Δεν αλλάζουν οι όροι δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές των νησιών, λέει ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας

Στο νεφελώδες θέμα των χρήσεων γης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα των νησιών αναφέρεται η τελευταία ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σήμερα 9/3 του βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα, με πρόθεση να διασαφηνίσει τι έχει συμβεί τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής λειτουργίας για το συγκεκριμένο θέμα. Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες μέρες υπήρξε έντονη φημολογία και διάχυτη ανησυχία για την θέση σε ισχύ Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θεσμοθετούνται νέοι όροι δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή των νησιών.
Σχετικά με το θέμα θέλω να κάνω γνωστά τα παρακάτω:

α) Το ΥΠΕΚΑ επεξεργάστηκε δυο Προεδρικά Διατάγματα που αφορούν το μεν ένα τον καθορισμό χρήσεων γης στην εκτός σχεδίου περιοχή και το δεύτερο τους όρους δόμησης στην εκτός σχεδίου περιοχή των νησιών πλην Εύβοιας και Κρήτης.
β) Τα εν λόγω Προεδρικά Διατάγματα στάλθηκαν για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
γ) Προσωπικά, μαζί και με τους υπολοίπους συναδέλφους του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, ζητήσαμε από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Νίκο Σηφουνάκη να σταματήσει κάθε σχετική διαδικασία και να προηγηθεί συζήτηση των συγκεκριμένων Προεδρικών Διαταγμάτων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε δημόσια και κάθε διαδικασία σχετικά με τα Προεδρικά Διατάγματα σταμάτησε.

δ) Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε παρατηρήσεις και ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ διορθώσεις και διευκρινήσεις.
ε) Το ΥΠΕΚΑ, έχοντας δεσμευτεί για την προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής, δεν προχώρησε σε καμία περαιτέρω ενέργεια.

Μετά τα παραπάνω, καμιά ενέργεια δεν πρόκειται να υπάρξει από την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την θεσμοθέτηση των δυο προαναφερθέντων Προεδρικών Διαταγμάτων. Καμία αλλαγή που αφορά στους ισχύοντας όρους δόμησης για την εκτός σχεδίου περιοχή των νησιών δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί».