Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο | Μορατόριουμ στο κόστος καυσίμου των πλοίων

Ικανοποιητικός θεωρείται ο συμβιβασμός στο πλαίσιο του ευρωκοινοβουλίου για την οδηγία σχετικά με την περιεκτικότητα σε θείο των καυσίμων των πλοίων. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ.Γ. Kουμουτσάκος. Ο ευρωβουλευτής συμμετείχε το τελευταίο διάστημα στη συζήτηση για την τροποποίηση της οδηγίας που αφορά στην περιεκτικότητα των καυσίμων πλοίων σε θείο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε ότι…

«…αν και υπήρξαν προσπάθειες για αυστηρότερες διατάξεις από ό,τι προβλέπεται στη Συμφωνία MARPOL, το τελικό κείμενο είναι ικανοποιητικός συμβιβασμός».
Εκείνοι όμως που επιθυμούν πιο «καθαρά» (συνεπώς, πιο ακριβά) καύσιμα κατόρθωσαν να επιβάλλουν κανονισμό με βάση τον οποίο πολύ σύντομα θα γίνει αναθεώρηση σε πιο οικολογική κατεύθυνση. Μία τέτοια έκβαση δεν επιθυμεί καθόλου – όπως φαίνεται – ο κ. Κουμουτσάκος και οι ιδιοκτήτες πλοίων αυτή την περίοδο διότι επιβαρύνει το κόστος πλεύσης των πλοίων.
Ο κ. Κουμουτσάκος στην ανακοίνωσή του τονίζει τις σοβαρές του ανησυχίες σχετικά με την προβλεπόμενη ρήτρα αναθεώρησης.

Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι: «α) πριν ξεκινήσει η όποια αναθεώρηση πρέπει να προηγηθεί ολοκληρωμένη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων εφαρμογής και β) μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία ήδη από το 2013, δεν θα υπηρετήσει την ανάγκη της ελάχιστης απαιτούμενης σταθερότητας και προβλεψιμότητας που χρειάζεται η οικονομία και πιο συγκεκριμένα η δράση του ναυτιλιακού κλάδου. Γνωρίζουμε όλοι τη ζωτική σημασία των επενδύσεων, ειδικά σε αυτήν την εξαιρετικά δυσχερή οικονομική συγκυρία».