Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στο Περιφερειακό Συμβούλιο | Πότε θα ερωτηθούν οι πολίτες και οι κοινωνικοί φορείς;
Επιστολή προς όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου του Νοτίου Αιγαίου απευθύνθηκε από κομματικό φορέα σήμερα 29 Αυγούστου 2012. Θέμα της επιστολής είναι η ενημέρωση για τους κινδύνους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο που κατά τη γνώμη αυτού του κόμματος ελλοχεύουν πίσω από την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει ΕΟΖ. Δηλαδή Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στις οποίες θα ισχύουν άλλοι νόμοι από αυτούς που γνωρίζαμε έως σήμερα σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα, τις επενδύσεις, την εργατική νομοθεσία, την ιδιοκτησία, την ασφάλεια ακόμα και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Λέγεται ότι κάποια από τα νησιά μας (Κυκλάδες και Δωδεκάνησος) θα συμπεριληφθούν σε ΕΟΖ.
Ο αποστολέας είναι το Ε.ΠΑ.Μ (δια του τοπικού του γραφείου στη Σαντορίνη) και παραλήπτες οι περιφερειακοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα κληθεί να πάρει απόφαση για το θέμα. Δηλαδή, όσο αφορά την Πάρο και την Αντίπαρο, η επιστολή απευθύνεται στους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας κ.κ Κ. Μπιζά (που δραστηριοποιείται δια μέσω του συνδυασμού της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Χ. Κόκκινο, ο οποίος στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία) και τον Π. Τζανακόπουλο (που δραστηριοποιείται δια μέσου του συνδυασμού της συμπολίτευσης με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη).
Όπως είναι γνωστό, κατά την χρονιά που προηγήθηκε της διπλής εκλογικής αναμέτρησης Μαΐου – Ιουνίου 2012 δραστηριοποιήθηκε…
…κίνημα πολιτών που αντιτίθενται στα μέτρα των μνημονίων του οποίου τα μέλη στοιχήθηκαν γύρω από τον οικονομικό αναλυτή κ. Καζάκη. Ο τελευταίος υπήρξε και ο επικεφαλής της προσπάθειας. Ενόψει εκλογών το κίνημα αυτό έλαβε την μορφή κόμματος και δοκίμασε τις δυνάμεις του στις σχετικές αναμετρήσεις με το ακρωνύμιο Ε.ΠΑ.Μ που σημαίνει: Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο.
Στα νησιά μας…
…το κόμμα είχε ιδιαίτερη δραστηριότητα. Μάλιστα, στην Πάρο ο επικεφαλής του παρευρέθηκε σε δύο εκδηλώσεις πολιτικού περιεχομένου, αλλά και στη Σύρο και σε άλλα νησιά συνέβη το ίδιο.
Στη συνέχεια, παραθέτουμε την επιστολή. Έχει μεγάλη σημασία να εξετάσουμε το περιεχόμενο της επιστολής και όχι τον αποστολέα σε πρώτη φάση. Δηλαδή, το γεγονός ότι το κόμμα που απευθύνει την επιστολή δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει πολιτικές δυνάμεις στις τελευταίες εκλογές, δεν σημαίνει ότι αυτά που ισχυρίζεται δεν έχουν βαρύτητα και σημαντικό περιεχόμενο. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και αφορά το μέλλον μας. Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν και άλλες πληροφορίες και να γίνουν συζητήσεις σε κάθε νησί.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:
Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (Ε.Ο.Ζ.) στο Νότιο Αιγαίο
«Στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στη Λέρο στις 01/09/2012, θα εγκριθεί το «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ». Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό θα προταθεί η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (Ε.Ο.Ζ.) στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και μάλιστα προτείνονται αρχικά δύο(2) περιοχές: η Ρόδος και η Σύρος. Για το τι είναι η Ε.Ο.Ζ. θα αναφέρουμε, αρχικά, αποσπάσματα από το ίδιο σχέδιο:
«Κύρια χαρακτηριστικά των ΕΟΖ, στη χώρα μας θα είναι: α) οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, β)οι απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης των επιχιερήσεων που θα εγκατασταθούν εντός της ΕΟΖ και γ) η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης».
«Το καθεστώς κινήτρων στις ΕΟΖ παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία κατά περίπτωση. Τα συνήθη κίνητρα που έχουν καθιερωθεί σε διάφορες χώρες είναι αδασμολόγητες εισαγωγές εξοπλισμού και πρώτων υλών, μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για ορισμένο χρονικό διάστημα, μειωμένη φορολογία ακίνητης περιουσίας, ελαστική εργατική νομοθεσία, ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, ελεύθερη εξαγωγή κερδών, επιδότηση μεταφορικού κόστους, επιδότηση επιτοκίου και εργατικού κόστους, ειδικό θεσμικό καθεστώς αδειοδοτήσεων και δικαστικών διαφορών κ.ά.».
Όπως προκύπτει, οι Ε.Ο.Ζ. είναι κράτη εν κράτει μέσα στην ίδια επικράτεια. Δεν ακολουθούν το Εργατικό, Αστικό ή Εθνικό Δίκαιο. Οι εργασιακές συνθήκες είναι αντίστοιχες με του Μεσαίωνα. Όλα υπέρ του επενδυτή.
Προσθέτουμε ότι:
Α) ο Καλλικράτης είχε ως στόχο την οικονομική διάλυση των Δήμων και των Περιφερειών, καθιστώντας τες ημιαυτόνομες χωρίς επαρκή χρηματοδότηση. Οι υποψήφιοι επενδυτές θα αναλάβουν τις υπηρεσίες των Δήμων (π.χ. συντήρηση δρόμων, νοσοκομείων, σχολείων κ.α.) με αντάλλαγμα, όμως, τις Ε.Ο.Ζ.
Β) σε πολλές Ε.Ο.Ζ. οι επενδυτές τις προστατεύουν με ιδιωτικό στρατό π.χ. στα Σκόπια, Ελβετία και απαιτείται ειδική άδεια εισόδου.
Γ) σε πολλές Ε.Ο.Ζ. χρησιμοποιούνται κυρίως μετανάστες ως εργατικό δυναμικό ώστε να αποκοπεί το συναισθηματικό δέσιμο των εργαζομένων με το τόπο τους. Γι αυτό η κυβέρνηση μαζεύει τους μετανάστες με επιχειρήσεις τύπου «Ξένιου Ζεύς». Για να τους χρησιμοποιήσει ως φτηνά εργατικά χέρια δίχως δικαιώματα και απαιτήσεις.
Δ) με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) 2012-2015 προβλέπεται ότι ένας επενδυτής μπορεί να ζητήσει την αναγκαστική απαλλοτρίωση περιοχών που ανήκουν ακόμα και σε ιδιώτες. Αν, οπότε, ένα οικόπεδο ιδιώτη «εμποδίζει» μια επένδυση και βρίσκεται εντός μιας Ε.Ο.Ζ. τότε αυτό θα απαλλοτριωθεί αναγκαστικά με απόφαση του Ελληνικού κράτους.
Ε) με βάση πάλι το ΜΠΔΣ 2012-2015, προβλέπεται το Δικαίωμα Επιφανείας. Τί σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί άλλος να είναι ο ιδιοκτήτης και άλλος να ασκεί κυριότητα στο αντικείμενο της ιδιοκτησίας. Τι θα συμβεί όμως αν το ακίνητο βρίσκεται εντός μιας Ε.Ο.Ζ.; Σε άλλες χώρες, ο ιδιοκτήτης αναλαμβάνει οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στον επενδυτή της Ε.Ο.Ζ.
Φωνάζουμε ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος και υπαρκτός. Απαιτείται άμεση κινητοποίηση από όλους […]».
Απάντηση