Οι οφειλέτες που µας έφεραν στην κρίση | Υψηλόβαθμο πολιτικό πρόσωπο της διοίκησης του Δήμου Πάρου συνελλήφθη για χρέη 2
Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 22|09|2012
Δεν έχουν καμία σχέση με τους νοικοκύρηδες οι οποίοι έγιναν οφειλέτες εξαιτίας της κρίσης
(Σχετικό θέμα από φύλλο 15|09|12 δες εδώ: http://wp.me/pU7eZ-3MI)
Στο φύλλο της εφηµερίδας µας την προηγούµενη εβδοµάδα φιλοξενήσαµε είδηση που προέκυψε ύστερα από επίσηµη ανακοίνωση της αστυνοµίας και του αρµόδιου εισαγγελέα δίωξης οικονοµικού εγκλήµατος. Όπως σε ολόκληρη την Ελλάδα το τελευταίο εξάµηνο, έτσι και στην Πάρο πραγµατοποιήθηκε σύλληψη πολίτη για υπέρογκα χρέη προς το δηµόσιο.
Αντιδράσεις
Το ζήτηµα απασχολούσε την τοπική κοινωνία έντονα…
…αµέσως µόλις δηµοσιοποιήθηκε σε Αθηναϊκά µέσα µαζικής ενηµέρωσης. Στην Πάρο υπήρχαν ποικίλες αντιδράσεις από τα τοπικά µέσα ενηµέρωσης:
– «κάποιοι» δηµοσίευσαν την είδηση, χωρίς να την ελέγξουν και στη συνέχεια, έτρεξαν να δηµοσιεύσουν καµία δεκαριά δελτία τύπου «ό,τι να ‘ναι» για να την «κρύψουν», όπως λέµε εµείς στη γλώσσα της δηµοσιογραφίας. Προφανώς, έχουν αναλάβει επικερδείς υποχρεώσεις έναντι εκείνων τους οποίους ενοχλούσε η είδηση…
– «κάποιοι άλλοι» που έχουν οικονοµήσει χρήµατα από το «σύστηµα διαφθοράς» το οποίο λειτουργεί στην Πάρο, έκαναν «τουµπεκί ψιλοκοµένο», «έβγαλαν το σκασµό», όπως λέει ο λαός µας. Άλλωστε δεν τους ένοιαζε για τη δηµοσιογραφική δεοντολογία, αφού δεν είναι δηµοσιογράφοι, αλλά απλοί απατεώνες που δραστηριοποιούνται κακοποιώντας το δικαίωµα της έκφρασης.
ΤΕΛΟΣ, κάποιοι δηµοσίευσαν την είδηση γιατί δεν χρωστούν τίποτε σε κανένα, παρά µόνο στους αναγνώστες της Πάρου και της Αντιπάρου.
Ανάµεσα σε αυτούς τους ελάχιστους στα δύο νησιά µας, επιλέξαµε να καταταχθούµε και εµείς µε αφορµή αυτή την είδηση.
Μία άλλη λογική
Θα µπορούσαµε να αδιαφορήσουµε για την είδηση αυτή που µας έδωσε µε επίσηµη ανακοίνωση η αστυνοµία. Στο µέλλον θα χρειαστεί να το κάνουµε σίγουρα. Εκτιµούµε ότι όσο την εξουσία στη χώρα την έχουν στα χέρια τους συγκεκριµένοι πολιτικοί που µε την επιβολή των «µνηµονίων» θέλησαν – εθελόδουλα – να παραδώσουν την χώρα σε δυνάστες και τοκογλύφους δανειστές, οι ίδιοι θα έχουν την ανάγκη για λόγους συγκάλυψης της τάξης τους, να συλλαµβάνουν στο άµεσο µέλλον πολίτες που θα χρωστούν στο δηµόσιο ακόµα και λίγες χιλιάδες ή εκατοντάδες ευρώ.
Οι υπάλληλοι της «τρόικα» που κατέχουν πολιτικά αξιώµατα του κράτους αυτή την περίοδο, θα πραγµατοποιούν αυτές τις συλλήψεις επιθυµώντας:
– να φοβίσουν τους υπόλοιπους πολίτες για να πληρώσουν τα χαράτσια προ του κινδύνου να συλληφθούν,
– να δώσουν εξετάσεις στα αφεντικά τους, δηλαδή την «τρόικα», ότι τηρούν τις εντολές τους και τιµωρούν αυτούς που δεν καταθέτουν τις οικονοµίες τους προκειµένου να διαλυθεί η χώρα διά της εξαθλίωσης των πολιτών της.
Πολύ σύντοµα αυτές οι συλλήψεις θα γίνονται για ελάχιστα ποσά και θα συµπληρώνουν το δραµατικό πλαίσιο που θα διαµορφωθεί τους επόµενους µήνες µε αθρόες κατασχέσεις περιουσιών από τις τράπεζες και τις κατασχέσεις ελάχιστων καταθέσεων και ακινήτων από τις εφορίες.
