Οι «ANONYMOUS» πίσω από την επίθεση στην ιστοσελίδα του Δήμου Πάρου;


Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 17 Μαρτίου 2012

Η διεθνής οµάδα χάκερς «ANONYMOUS» που επιτίθεται σε ιστοσελίδες που εκπροσωπούν αυτό που ονοµάζεται «σύστηµα του κεφαλαίου» σε όλα τα κράτη του κόσµου άφησε τα ίχνη της και στη σελίδα του ιντερνέτ του Δήµου Πάρου. Αν  πρόκειται πάντως για τους «Anonymous» θα διευκρινιστεί…

…από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος. Παρόλα αυτά, πολλά από τα πρώτα «σηµάδια» που εξετάζονται δείχνουν ότι µπορεί να είναι αυτή η οµάδα χάκερς. Συγκεκριµένα, τα µεσάνυχτα της Τρίτης 13 Μαρτίου (αµέσως µετά από την αλλαγή της ηµέρας) η ιστοσελίδα του Δήµου Πάρου δέχθηκε µία πλειάδα επιθέσεων από διαφορετικές ΙΡ.

Η επίθεση επαναλαµβανόταν σχεδόν κάθε λεπτό. Αποτέλεσµα των επιθέσεων ήταν µετά από λίγα λεπτά της ώρας να αλλοιωθεί η αρχική σελίδα του Δήµου Πάρου. Έτσι, στο άνω αριστερό µέρος της ηλεκτρονικής σελίδας που βρισκόταν το λογότυπο του Δήµου Πάρου εµφανίστηκε το σήµα των «ANONYMOUS». Στο δεξιό µέρος της αρχικής σελίδας που εµφανιζόταν το «ΔΗΜΟΣ» ΠΑΡΟΥ» εµφανίστηκε το «EIMASTE 99%». Επίσης, στο υπόλοιπο άνω τµήµα της αρχικής σελίδας αντί τα δύο καΐκια που εµφανίζονταν γράφτηκε «DEN KSEXNW – DEN SYGXWRW – 14/3/2012». Επίσης, είχαν χαθεί οι ετικέτες (tags) της σελίδας.

Την επόµενη ηµέρα (14/3/12) η ηλεκτρονική σελίδα του Δήµου Πάρου κατέβηκε από τον «αέρα» του διαδικτύου και ειδοποιήθηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος. Ο Δήµος Πάρου στη συνέχεια έκανε µήνυση κατά αγνώστων για την ηλεκτρονική επίθεση που δέχθηκε. Η σελίδα αναγκάστηκε να αλλάξει σέρβερ και επανήλθε τις πρώτες απογευµατινές ώρες κανονικά στη θέση της.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι στη σελίδα η οµάδα χάκερς έγραψε το 14/3/12. Κάτι που σηµαίνει ότι γνώριζαν ότι εκείνη η ηµέρα είχε οριστεί για την µεγάλη διαδήλωση – που δεν έγινε λόγω κακοκαιρίας – για τα θέµατα υγείας και παιδείας που αντιµετωπίζει το νησί µας. Δηλαδή, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η οµάδα χάκερς (αν είναι η διεθνής «ANONYMOUS») γνώριζε για τη διαµαρτυρία που γινόταν σε µία µικρή κουκίδα του παγκόσµιου χάρτη. Αυτό πάντως δεν αποκλείει στο να συµµετείχαν στην οµάδα επίθεσης και Έλληνες χάκερς που γνώριζαν για τη διαδήλωση. Πάντως, οι επιθέσεις χάκερς το τελευταίο χρονικό διάστηµα έχουν πολλαπλασιαστεί και όλα δείχνουν ότι στο διαδίκτυο δεν υπάρχει ουσιαστικά καµία ασφάλεια.

Ποιοι είναι οι «ANONYMOUS»

Η οµάδα χάκερς «Anonymous» έχει τις «ρίζες» στο φόρουµ «4chan» που δηµιουργήθηκε το 2004. Εκεί δηµοσιεύονταν ανώνυµα σχόλια και φωτογραφίες. Από το 2008 οι «Anonymous» έχουν συνδεθεί µε την έννοια των ακτιβιστών χάκερς (hacktivism) που δρουν συλλογικά σε διεθνές επίπεδο αναλαµβάνοντας διαµαρτυρίες και άλλες ενέργειες συχνά σε αντίποινα κατά των κινήσεων ψηφιακής αντι-πειρατείας, ελευθερίας και έκφρασης. Δεν είναι γνωστό ποιοι «κρύβονται» πίσω από τον τίτλο και µάλλον η οµάδα λειτουργεί χωρίς αρχηγούς. Σήµα κατατεθέν τους είναι οι µάσκες από την ταινία «v for vendetta» και µότο τους η φράση «We are Anonymous. We are legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us». Μετάφραση: «Είµαστε οι Anonymous. Είµαστε λεγεώνα. Δεν συγχωρούµε. Δεν ξεχνάµε. Να µας περιµένετε».

Σηµειώνουµε, ότι πολλά από τα wikileaks προέκυψαν από επιχειρήσεις των «Anonymous» και ακόµα πολλές δράσεις τους έπληξαν παγκόσµιους οργανισµούς, (τράπεζες, θρησκευτικές οργανώσεις κλπ).