Που το πάει ο Στ. Φραγκούλης; | Και πάλι οι λογαριασµοί της ΔΕΥΑΠ

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 17 Μαρτίου 2012

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Στ. Φραγκούλης έφερε για µία ακόµα φορά το θέµα των απλήρωτων λογαριασµών της εταιρείας που προΐσταται, στο δηµοτικό συµβούλιο της 12/3/2012 παρά του  ότι η ΔΕΥΑΠ έχει αυτόνοµο διοικητικό συµβούλιο. Με τον κουραστικό γνωστό του τρόπο έκανε και πάλι τα παράπονά του για τα φέσια της εταιρείας λες και δεν «ξέφυγαν» επί των ηµερών του.
Σηµειώνουµε ότι η ΔΕΥΑΠ, όπως και εκατοντάδες άλλες εταιρείες της χώρας, αντιµετωπίζουν…

…προβλήµατα είσπραξης των λογαριασµών τους. Η εµµονή όµως του κ. Στ. Φραγκούλη να φέρνει κάθε τρεις και πέντε το θέµα των απλήρωτων λογαριασµών στο δηµοτικό συµβούλιο για συζήτηση, βάζει σε υποψίες πολλούς. Δηλαδή, ή ο κ. Φραγκούλης αποδέχεται το γεγονός, ότι η εταιρεία του δεν µπορεί να αντιδράσει δυναµικά – τουλάχιστον στους µεγαλο-οφειλέτες της – ή συναισθανόµενος τα λάθη τους παρελθόντος για τα οποία φέρει ακέραια την ευθύνη (Βλ: αναδροµικές οφειλές σε εργαζόµενους της ΔΕΥΑΠ), ετοιµάζεται όπως λέγουν να ζητήσει σύναψη νέου δανείου. Αφήνουµε στο τέλος τη τρελή σκέψη της αύξησης των λογαριασµών, που ελπίζουµε να είναι µόνο µία «τρελή» σκέψη σ’ αυτές τις δύσκολες οικονοµικά στιγµές.

Από την άλλη ο κ. Φραγκούλης δεν κάνει ούτε µία κίνηση προς την κατεύθυνση που του έχει θέσει κατά καιρούς η δηµοτική παράταξη «Πάρος – ΑΞΙΑ» (µέσω του κ. Γ. Καρατζά), για οικονοµία µε την τοποθέτηση συστηµάτων για εξοικονόµηση ενέργειας. Αυτές τις ιδέες ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ τις ακούει περίπου ως εξωγήινες. Πάντως, δεν πρέπει να είναι τυχαίες οι συνεχείς αναφορές του θέµατος στο δηµοτικό συµβούλιο για τους απλήρωτους λογαριασµούς. Ευθύνη γι’ αυτό φέρει και το προεδρείο του δηµοτικού συµβουλίου, καθώς µε ευκολία κάθε φορά που ο κ. Φραγκούλης ζητά να φέρει για ενηµέρωση το θέµα στο σώµα, αµέσως το αίτηµά του γίνεται δεκτό. Για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του Δήµου που πάνω – κάτω αντιµετωπίζουν τα ίδια οικονοµικά προβλήµατα τέτοια αντιµετώπιση δεν υπάρχει. Λες και δεν υπάρχει διοικητικό συµβούλιο της ΔΕΥΑΠ (που την πλειοψηφία του έχει ορίσει ο συνδυασµός της δηµοτικής αρχής του κ. Βλαχογιάννη), για να µπορέσει να αντιµετωπίσει από µόνο του τα προβλήµατα. Τα υπόλοιπα διοικητικά συµβούλια των δηµοτικών επιχειρήσεων πως αντιµετωπίζουν τα δικά τους προβλήµατα και δεν τα φέρνουν συνεχώς στο δηµοτικό συµβούλιο;

Τι ισχυρίστηκε

Ο κ. Στ. Φραγκούλης για µία ακόµα φορά έκανε γνωστά τα όσα µας είχε πει και προ ηµερών και προ µηνών. Δηλαδή, ότι υπάρχουν απλήρωτοι λογαριασµοί.

Έτσι, ενηµέρωσε ότι το χρέος σήµερα αγγίζει τα 533.000 ευρώ και φοβάται ότι «αυτό θα σταθεροποιηθεί πολύ επικίνδυνα στα 450.000 ευρώ», όπως είπε µε στόµφο. Το µυστικό όµως των 533.000 ευρώ του χρέους βρίσκεται στην αµέσως επόµενη πρόταση. Οι 371.000 ευρώ αφορούν παραθεριστικές οικίες µε πισίνες!!! Ενώ λοιπόν η µεγάλη «τρύπα» του ελλείµµατος είναι ολοφάνερο από πού έχει προκληθεί ο κ. Φραγκούλης επιµένει να εξισώνει τους µεγαλο-οφειλέτες της ΔΕΥΑΠ µε τον απλό λαό που δυσκολεύεται να πληρώσει ακόµα και τα 50 ευρώ! Αν αυτό δεν είναι «τσουβάλιασµα» σε εποχές µνηµονίου, τότε τι άλλο είναι; Ο κ. Σρ. Φραγκούλης για µία ακόµα φορά συµπεριφέρεται ακριβώς όπως και οι πολιτικοί της συγκυβέρνησης της χώρας µας που λένε «όλοι µαζί τα φάγαµε».