Ε, εµείς, όταν θα αρχίσουν να γίνονται αυτά, θα καταβάλουµε τοπικά τις δηµοσιογραφικές µας δυνάµεις ενάντια στο τυραννικό καθεστώς και υπέρ των αδύναµων πολιτών που θα διασύρονται. Μιλάµε γι’ αυτούς τους συµπολίτες µας οι οποίοι µέχρι πριν λίγο καιρό ήταν νοικοκυραίοι και δεν χρωστούσαν σε κανέναν. Κατέληξαν να χρωστούν διότι το παραµένον πολιτικό καθεστώς, αφού έφαγε τη δηµόσια περιουσία, αφού διέδωσε τη διαφθορά ως τρόπο ζωής στην κοινωνία, τώρα, αποφάσισε να διαλύσει την οικονοµία και το εµπόριο προκειµένου να παραδώσει τη χώρα σε ξένους κατακτητές. Έτσι, οι νοικοκυραίοι, χωρίς πελάτες πια (ή κανονικούς µισθούς, αν µιλάµε για υπάλληλους) και χωρίς λειτουργία της ελληνικής οικονοµίας, ξόδεψαν τις οικονοµίες τους και άρχισαν να χρωστούν, διότι δεν εισπράττουν και πλέον δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους τους.
Τι σχέση έχουν;
Όµως οι νοικοκυραίοι πολίτες που ήδη ταλαιπωρούνται χωρίς να φταίνε, τι σχέση έχουν µε εκείνους που τα προηγούµενα χρόνια οικονοµούσαν εις βάρος του δηµοσίου, έχτιζαν ογκώδη ακίνητα, αγόραζαν υπερπολυτελή αυτοκίνητα και άλλα παρόµοια; Οι συλλήψεις που γίνονται επιλεγµένα αυτή την εποχή για χρέη, έχουµε αποδείξεις τις οποίες δίνει η υπηρεσία του οικονοµικού εισαγγελέα ότι δεν αφορούν σε επιχειρηµατίες που καταστράφηκαν από τη κρίση τα δύο τελευταία χρόνια ή έστω, από κάποια φυσική καταστροφή διαχρονικά.
Πρόκειται για µεγαλο – οφειλέτες οι οποίοι οικονοµούσαν τα προηγούµενα χρόνια πολλά χρήµατα και συνειδητά επέλεγαν να µην πληρώνουν τους φόρους τους. Το κράτος δεν τους «κυνηγούσε» γιατί τις περισσότερες φορές αυτοί οι κύριοι είχαν πολιτικές ή οικονοµικές συναλλαγές µε εκείνους που είχαν την ευθύνη της λειτουργίας του κράτους.
Άλλωστε, για να φτάσει να εκδώσει ένταλµα σύλληψης ο οικονοµικός Εισαγγελέας σηµαίνει ότι οι οφειλές έχουν βεβαιωθεί. Κάτι το οποίο απαιτεί µεγάλη χρονική διάρκεια παραµονής της οφειλής. Και µάλιστα, τις περισσότερες φορές πρόκειται για βεβαίωση ενός µέρους της οφειλής.
Τι άλλαξε
Οι «µνηµονιακοί» υπεύθυνοι του κράτους σε αυτή τη φάση, είναι υποχρεωµένοι να δείξουν ότι κάποιοι τιµωρούνται, για να µπορέσουν να πείσουν την κοινωνία ότι δήθεν το κράτος άλλαξε. Ότι κάποιοι τιµωρούνται. Και δι’ αυτής της µεθόδου, να πείσουν τους πολίτες να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα χαράτσια. Έτσι, επέλεξαν µία µεσαία διαστρωµάτωση χρόνιων µεγαλο- οφειλετών, φίλοι και συνεργάτες τους οι περισσότεροι, να τη θυσιάσουν στα µέσα ενηµέρωσης για να γίνει η δουλειά. Άλλωστε, οι περισσότεροι δίνουν ένα µικρό µέρος των οφειλών τους και συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους.
Συµπέρασµα:
Οι οφειλέτες – µπαταχτζίδες που µας έφεραν µε την «βουλιµία» τους στην κρίση σε αγαστή συνεργασία µε τους πολιτικούς, δεν έχουν καµία απολύτως σχέση µε τους εκατοµµύρια υπόλοιπους Έλληνες οι οποίοι ούτε έφαγαν, ούτε έκλεψαν τα προηγούµενα χρόνια και παρόλα αυτά κατέληξαν τώρα µικρο – οφειλέτες γιατί δεν έχουν πια τα χρήµατα και τη δουλεία για να πληρώνουν τους απανωτούς φόρους. Η διοίκηση του Δήµου Πάρου και ο δήµαρχος Χρ. Βλαχογιάννης θα αποκτήσουν πολύ σοβαρό πρόβληµα – τουλάχιστον – ηθικής υπόστασης, αν δεν λάβουν τα µέτρα που πρέπει µε αφορµή το περιστατικό που απασχολεί την κοινωνία της Πάρου τις τελευταίες ηµέρες.
Θα ήταν πιο εύκολο να ξεπεράσουν και αυτό το σκόπελο, αν είχαν επιδείξει µία ταπεινή και φιλότιµη στάση τα προηγούµενα χρόνια. Όµως «κάποιοι» ακόµα µέχρι και πριν λίγες ηµέρες το έπαιζαν τιµητές της νοµιµότητας στην αίθουσα του δηµοτικού συµβουλίου, κούναγαν δάκτυλα σε επαγγελµατίες του νησιού. Αλήθεια, από εδώ και εµπρός, πως θα ζητούν οφειλές από τους πληττόµενους από την κρίση επαγγελµατίες του νησιού οι αρµόδιες υπηρεσίες του Δήµου Πάρου;
Απάντηση