Ληστεία Alpha Bank Νάουσα Πάρου | Μέχρι τώρα…


Σήμερα τις 8:15 περίπου τρία άτομα εισέβαλαν οπλισμένα στο κατάστημα της Alpha Bank στην πλατεία της Νάουσας Πάρου. Ακόμη ένα άτομο βρισκόταν έξω από την τράπεζα. Όλοι φορούσαν γυαλιά και καπέλα για να μην αναγνωρίζονται από ανθρώπους και από κάμερες ασφαλείας. Εκείνη την ώρα…

…στην περιοχή κινούνταν επαγγελματίες ντόπιοι οι οποίοι συνηθίζουν να κάνουν τις δουλειές τους το πρωί για να μπορούν να επιστρέφουν στις επιχειρήσεις τους, όταν μετά τις 10 αρχίζουν να κυκλοφορούν οι τουρίστες.

Το συγκεκριμένο τραπεζικό κατάστημα έχει ξανά αντιμετωπίσει ληστεία, χωρίς τότε να υπάρξουν θύματα. Και το δεύτερο κατάστημα τράπεζας, της ΕΘΝΙΚΗΣ, που λειτουργεί στη Νάουσα έχει κατά το πρόσφατο παρελθόν επίσης δεχθεί επίθεση με σκοπό τη ληστεία. Ο λόγος που μπαίνουν στο στόχαστρο ληστών τα καταστήματα της Νάουσας είναι γιατί το καλοκαίρι έχουν υψηλούς τζίρους συναλλαγών, δεν διαθέτουν όμως συστήματα ασφάλειας (διπλές πόρτες κλπ), αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το χωριό δεν διαθέτει ισχυρή αστυνομική δύναμη, σε σχέση με τον πληθυσμό που συγκεντρώνεται και τις συναλλαγές που κάνει την τουριστική περίοδο.

Εξερχόμενοι μέσα σε 5΄ οι δράστες και έχοντας στα χέρια τους λεία 45.000 ευρώ, ξεκίνησαν να τρέχουν. Οι καταστηματάρχες και τραπεζικοί φώναξαν ότι έχει γίνει ληστεία. Στο άκουσμα αυτό ο οδηγός ταξί Δημήτρης Μίχας 5ο περίπου ετών, αντέδρασε. Βρισκόταν στην πιάτσα η οποία υπάρχει στα 15 μέτρα απόστασης από την πόρτα της τράπεζας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στεκόταν στο δρόμο της διαφυγής των δραστών, τον οποίο χρησιμοποίησαν προκειμένου να επιβιβαστούν στο όχημα που τους περίμενε.

Λέγεται ότι με ηρωική προσπάθεια κατόρθωσε να πιάσει έναν από τους δράστες, ο οποίος όμως τον πυροβόλησε δύο φορές στην καρδιά και στα πλευρά, αφήνοντας τον επιτόπου νεκρό. Στη συνέχεια, οι ληστές πυροβόλησαν και άλλες φορές και μάλιστα εναντίον άλλου Παριανού καταστηματάρχη ο οποίος προσπάθησε να τους κυνηγήσει, ώστε να καταγράψει το αυτοκίνητο διαφυγής.

Η αστυνομία…

Ειδοποιήθηκε από τους συναδέλφους του Δ. Μίχα και από τραπεζικούς. Προσήλθε στο σημείο ταχύτατα, αν και οι δράστες βρήκαν την ευκαιρία να εξαφανιστούν. Αμέσως, ειδοποιήθηκε η αστυνομική διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, αλλά και ειδικές υπηρεσίες της Αθήνας και σηκώθηκε ελικόπτερο για να βοηθήσει την καταδίωξη. Μισή ώρα αργότερα το αυτοκίνητο των δραστών βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή παραλιακά του οικισμού Αμπελάς που είναι το κοντινότερο σημείο διάπλου με την Νάξο. Μάλιστα, το όχημα βρέθηκε καμένο. Αργότερα, γνωστοποιήθηκε ότι είχε ενοικιασθεί εχθές (09.08.12) από κατάστημα ενοικιάσεων στην Αθήνα.
Συνεπώς, οι δράστες προέρχονταν από τον Πειραιά.

Οι έρευνες συνεχίζονται υπό την επιμέλεια του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου, υποστράτηγου κ. Ευθύμιου Λυγιδάκη (φωτογραφία) ο οποίος κατέφθασε στο νησί με πλωτό του λιμενικού γύρω στις 12:00 με ειδικό κλιμάκιο της δίωξης εγκλήματος από τη Σύρο. Έχουν ειδοποιηθεί όλα τα γειτονικά νησιά για το ενδεχόμενο κατάπλου ύποπτων ταχυπλόων. Η αστυνομία δεν έχει πεισθεί ότι οι δράστες έχουν διαφύγει από την Πάρο, γι’ αυτό και ελέγχονται όλα τα κομβικά σημεία του νησιού.
Παράλληλα, επειδή πιστεύεται ότι οι δράστες θα προσπαθήσουν να αναμειχθούν με τους παραθεριστές έχει δοθεί στη δημοσιότητα τηλεφωνικός αριθμός στον οποίο μπορεί να επικοινωνεί οποιοσδήποτε μπορεί να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία. Πρόκειται για τον αριθμό 210 – 6411111.

Το απόγευμα κατέφθασαν στην Πάρο ειδικά κλιμάκια της ασφάλειας από την Αθήνα.
Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

– Σε εξέλιξη οι αστυνομικές έρευνες, σε συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές, για τον εντοπισμό δραστών ένοπλης ληστείας σε τράπεζα στην Πάρο.
– Οι δράστες κατά τη διαφυγή τους πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα 53χρονο ημεδαπό.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών, σε συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές, για το εντοπισμό και τη σύλληψη τεσσάρων (4) δραστών, οι οποίοι σήμερα το πρωί, διέπραξαν ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στη Νάουσα της Πάρου και κατά τη διαφυγή τους, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν θανάσιμα έναν 53χρονο ημεδαπό. Ειδικότερα, οι τρεις από τους δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους (καπέλα, γυαλιά ηλίου), εισήλθαν στο υποκατάστημα της τράπεζας, ενώ ο τέταρτος παρέμεινε εξωτερικά ως «τσιλιαδόρος». Με την απειλή όπλων (πιστολιών) αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό και κατά την έξοδο τους από την τράπεζα, ένας από τους δράστες πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν 53χρονο ημεδαπό.

Στη συνέχεια οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, το οποίο λίγο αργότερα βρέθηκε καμένο στην περιοχή Αμπελά της Πάρου. Μεταβαίνει άμεσα στην Πάρο κλιμάκιο εξειδικευμένων Αξιωματικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για να συνδράμει στις έρευνες. Επιπλέον έχει ήδη διατεθεί ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και ενισχυτικές δυνάμεις και μέσα (αστυνομικοί σκύλοι, Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. κ.λ.π.) από την Αττική και από γειτονικά νησιά. Ανάλογη κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων και μέσων, υπάρχει και στα υπόλοιπα νησιά της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου.