Τον «Έκραξε» τον Βλαχογιάννη για το ΕΣΠΑ | Ο Περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης…

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 22|09|12

…και «απείλησε» τον Χρ. Βλαχογιάννη ότι ενταγμένα έργα θα απενταχθούν, αν δεν τα συμβολαιοποιήσει άμεσα

Ανάµεσα στους δέκα φορείς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου είναι ο Δήµος Πάρου οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Αυτό καταµαρτυρείται από επίσηµη ανακοίνωση του περιφερειάρχη κ.Γ. Μαχαιρίδηη οποία δηµοσιεύθηκε στις 11 Σεπτεµβρίου 2012.
Άµεση απειλή

Στους δέκα κοινωφελείς οργανισµούς από ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο ο Γ. Μαχαιρίδης έστειλε και επιστολή απευθυνόµενος στους:

  • πρόεδρο Λιµενικού Ταµείου (1 περίπτωση) και
  • στους 9 δήµαρχους αντίστοιχων δήµων, µέσα στους οποίους συµπεριλαµβανόταν ο δήµαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο περιφερειάρχης στην επιστολή τους δίνει περιθώριο…

…επτά ηµερών να ανταποκριθούν, προκειµένου οι υπηρεσίες της περιφέρειας να κάνουν από τη µεριά τους εκείνες τις ενέργειες που προβλέπονται, ώστε να µην απενταχθούν τα έργα. Ο περιφερειάρχης απευθύνεται µε την ίδια επιστολή και στους διευθυντές των αντίστοιχων τεχνικών υπηρεσιών των Δήµων, αφού αποτελούν τις καθ’ ύλην αρµόδιες υπηρεσίες που θα πρέπει να εργάζονται για την ωρίµανση, δηλαδή την πρόοδο των έργων. Στην περίπτωση του Δήµου Πάρου, η επιστολή κοινοποιήθηκε στην κα Μπασούλου.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήµαρχος Πάρου λαµβάνει ειδοποίηση από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου προκειµένου να εργαστεί για την πρόοδο των έργων που έχουν ενταχθεί κατά την πρώτη φάση επιλογής στο ΕΣΠΑ. Πριν λίγους µήνες είχε πραγµατοποιηθεί επίσηµη συνάντηση στη Σύρο, όπου η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας και εξειδικευµένοι διευθυντές είχαν συναντηθεί µε το δήµαρχο Χρ. Βλαχογιάννη και εκείνους που ο ίδιος είχε επιλέξει από τους επιτελείς του να πάρει µαζί του για να µιλήσουν για προώθηση έργων. Μετά από εκείνη τη συνάντηση ο περιφερειάρχης είχε δηµοσιοποιήσει ανακοίνωση στην οποία περιλαµβανόταν έντονη επισήµανση για το συγκεκριµένο θέµα. Επίσης, το ίδιο είχε κάνει τον Αύγουστο που µας πέρασε, ύστερα από επίσκεψη του στην Πάρο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε επαφές µε το δήµαρχο Πάρου

Στην επιστολή – τελεσίγραφο του περιφερειάρχη επισηµαίνεται ότι υπάρχει κείµενο εντός των µνηµονίων (που καταδυναστεύουν τη χώρα µας) µε το οποίο οι µνηµονιακές κυβερνήσεις δεσµεύονται στο όνοµα µίας αόριστης «εξυγίανσης» των προγραµµάτων ΕΣΠΑ, να απενταχθούν όσα έργα, ενώ έχουν κατατεθεί αρχικοί φάκελοι για ένταξη σε χρηµατοδότηση, ωστόσο δεν έχουν φροντίσει οι αρµόδιοι φορείς να τους συµπληρώσουν έγκαιρα. Να «συµβολαιοποιήσουν» τα έργα, όπως ονοµάζεται η διαδικασία. Συνεπώς, το να απενταχθούν τέτοια έργα, είναι άλλη µία υποχρέωση από τα µνηµόνια.

Βεβαίως, στη συγκεκριµένη περίπτωση, φαντάζει στον αναγνώστη σωστή η πρόβλεψη του µνηµονίου. Όµως, δυστυχώς, είναι παραπειστική. Και στα παλαιότερα ευρωπαϊκά χρηµατοδοτικά προγράµµατα υπήρχε η δυνατότητα – και είχε συµβεί πολλές φορές – έργα να απενταχθούν, διότι οι πολιτικές ηγεσίες δήµων και υπάλληλοι τεχνικών υπηρεσιών δεν εργάζονταν σωστά και εντατικά στο στάδιο της ωρίµανσης των έργων. Η ανακάλυψη της λέξης «εξυγίανση» λοιπόν, που µπήκε στα µνηµόνια για τα έργα του ΕΣΠΑ, ήταν πλεονάζουσα ενέργεια. Όµως ήταν πολύ «χρήσιµη» προκειµένου στο όνοµα της και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που συνεπάγεται, να καθυστερεί η χρηµατοδότηση του κάθε έργου και η εν γένει ροή χρηµάτων του ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα.

