Κέντρο Υγείας Πάρου | Δ/της Νοσ. Σύρου Δ.Τσιργής: περί ανέµων και υδάτων

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 22|09|12

Ο διοικητής του Νοσοκοµείου Σύρου, κ. Δηµ. Τσιργής, έστειλε επιστολή στην εφηµερίδα µας ως απάντηση στο απόσπασµα επιστολής που δηµοσιεύσαµε στο προηγούµενο φύλλο µας, του Περιφερειακού Συµβούλου κ. Κώστα Μπιζά. Ο κ. Μπιζάς είχε στείλει την επιτολή για τα προβλήµατα του τοµέα υγείας στο νησί µας, στον αναπληρωτή υπουργό υγείας, κ. Μαρ. Σαλµά.

Στην επιστολή του ο κ. Τσιργής, γράφει ότι…

…οφείλει να απαντήσει, καθώς ο κ. Μπιζάς αναφέρεται σε εκείνον µε απαξίωση. Στη συνέχεια, ο διοικητής του νοσοκοµείου Σύρου αναφέρει ότι έχει υπερασπιστεί τις ανακατανοµές των ανθρώπινων και οικονοµικών πόρων στη νησιωτική µας περιφέρεια και συµφωνεί ότι υπάρχουν ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό της Πάρου. Εκεί, όµως, που η απάντηση Τσιργή ξεπερνά κάθε φαντασία είναι όταν γράφει: «[…} Οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου αποτελούν βασική εγγενή αδυναµία αναγνωρισµένη σε κάθε ανάλυση περί ανάπτυξης. Προφανώς είναι αποδεκτό και αναγνωρίζεται ένα υπερβάλλον κόστος εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητας. Αυτό το κόστος, όσο και να σας φαίνεται παράξενο που το ακούτε, έχει καλυφθεί πλήρως από τη Διοίκηση του ΓΝ Σύρου µε την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας σε υγειονοµικό και φαρµακευτικό υλικό.

Το σύστηµα προµηθειών έχει εκσυγχρονιστεί, οι αποθήκες διαχείρισης υλικού έγιναν ηλεκτρονικές, οι προϋπολογισµοί είναι ανταποδοτικοί. Βρισκόµαστε σε συνεχή συνεργασία µε τους ιατρούς και εργαζοµένους για την αντιµετώπιση των πρακτικών θεµάτων και δεν ταιριάζει ούτε στην ιδιοσυγκρασία µας, ούτε στο ύφος µας να απειλούµε, όπως εσείς ανακριβώς αναφέρετε».

Η απάντηση του διοικητή της Σύρου (που δεν διαφέρει από τις αοριστολογίες του προϊσταµένου του κ. Σαλµά, σε σχετικές απαντήσεις που έδωσε στη Βουλή σε ερώτηση στη βουλευτή της Χρυσής Αυγής, κ. Ελ. Ζαρούλια), είναι όταν γράφει: «[…] Η Διοίκηση του Γεν. Νοσοκοµείου Σύρου επιζητά την ανταλλαγή απόψεων και το διάλογο. Δεν είναι όµως δυνατό να επιτρέπει την καλλιέργεια ενός κλίµατος µηδενισµού και δηµιουργίας εντυπώσεων και κατηγοριών περί «ηθικής ευθύνης» και «περαστικών» από το σύστηµα υγείας. (…) Η Διοίκηση του Γεν. Νοσοκοµείου Σύρου – µεταξύ άλλων – έχει καταθέσει προτάσεις για τη θέσπιση ελαστικών κριτηρίων στην πρόσληψη επικουρικών ιατρών στα νησιά των Κυκλάδων για την αντιµετώπιση των άµεσων αναγκών».

Τέλος, ο κ. Τσιργής ολοκληρώνει την επιστολή – απάντηση γράφοντας: «[…] Έχει προτείνει (το νοσοκοµείο Σύρου) τις τροποποιήσεις των παρόντων Οργανισµών και άµεση έγκριση και χορήγηση πιστώσεων για τις νέες δηµιουργούµενες θέσεις µέσω παροχής εξαίρεσης στις εγκρίσεις προκηρύξεων που διέπονται από τη σχέση 5:1 για τις άγονες νησιωτικές και προβληµατικές περιοχές, σύµφωνα και µε το άρθρο 101 του Συντάγµατος περί υποχρέωσης του νοµοθέτη να λαµβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών µεριµνώντας για την ανάπτυξή τους».

Το διά ταύτα

Ο κ. Τσιγρής στις επιστολές που έστειλε τις τελευταίες εβδοµάδες για τα προβλήµατα του τοµέα υγείας στην Πάρο, προσπαθεί να δείχνει επιθετικός σε όλους όσοι κάνουν κριτική στο έργο του.

Τόσο στην απάντηση στους αγροτικούς γιατρούς του Κ.Υ. Πάρου, όσο και στην απάντησή του προς τον κ. Μπιζά, προσπαθεί σε κάθε τόνο να διατυπώσει ότι κανείς δεν έχει δικαίωµα κριτικής για τα όσα συµβαίνουν στον τοµέα της υγείας των νησιών µας και ότι πρέπει όλοι να το σκέπτονται καλά, πριν προβούν σε οποιαδήποτε διαµαρτυρία. Μην ξεχνούµε άλλωστε την κόντρα του τον περασµένο µήνα µε εργαζόµενους στο νοσοκοµείο Σύρου. Φυσικά, ο ίδιος, δεν έχει κάνει καµία αυτοκριτική τα δύο τελευταία χρόνια που βρίσκεται στη θέση του επικεφαλής του τοµέα υγείας στις Κυκλάδες. Για εκείνον, είναι όλα καµωµένα καλά…

Σε ό,τι αφορά τον κ. Κ. Μπιζά, ο ίδιος δεν θέλησε να απαντήσει στην επιστολή του διοικητή του νοσοκοµείου Σύρου, αφού, όπως ισχυρίστηκε, τη δική του διαµαρτυρία την έστειλε στον αναπληρωτή υπουργό και όχι στο διορισµένο υπάλληλο του υπουργού…