Απεργίες ετοιμάζονται στα πλοία | Δεν «καίγεται» η εργοδοσία

Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου συνεδρίασε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και αποφάσισε την οργάνωση κινητοποιήσεων, αφού εκτιμήθηκε ότι τα εισοδήματα των ναυτικών αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν στις εργασιακές τους σχέσεις έχουν υποστεί βαριές συνέπειες από τις πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.
Παρά του ότι δεν έχουν ανακοινωθεί απεργίες σε συγκεκριμένες ημέρες, θεωρείται ότι αυτό είναι ζήτημα των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το λιμάνι του Πειραιά…

…αυτή τη φορά οι πλοιοκτήτες – τουλάχιστον της ακτοπλοΐας – δεν έχουν καμία αντίρρηση για τις απεργίες, αφού θα γλυτώσουν τα κόστη από δρομολόγια, χωρίς να χάσουν τα κέρδη από τα εισιτήρια. Σε περίπτωση απεργιών, οι ταξιδιώτες ή τα φορτηγά θα συγκεντρώνονται τις ημέρες στασιμότητας, ενώ τα δρομολόγια που θα ακολουθούν θα είναι γεμάτα. Έτσι, τα δρομολόγια θα είναι υπερκερδοφόρα, ως πλήρη. Να που τα μέσα αντίδρασης της εργατιάς καμιά φορά βολεύουν την εργοδοσία!
Ακολουθεί η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ΠΝΟ μετά τη συνεδρίαση της 2/10 με την οποία «ζεσταίνεται» η ατμόσφαιρα των απεργιών:

«Η Διοίκηση της ΠΝΟ, που συνεδρίασε χθες, προέβη σε εκτίμηση των δυσμενών εξελίξεων, που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και των συνταξιούχων γενικά και ειδικότερα στον κλάδο των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων και κατέληξε στα παρακάτω. Δυόμιση χρόνια ύστερα από την υπαγωγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που οδήγησε στην υπογραφή των σχετικών Μνημονίων και των Εφαρμοστικών Νόμων, οι ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, αλλά και οι οικογένειές τους, βιώνουν μια άνευ προηγουμένου κατεδάφιση σειράς εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, που είχαν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες δεκαετιών.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επεξεργασίας νέων επώδυνων μέτρων, κατ΄επιταγήν της Τρόικα, έναν Αρμαγεδώνα ληστρικών μέτρων με τα οποία σφαγιάζονται και συνθλίβονται τα όσα ελάχιστα έχουν απομείνει από τις προηγούμενες περικοπές μισθών, επιδομάτων, συντάξεων κλπ., λεηλατώντας τα εισοδήματα και τα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα την μαζική εξαθλίωση εργαζομένων και συνταξιούχων και τελικά την ισοπέδωση της κοινωνίας. Μπροστά σ΄αυτή την νέα λαίλαπα μέτρων που ισοδυναμεί με αποκεφαλισμό της κοινωνίας, η Διοίκηση της ΠΝΟ απεφάσισε να αναλάβει δυναμικές κινητοποιήσεις, σε μια προσπάθεια αντίστασης και ανατροπής των όσων απεργάζεται η Κυβέρνηση και σαν πρώτο βήμα προχωρεί στην αποστολή Εξωδίκου προς όλους τους ενδιαφερόμενους αποδέκτες.

Η Διοίκηση απασχολήθηκε ιδιαίτερα, με αφορμή σχετικά τελευταία δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Κυβέρνηση θα περιλάβει στο υπό επεξεργασία νέο φορολογικό νομοσχέδιο, δυσμενή αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών, αυξάνοντας και πάλι τους συντελεστές φορολόγησής τους. Η ΠΝΟ δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί μια τέτοια ισοπεδωτική αντιμετώπιση, γιατί αυτό θα αποτελέσει αντικίνητρο για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, όταν η προσπάθεια προσέλκυσης πρέπει να αποτελεί εθνική υπόθεση και επί πλέον γιατί θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο φυγής πλοίων από το ελληνικό νηολόγιο σε ξένες σημαίες, με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας για τους Έλληνες ναυτεργάτες.

Ακόμη, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας πληροφορήθηκε καταγγελίες για παρεμβάσεις στελεχών ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίοι ζητούν πιεστικά από τα πληρώματα της επιβατηγού ναυτιλίας να προχωρήσουν στην κατάρτιση ατομικών συμβάσεων εργασίας, μετατρέποντας μονομερώς τους όρους εργασίας και αμοιβής των ναυτεργατών, πράγμα που συνιστά de facto βλαπτική μεταβολή των όρων της εργασιακής τους σχέσης, που διέπεται, όπως είναι γνωστό, από την ισχύουσα ΣΣΕ.

Πέραν των παραπάνω δύο θεμάτων, τα πρώτης προτεραιότητας κυρίαρχα αιτήματα του κλάδου είναι:

  • Άμεση ανάκληση της πολιτικής επιστράτευσης Ελλήνων ναυτεργατών και κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας που την επιβάλλει.
  • Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των Μνημονίων και των σχετικών Εφαρμοστικών Νόμων καθεστώς.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων
  • Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας
  • Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της Ακτοπλοΐας.
  • Άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες, καταπολέμηση της λεγομένης «μαύρης» εργασίας, που ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων και ανταπόκριση επί τέλους του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στο ρόλο για τον οποίον ιδρύθηκε.
  • Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στο φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη και ταπεινωτική ταλαιπωρία των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, από τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των φαρμάκων τους.
  • Χωρίς άλλη καθυστέρηση αντιμετώπιση από την Πολιτεία των οξυμμένων και χρονίων προβλημάτων της Ναυτικής Εκπαίδευσης και ειδικότερα την κατάσταση στις Α.Ε.Ν. και το Κ.Ε.Σ.Ε.Ν., σε ό,τι αφορά την άμεση πρόσληψη Καθηγητών, την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής τους και διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για την κάλυψη των αναγκών των σπουδαστών στα πλαίσια της Κατευθυντήριας Εκπαίδευσης επί Πλοίου.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί ώστε η εναλλακτική αυτή εκπαίδευση να αντιμετωπίζεται χωρίς προβλήματα στη ναυτολόγηση σπουδαστών, ώστε να μην διατρέχουν κίνδυνο απώλειας σχολικών εξαμήνων και το ακόμη σοβαρότερο διαγραφής τους από την εκπαίδευση. Η Διοίκηση της ΠΝΟ είχε ήδη στείλει πρόσφατα το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι «τα όρια ανοχής και αντοχής των ναυτεργατών μέρα με την ημέρα εξαντλούνται και δεν θα επιτρέψει την περιθωριοποίηση των ίδιων και των οικογενειών τους και τον επαγγελματικό αφανισμό τους, αλλά αντίθετα, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας που διακρίνουν τον Έλληνα ναυτεργάτη, εν ενεργεία και συνταξιούχο, που η συνεισφορά του στην πατρίδα υπήρξε και παραμένει ανεκτίμητη».

Δυστυχώς, το μήνυμα αυτό αγνοήθηκε τελείως και κατά συνέπεια η Διοίκηση της ΠΝΟ, προασπίζοντας τα συμφέροντα του κλάδου, προχωρεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία, στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την απόκρουση της βάρβαρης επίθεσης σε βάρος της ναυτεργατικής τάξης».