Δεν υπάρχουν γιατροί εφημερίας στο Κ.Υ. Πάρου | Το πάνε για κλείσιμο;

 

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» φύλλο 8|9|12

Ανοίγουν και άλλα ιδιωτικά ιατρεία
Ποιο ΕΚΑΒ;

Στην Πάρο του 2012 ανθούν τα ιδιωτικά ιατρεία, δεν υπάρχουν δηµόσιοι γιατροί για ενεργή εφηµερία ή εφηµερία ετοιµότητας, δεν υπάρχει ΕΚΑΒ (κάποιος για να διακοµιστεί στο Κ.Υ. πρέπει να ξέρει πρώτα πότε υπάρχει βάρδια διασωστών), δεν, δεν, δεν. Την ίδια στιγµή κάποιοι άλλοι στη Σύρο – που έχουν διοριστεί για να διοικούν σε θέµατα υγείας των νησιών µας – κάνουν ασκήσεις επί χάρτου. Άτολµη και άνευρη η τοπική δηµοτική αρχή είναι παρατηρητής των εξελίξεων και αρκείται…

…να παρακολουθεί τα συµβάντα µέσα από τη σιγουριά που νοµίζουν ότι τους δίνουν οι τοίχοι των γραφείων του Δηµαρχείου.


Δίχως γιατρούς

Την προηγούµενη εβδοµάδα οι αγροτικοί γιατροί του Κ.Υ. Πάρου έστειλαν µία επιστολή µε αποδέκτες τη διεύθυνση του Γενικού Νοσοκοµείου Σύρου και το υπουργείο υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι αγροτικοί γιατροί στην επιστολή τους επεσήµαναν ότι στο Κ.Υ. Πάρου θα υπάρξουν το µήνα Σεπτέµβριο 4 ακάλυπτες εφηµερίες. Ακόµα, οι αγροτικοί γιατροί (δικαίως) αρνούνται να εφηµερεύσουν µόνοι τους τις ηµέρες που δεν θα υπάρχει εφηµερία από ειδικευµένο γιατρό, ενώ συγχρόνως, καθιστούσαν ηθικά και νοµικά υπεύθυνους όλους όσοι δεν φρόντισαν να στελεχώσουν το Κ.Υ. Πάρου.

Η διοίκηση του Νοσοκοµείου Σύρου (κατανοώντας την πρόταση «νοµικά υπεύθυνους»), απάντησε ότι το πρόγραµµα Σεπτεµβρίου δεν το είχε εγκρίνει, αφού δεν εξασφάλιζε τις ασφαλείς συνθήκες εφηµέρευσης. Για να λύσει το θέµα ο διοικητής του Νοσοκοµείου Σύρου κ. Δηµήτρης Τσιργής έκανε ένα άλλο θαύµα! Απέσπασε για ένα µήνα τον ένα από τους δύο γιατρούς του Πολυδύναµου Περιφερειακού ιατρείου Αντιπάρου. Προφανώς, θα σκέφθηκε ότι δύο γιατροί είναι πολλοί για ένα νησί σαν την Αντίπαρο… Γιατί όµως µείναµε δίχως γιατρούς για εφηµερία στην Πάρο;

 

Το «ιστορικό»
της υποστελέχωσης

Τα πράγµατα από πλευράς στελέχωσης στο Κ.Υ. Πάρου πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Έως και πριν λίγα χρόνια ζητούσαµε έναν ορθοπεδικό – που δεν ήρθε ποτέ. Ο προηγούµενος ορθοπεδικός δεν µας έκανε (έτσι έκριναν κάποιοι), διότι δεν ήταν επιµελητής Α’. Ο ορθοπεδικός που αποµακρύνθηκε πάντως, κάνει καριέρα στο νησί µας µε το ιατρείο που άνοιξε στη συνέχεια. (Αυτά για την ιστορία).

