Ανακοίνωση ΚΚΕ με καταγγελία για την κατάσταση ακτοπλοΐα

Ανακοίνωση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το κόστος στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια δημοσιοποίησε σήμερα η Κομματική Οργάνωση ΚΚΕ Αττικής.
Στο σχετικό κείμενο διατυπώνεται η άποψη ότι στα νησιά δεν μπορούν να ταξιδέψουν πλέον οι νησιώτες που δεν έχουν σημαντική οικονομική δυνατότητα, ούτε πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων από άλλες περιοχές για ολιγοήμερες διακοπές.

Το ΚΚΕ κατηγορεί τους ιδιοκτήτες – ακτοπλόους ότι τα προηγούμενα χρόνια θησαύρισαν από αυξήσεις στα εισιτήρια κατά 300% και αντίστοιχες εισπράξεις. Σε αντίθεση τώρα, μειώνουν τα δρομολόγια, βάζουν στις γραμμές παλαιά πλοία και μειώνουν τους μισθούς των ναυτικών, παριστάνοντας ότι φταίει η κρίση.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

 

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους, οι κάτοικοι των νησιών έχουν δικαίωμα σε Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και τη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους με σύγχρονα και ασφαλή πλοία με φτηνά εισιτήρια. Όμως οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες που αποφάσισαν να ταξιδέψουν στα νησιά αναζητώντας λίγες μέρες ξεκούρασης πληρώνουν ακριβά τα εισιτήρια.

Από την άλλη, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους και στενάζουν από τη βαριά φορολογία αδυνατούν να πάνε και ολιγοήμερες διακοπές. Κι αυτοί που τα καταφέρνουν κάνουν μεγάλες θυσίες. Το ταξίδι στα νησιά έχει γίνει απαγορευμένο για τη συντριπτική πλειοψηφία.Οι εφοπλιστές συσσώρευσαν τεράστια κέρδη τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα «κλαίγοντας», μειώνουν δρομολόγια, δρομολογούν γερασμένα πλοία. Χτυπάνε τα δικαιώματα των ναυτεργατών. Τα εισιτήρια των Ακτοπλοϊκών πλοίων αυξάνονται κάθε χρόνο.

Εφέτος αυξήθηκαν 15-30%. Σε μια δεκαετία η αύξηση των εισιτηρίων ξεπέρασε το 300%.

Η επίθεση κλιμακώνεται. Τα κόμματα της κυβέρνησης Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ. ΔΗΜΑΡ, και τα άλλα κόμματα που υμνούν την Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ναυτιλιακών εταιρειών, την απελευθέρωση των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που όπως αποδεικνύεται καθημερινά είναι σε βάρος του επιβατικού κοινού και των εργαζόμενων σε αυτές. Σημαίνουν ακόμα πιο ακριβά εισιτήρια, ακόμα λιγότερα δρομολόγια, μεγαλύτερη υποβάθμιση της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, φτηνότερους ναυτεργάτες, χωρίς δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι δικαιούνται ζωή με Εργασιακά Ασφαλιστικά, Κοινωνικά Δικαιώματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Αυτά στερεί από το λαό η αντιλαϊκή πολιτική και η καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αυτά καλούμαστε να διεκδικήσουμε αποφασιστικά με αναμέτρηση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης. Καμιά εργατική, λαϊκή οικογένεια δεν ευθύνεται για την καπιταλιστική κρίση, τα ελλείμματα και το χρέος. Ο λαός να αντιταχθεί σθεναρά, να αρνηθεί να πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης του συστήματος και της αντιλαϊκής πολιτικής που ληστεύει τους εργαζόμενους προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία των εργατικών, λαϊκών οικογενειών πρέπει να απαντήσουν αποφασιστικά στην επίθεση και στους εκβιασμούς, αλλά και στις αυταπάτες που καλλιεργούν τα κόμματα του «Ευρωμονόδρομου», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε υποχώρηση στοιχίζει ακριβά.

Τώρα χρειάζεται ανάπτυξη μαζικής συντονισμένης πάλης, χτύπημα της σχεδιασμένης προσπάθειας υπονόμευσης των αγώνων, με συγκρότηση ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος που θα συμπεριλαμβάνει στους στόχους του:

  • Μείωση της τιμής των εισιτηρίων της Ακτοπλοΐας κατά 50%, απρόσκοπτη, επαρκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα με σύγχρονα, ασφαλή πλοία και λιμάνια.
  • Λαϊκό Τουρισμό, ώστε να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών στην αναψυχή, την ξεκούραση, με δωρεάν φτηνές, προσιτές υπηρεσίες και υποδομές.
  • Ικανοποίηση των ναυτεργατικών αιτημάτων.

Έχουμε ζήσει όλους τους τρόπους διαχείρισης του συστήματος και η κατάσταση πηγαίνει κάθε χρόνο και χειρότερα. Η ουσιαστική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών απαιτεί να χτιστεί μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία, να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή διακυβέρνηση και εξουσία, για να γίνουν λαϊκή περιουσία τα καράβια, τα λιμάνια, τα ναυπηγεία, συνολικά τα εργαλεία της παραγωγής, ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι. Αλλιώς θα βωλοδέρνουμε μαζικά στη μιζέρια. Βαδίζοντας σε αυτό το δρόμο μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα, να αποσπάσουμε νίκες.
Το ΚΚΕ με ευθύνη θα συνεχίσει την πάλη του για κάθε λαϊκό πρόβλημα, θα είναι στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

 

 

 

Ιούλιος 2012                                              Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