Καπνός χωρίς φωτιά υπάρχει;


Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 15|9|12

Όλο και πιο έντονες είναι οι φήµες που ακούγονται για λιγότερα δροµολόγια πλοίων στα νησιά µας τους χειµερινούς µήνες. Μάλιστα, οι περισσότερες εξ αυτών των πληροφοριών διαρρέουν από στελέχη των ναυτιλιακών εταιρειών. Σηµειώνουµε ακόµα, ότι φέτος τα ταχύπλοα πλοία σταµάτησαν µόλις στις 3 Σεπτεµβρίου και είχαν την µικρότερη παρουσία στα χρονικά των τελευταίων ετών. Όπως επισηµαίνουν άνθρωποι της ταξιδιωτικής αγοράς η γραµµή στην Παροναξία δεν είχε την κίνηση των προηγουµένων ετών και µε εξαίρεση κάποιες µέρες στις γιορτές του 15Αύγουστου δεν υπήρχε πληρότητα.

Ο περισσότερος κόσµος που µετακινήθηκε…

…από και προς τα νησιά µας προτίµησε να ταλαιπωρηθεί περισσότερη ώρα µέσα στο πλοίο, αντί να έρθει γρηγορότερα αλλά µε ακριβότερο εισιτήριο. Έτσι, πολύ γρήγορα φέτος τα ταχύπλοα πλοία έκαναν χρήση της ετήσιας ακινησίας που έχουν δικαίωµα. Επίσης, όλο και εντονότερες είναι οι φήµες περί αλλαγής του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος. Φήµες πάντως, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από πουθενά.

Σε ό,τι αφορά τα συµβατικά πλοία, πολλά είναι εκείνα που αναµένονται να βγουν εκτός γραµµών από κύριες ακτοπλοϊκές γραµµές. Σύµφωνα µε διάφορα δηµοσιεύµατα «έχουν «κλειδώσει» αποφάσεις προκειµένου να κοπούν δροµολόγια σε µέρες µειωµένης κίνησης». Όπως λέγεται λιγότερα συµβατικά πλοία θα παραµείνουν δροµολογηµένα στη γραµµή Σάµου – Ικαρίας – από όπου θα τεθεί σε ακινησία το Νήσος Μύκονος, ενώ µε δύο συµβατικά αναµένεται να «δουλέψει» η γραµµή Χίου – Μυτιλήνης. Ακόµα, κατά ένα πλοίο θα µειωθεί η γραµµή των Δωδεκανήσων, ενώ εκτός γραµµής θα βγουν πλοία και από τις Κυκλάδες. Τέλος, στην Κρήτη προβλέπεται µείωση των δροµολογίων πιθανότατα µέσω διακοπής τους (από ορισµένες εταιρείες) τα Σάββατα λόγω µειωµένης κίνησης. Κάτι ανάλογο δηλαδή, που συνέβη πέρσι στις γραµµές της Παροναξίας.

Οι ακτοπλόοι ισχυρίζονται ότι από το 2009 – που ξεκίνησε η οικονοµική κρίση – το κόστος των καυσίµων έχει ανέβει κατά 107%, που σε συνδυασµό µε τη µεγάλη µείωση της κίνησης οδηγεί σε φυγή των πλοίων έστω και για λίγους µήνες από το Αιγαίο. Πάντως, είναι κοινό µυστικό ότι οι περισσότεροι ακτοπλόοι αναζητούν ευκαιρία προκειµένου να ναυλώσουν τα πλοία τους στο εξωτερικό ή και να τα πουλήσουν. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλης είπε: «Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να µην υπάρξει αποεπένδυση στην ακτοπλοΐα». Ακόµα, ο κ. Μουσουρούλης υποστήριξε πως οι προσπάθειες γίνονται µε µεγάλη καθυστέρηση διότι ήδη έχει συντελεστεί τόσο µεγάλη ζηµιά που δεν είναι αναστρέψιµη. Σηµειώνουµε ότι στα αποτελέσµατα του Α’ εξαµήνου των ναυτιλιακών εταιρειών, µόνο οι τέσσερις µεγάλες εταιρείες του κλάδου, εµφάνισαν ζηµίες άνω των 90 εκατοµµυρίων ευρώ, ενώ ο τζίρος τους ήταν µειωµένος τουλάχιστον κατά 50 εκατοµµύρια ευρώ.

Στην Πάρο;

Οι πράκτορες του νησιού µας ισχυρίζονται ότι για την Παροναξία δεν θα υπάρχει πρόβληµα. Όπως λένε «η Παροναξία έδωσε ψωµί». Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι «η Πάρος δεν έχει να φοβάται κάτι από την όλη υπόθεση». Θυµίζουµε όµως, ότι παρόµοια πράγµατα είχαν ακουστεί και πέρσι στην αρχή της χειµερινής περιόδου και ενώ υπήρχαν συνεχείς διαψεύσεις σιγά – σιγά γίνονταν περικοπές δροµολογίων µε αποκορύφωµα το ένα και µοναδικό δροµολόγιο που είχε το νησί µας το Σαββατοκύριακο, από και προς Πειραιά.

Παρόλα αυτά, εκφράζεται συγκρατηµένη αισιοδοξία από τους πράκτορες του νησιού µας, ότι τουλάχιστον τα πράγµατα θα είναι όπως ήταν και τον περσινό χειµώνα. Ακόµα, κάποιοι ισχυρίζονται ότι πιθανά δεν θα υπάρχει ούτε η καθυστέρηση στο δροµολόγιο από και προς Πειραιά, που πέρσι γινόταν µε καθυστέρηση τουλάχιστον µίας ώρας. Τέλος, σηµειώνουµε ότι εκπρόσωποι της ναυτιλιακής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο νησί µας τους καλοκαιρινούς µήνες, πέρσι σε επίσκεψή τους στην Πάρο είχαν πει ότι «η γραµµή της Παροναξίας είναι η µόνη που αποδίδει».

Ενδοκυκλαδικά

Το άλλο µεγάλο θέµα είναι το τι µέλλει γενέσθαι στην υπόθεση των ενδοκυκλαδικών δροµολογιών. Είναι γνωστό ότι η ίδια η «ΝΕΛ» σε ανακοινώσεις της ισχυρίζεται ότι τους χρωστούν άνω των 80% των συµφωνηθέντων για τις επιδοτούµενες γραµµές, ενώ η «ΑΝΕΚ» ισχυρίζεται ότι αυτό το ποσό αγγίζει το 50%. Και οι δύο εταιρείες είχαν βγει στα κάγκελα προ µηνών και τελικά έκαναν πίσω µετά από υποσχέσεις που τους δόθηκαν ότι όλα θα λυθούν µετά τις εκλογές του Ιουνίου. Το θέµα δεν ανακινήθηκε τον Αύγουστο που είναι εποχή µεγάλης κίνησης των πλοίων και φαίνεται ότι έρχεται και πάλι στο τραπέζι της συζήτησης αυτή την εποχή.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο ναυτιλίας επιχειρεί ένα είδος συµφωνίας µε τις εταιρείες πετρελαιοειδών, ώστε να µην υπάρχει πρόβληµα µε τον οµαλό εφοδιασµό των πλοίων µε καύσιµα. Συγχρόνως, γίνονται κινήσεις και στο θέµα του ΦΠΑ. Τέλος, ο υπουργός κ. Μουσουρούλης φαίνεται ότι θέλει να ανοίξει το ζήτηµα του ξενοδοχειακού πληρώµατος των πλοίων, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε µε την ΠΝΟ η οποία του έκανε καταγγελίες περί «µαύρης» και απλήρωτης εργασίας στην ακτοπλοΐα.

Και αίφνης οι τιµές
πώλησης προϊόντων

Φέτος, υπήρχαν πολλά παράπονα για τις τιµές των προσφερόµενων προϊόντων στα κυλικεία των πλοίων. Στις αρµόδιες υπηρεσίες έγιναν συγκεκριµένες καταγγελίες, που ανάγκασαν τον Λιµενάρχη Σύρου κ. Παν. Καράµπελα να δώσει στη δηµοσιότητα λίστα ανώτατης τιµής διάθεσης ειδών στα κυλικεία των πλοίων, για να έχουν οι επιβάτες σωστή ενηµέρωση και να µην πέφτουν θύµατα εκµετάλλευσης. Οι τιµές που έχουν καθοριστεί µε Αγορανοµική Διάταξη και αφορούν τη διάθεση ορισµένων ειδών στα καταστήµατα υγειονοµικού ενδιαφέροντος στα πλοία, όπως θα διαπιστώσει και ο αναγνώστης δεν έχουν καµία σχέση µε τις πραγµατικές τιµές που πληρώνει ο επιβάτης – τουλάχιστον – στις γραµµές της Παροναξίας.

Οι ανώτατες τιµές που δόθηκαν έχουν ως ακολούθως:

1. Εµφιαλωµένο νερό σε συσκευασία των 500 ML, εγχώριο ή µη 0,35 ευρώ.
2. Εµφιαλωµένο νερό σε συσκευασία των 750 ML εγχώριο ή µη 0,50 ευρώ.
3. Τοστ µε ζαµπόν και τυρί ή σάντουιτς µε ζαµπόν και τυρί, ψηµένο ή άψητο 1,35 ευρώ.
4. Τοστ µε τυρί ή σάντουιτς µε τυρί, ψηµένο ή άψητο 1,15 ευρώ.
5. Καφές ρόφηµα ελληνικός µονός 1,20 ευρώ.
6. Καφές ρόφηµα γαλλικός φίλτρου µονός 1,20 ευρώ.
7. Καφές ρόφηµα εσπρέσο µονός (ζεστός ή κρύος) 1,35 ευρώ.
8. Καφές ρόφηµα στιγµιαίος (νεσκαφέ φραπέ κλπ) µονός 1,20 ευρώ.
9. Τσάι ρόφηµα (ζεστό ή κρύο) 1,20 ευρώ.

Τα σχόλια δικά σας…

Τιµολογιακή πολιτική

Στις 6/8 ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων κ. Νίκος Συρµαλένιος είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τα µέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειµένου να ελαττωθεί το κόστος συγκοινωνίας στα νησιά µας. Στην απάντησή του στις 29/8 ο κ. Μουσουρούλης περίγραψε το θεσµικό πλαίσιο που διέπει τις προϋποθέσεις δροµολόγησης των πλοίων και ακόµα ότι «το υπουργείο καθορίζει την ανώτατη τιµή τιµολόγησης της οικονοµικής ή ενιαίας θέσης επιβατών, των Ι.Χ.Ε. οχηµάτων µήκους µέχρι 4,25 µέτρα καθώς και την τιµή ανά µέτρο στα φορτηγά. Οι ναύλοι δε για τις λοιπές κατηγορίες οχηµάτων και θέσεις επιβατών καθορίζονται ελεύθερα».

Σε δήλωσή του ο κ. Ν. Συρµαλένιος (µετά την απάντηση Μουσουρούλη) µεταξύ άλλων είπε:

«Οι απαντήσεις των υπουργείων Οικονοµικών και Ναυτιλίας είναι απολύτως ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης να µην λάβει κανένα ουσιαστικό µέτρο για τη µείωση του κόστους συγκοινωνιακής πρόσβασης στα νησιά, παρότι γνωρίζει τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο ζωής των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών και όχι µόνο. (…) Είναι εντυπωσιακό ότι έχουν εγκριθεί από τον προϋπολογισµό (ΚΑΕ 2131 «Επιδοτήσεις άγονων γραµµών») µόλις 41,2 εκατ. ευρώ, µε αναπροσαρµογή 1% ετησίως µέχρι το έτος 2021, ενώ όπως είναι γνωστό για το 2011 δαπανήθηκε ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό. Είναι φανερό ότι οι περικοπές αυτές θα οδηγήσουν σε καταργήσεις δροµολογίων στις «άγονες» γραµµές, µε θύµατα τους νησιώτες, ιδιαίτερα των µικρών νησιών. (…) Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανάγκη ριζικής αλλαγής του καθεστώτος εξυπηρέτησης των γραµµών δηµοσίου συµφέροντος, µε την ίδρυση ενός δηµόσιου – κοινωνικού φορέα ακτοπλοΐας, όπως εφαρµόζεται κυρίως σε σκανδιναβικές χώρες, όπου αντί να πληρώνονται αδρά οι εφοπλιστές, τα κονδύλια θα κατευθύνονται για την εξυπηρέτηση του συγκεκριµένου φορέα που θα υλοποιεί την έννοια της ακτοπλοΐας ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εµπόρευµα».