Οι καθηγητές για την εκδήλωση διαμαρτυρίας | Τα «σχολιανά» στον δήμαρχο Πάρου

 

Από την τοπική συνδικαλιστική οργάνωση των λειτουργών της μέσης εκπαίδευσης  Πάρου – Αντιπάρου (ΕΛΜΕ) δημοσιοποιήθηκε κείμενο με το οποίο αποτιμάται η εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου στην Πάρο με αιτήματα για την παιδεία και την υγεία στα νησιά Πάρου – Αντιπάρου. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πάρου – Αντιπάρου θεωρεί υποχρέωσή του να συγχαρεί όλους τους συντελεστές της μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας την Τετάρτη 21 Μάρτη, και συγκεκριμένα:

  • Την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου, που επωμίσθηκε στο ακέραιο το βάρος μιας διοργάνωσης πρωτόγνωρης για τα δεδομένα του νησιού. Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας, μέσω του οργανωτικού τους φορέα, έδειξαν τόσο την αγωνιστική τους διάθεση όσο και την απαραίτητη υπευθυνότητα για ένα τέτοιο εγχείρημα. Έτσι, οι όποιες δυσκολίες (όπως η αναβολή της συγκέντρωσης στις 14 Μαρτίου, λόγω καιρικών συνθηκών) δεν απέτρεψαν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ούτε περιόρισαν τη μαζικότητά της.
  • Τους μαθητές όλων των σχολικών μονάδων της Πάρου και της Αντιπάρου (Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων), που συμμετείχαν μαζικά και έδωσαν με την παρουσία, τα πανώ και τα συνθήματά τους ένα γιορτινό χαρακτήρα στην εκδήλωση. Για άλλη μια φορά συνειδητοποιήσαμε ότι μόνο η νεολαία μπορεί να αποτελέσει το βασικό φορέα της κοινωνικής αλλαγής, της ανατροπής της κοινωνικής αδικίας και βαρβαρότητας. Κάθε αγωνιστική εκδήλωση και δράση που δεν αγγίζεται από το ανατρεπτικό χιούμορ, την πολυχρωμία, την ευρηματικότητα, την αυτοσχεδιαστική διάθεση, αλλά και το ειλικρινές δόσιμο και τη ανυπόκριτη σοβαρότητα που μόνο οι νέοι άνθρωποι διαθέτουν είναι εξ αρχής καταδικασμένη.
  • Τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους εργαζόμενους και όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της Πάρου και της Αντιπάρου που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και συνεισέφεραν στην επιτυχία της, είτε ως οργανωμένοι φορείς είτε ως άτομα.

 

Η συγκέντρωση αυτή έδειξε ότι, όσους μηχανισμούς κι αν επιστρατεύουν για να χειραγωγήσουν και να θέσουν στο γύψο την ελληνική κοινωνία, οι πολίτες μπορούν να οργανώσουν αποτελεσματικά την αντίστασή τους, να τούς πολεμήσουν και να τούς ανατρέψουν. Από τις ομιλίες όλων σχεδόν των συμμετεχόντων φάνηκε να υπάρχει πλήρης συνείδηση απέναντι σε ποιον πολεμάμε, ποιος είναι ο εχθρός που επιβουλεύεται την ελευθερία μας, ποιο είναι το μέτωπο των πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων που, στο όνομα της κρίσης, απειλεί να μάς απογυμνώσει από κάθε εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα. Πράγματι, στη συγκέντρωση αυτή εκφράστηκε από όλες τις πλευρές και με τον σαφέστερο τρόπο η εκτίμηση ότι η επίθεση στην Υγεία και στην Παιδεία δεν είναι ξεκομμένες από το συνολικό σχέδιο εξαθλίωσης της κοινωνίας, ένα σχέδιο που με ζήλο υπηρετούν, δύο χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Όλοι έδειξαν, επίσης, να αντιλαμβάνονται πως η αντίσταση στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους προϋποθέτει την χειραφέτηση των πολιτών από τους κομματικούς μηχανισμούς που προωθούν τις μνημονιακές επιλογές, τις πολιτικές που εξυπηρετούν, άμεσα ή συγκαλυμμένα, τα συμφέροντα της Τρόικας και των εγχώριων υπαλληλίσκων της.

Αναμενόμενα, λοιπόν, ο λόγος του Δημάρχου περί «αγανάκτησης» και οι παχιές του κουβέντες ακούστηκαν σε τούτο το ακροατήριο σαν ευθεία προσβολή στη νοημοσύνη του. Διότι ήταν ο ίδιος ο κος Βλαχογιάννης εκείνος ο οποίος, επανειλημμένα, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωνε αναρμόδιος για οτιδήποτε οι κοινωνικοί φορείς τού έθεταν προς συζήτηση: αρνήθηκε πεισματικά να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να προστατεύσει τους πολίτες από τα χαράτσια μέσω ΔΕΗ, όπως αρνήθηκε και κάθε δέσμευση για επίλυση έστω και των απλούστερων ζητημάτων που αφορούν την Υγεία και την Παιδεία, αποπέμποντας τους γονείς και τους καθηγητές από τις συνεδριάσεις. Έτσι, ήταν φυσικό να αντιμετωπιστεί ως ξένο σώμα σε μια τέτοια αγωνιστική κινητοποίηση.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ, ωστόσο, θεωρεί αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει να μείνουμε εδώ. Η επίθεση που δέχεται η κοινωνία είναι συστηματική και αδυσώπητη: ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ. Και γνωρίζουμε ότι η δουλειά που απαιτείται για να έχουμε αποτελέσματα στον αγώνα αυτό είναι τρομερά κοπιαστική. Όμως, κάθε υποχώρηση και κάθε εφησυχασμός είναι έγκλημα έναντι της νέας γενιάς, έναντι των παιδιών και των μαθητών μας. Απέναντι σε αυτούς τους νέους οφείλουμε να είμαστε συνεπείς. Γιατί, αν οι εχθροί της κοινωνίας νικήσουν, αν τα σχέδιά τους ευοδωθούν, θα δούμε τη γενιά αυτή να ταπεινώνεται και να ξεζουμίζεται για ένα ξεροκόμματο. Και τότε δεν θα έχουμε πλέον το δικαίωμα να τούς κοιτάξουμε στα μάτια».
Η Πρόεδρος
Δ. Χριστοφόρου
Ο Γεν. Γραμματέας
Μ. Αθανασάκης