Άλλη η άποψη του Δημάρχου Χρ. Βλαχογιάννη για τα οικονομικά της ΚΔΕΠΑΠ


Η εφημερίδα μας «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» στο φύλλο της 15/9 που βρίσκεται ακόμα στα περίπτερα των νησιών Πάρου – Αντιπάρου, δημοσίευσε την αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο της 10/9 μεταξύ της διοίκησης Χρ.Βλαχογιάννη του Δήμου Πάρου και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης σχετικά με τα οικονομικά, απολογιστικά στοιχεία για την οικονομική διαχείριση στην ΚΔΕΠΑΠ, όσο αφορά τη χρήση του έτους 2011.
Επίσης, οι ιστότοποι που συνεργάζονται με την εφημερίδα μας δημοσίευσαν την ειδική ανακοίνωση για το θέμα που δημοσιοποίησε η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Πάρου, κα Γρηγορία Πρωτολάτη (δείτε link εδώ: http://wp.me/pU7eZ-3Ko ).

Σήμερα, ο δήμαρχος Χρήστος Βλαχογιάννης δημοσιοποίησε ανακοίνωση με την οποία απαντά επί του θέματος. Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση στη συνέχεια:


Η    Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.   ΕΙΝΑΙ   ΜΙΑ  ΑΠΟΛΥΤΩΣ   ΥΓΙΗΣ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

«Η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. κατανοώντας τις δύσκολες εποχές που περνά η χώρα μας σε συνδυασμό με την μείωση των χρηματοδοτήσεων προς τους ΟΤΑ είχε τη δύναμη να σταθεί στα πόδια της με ένα αποθεματικό ετών,  τμήμα του οποίου χρησιμοποίησε για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων της για το 2011. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι εργαζόμενοι στο Κ.Η.Φ.Η., Βοήθεια στο Σπίτι, Βρεφονηπιακό Σταθμό Παροικίας και Παιδικό Σταθμό Αρχιλόχου πληρώνονταν κανονικά παρά την καθυστέρηση των χρηματοδοτήσεων από τα προγράμματα και σε αντίθεση με την πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμών των περισσοτέρων σε άλλους Δήμους της χώρας.
Κατ’ εκτίμηση λοιπόν όλων η επιχείρηση, εκπλήρωσε στο ακέραιο το χρέος της απέναντι στον Παριανό λαό με πολύ κόπο και προσωπική προσπάθεια όλων.

Όσον αφορά την…

οικονομική κατάσταση της επιχείρησης αυτά που λέγονται είναι τελείως αναληθή. Όπως ήδη δήλωσα και στο Δημοτικό Συμβούλιο το έλλειμμα της χρήσης έτους 2011 οφείλεται στη μη κανονική ροή χρηματοδότησης από το Δήμο Πάρου προς την Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. εξαιτίας της κατά 59% μειωμένης χρηματοδότησης του Δήμου από την κυβέρνηση και γραφειοκρατικών προβλημάτων που προέκυψαν κατά την εφαρμογή για πρώτη φορά του διετούς επιχειρησιακού προγράμματος. Αποτέλεσμα ήταν η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. να κάνει χρήση μέρους του αποθεματικού της (ποσό ύψους 506.000,00€) για το 2011. Η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα είναι για κάθε γνώστη οικονομικών η εξής: Διατηρεί στο ακέραιο το μετοχικό της κεφάλαιο 58.700,00€ και παρουσιάζει αποθεματικό 240.000,00€, απόδειξη ότι η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. είναι οικονομικά υγιέστατη και όχι ελλειμματική όπως ισχυρίζεται η κ. Πρωτολάτη.

 Η παράταξη Πάρος – Αξία λόγω βεβιασμένης μάλλον εκτίμησης ή άγνοιας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για το έλλειμμα δεν φταίει η μηδενική χρηματοδότηση της επιχείρησης για το 2011 αλλά η «πρωτοφανής πολιτική» της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. Θα υπενθυμίσω ότι αυτή η «πρωτοφανής πολιτική» παράγεται επί σειρά ετών χωρίς ποτέ  πριν να έχει προκύψει έλλειμμα, αλλά αντιθέτως να έχει κλείσει όλες τις προηγούμενες χρήσεις με πλεόνασμα και να έχει παράξει ένα σπουδαίο και ποιοτικό έργο που απόλαυσε και συνεχίζει να απολαμβάνει η Παριανή κοινωνία και όσοι επισκέπτονται το νησί μας, γεγονός για το οποίο όλοι στην Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. είναι υπερήφανοι.

 Είναι ανακόλουθο, η Πάρος Αξία να έχει ψηφίσει ομόφωνα τον προϋπολογισμό της Επιχείρησης για το έτος 2011 με την παρατήρηση να γίνει αύξηση του προϋπολογισμού (απόφαση 185/2011 Δημοτικού Συμβουλίου)  και να επανέρχεται στον απολογισμό σχολιάζοντας αρνητικά αυτά που υλοποιήθηκαν χωρίς παρέκκλιση και κυρίως να λησμονούν ότι δήλωσαν παρόν στην  υπ’ αριθ. 451/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που η χρηματοδότηση της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. ήταν μηδενική για το έτος 2011 δεδομένου ότι γνωρίζουν πως η καθαρή θέση της Επιχείρησης είναι με θετικό πρόσημο.

 Θα ήθελα να θυμίσω ότι για την χρήση του 2011 που έχει γίνει η εκκαθάριση και μέχρι τον Αύγουστο του 2012 η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. δεν χρωστά ούτε ένα ευρώ σε κανέναν συναλλασσόμενο της Επιχείρησης, όπως αυτό επιβεβαιώνεται από τα επίσημα παραστατικά  που φυλάσσονται στα αρχεία της Επιχείρησης και είναι στην διάθεση όλων. Ακόμα θα ήθελα να βεβαιώσω ότι η Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. δεν θα επιβαρύνει κανέναν και πολύ περισσότερο τον Παριανό λαό. Κανένας πολίτης δεν θα κληθεί να πληρώσει. Όσον αφορά τον υπάλληλο πρέπει  να αποσαφηνιστεί ότι εργάζεται 12 μήνες το χρόνο και τους καλοκαιρινούς μήνες 2 βάρδιες και τα Σαββατοκύριακα και αμείβεται από την επιχείρηση σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση εργασίας.

Θα περίμενα η αντιπολίτευση να δει το όλο θέμα των πολιτιστικών δράσεων της επιχείρησης με ευαισθησία και να επισημάνω εδώ ότι τα μέλη της παράταξης δεν έχουν συμμετάσχει ή βοηθήσει ποτέ, αντιθέτως ήταν απόμακρα στο έργο μας. Τονίζω ότι στο χώρο του πολιτισμού δεν χωρούν αντιπολιτευτικές κραυγές. Στην κρίσιμη  αυτή καμπή που βρίσκεται η πατρίδα μας, οι μικρότητες και ο μηδενισμός, δεν μας προάγουν, αντιθέτως μας καταστρέφουν. Περιμένω από την αντιπολίτευση την κριτική που θα μας κάνει καλύτερους και ένα ευχαριστώ στους ανθρώπους της  Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. και τους πολυάριθμους χορηγούς για να έχουν την δύναμη να συνεχίσουν το έργο τους.

 Κλείνοντας παρακαλώ την κ. Πρωτολάτη – και οποιοσδήποτε συμπολίτη μας ενδιαφέρεται – να έρθει να ελέγξει όλα τα σχετικά στοιχεία τα οποία έχουν δημοσιευθεί και στην Διαύγεια και έχουν ελεγχθεί  και εγκριθεί από Ορκωτούς Λογιστές.
Σε διαφορετική περίπτωση μια ταπεινή  συγνώμη θα ήταν το καλύτερο».

Ο Δήμαρχος Πάρου
Χρήστος Βλαχογιάννης