Για όσους δεν πείστηκαν, τους προτείνουµε να σκεφτούν γιατί δεν ρίχνονται στην αγορά τα χρήµατα του ΕΣΠΑ που δικαιούται η χώρα, άσχετα από την κρίση. ΑΠΑΝΤΗΣΗ: διότι έτσι, θα έπαιρνε η οικονοµία κάποιες ανάσες και έτσι, θα µπορούσαµε να διαπραγµατευτούµε µε τους δανειστές µας από ισχυρότερη θέση. Δηλαδή από τη θέση κάποιου που έχει ένα «ξεροκόµµατο» να µασά για να επιβιώνει, όσο διαπραγµατεύεται. Πάντως, αυτά που µόλις αναφέραµε αποτελούν επιπλέον ενηµέρωση στους αναγνώστες µας µε ευκαιρία το θέµα που παρουσιάζουµε και ασφαλώς, δεν δικαιολογούν τις καθυστερήσεις των δήµων να υποστηρίξουν τα έργα που οι ίδιοι έχουν προτείνει να υλοποιηθούν µε χρήµατα της Ευρώπης.

 

Ιδιαίτερη σηµασία

Από την άλλη, αν προσέξει κανείς τη λίστα των εννέα δήµων στους οποίους απευθύνεται ο κ. Μαχαιρίδης, θα παρατηρήσει ότι το πρόβληµα το έχουν η Πάρος και η Άνδρος. Πρόκειται για νησιά µε ιστορικό ελάχιστων έργων που έχουν γίνει µε ευρωπαϊκά λεφτά, δεν έχουν εντάξει αρκετά και στο τρέχον ΕΣΠΑ, και αυτά συµβαίνουν, ενώ διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες µε ικανό αριθµό στελεχών.

Αυτά τα προβλήµατα δεν τα έχει η Μύκονος που τα προηγούµενα χρόνια ανακατασκευάστηκε και εκσυγχρονίστηκε µε λεφτά της Ευρώπης, ούτε η Σύρος, η Ρόδος και η Κως που τις έχουν φροντίσει τα αντίστοιχα µπλόκ βουλευτών τα προηγούµενα χρόνια. Βεβαίως, δεν µπορούµε να περιµένουµε ταχύτητα στην ωρίµανση έργων από νησιά, όπως οι Λειψοί, η Αστυπάλαια, η Νίσυρος διότι δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες!!! (Με έντονα γράµµατα σηµειώνονται οι 9 δήµοι στους οποίους αναφέρεται ο Γ. Μαχαιρίδης).

 

Η τεχνική Μαχαιρίδη

Ο τίτλος του ρεπορτάζ µας δικαιολογείται απόλυτα από τη µέθοδο του περιφερειάρχη. Δηλαδή δεν έστειλε απλώς την επιστολή στους δηµάρχους που έχουν το πρόβληµα, αλλά δηµοσιοποίησε την προειδοποίησή του µε δηµόσια ανακοίνωση (η οποία πέρασε στα «ψιλά» από την αντίληψη κάποιων). Επίσης, κοινοποίησε και σύντοµο απολογισµό του δικού του έργου για το ΕΣΠΑ, επιδεικνύοντας το ότι η περιφέρεια, όπου έχει σωστό φάκελο έργου, επιτυγχάνει ένταξη και χρηµατοδότηση..

Παρατίθεται το κείµενο της επιστολής Γ. Μαχαιρίδη, στον Χρ. Βλαχογιάννη:

«Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών παρακαλούµε για τις ενέργειές σας, προκειµένου να συµβασιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν τα έργα αρµοδιότητάς σας που είναι ενταγµένα σε Επιχειρησιακά Προγράµµατα του ΕΣΠΑ και παραµένουν ανενεργά (δηλ. δεν έχουν υπογραµµένη σύµβαση µετά την παρέλευση εξαµήνου από την ηµεροµηνία ένταξής τους). Επισηµαίνουµε ότι λόγω της υπερδέσµευσης που έχει δηµιουργηθεί ως προς τους πόρους που αντιστοιχούν στην Περιφέρειά µας από το Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 (η οποία αυτή τη στιγµή ανέρχεται σε 204%) και του ότι η εξυγίανση των Προγραµµάτων του ΕΣΠΑ συνδέεται µε τις υποχρεώσεις του µνηµονίου, τα έργα που δεν θα συµβασιοποιηθούν άµεσα ή δεν θα υπάρξει επαρκής αιτιολόγηση από την πλευρά σας για τη µη συµβασιοποίησή τους, θα απενταχθούν από τα Επιχειρησιακά Προγράµµατα.

Παρακαλούµε για την ενηµέρωση της Υπηρεσίας µας σχετικά µε την εξέλιξη συµβασιοποίησης των έργων αρµοδιότητάς σας έως τις 18.09.2012, ώστε στη συνέχεια να ενηµερώσουµε το αρµόδιο Υπουργείο έως τις 20.09.2012. Τα στελέχη της ΕΔΑ είναι στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση».

 

Υ.Σ: Ελπίζουµε να µην χρειαστεί να παρακαλέσει ο Χρ. Βλαχογιάννης, τον περιφερειάρχη να τον «καλύψει» µε καµιά ανακοίνωση. Δυστυχώς, «ό,τι γράφει, δεν ξεγράφει». Το ίδιο ισχύει και για ό,τι δηµοσιεύεται, όπως οι ανακοινώσεις του κ. Μαχαιρίδη από τις οποίες αντλήσαµε τα στοιχεία του ρεπορτάζ.
Υ.Σ.2: Για την ιστορία και µόνο τα 3 έργα που αναφέρεται ο κ. Μαχαιρίδης είναι τα εξής:
1. «Κατασκευή νηπιαγωγείου Αγκαιριάς ν. Πάρου».
2. «Προµήθεια εξοπλισµού ΧΥΤΑ Πάρου – Αντιπάρου».
3. «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη θέση «Καντηνελιές – Σαρακήνικο» στη Νάουσα Πάρου».