Αστυνομικό Δελτίο: Τα στοιχεία για τα τροχαία περιστατικά, στο Νότιο Αιγαίο για το μήνα Μάρτιο

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, για περιστατικά που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια του μηνός Μαρτίου του 2012, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα. Έτσι, για τον μήνα Μάρτιο:


α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σημειώθηκαν 7 λιγότερα τροχαία δυστυχήματα σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα (23 το 2012 έναντι 30 το 2011). Ειδικότερα:

  •  Σημειώθηκαν 3 τρία θανατηφόρα ατυχήματα (έναντι 2 το 2011)
  • Σημειώθηκαν 4 σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 2 το 2011)
  • Σημειώθηκαν 16 ελαφριά τροχαία ατυχήματα (έναντι 26 το 2011)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 33 παθόντες (έναντι 32 τον αντίστοιχο περσινό μήνα). Ειδικότερα:
– Καταγράφηκαν 3 τρεις νεκροί (έναντι 2 το 2011)
– Καταγράφηκαν 9 βαριά τραυματίες (έναντι 3 το 2011)
– Καταγράφηκαν 21 ελαφρά τραυματίες (έναντι 27 το 2011)

Κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων είναι :
– Η υπερβολική ταχύτητα
– Η απόσπαση προσοχής του οδηγού
– Η παραβίαση της προτεραιότητας
– Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
– Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Μάρτιο 2012, πραγματοποιήθηκαν (9.663) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν (2.674) παραβάσεις από τις οποίες οι ακόλουθες επικίνδυνες:

– 143 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
– 142 για υπερβολική ταχύτητα
– 109 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού
– 68 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
– 48 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
– 16 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
– 4 για φθαρμένα ελαστικά

Ειδικότερα, για τις παραβάσεις, που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σημειώνεται ότι τον μήνα Μάρτιο του 2012, συγκροτήθηκαν 82 συνεργεία αστυνομικών ελέγχων, ελέγχθησαν 1.578 οδηγοί και βεβαιώθηκαν 76 παραβάσεις.