εταιρεία δηλώνει ότι η εν λόγω κατάσταση θα διαρκέσει επ’ αόριστον, έως ότου υπάρξει ρύθμιση για την είσπραξη των οφειλομένων ποσών.

Οφείλουμε να σας επισημάνουμε, αν και είναι αυτονόητο, ότι σε μία περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων, όπως είναι αυτή που διανύουμε, η διακοπή χορήγησης έκπτωσης 50% στους μόνιμους κατοίκους των μικρών κυκλαδικών νησιών, τούς υποχρεώνει να δεχθούν μια ακόμη σημαντική επιβάρυνση, τη στιγμή μάλιστα που τα μικρά νησιά βασίζονται απολύτως στις ακτοπλοϊκές γραμμές για τις μετακινήσεις τους. Επιπλέον, μια τέτοια εξέλιξη, εάν δεν τύχει άμεσης απάντησης από την Πολιτεία, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου περί προστασίας της Νησιωτικότητας. Παράλληλα, δεν συνάδει με την προστασία του κοινωνικού αγαθού της θαλάσσιας μετακίνησης των νησιωτών πολιτών μας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.
Προτίθεται να ζητήσει άμεσα διευκρινήσεις για την ενέργεια της εταιρείας να προβεί μονομερώς σε μη χορήγηση της ανωτέρω έκπτωσης στους μόνιμους κατοίκους των νησιών κάτω των 3100 μονίμων κατοίκων;
2.
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να εφαρμοστεί η ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση;

Ο ερωτών βουλευτής
Συρμαλένιος Νικόλαος»