Ούτε «όλοι µαζί τα φάγαµε», αλλά ούτε και όλοι µαζί έχουµε τις ίδιες ευθύνες για τους ανεξόφλητους λογαριασµούς της ΔΕΥΑΠ. Ακόµα και ο ίδιος ο δήµαρχος κ. Χρ. Βλαχογιάννης θυµούµενος παλαιότερη συνεδρίαση µε το ίδιο θέµα, µε έκπληξη ρώτησε τον κ. Φραγκούλη: «Μα καλά, δεν είχαµε πει ότι θα κόβαµε το νερό στους µεγαλο-οφειλέτες;». Σηµειώνουµε ακόµα, ότι 1847 χρήστες της ΔΕΥΑΠ εµφανίζονται να οφείλουν έως 50 ευρώ και εξ αυτών κάποιοι εµφανίζονται να έχουν να πληρώσουν τον λογαριασµό εδώ και δύο χρόνια. Άρα, χοντρικά τα περίπου 100.000 ευρώ της οφειλής αφορούν κλειστές οικίες, διότι πως αλλιώς ανεξόφλητοι λογαριασµοί εδώ και δύο χρόνια κινούνται κάτω από τα 50 ευρώ. Αν αφαιρέσουµε λοιπόν τα 100.000 ευρώ των λογαριασµών που προέρχονται από κλειστές οικίες θα δούµε ότι ουσιαστικά το χρέος προέρχεται από τις «παραθεριστικές κατοικίες µε πισίνες».

Ακόµα, ο κ. Φραγκούλης ανέφερε ότι υπολογίζει ότι το χρέος στο τέλος του πρώτου τετραµήνου του 2012 θα ανέλθει στα 650.000 ευρώ, «νούµερο άκρως επικίνδυνο» όπως είπε. Επίσης, όπως ενηµέρωσε, έχουν σταλεί 194 συστηµένες επιστολές σε µεγαλο-οφειλέτες και εξ αυτών ανταποκρίθηκαν για διακανονισµό µόλις τέσσερις! Ο κ. Γ. Καρατζάς απευθυνόµενος προς τον κ. Στ. Φραγκούλη του είπε: «Δεν θα πάτε τη συζήτηση εκεί που εσείς θέλετε; Δεν προβλέψαµε τόσο καιρό τίποτα». Η απόφαση που λήφθηκε από το δηµοτικό συµβούλιο δεν διαφέρει από αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το θέµα και σε παλαιότερες συζητήσεις. Δηλαδή, να σταλεί νέα επιστολή στους µεγαλο-οφειλέτες και αν δεν προχωρήσουν σε διακανονισµό, τότε, να γίνει η αφαίρεση του υδρόµετρου. Μία απόφαση γνωστή, που θα µπορούσε κάλλιστα να έχει ληφθεί από το διοικητικό συµβούλιο της ΔΕΥΑΠ και όχι όπως γράψαµε και πιο πάνω το θέµα να έρθει και πάλι προς συζήτηση στο δηµοτικό συµβούλιο. Άρα, κάτι άλλο «τρέχει» µε τις απανωτές συζητήσεις του θέµατος… Τέλος, τα ποσά που υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να εισπράττει κάθε χρόνο η ΔΕΥΑΠ από τους λογαριασµούς ανέρχονται στα 3,2-3,3 εκατοµµύρια ευρώ.

Τα χρέη της ΔΕΥΑΠ!

Από την άλλη, ούτε η ΔΕΥΑΠ φαίνεται να είναι εντάξει στις δικές της υποχρεώσεις προς τους οργανισµούς κοινής ωφέλειας, όπως είναι και η ίδια. Έτσι, η ΔΕΗ έστειλε επιστολή στην εταιρεία του Δήµου µε την οποία την προειδοποιεί ότι, αν έως τη Δευτέρα 19 Μαρτίου δεν κάνει ρύθµιση του χρέους της που ανέρχεται στα 106.000 ευρώ, τότε, θα διακόψει τη παροχή ρεύµατος στα γραφεία της ΔΕΥΑΠ!

Αυτό, ο κ. Στ. Φραγκούλης θεώρησε ότι, αν γίνει, θα αποτελέσει µεγάλο πλήγµα, διότι µε κοµµένο το ηλεκτρικό ρεύµα στα γραφεία της ΔΕΥΑΠ δεν θα µπορεί να λειτουργήσει η εταιρεία, αλλά και ούτε και να εισπράξει λογαριασµούς. Η ΔΕΥΑΠ ζήτησε ρύθµιση και η ΔΕΗ της δίνει διορία 3 µήνες για την αποπληρωµή του χρέους.