Αντιδράσεις για την απεργία στα πλοία: Έκκληση Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου προς ΠΝΟ | Δημοκρατική Συμμαχία Λ. Αυγενάκης | ΗΑΤΤΑ

 

Να ανακαλέσει την απόφασή της για δέσιμο των πλοίων κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα καλεί την ΠΝΟ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, με επιστολή του την οποία δημοσιοποιησε σήμερα 3/4, προς τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά που κοινοποιείται και στην υπουργό Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου. Το πλήρες περιεχόμενο έχει ως εξής:

 

«Η απόφαση της ΠΝΟ να δέσουν ξανά τα πλοία στα λιμάνια, και μάλιστα τη Μεγάλη Εβδομάδα, οφείλουμε να πούμε πως μας αιφνιδίασε και μας εξέπληξε αρνητικά, καθώς μόλις λίγες ημέρες πριν, και μετά από διάλογο, η Ομοσπονδία επέδειξε μια στάση ευθύνης απέναντι στους νησιώτες, αναστέλλοντας τότε τις κινητοποιήσεις του κλάδου. Θεωρούμε ότι είναι άδικο, από κάθε άποψη, να χρησιμοποιείται ο νησιώτης και η ακτοπλοϊκή του εξυπηρέτηση, σαν το ακραίο διαπραγματευτικό όπλο για μια τάξη εργαζομένων προκειμένου να διεκδικήσει την ικανοποίηση των αιτημάτων της. Λυπάμαι που το επαναλαμβάνω, αλλά αυτό είναι ο ορισμός της “ομηρίας”, καταδικάζοντας συνανθρώπους μας σε ένα μαρτύριο μέχρι να δικαιωθεί ένας κλάδος. 

 Πέρα από το αυτονόητο της σημασίας των Άγιων ημερών, για μία ακόμα φορά υποβάλλεται σε μια νέα δοκιμασία και η εύθραυστη τουριστική μας βιομηχανία, η μόνη πλέον πηγή από την οποία μπορεί η καθημαγμένη εθνική μας οικονομία να αντλήσει πολύτιμα έσοδα. Οφείλω, και προσωπικά, να σας εκφράσω επίσης την απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι νοιώθω εκτεθειμένος μετά την προαναγγελία της κινητοποίησής σας, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα καταβάλλαμε τιτάνια προσπάθεια να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στη γερμανική αγορά, διαβεβαιώνοντας κορυφαίους πολιτικούς αξιωματούχους και τουριστικούς παράγοντες, ότι μπορούν να νοιώθουν ασφαλείς στη χώρα μας και πως οι ναυτικοί μας δεν πρόκειται να επιτείνουν ένα κλίμα αβεβαιότητας για τους επισκέπτες μας.

Γνωρίζοντας ότι ο Έλληνας ναυτικός, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλον, έχει πλήρη συναίσθηση τι σημαίνει για τον νησιώτη, και δη για τον ακρίτα του Αιγαίου, να δένει ο κάβος ενός πλοίου, του βασικού μέσου που διασφαλίζει το ελάχιστο δικαίωμα για επικοινωνία και μετακίνησή του, καλούμε την Ομοσπονδία να ανακαλέσει την απόφασή της γι’ αυτή τη 48ωρη κινητοποίηση. Δώστε μας το δικαίωμα να ελπίζουμε ότι σε αυτήν την δύσκολη περίοδο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, δεν θα υπάρξουν κλάδοι εργαζομένων που θα αξιοποιούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της συνδικαλιστικής τους δύναμης για να αποκλείουν και να περιθωριοποιούν άλλους συμπατριώτες τους, στο βωμό ικανοποίησης κλαδικών αιτημάτων.  Με την πεποίθηση ότι και αυτή τη φορά θα πρυτανεύσει το αίσθημα της ευθύνης και πως μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο με το αρμόδιο υπουργείο θα συμφωνηθεί ο κοινός τόπος, προσβλέπουμε στην εμπέδωση ενός κλίματος εργασιακής ειρήνης, σταθερότητας και ομαλότητας, ώστε η χώρα μας να αξιοποιήσει, κατά το δυνατόν, τα οφέλη από τη βαριά της βιομηχανία, τον τουρισμό. 

Γιάννης ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ

 
Δεν μπορούν συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ομάδες
να δρουν ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών

Ο Τομεάρχης Υποδομών Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, έκανε  σήμερα 3/4 την ακόλουθη δήλωση:
«Τελειωτικό χτύπημα σε όλους τους κλάδους που ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά και απίστευτη ταλαιπωρία στους πολίτες αναμένεται να προκαλέσει η σχεδιαζόμενη απεργία της ΠΝΟ, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Με θλίψη παρατηρούμε, ότι στο βωμό της συνδικαλιστικής επικράτησης, θυσιάζονται τα συμφέροντα των πολιτών, με το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να δηλώνει μάλιστα έκπληκτο από την εξέλιξη. Δεν μπορούν συγκεκριμένες ομάδες να καπηλεύονται το δικαίωμα της απεργίας και να δημιουργούν ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά σε εκατοντάδες επιχειρηματίες».


Αποκλεισμός των νησιών με τη 48ωρη απεργία της ΠΝΟ

στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας

 Έκκληση προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), να αναστείλει την απεργιακή κινητοποίηση που ανακοίνωσε για τη Μ. Τρίτη 10 έως την Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου, απηύθυνε ο ΗΑΤΤΑ, τονίζοντας τη σωρεία των προβλημάτων που θα προκαλέσει στους κατοίκους της νησιωτικής χώρας αλλά και σε όλους τους ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαπούς.
«Η χρονική συγκυρία, ημέρες κατά τις οποίες η επιβατική κίνηση θα παρουσίαζε κάποια αύξηση, δίνοντας ανάσα στον εμπορικό κόσμο της χώρας, αλλά και στον εσωτερικό τουρισμό, η πορεία του οποίου είναι φθίνουσα, είναι τέτοια, που αν δεν κυριαρχήσει η λογική οι συνέπειες θα είναι καταστρεπτικές. Ας αναλογιστούμε την ανασφάλεια που δημιουργείται σε αυτούς που επιθυμούν να ταξιδέψουν για την Ανάσταση και το Πάσχα αφού γνωρίζουν ότι οι ημέρες μετά τη λήξη της απεργίας είναι πάντα περιορισμένης διαθεσιμότητας σε θέσεις και βέβαια θα υπάρχει και ο κίνδυνος να μην μπορούν να επιστρέψουν αν οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν».