30 χρονια παντελαίειο αεροδρόμιο Πάρου | Λες και ήταν χθες
Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 22|09|12
Στις 5 Οκτωβρίου συµπληρώνονται 30 χρόνια από τα εγκαίνια του αεροδροµίου του νησιού µας και την πρώτη επιβατική πτήση που πραγµατοποιήθηκε. Επειδή οι «σωτήρες» φρόντισαν να χάσουν την ευκαιρία που τους έδωσαν οι Παριανοί, να αποκτήσουµε ένα ολόκληρο και σε λειτουργία αεροδρόµιο, µε το ρεπορτάζ που ακολουθεί θα τιµήσουµε το υπάρχον. Άλλωστε, θα το έχουµε για πολλά χρόνια ακόµα. Η λειτουργία του ξεκίνησε ως δηµοτικό αεροδρόµιο µε χωµάτινο διάδροµο και ένα µικρό οίκηµα 80 τµ. για αεροσταθµό. Σήµερα, το εµβαδόν των εγκαταστάσεων είναι περίπου 400 τµ.
Κάποτε στον «Μπακαλιάρο»
Την ιστορία για το πως χτίστηκε…
…το αεροδρόµιο της Πάρου κάποιοι τα προηγούµενα χρόνια προσπάθησαν να τη «σβήσουν».
Έτσι, και καθώς το έργο είχε γίνει επί εποχής ΝΔ, αλλά εγκαινιάστηκε επί των ηµερών του ΠΑΣΟΚ, άρχισαν να «εξαφανίζονται» µαρµάρινες επιγραφές που έγραφαν τα ονόµατα του δωρητή και του θεµελιωτή. Ή πιο σωστά ακόµα, το όνοµα του Νίκου Παντελαίου και του κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά. Το πρόσχηµα της αφαίρεσης των µαρµάρινων επιγραφών ήταν τότε, η βαφή του κτιρίου… (Ιστορία, που επαναλήφθηκε και µε άλλες επιγραφές όπως του αείµνηστου Βελέντζα στο Κ.Υ. Πάρου). Η ιστορία για την κατασκευή του αεροδροµίου του νησιού µας ξεκίνησε µε δωρεά 275 στρεµµάτων γης του µακαρίτη Νίκου Παντελαίου επί εποχής προεδρίας στην Κοινότητα Παροικιάς του Θεόδωρου Μπιζά.
Το 1979 που πρόεδρος της Κοινότητας ήταν ο γιατρός Ευθύµιος Κεµπάµπης, µε πρωτοβουλία του έγινε µία συγκέντρωση πολιτών και φορέων στην ταβέρνα του «Μπακαλιάρου». Στη συνάντηση έγινε έκκληση να µαζευτούν χρήµατα για την κατασκευή του αεροδροµίου. (Η Πάρος πρέπει να είναι η µοναδική περιοχή της χώρας όπου όλα τα µεγάλα έργα έχουν γίνει µε χρήµατα των κατοίκων της και όχι από χρήµατα του δηµοσίου που πρέπει να χρησιµοποιούνται για την ανάπτυξη κάθε τόπου).
Το χρηµατικό ποσό που συγκεντρώθηκε στη συνάντηση των πολιτών στην ταβέρνα του «Μπακαλιάρου» ήτα 2,5 εκατοµµύρια δραχµές. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Παροικιάς Ευθ. Κεµπάµπης µαζί µε το ποσό εξασφάλισε ακόµα και άλλα 100 στρέµµατα γης από τον Παντελαίο. Στη συνέχεια σχηµατίστηκε µία οµάδα και µε τους άλλους 7 Κοινοτάρχες της Πάρου, τον κ. Κυλάκο και τον µακαρίτη Κονδύλη. Ο τελευταίος ήταν και ο σύµβουλος του Παντελαίου για το τότε Υπουργείο Συντονισµού. Για το θέµα είχαν απευθυνθεί στον Υφυπουργό Συντονισµού – ως αρµόδιο για τα νέα αεροδρόµια – κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά. Ο τελευταίος ήταν πρόθυµος να βοηθήσει και προσπάθησε µε κάθε τρόπο για την κατασκευή του αεροδροµίου. Ο πρωθυπουργός όµως, αείµνηστος Κων/νος Καραµανλής, ήταν ανένδοτος να µην προχωρήσει το έργο, καθώς είχε πάρει απόφαση να µην κατασκευάζονται πλέον µικρά αεροδρόµια.
Η πίεση
Όσοι έζησαν από κοντά τα γεγονότα της εποχής και βρίσκονται εν ζωή, έχουν να εξιστορήσουν πολλές ιστορίες για την πίεση που ασκήθηκε για να γίνει το αεροδρόµιο της Πάρου. Η πίεση άλλοτε ήταν πολιτική, άλλοτε µε πολλά παρακάλια, άλλοτε ψηφοθηρική και άλλοτε µικροπολιτική. Υπήρχε όµως και µία µεγάλη πραγµατικότητα, που δεν ήταν τίποτα άλλο από τα 375 συνολικά στρέµµατα γης και τα «ζεστά» για εκείνη την εποχή χρήµατα των 2,5 εκατοµµυρίων δραχµών. Έτσι, ήρθε η ΜΟΜΑ στο νησί µας µε τον µηχανικό Πεταλά και άρχισαν οι εργασίες. Ο µηχανικός ήταν ευχαριστηµένος διότι λόγω των δύο λόφων της περιοχής, έβλεπε ότι η συγκεκριµένη τοποθεσία ήταν τέλεια για το αεροδρόµιο. Το αρχικό Κοινοτικό αεροδρόµιο εγκαινιάσθηκε από τον Γ. Παλαιοκρασσά. Τότε, µέσα σε σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις (λίγο πριν τις εκλογές του 1981, που το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία), ο Κεµπάµπης έκανε τον Παλαιοκρασσά επίτιµο δηµότη Πάρου. Την ίδια χρονιά τελείωσε και ο διάδροµος απο-/προσγειώσεων, µήκους 780 µέτρων.
Στις 5 Μαΐου 1982 η τότε Νοµάρχης Κυκλάδων, κ. Ελ. Παπαζώη, συζήτησε µε τον Ευθ. Κεµπάµπη και αποφάσισαν από κοινού τα εγκαίνια του Κοινοτικού αεροδροµίου να πραγµατοποιηθούν στις 5 Οκτωβρίου 1982. Στην οµιλία του ο Ευθ. Κεµπάµπης, µεταξύ άλλων είπε:
«Βρισκόµαστε σήµερα εδώ, για να θεµελιώσουµε ένα έργο πραγµατικό δηµιούργηµα του Παριανού λαού, χάρη στη γενναία προσφορά του αγνού πατριώτη και γνήσιου νησιώτη αγρότη, µπάρµπα Νικόλα. Χάρη στη θέληση των Παριανών, την ολόθερµη συµπαράσταση του κράτους και τη στοργή που περιέβαλλε την προσπάθειά µας ο κ. υπουργός (…) Μια πραγµατικότητα τόσο αναγκαία και ζωτική για τον τόπο µας. Μια ανάγκη που την καταλαβαίνουν όλοι οι Παριανοί. Το αεροδρόµιο που ξεκίνησε από την Πάρο και την αναγκαιότητά του την καταλαβαίνουν όλοι οι Παριανοί.
Το αεροδρόµιο που ξεκίνησε από την Πάρο και τους Παριανούς για να εξυπηρετήσει την Πάρο και τις ανάγκες της. Χρωστούµε να ευχαριστήσουµε και το κράτος. Ακόµη, όλους όσοι µε απαράµιλλη θέρµη, ζήλο και αγάπη διέθεσαν τους εαυτούς τους. Καλούµεθα όλοι να συνεχίσουµε µε ζήλο για την ανάπτυξη του τόπου µας».
Η συνέχεια, το σήµερα
Το 1985 έγινε ασφαλτόστρωση του διαδρόµου απο-/προσγειώσεων και το 1987 έγινε προσθήκη ορόφου στον έως τότε ισόγειο σταθµό. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έγινε και άλλη επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων κατά 200 τµ, ενώ έγινε και η φωτοσήµανση του διαδρόµου. Σήµερα, το αεροδρόµιο της Πάρου έχει διάδροµο απο-/προσγείωσης αεροσκαφών µήκος 710 µέτρων και πλάτους 25 µέτρων. Βρίσκεται σε υψόµετρο 36 µέτρων και απέχει από την Παροικιά 9 χιλιόµετρα. Η διάρκεια ταξιδιού από Πάρο προς Αθήνα και αντίστροφα είναι 40 λεπτά. Έως και τις 27 Οκτωβρίου που θα ανακοινωθεί το νέο πρόγραµµα δροµολογίων της «Olympic Air» που δραστηριοποιείται στο νησί µας, γίνονται τέσσερις πτήσεις καθηµερινά, από και προς Πάρο.
Έως το 1994 το αεροδρόµιο Πάρου δεχόταν και πτήσεις εξωτερικού. Την τελευταία χρόνια (1994) δέχθηκε από το εξωτερικό 1595 επιβάτες, ενώ η καλύτερη χρονιά προσέλευσης επιβατών από το εξωτερικό ήταν το 1988 µε 6.162 επιβάτες. Σηµειώνουµε, ότι το 1988 το αεροδρόµιο του νησιού «έσπασε» κάθε προηγούµενο ρεκόρ αποβίβασης επιβατών δεχόµενο 58.301 επιβάτες από πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Το 1990 είχαµε ρεκόρ πτήσεων, αφού εκείνη τη χρονιά πραγµατοποιήθηκαν 3832 προσγειώσεις επιβατικών αεροσκαφών. Ακόµα, στο παρελθόν υπήρχε και εσωτερική αεροπορική σύνδεση µε τα αεροδρόµια Ρόδου και Ηρακλείου Κρήτης. Εποπτεύουσα αρχή του αεροδροµίου του νησιού µας είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Στο αεροδρόµιό µας πλέον, έρχονται αεροσκάφη τύπου «Dash8-100», καθώς αποτελούν το µοναδικό τύπο αεροσκάφους κατάλληλο για να εξυπηρετήσει µικρά αεροδρόµια, όπως της Πάρου. Ο ίδιος τύπος αεροσκαφών χρησιµοποιείται και στα αεροδρόµια Μήλου και τα Καστελόριζου.
Απάντηση