Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το τούρκικο πολεμικό στις Κυκλάδες

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης κατάθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το τελευταίο περιστατικό «διέλευσης» Τουρκικού πλοίου από τις Κυκλάδες.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:


Προς τους κ.κ. Υπουργούς : Εξωτερικών Εθνικής Άμυνας
Θέμα: Είσοδος τουρκικού πολεμικού πλοίου, στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Στις 25 Ιουλίου, φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στον θαλάσσιο χώρο των Κυκλάδων, όπου παρέμεινε επί 4 περίπου ώρες. Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και στις 24 Μαρτίου, πάλι με είσοδο τουρκικής φρεγάτας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου.Το Δίκαιο της Θάλασσας, προβλέπει βέβαια τη δυνατότητα «ασφαλούς διέλευσης» και πολεμικών πλοίων από τα χωρικά ύδατα άλλου κράτους, αλλά με τήρηση όρων, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν εξειδικευτεί με αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων.

Εκτός από αυτό όμως και στην προκείμενη περίπτωση, όπως και παλιότερα, η διέλευση τουρκικών πολεμικών πλοίων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα γίνεται χωρίς εμφανή σκοπό, δηλαδή χωρίς να το απαιτεί η διαδρομή τους. Γίνεται δηλαδή, καταχρηστικά και με σκοπούς που αγγίζουν την παραβίαση των όρων που θέτει το Δίκαιο της Θάλασσας.
Εκτός από την εξαιρετικά δαπανηρή, αλλά βέβαια αναγκαία αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η τακτική είσοδος τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα προκαλεί αναστάτωση στον πληθυσμό και μειώνει το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται να έχουν οι κάτοικοι της Ελλάδας. Ειδικά το καλοκαίρι μάλιστα, τέτοιες ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν ένταση ή να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας προσβάλλουν και τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Πώς εξασφαλίζεται η τήρηση του άρθρου 19 §1 και 2 σημ. γ και δ της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, που απαγορεύει τη συλλογή πληροφοριών και τη διεξαγωγή προπαγάνδας εις βάρος του παράκτιου κράτους;
2. Τηρήθηκε η §2 του άρθρου 18 της Συνθήκης, που επιβάλει «συνεχή και ταχεία» διέλευση;
3. Τηρήθηκαν οι εξειδικεύσεις των όρων της ασφαλούς διέλευσης που έγιναν κατά καιρούς από διεθνή δικαστήρια και αφορούν την κατάσταση των όπλων και την παράταξη του πληρώματος;
4. Είχαν ειδοποιηθεί οι ελληνικές αρχές, για την πρόθεση του τουρκικού πλοίου, να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα;
5. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση, προκειμένου να διακόψει η τουρκική κυβέρνηση τους αδικαιολόγητους και προκλητικούς πλόες πολεμικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να περιορίσει τέτοιες ενέργειες στις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις;
Αθήνα, 30 Ιουλίου 2012
Οι ερωτώντες βουλευτές: Γιώργος Βαρεμένος, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών Αγνή Καλογερή, βουλευτής Σάμου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, βουλευτής Αχαΐας.