Στη συνέχεια είχαµε και πάλι κάποιες αποχωρήσεις γιατρών, που όµως και πάλι δεν φάνηκαν. Το µεγάλο πρόβληµα άρχισε να εµφανίζεται όταν αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης οι κ.κ. Αρκουλής και Αρκάς και όταν έλαβε µία πολύµηνη άδεια η γιατρός κ. Αρχ. Φράγκου. Η κ. Φράγκου επέστρεψε για ένα µικρό χρονικό διάστηµα, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε και εκείνη για νοσοκοµείο της Αθήνας έπειτα από απόφαση του υπουργείου υγείας. Όλες οι προσπάθειες που έγιναν για προσλήψεις γιατρών δεν απέδωσαν, κυρίως διότι κανείς δεν ήθελε να έρθει στην Πάρο, λόγω οικονοµικών απολαβών. Το µέτρο των κινήτρων που προτάθηκαν στο δηµοτικό συµβούλιο (π.χ. σπίτι) ουδέποτε «περπάτησε» κολλώντας πάντα σύµφωνα µε τον κ. Βλαχογιάννη, στο νοµικό πλαίσιο (τρόπος που θα δοθεί το κίνητρο και φόβος απόρριψης της δαπάνης από την επίτροπο).

Ένα άλλο µεγάλο πλήγµα για το Κ.Υ. Πάρου ήταν η αποχώρηση της κ. Άννας Γιόκε Νταµ, µε άδεια άνευ αποδοχών. Το τελευταίο «χτύπηµα» για το στελεχικό δυναµικό των γιατρών ήταν η χειρουργική επέµβαση που έκανε ο κ. Μαλλιωτάκης και η αναγκαστική στη συνέχεια αναρρωτική του άδεια. Από 1η Σεπτεµβρίου όµως πήρε άδεια ενός µηνός και ο κ. Ανδρόνε. Έτσι, στο Κ.Υ. ο µόνος γιατρός που έµεινε για τα παθολογικά περιστατικά είναι ο κ. Τζανίδης. Από 1η Σεπτεµβρίου το Κ.Υ. έχει µείνει µε ένα γιατρό γενικής ιατρικής και 7 αγροτικούς! Το «µπάλωµα» έτσι πλέον ήρθε από την Αντίπαρο µε τον κ. Σκούρτη. (Οι υπόλοιποι γιατροί ειδικοτήτων που είναι στο Κ.Υ. είναι δύο οδοντίατροι, ένας µικροβιολόγος και ένας ακτινολόγος).

Ένσταση όµως υποστηρίζεται ότι υπάρχει από ιατρικούς κύκλους και για τη µηνιαία άδεια του κ. Ανδρόνε. Όπως λέγουν πηγές και εδώ το µεγάλο σφάλµα είναι της διοίκησης του Νοσοκοµείου Σύρου. Και αυτό διότι ο δηµοσιοϋπαλληλικός κώδικας γράφει ότι µόνο το 1/3 της άδειάς του µπορεί να το πάρει ο εργαζόµενος στο δηµόσιο όποτε εκείνος το επιθυµεί. Το υπόλοιπο της αδείας που δικαιούται το λαµβάνει, όταν το επιτρέψουν οι ανάγκες της υπηρεσίας. Η διοίκηση όµως του Νοσοκοµείου Σύρου υπέγραψε άδεια ενός µηνός σε γιατρό του Κ.Υ. Πάρου.

 

Το ρίσκο…

Η µεγαλύτερη αλήθεια που υπάρχει για το Κ.Υ. Πάρου είναι ότι πολλές φορές πολλούς τους προστατεύει η… Εκατονταπυλιανή! Πολλοί ασθενείς µε σοβαρά περιστατικά π.χ. εγκεφαλικό ή καρδιολογικό επεισόδιο, αναγκάζονται να διακοµίζονται στην Αθήνα, δίχως να συνοδεύονται από γιατρούς. Ακόµα, υπάρχουν τροχαία περιστατικά που αντιµετωπίζονται στο Κ.Υ. από οδοντίατρο, καρδιολόγο ή αγροτικό γιατρό. Δηλαδή, γιατρούς που δεν έχει καµία σχέση η ειδικότητά τους µ’ αυτά τα περιστατικά.

Για να κατανοήσουµε κάποια πράγµατα που συµβαίνουν στο Κ.Υ. θα αναφέρουµε ένα περιστατικό (µε αίσια κατάληξη) που δείχνει την αγωνία πολλών συµπολιτών µας µε τα όσα αντιµετωπίζει πλέον το νησί µας σε θέµατα υγείας. Όταν πήγε αγροτικός γιατρός να δει έναν τραυµατία από ελαφρύ (ευτυχώς) τροχαίο, ρώτησε ένας συγγενής του τον φίλο του: «Και τι θα του κάνει τώρα αυτός ο γιατρός;». Η σκωπτική απάντηση έκανε τους πάντες να γελάσουν: «Θα τον ξεµατιάσει!». Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και ο τραυµατίας δεν χρειάστηκε περαιτέρω εξετάσεις για να αντιµετωπιστεί το πρόβληµά του.

 

Το ΕΚΑΒ

Κατά τους θερινούς µήνες είχαν έρθει στην Πάρο τρεις διασώστες µε µετακίνηση από την Αθήνα. Όλα αυτά έγιναν προκειµένου να υπάρχει 24ώρη βάρδια για να αντιµετωπιστούν οι ανάγκες του νησιού λόγω µεγαλύτερου πληθυσµού από την προσέλευση τουριστών.
Αµέσως µετά, που έφυγαν οι τουρίστες και µείναµε εµείς και εµείς, η διοίκηση του ΕΚΑΒ απέσυρε τους «έξτρα» ΕΚΑΒίτες και έτσι, µόνο για τον µήνα Σεπτέµβριο υπάρχουν 30 κενές βάρδιες. Προφανώς το ΕΚΑΒ θεωρεί ότι οι µόνιµοι κάτοικοι της Πάρου είναι πολίτες Β’ κατηγορίας και δεν αξίζουν οι ζωές τους όσο οι ζωές όλων όσοι µας επισκέπτονται το καλοκαίρι.

 

Η ερώτηση της Χρυσής Αυγής

Την Τρίτη 4 Σεπτεµβρίου η κ. Ελ. Ζαρούλια, βουλευτής Β’ Αθηνών της Χρυσής Αυγής, έκανε ερώτηση προς το υπουργείο υγείας για την υποστελέχωση του Κ.Υ. Πάρου. Η κ. Ζαρούλια έκανε αναφορά για την έλλειψη παιδιάτρου στο νησί και όπως είπε της εξήγησαν στο Κ.Υ. Πάρου που το επισκέφθηκε, τα παιδιά έχουν µείνει δίχως εµβολιασµό ενόψει της σχολικής χρονιάς. Ακόµα, είπε ότι υπάρχει έλλειψη µαιευτήρα – γυναικολόγου, καρδιολόγου, ορθοπεδικού, παθολόγου και νοσηλευτή. Για τη θέση της νοσηλεύτριας η κ. βουλευτής ρώτησε γιατί δεν ολοκληρώνεται η µετάθεση της κ. Φ. Μπλέτσα που είναι κάτοικος Πάρου µε 3 παιδιά και η µετάθεσή της από το Νοσοκοµείο Σύρου έχει εγκριθεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Μαρ. Σαλµάς απάντησε ότι για τη νοσηλεύτρια υπήρξε αρνητική γνωµοδότηση. Για τους γιατρούς είπε ότι είχε γίνει πρόσληψη παθολόγου, αλλά ο γιατρός κ. Π. Σιδέρης, αρνήθηκε να έρθει στην Πάρο. Το ίδιο υποστήριξε ότι έγινε και για τις άλλες θέσεις. Όπως είπε το υπουργείο σκέφτεται να αλλάξει τον νόµο.

Στη δευτερολογία της η κ. Ζαρούλια απάντησε: «Η νοµοθεσία προβλέπει και άλλους τρόπους πρόσληψης προσωπικού για τρία χρόνια µε απόφαση υπουργού, και την απόσπαση για τρεις µήνες µε απόφαση διοικητή της οικείας περιφέρειας. Με αυτόν τον τρόπο µπορεί να λυθεί το πρόβληµα της Πάρου. Οι παραπάνω λύσεις δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισµό, αφού µιλάµε για προσωπικό που ήδη υπηρετεί. Γιατί αδιαφορεί ο υπουργός για την υγεία των κατοίκων της Πάρου µη εφαρµόζοντας λύσεις απλές και χωρίς δαπάνη;». Ο κ. Σαλµάς αρκέστηκε να απαντήσει ότι «ο προϋπολογισµός δεν µπορεί να έχει άλλες επιβαρύνσεις και καλό θα ήταν να είναι η οικονοµία µας όπως στο παρελθόν για να µπορούµε να κάνουµε αυτά που πρέπει για την υγεία».

 

Η ουσία

Τα πάντα στη υγεία δείχνουν πως πηγαίνουν σε πλήρη ιδιωτικοποίηση. Η απαξίωση του δηµόσιου χαρακτήρα της υγείας είναι φανερή. Οι διοικούντες – που έχουν διοριστεί – από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗ.ΜΑΡ. – είναι φανερό ότι το µόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διοικούν χωρίς κόστος. Από την άλλη είναι φανερό ότι κάποιοι θέλουν να είναι εντάξει στο τυπικό µέρος. Θεωρούν δηλαδή, ότι αν υπάρχουν εφηµερίες µε ειδικότητες που δεν έχουν σχέση µε παθολογία ή τροχαία ατυχήµατα, είναι εντάξει, αδιαφορώντας για την ουσία.

Ακόµα, δεν είναι δυνατόν επί τόσα χρόνια να µην µπορεί να γίνει πρόσληψη νέου ιατρού στην Πάρο, επειδή κανείς δεν δέχεται. Αν θέλει η πολιτεία να έχει γιατρούς στην επαρχία µπορεί να το κάνει µε διάφορους τρόπους και δίνοντας συγκεκριµένα κίνητρα. Όµως, η ιστορία των τελευταίων ετών δείχνει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγµατικά.

Από την άλλη τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει στο νησί 6 ιδιωτικά ιατρεία. Τα ιατρεία άνοιξαν διότι υπήρχε έλλειµµα δηµόσιας παροχής υγείας. Έτσι, οι ασφαλισµένοι είναι υποχρεωµένοι να πληρώνουν δύο φορές. Μία – υποχρεωτικά – στο δηµόσιο φορέα τους και άλλη µία για να βρουν γιατρό ιδιώτη να αντιµετωπίσουν το πρόβληµά τους. Αυτή είναι η αλήθεια. Τελευταία άφιξη ιδιώτη γιατρού ήταν αυτή µε την ειδικότητα του ουρολόγου. Το επόµενο χρονικό διάστηµα σύµφωνα µε τις πληροφορίες µας αναµένεται να ανοίξουν άλλα 4 ιδιωτικά ιατρεία (χειρουργός, παιδίατρος, γαστρεντερολόγος και ακτινολόγος).

Η κατάσταση όπως όλα δείχνουν µε την απαξίωση του Κ.Υ. Πάρου είναι ότι είναι πολύ πιθανόν να γυρίσει στην πρότερη κατάσταση του 1988 όπου λειτουργούσε µε ωράριο έως τις 11 το βράδυ. Στην τελευταία πρόταση θέλουµε να διαψευστούµε και να υπάρξει «ανάσταση» του Κ.Υ. Πάρου.

 

Οι επιστολές

Οι υπόχρεοι γιατροί υπηρεσίας υπαίθρου του Κ.Υ. Πάρου έστειλαν στις 31 Αυγούστου προς την επιστηµονική διευθύντρια κ. Κοκκελίδου, τον διοικητή του Νοσοκοµείου Σύρου κ. Τσιργή και το υπουργείο υγείας, την παρακάτω επιστολή:
«Σας ενηµερώνουµε ότι σύµφωνα µε το πρόγραµµα εφηµερίων των ειδικευµένων ιατρών του Κ.Υ. Πάρου του µηνός Σεπτεµβρίου 2012, όπως αυτό υπεγράφη από τη Διευθύνουσα Αρχή του Κ.Υ. Πάρου και το οποίο αναρτήθηκε ως επίσηµο έγγραφο στον πίνακα ανακοινώσεων του Κ.Υ. Πάρου, φαίνεται ότι υπάρχουν ηµεροµηνίες εφηµεριών που παραµένουν από γενικό ιατρό ή παθολόγο.
Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε το κατατεθέν πρόγραµµα οι κάτωθι ηµεροµηνίες είναι ακάλυπτες τόσο από ενεργή εφηµερία, όσο και από εφηµερία ετοιµότητας από γενικούς ιατρούς / παθολόγους / χειρουργούς είναι: Κυριακή 2/9, Τρίτη 4/9, Τετάρτη 5/9, Σάββατο 8/9, Κυριακή 9/9

Με βάση τα υπ’ αριθµόν 1342 και 78 φύλλα της Εφηµερίδας της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δηµοκρατίας (6 Ιουλίου 2009 και 29 Ιανουαρίου 2010) µεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «Στα Κ.Υ. καθηµερινά θα εφηµερεύει σε ΕΝΕΡΓΟ εφηµερία γενικός ιατρός ή παθολόγος και ένας παιδίατρος εφ’ όσον υπηρετεί. Σε περίπτωση που δεν υπηρετεί παιδίατρος ή ο αριθµός των υπηρετούντων παιδιάτρων δεν επαρκεί, µπορεί να εφηµερεύει αντ’ αυτού γενικός ιατρός σύµφωνα µε τις ανάγκες. Επιπλέον µπορεί ανάλογα µε τις ανάγκες να εφηµερεύει και άλλος ένας ιατρός ή το πολύ δύο συνολικά ιατροί προερχόµενοι από τις κατηγορίες των Γενικών ιατρών της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165/1997 τα Α’) αγροτικών ιατρών, επιµελητών άνευ ειδικότητας ή ειδικευοµένων.

Εφηµερίες ενεργές, µικτές ή ετοιµότητας µπορούν να καθορίζονται σε καθηµερινή βάση ανάλογα µε τις ανάγκες και να περιλαµβάνουν έναν ειδικευόµενο ιατρό, ανά υφιστάµενη ειδικότητα…»

Όπως γίνεται αντιληπτό, προκύπτει σοβαρότατη παρακώλυση της εύρυθµης λειτουργίας του Κ.Υ. και τόσο οι πολίτες της Πάρου όσο και οι τουρίστες του νησιού µένουν εκτεθειµένοι σε µεγάλο κίνδυνο όσον αφορά στην αντιµετώπιση και διεκπεραίωση των επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται στο Κ.Υ. Πάρου, καθώς οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου υποχρεωνόµαστε να εφηµερεύουµε χωρίς την παρουσία γενικού ιατρού του ΕΣΥ. Θεωρώντας ότι µε την υπάρχουσα κατάσταση το πρόγραµµα εφηµεριών των ειδικευµένων ιατρών δεν είναι πλήρες, δεν εντάσσεται εξ ολοκλήρου στην ισχύουσα νοµοθεσία και καθιστά επισφαλή την υγεία των κατοίκων της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ. Πάρου, δεν δυνάµεθα να εφηµερεύσουµε τις παραπάνω ηµεροµηνίες.

Καθιστούµε ηθικά και νοµικά υπεύθυνους, όλους αυτούς που δεν φρόντισαν την έως τώρα στελέχωση του Κ.Υ. Πάρου για όλο το χρόνο µε ειδικευµένους γενικούς ιατρούς. Έχοντας ως κίνητρο την ασφάλεια της υγειονοµικής περίθαλψης των κατοίκων της περιοχής, και παρά το γεγονός ότι ως ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου είµαστε «περαστικοί» από το Κ.Υ. Πάρου, µε σύµβαση ενός έτους, αποφασίσαµε να προβάλλουµε και να διαµαρτυρηθούµε έντονα για το υπάρχον «χρόνιο και άλυτο» πρόβληµα του Κ.Υ., προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουµε όσο το δυνατόν περισσότερο τοπικούς φορείς αρµόδιους και µη για να βρεθεί επιτέλους λύση.

Είναι απαράδεκτο, σε µια δυσπρόσιτη περιοχή µε υγειονοµική περίθαλψη επιπέδου Κ.Υ. να µην εφαρµόζεται το νοµικό πλαίσιο που υπάρχει, να µην µπορεί να στελεχωθεί πλήρως και η υγεία των κατοίκων να βρίσκεται πολλές µέρες του µήνα εξ ολοκλήρου στα χέρια των ιατρών υπηρεσίας υπαίθριου». Απαντώντας στις 3 Σεπτεµβρίου ο διοικητής του Νοσοκοµείου Σύρου κ. Δ. Τσιργής, γράφει τα εξής:

«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, καταρχήν σας γνωρίζουµε ότι µε βάση τους κανόνες της χρηστής συµπεριφοράς, οι υπάλληλοι δεν δηµοσιοποιούν στοιχεία της υπηρεσίας τους χωρίς την προηγούµενη έγκρισή της και πριν το πράξουν είθισται να λαµβάνουν τη σχετική έγκριση της Υπηρεσίας τους (σχέσεις δηµ. υπαλ. και οδηγός διοικητικής συµπεριφοράς, επιµέλ, Υπουργείο Διοικ/κής Μεταρ/σης και Ηλεκ/κής Διακ/σης).

Επί της ουσίας και σε απάντηση του περιεχοµένου του εγγράφου σας, σας γνωρίζουµε τα εξής:

Το απεσταλµένο πρόγραµµα εκ του ΚΥ Πάρου, µηνός Σεπτεµβρίου δεν έχει λάβει την έγκριση της Διοίκησης του ΓΝ Σύρου, καθώς όπως ορθώς επισηµαίνετε στο έγγραφό σας, δεν εξασφαλίζει ασφαλείς συνθήκες εφηµέρευσης για τους εξυπηρετούµενους πολίτες. Θα πρέπει προηγουµένως να γνωρίζετε η Διοίκηση του ΓΝ Σύρου έχει προβεί σε σειρά ενεργειών για την επίλυση του διαχρονικού προβλήµατος της ελλιπούς στελέχωσης. Οι θέσεις της Παθολογίας και Παιδιατρικής προκηρύχτηκαν κατά το παρελθόν δύο φορές (έτος 2011) αλλά δεν πληρώθηκαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Στον παρόντα χρόνο, οι θέσεις δεν προκηρύσσονται εξαιτίας της µη έγκρισης χορήγησης πιστώσεων εκ του Υπουργείου Οικονοµικών και του Υπουργείο Υγείας.

Οι θέσεις επικουρικών ιατρών Παθολογίας, Βιοπαθολογίας και Παιδιατρικής, µε βάση τις διατάξεις του εδαφ. 42 του αρθρ. 66 του Ν. 3984/11 προκηρύχτηκαν αρχικά το Μάιο του 2011 και έµειναν ανοιχτές, επαναπροκηρυσόµενες συνεχώς χωρίς εκδήλωση ιατρικού ενδιαφέροντος έως τις πρόσφατες εθνικές εκλογές (έγγραφα – προκηρύξεις µε αριθµό πρωτ. Υ10α/Γ.Π. οικ. 136035/9.12.2011 και Υ10α/Γ.Π. οικ. 35040/4.04.2012 έ του Υπουργείου Υγείας). Από τις θέσεις αυτές καλύφθηκε µόνο η θέση του επικουρικού ιατρού Βιοπαθολογίας ενώ οι άλλες δύο έµειναν κενές και πάλι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Η Υπηρεσία µας µε νέα πρόσφατα αιτήµατά της προς το ΥΥ µε τα µε αριθµό πρωτ. 4196/2.05.2012, 036/2.05.2012, 6593/4.07.2012 και 8249/22.08.2012, βάσει και αποφάσεων του ΔΣ ζήτησε την έγκριση για την προκήρυξη των δύο ως άνω θέσεων επικουρικών ιατρών εκ των οποίων εγκρίθηκε προς το παρόν µόνο η θέση της Παθολογίας. Επίσης η Επιστηµονική Διευθύντρια και η Διοίκηση του ΓΝ Σύρου µε έγγραφά τους (τηρούµενα στοιχεία της Υπηρεσίας µας) έχουν καταστήσει ενήµερα τα ανώτερα θεσµικά Όργανα για τα προβλήµατα της ελλιπούς στελέχωσης και την αναγκαιότητα άµεσης έγκρισης προκήρυξης θέσεων ή µετακινήσεων ιατρών.

Στο µεταξύ, όπως πιθανότατα γνωρίζετε, προέκυψαν επιπλέον τα εξής:

  • Η παθολόγος ιατρός κ. Αρχοντ. Φράγκου µετατέθηκε µε απόφαση του Υπουργείου Υγείας, χωρίς τη σύµφωνη γνώµη της Υπηρεσίας µας σε Νοσοκοµείο της Αττικής.
  • Η ιατρός Γενικής Ιατρικής Άννα Γιόκε Ντάµ αποχώρησε, αναλαµβάνοντας προσωπική ευθύνη, µετά τη µη έγκριση του αιτήµατος χορήγησης αδείας ενός έτους άνευ αποδοχών.
  • Ο χειρουργός ιατρός Ανδρέας Μαλλιωτάκης υποβλήθηκε σε επέµβαση και επιστρέφει από την αναρρωτική άδεια εντός του µήνα.

Στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων καταγράφονται επίσης ελλείψεις σε ιατρικό δυναµικό, όπως άλλωστε συµβαίνει και στο Γενικό Νοσοκοµείο Σύρου. Παρόλα αυτά και ανεξαρτήτως του αιτήµατός σας, τούτη την ώρα η Διοίκηση µετακινεί έναν ειδικευµένο ιατρό Παθολογίας από το ΠΠΙ Αντιπάρου και αναζητά λύσεις µε την µετακίνηση ενός ακόµη ιατρού Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας. Ταυτόχρονα εξετάζεται η πιθανότητα ανάκλησης των χορηγούµενων αδειών στο µέτρο που εξυπηρετεί πρωτίστως την ασφαλή εφηµέρευση.

Θα θέλαµε να γνωρίζετε ότι το έργο όλων µας είναι – µε δεδοµένες τις συνθήκες ιατρικής υποστελέχωσης – να επιδιώκουµε την ασφαλή υγειονοµική κάλυψη όλων των νησιών των Κυκλάδων και ασφαλώς την υγειονοµική εξυπηρέτηση των πολιτών. Η κατάρτιση του µηνιαίου προγράµµατος εφηµεριών για την ασφαλή και πλήρη κάλυψη του Κέντρου Υγείας σύµφωνα µε το υπάρχον ιατρικό ανθρώπινο ιατρικό δυναµικό του ΚΥ Πάρου θα καταστεί εφικτή άµεσα µε παρέµβαση της Διοίκησης του ΓΝ Σύρου.

Σας υπενθυµίζουµε ότι σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 4 του Ν. 3204/2003 (ΦΕΚ Α’ 296), σε τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 88 του Ν. 2071/1992 (ΦΕΚ Α’ 123), και της παρ. 16 του άρθρου 13 του ν. 2889/01 «οι ιατροί ΕΣΥ που υπηρετούν στα νοσοκοµεία και στα κέντρα υγείας, υποχρεούνται σε εφηµερία στο νοσοκοµείο ή στο κέντρο υγείας, σύµφωνα µε τις ανάγκες των τµηµάτων, εργαστηρίων και ειδικών µονάδων και εν γένει σύµφωνα µε τις ανάγκες για την απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκοµείου ή του κέντρου υγείας…».

Σύµφωνα δε, µε την παρ. 1 του άρθρου 45 του Ν. 3205/2003, προβλέπεται ότι «η συµµετοχή των ιατρών του ΕΣΥ, και όλων των ιατρών που µε οποιαδήποτε σχέση προσφέρουν υπηρεσία στα νοσοκοµεία στο πρόγραµµα εφηµεριών, είναι υποχρεωτική για όλους τους βαθµούς και βαθµίδες, σύµφωνα µε τις εκάστοτε ανάγκες». Στο πλαίσιο αυτό σας διαβεβαιώνουµε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια από την πλευρά της Διοίκησης για την κάλυψη των αναγκών και στο πλαίσιο των καθηκόντων σας, καλούµε και εσάς να συνεχίζετε να συνεργάζεστε µε την Διοίκηση, έτσι ώστε παρά το γεγονός ότι είστε «περαστικοί» από το ΚΥ Πάρου (όπως εσείς αναφέρετε) να µην αισθανθείτε τελικώς «περαστικοί» από το Εθνικό Σύστηµα Υγείας».