Διαμαρτυρία Κ. Μπιζά για το Κέντρο Υγείας Πάρου | Αντίδραση άνευ ουσίας από το διοικητή νοσοκομείου Σύρου

 

 

 

Στο προηγούμενο φύλλο της η εφημερίδα μας «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» είχε για άλλη μία φορά εκτενές ρεπορτάζ για το πρόβλημα έλλειψης γιατρών και της εν γένει ελλειμματικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πάρου. Στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος είχε δημοσιεύσει επιστολή ενημέρωσης για την κατάσταση και διαμαρτυρίας του περιφερειακού συμβούλου της ενότητας Πάρου – Αντιπάρου κ. Κ. Μπιζά προς τον υπουργό υγείας.

Την επιστολή του αυτή ο κ. Κ. Μπιζάς την έστειλε ως απάντηση στη γενικόλογη, απρεπή και απειλητική επιστολή του διοικητή του νοσοκομείου Σύρου κ. Τσιργή προς γιατρούς του Κέντρου Υγείας Πάρου που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας τους λόγω ελλείψεων.  

Ο κ. Τσιργής απάντησε στην επιστολή Μπιζά εχθές, αφού δημοσίευσε δική του επιστολή στη Σύρο!!! Αυτό καταδεικνύει για άλλη μία φορά, ότι ο κ. Τσιργής δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός πως ως διοικητής του νοσοκομείου Σύρου είναι υπεύθυνος να δίνει αναφορά και στους πολίτες της Πάρου και της Αντιπάρου για τα ζητήματα υγείας. Κοτόπιν εορτής Σύρου, την έστειλε και στην Πάρο. Επίσης, καταδεικνύεται ότι ο κ. Τσιργής δεν έχει την αίσθηση του μέτρου, αφού το περιεχόμενο της απάντησής του είναι και πάλι γενικόλογο, δεν λέει τίποτε για την «ταμπακιέρα», όπως κάνει πάντοτε για τα ζητήματα υγείας της Πάρου και εν τέλει το μόνο μέλημα του είναι  να φανεί ότι κάνει τον έξυπνο στο πλαίσιο της Σύρου, έναντι ενός περιφερειακού συμβούλου που «τόλμησε» να τον αμφισβητήσει.

Επειδή ο παριανός κ. Κ. Μπιζάς εκτιμούμε ότι ασφαλώς γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα στον τομέα υγείας της Πάρου από τον καθένα μονίμως απόντα και αδιάφορο και επειδή ο κ. Μπιζάς είναι αιρετός από τον λαό της Πάρου και όχι διορισμένος από κάποιο κομματικό γραφείο, αναδημοσιεύουμε την επιστολή του, για να επαναδιατυπώσουμε εκ νέου το αίτημα για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Πάρου προς το Κράτος και όχι βέβαια γιατί περιμένουμε κάτι από τον διοικητή του νοσοκομείου Σύρου κ. Τσιργή.
Και επιτέλους, είναι καιρός να αποφασίσουμε μήπως πρέπει να αυτονομηθεί το Κέντρο Υγείας Πάρου από τη διοικητική μέριμνα του νοσοκομείου Σύρου. Για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι γιατί βαρεθήκαμε να ακούμε ή να περιμένουμε από τον οποιονδήποτε «περαστικό» από το νησί μας , για θέματα του νησιού μας.-
Ακολουθεί η επιστολή:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Κ. ΜΠΙΖΑ

Προς: κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Κοιν.: – κ. Βουλευτές Νομού Κυκλάδων
             – κ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
             – κ. Δήμαρχο Πάρου
             – κ. Δήμαρχο Αντιπάρου
             – ΜΜΕ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό που πρέπει να παρέχει το Κράτος προς όλους τους πολίτες του. Στο Κ.Υ. Πάρου βιώνουμε τα τελευταία δύο (2) χρόνια την πλήρη εγκατάλειψη της Κεντρικής Κυβέρνησης. Παρακολουθούμε την αδυναμία και την ανικανότητα των αρμόδιων Υπηρεσιακών και Κυβερνητικών παραγόντων να ανταποκριθούν στα  αυτονόητα, δηλαδή στην στελέχωση και λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

Εδώ και δύο (2) χρόνια δεν υπάρχει παιδίατρος, ορθοπεδικός, γυναικολόγος, ενώ το τελευταίο διάστημα έφυγαν η μοναδική παθολόγος και ο ένας εκ των δύο ιατρών γενικής ιατρικής. Σήμερα, (Σεπτέμβριος 2012) στο Κ.Υ. Πάρου παρέχουν τις υπηρεσίες τους ένας (1) γιατρός γενικής ιατρικής, ένας (1) καρδιολόγος, ένας (1) χειρουργός ο οποίος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, δύο (2) οδοντίατροι, ένας (1) μικροβιολόγος, ένας (1) ακτινολόγος και 7 αγροτικοί ιατροί. Επίσης, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι υποστελεχωμένο. Το ίδιο συμβαίνει και με τις βάρδιες του ΕΚΑΒ.

