Δεν είναι ρουσφέτια… τα ρουσφέτια | Με τροπολογία η νομιμοποίηση της «σκοτεινής» συμφωνίας της ΕΑΣ για το ξεπούλημα της περιουσίας της


Από το γραφείο του βουλευτή Κυκλάδων Π. Ρήγα δημοσιοποιήθηκε η ανακοίνωση που ακολουθεί. Αφορά την άποψη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων για τα πολλά δημοσιεύματα των πανελλαδικών μέσων ενημέρωσης που τον εμφανίζουν να πρωταγωνιστεί στις ρουσφετολογικές τροπολογίες που κατατίθενται πριν κλείσει η Βουλή και ενόψει εκλογών. Οι τροπολογίες λέγεται από τα ΜΜΕ ότι κατατίθενται για να τις αξιοποιήσουν οι βουλευτές που τις καταθέτουν με σκοπό το να συγκεντρώσουν ευκαιριακές – ρουσφετολογικές – ψήφους στις περιφέρειες που εκλέγονται.

Ο Π. Ρήγας στην ανακοίνωσή του δεν εξηγεί βέβαια γιατί αυτές τις τροπολογίες που κατατίθενται – όπως λέει – για το καλό των Κυκλαδιτών δεν τις είχε καταθέσει κατά τους προηγούμενους μήνες ή χρόνια. Αυτό που καταγγέλλεται στις «ρουσφετολογικές τροπολογίες σε νόμους» δεν είναι ότι τα ζητήματα που περιέχουν δεν εξυπηρετούν κάποιους πολίτες. Αυτό που καταγγέλλεται είναι ότι κατατίθενται την τελευταία στιγμή, ότι είναι γραμμένες «στο πόδι» και συνεπώς υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα εξυπηρετήσουν, ενώ αδικούνται τα προβλήματα άλλων πολιτών που ενδεχομένως δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στους βουλευτές αυτή την περίοδο.

Η μέθοδος της «προεκλογικής τροπολογίας» κατηγορείται (και σωστά) από τα μέσα ενημέρωσης τα οποία μέμφεται η ανακοίνωση Π. Ρήγα, διότι είναι ένα από τα παλαιότερα στρεβλά χαρακτηριστικά του παλαιοκομματισμού, τα οποία οι πολίτες (και οι δημοσιογράφοι) περίμεναν να μην τα ξαναδούν, δεδομένου ότι η χώρα έφτασε στην καταστροφή – τι σύμπτωση; – κυρίως από τους πρωταγωνιστές των τροπολογιών και των αντίστοιχων κομμάτων τους.

Το παράδειγμα της Πάρου με την ΕΑΣ

Για παράδειγμα, ο Π. Ρήγας μας αναφέρει υπερηφάνως ότι κατέθεσε τροπολογία με την οποία «νομιμοποιεί» αυτό που παλαιότερα τα ίδια τα μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ονόμαζαν ξεπούλημα της περιουσίας των Παριανών Αγροτών. Επικαλείται την επικύρωση της άγνωστης στην Πάρο συμφωνίας μεταξύ ΕΑΣ και Αγροτικής Τράπεζας σαν αναγκαστική «δίοδο» μέσα από την οποία παίρνουν τα δήθεν αναπτυξιακά προγράμματα που έχει σκοπό να δρομολογήσει η διοίκηση της ΕΑΣ, τα οποία επίσης είναι άγνωστα στους Παριανούς πολίτες.

Άραγε, ο Π. Ρήγας έχει λάβει γνώση των οικονομικών στοιχείων διαχείρισης των πόρων της ΕΑΣ των τελευταίων ετών, άσχετα με τα παλαιά προβλήματα της; Δηλαδή τα μέλη της διοίκησης της ΕΑΣ ποιες εγγυήσεις αποτελεσματικής διαχείρισης έδωσαν στον Π. Ρήγα προκειμένου αυτός να εμπιστευθεί και να συνδράμει δια της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας, τις ενέργειες τους;
Γνωρίζει ο Π. Ρήγας τα άγνωστα στην Πάρο σχέδια τους;
Η σημερινή διοίκηση της ΕΑΣ υπέγραψε – όπως λέει ο Π. Ρήγας γιατί εμείς δεν το ξέρουμε – συμφωνία απώλειας περιουσίας της.

Ποιος εγγυάται στον Π. Ρήγα ότι οι ίδιοι που υπέγραψαν την απώλεια μέρους της περιουσίας της ΕΑΣ, δεν θα είναι οι ίδιοι που – μετά τη τροπολογία Π. Ρήγα – δεν θα υποθηκεύσουν ένα άλλο μέρος της περιουσίας της ΕΑΣ για να πάρουν νέα δάνεια τα οποία κάποτε θα οδηγήσουν στην απώλεια και του υπόλοιπου μέρους της περιουσίας της ΕΑΣ:
Να μου πεις, σε ξένο κώλο, τι είναι δέκα ξυλιές;;;;  


Η ανακοίνωση Π. Ρήγα:
      


«Η αλήθεια για τις τροπολογίες και τα παραμύθια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Με σφοδρότητα επιτίθενται ορισμένα μέσα εναντίων βουλευτών οι οποίοι κατά τον ισχυρισμό τους προσπαθούν, με την κατάθεση τροπολογιών σε υπό συζήτηση νομοσχέδια, να εξυπηρετήσουν μικροσυμφέροντα ψηφοφόρων τους εν όψη των εκλογών. Επειδή στην κατηγορία των «ρουσφετολόγων» βουλευτών με συμπεριέλαβαν προσωπικά, οφείλω να δημοσιοποιήσω ευρύτερα τις τροπολογίες που έχω συνυπογράψει με άλλους συναδέλφους, προκειμένου οι συμπολίτες μου Κυκλαδίτες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
Οι «ρουσφετολογικές» δήθεν τροπολογίες που συνυπέγραψα είναι οι ακόλουθες:
Α) Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας:

Άρση της αδικίας σε βάρος των νησιωτών που εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και δεν είχαν την δυνατότητα μετεγγραφής παρά μόνο σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιφέρειας τους. Επομένως οι φοιτητές οι προερχόμενοι από τα νησιά των Κυκλάδων δεν είχαν ουσιαστικά δυνατότητα μετεγγραφής. Με την τροπολογία που προτείναμε καταργείται ο γεωγραφικός περιορισμός και μάλιστα αναδρομικά από το 2011.

Β) Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών:

Με τον ισχύοντα σήμερα νόμο η δυνατότητα απόληψης νερού απευθείας από την θάλασσα προκειμένου να λειτουργήσουν μονάδες αφαλάτωσης, εκχωρείται αποκλειστικά στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Με την προτεινόμενη τροπολογία επεκτείνεται η δυνατότητα αυτή στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Το αυτονόητο δηλαδή αφού κυρίως η Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που εγκαθιστά και λειτουργεί μονάδες αφαλάτωσης.

Γ) Σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης:

α) Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Πάρου προχώρησε σε διακανονισμό χρέους με την Αγροτική Τράπεζα, προκειμένου να λυθεί μια χρονίζουσα εκκρεμότητα ώστε να μπορέσει η Ένωση να αξιοποιήσει  την περιουσία της και να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων. Με την προτεινόμενη τροπολογία επικυρώνεται και τίθεται ουσιαστικά σε ισχύ η προαναφερθείσα συμφωνία.

β) Τα μικρά επιβατηγά σκάφη που εκτελούν θαλάσσιους πλόες μικρότερους των 6 ναυτικών μιλίων και μεταφέρουν επιβάτες από και προς τα κρουαζιερόπλοια υποχρεούνται – με την εφαρμογή πρόσφατου Προεδρικού Διατάγματος- σε δαπανηρές μετασκευές προκειμένου να κατασκευάσουν επιπλέον κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Με την προτεινόμενη τροπολογία για τα συγκεκριμένα σκάφη, προτείνεται να διατηρηθεί το προηγούμενο καθεστώς δηλαδή η ύπαρξη ενός κοινόχρηστου χώρου για 50 επιβάτες και δύο κοινόχρηστων χώρων για σκάφη μέχρι 200 επιβάτες. 

 Αυτές είναι οι τροπολογίες που έχω υπογράψει με άλλους συναδέλφους και έχουν όλες αναρτηθεί στην προσωπική μου ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
Το αναφαίρετο δικαίωμα μου ως βουλευτή να παρεμβαίνω με απόλυτα θεσμικό τρόπο, στην νομοθετική διαδικασία επιχειρούν να περιορίσουν με την άθλια παραπληροφόρηση τους οι σοβαροί – υποτίθεται- διαμορφωτές της κοινής γνώμης.
Οι πολίτες των Κυκλάδων έχουν την δυνατότητα να κρίνουν και να εξάγουν τα συμπεράσματα τους».

Παναγιώτης Ρήγας
Βουλευτής Κυκλάδων -ΠΑΣΟΚ