Οι παραπάνω ιατροί και νοσηλευτές αγωνίζονται για να ανταποκριθούν στα καθημερινά περιστατικά που αντιμετωπίζουν. Όμως, θα πρέπει να μας ταρακουνήσει το γεγονός ότι οι αγροτικοί ιατροί του Κ.Υ. Πάρου μετά την επιστολή που είχαν στείλει συνάδελφοι τους στις 8 Απριλίου 2011, αναγκάζονται ή νιώθουν υποχρεωμένοι να σας στείλουν επιστολή στις 31 Αυγούστου 2012 με την οποία σας αναφέρουν ότι:

«[…] Θεωρώντας ότι με την υπάρχουσα κατάσταση το πρόγραμμα εφημεριών των ειδικευμένων ιατρών δεν είναι πλήρες, δεν εντάσσεται εξ’ ολοκλήρου στην ισχύουσα νομοθεσία και καθιστά επισφαλή την υγεία των κατοίκων της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ. Πάρου δεν δυνάμεθα να εφημερεύσουμε τις παραπάνω ημερομηνίες. Καθιστούμε ηθικά και νομικά υπεύθυνους όλους αυτούς που δεν φρόντισαν την έως τώρα στελέχωση του Κ.Υ. Πάρου για όλο το χρόνο με ειδικευμένους γενικούς ιατρούς (…)».

Σε απάντηση του παραπάνω εγγράφου οι αγροτικοί ιατροί έλαβαν «απειλητική» επιστολή στις 3 Σεπτεμβρίου 2012 από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου κ. Τσιργή, ο οποίος αναφέρει στην επιστολή του προς τους ιατρούς ότι:

«[…] Στο πλαίσιο αυτό σας διαβεβαιώνουμε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια από την πλευρά της Διοίκησης για την κάλυψη των αναγκών και στο πλαίσιο των καθηκόντων σας, καλούμε και εσάς να συνεχίζετε να συνεργάζεστε με την Διοίκηση, έτσι ώστε πάρα το γεγονός ότι είστε «περαστικοί» από το Κ.Υ. Πάρου (όπως εσείς αναφέρετε) να μην αισθανθείτε τελικώς «περαστικοί» από το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Κύριε Υπουργέ,

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι κάποιοι δεν κάνουν καλά την δουλειά τους ή ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους. Βαρεθήκαμε τις ακάλυπτες υποσχέσεις του εκάστοτε Διοικητή και των αρμόδιων παραγόντων του Υπουργείου Υγείας. Έχω την άποψη ότι όποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί τον κρατικό τομέα ευθύνης που του έχει ανατεθεί οφείλει να παραιτείται ή να τον παραιτούν οι προϊστάμενοι του. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στην συγκεκριμένη περίπτωση του Κ.Υ Πάρου εφόσον οι «Υπεύθυνοι του Υπουργείου Υγείας» δεν μπορούν ή είναι ανίκανοι να λύσουν το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 15.000 μόνιμοι κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου.

Δυστυχώς, η παραπάνω εικόνα επικρατεί σε όλη την νησιωτική Ελλάδα. Οι υπηρεσίες παροχής υγείας στον πολίτη υπολείπονται των προσδοκώμενων, έχοντας ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του αισθήματος ανασφάλειας αλλά και απογοήτευσης των νησιωτών. Επιτέλους η περίφημη νησιωτικότητα που προβλέπεται στο Ελληνικό Σύνταγμα πότε και με ποια μέτρα θα εφαρμοστεί; Η σημερινή κατάσταση στην παροχή υπηρεσιών υγείας στα περισσότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι τριτοκοσμική. Εκτός και αν οι Κυβερνώντες, μας θεωρούν πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να βρει λύσεις για το παραπάνω θέμα. Προτάσεις έχουν ακουστεί τόσο στην Βουλή αλλά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου. Ακόμα, πριν λίγες μέρες στην Βουλή ακούσαμε – έπειτα από σχετική ερώτηση – ότι η νομοθεσία προβλέπει και άλλους τρόπους πρόσληψης προσωπικού για τρία χρόνια με απόφαση Υπουργού. Επίσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Καμπάνης, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Κω και Γεν. Γραμ. Ιατρικού Συλλόγου Κω, με σχετικό του δελτίο τύπου στις 27 /7/2011 έχει καταθέσει ορισμένες εξειδικευμένες προτάσεις οι οποίες δύνανται να πραγματοποιηθούν.(Σας επισυνάπτω την σχετική του επιστολή – Δελτίο Τύπου).

Ως εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου στην περιφερειακή ενότητα Πάρου – Αντιπάρου έχω την υποχρέωση να σας μεταφέρω την αγωνία, τους φόβους αλλά και την προσδοκία των συμπολιτών μου ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Στη διάθεση σας, για οποιαδήποτε επιπλέον ενημέρωση.

Με εκτίμηση,
Κώστας Ν. Μπιζάς
Μαθηματικός
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου